Grattis FC Rosengård – SM-guld 2021

I dag har FC Rosengård firat SM-guld i ett snötäckt Piteå. Det var lite oväntat, för även om Häcken har hackat på sistone så räknade man ju inte med att det tidigare mästarlaget skulle tappa poäng mot AIK.

Nu blev det 0–0 i Solna, och Rosengård fick fira utan guldhattar på bortaplan. När jag såg Häcken–Rosengård för två veckor sedan trodde jag knappast att det skulle vara guldfest redan nu. Tvärtom funderade man på om Malmöklubben var på väg in i en oktobersvacka a la i fjol.

Det visade sig att det var Häcken som var på väg in i en oktobersvacka. Utöver det där nämnda toppmötet, och en cupsemifinal i våras, så har FC Rosengård varit Sveriges bästa lag från början till slut i år.

Det nya mästarlaget har visat en imponerande jämnhet, och på de tolv omgångarna fram till OS-uppehållet släppte man bara in två mål. Efter OS bytte man målvakt och delar av backlinjen, då tappade man lite i defensiv stabilitet. Det har blivit sju insläppta på de åtta omgångar som spelats sedan dess.

Det som varit klubbens segerrecept är dock den offensiva effektiviteten. I fjol hade man svårt att slå hål på låga försvar. Den biten har man klarat betydligt bättre i år – därför vinner man guldet.

När jag pratade med den ena guldtränare, Jonas Eidevall, efter 28 poäng på de tio första omgångarna så menade han att mycket av förklaringen till lagets bättre effektivitet berodde dels på de stabila defensiva spelarna, dels på en förbättrad återerövringspress.

2020 vann man antingen bollen riktigt högt eller riktigt lågt. I år gjorde man även många bollvinster vid mittplan, vilket gav bra kontringschanser mot försvar som inte hunnit samla sig.

Den starka våren är det som lagt grunden för Rosengårds guld. Efter tio omgångar ledde Rosengård med åtta poäng. Nu har man sju poängs försprång med två omgångar kvar.

Trots tränarbyte från Eidevall till Renee Slegers och trots att flera namnkunniga spelare lämnade efter OS har Rosengård hållit undan.

Det är således bara att lyfta på den fiktiva hatten och gratulera FC Rosengård till ett mycket välförtjänt SM-guld.

21 tankar på “Grattis FC Rosengård – SM-guld 2021

 1. Grattis Rosengård! Starkt att kunna tappa fem klasspelare under säsongen och ändå vinna guld.

  Häcken bör inte sörja alltför mycket. De har ett fint lag som bör kunna utmana om guldet nästa år.

   • Ja, Häcken kommer behöva investera i förstärkningar för att behålla sin position. Känns som att Rosengård redan gjort sin växling och kan behålla sitt lag i större utsträckning. Kommer bli en intressant Silly på många håll.

 2. Häcken lär tappa tre-fyra svenska spelare av landslagsklass. Någon av de utländska spelarna kommer nog att söka sig vidare ut i Europa. Därmed behöver Häcken hitta fem-sex spelare av hög klass till nästa säsong. Om man ska ha kvar sina höga ambitioner.
  Var finns dom att hitta?
  Någon egen talangfabrik finns ju inte.
  De europeiska ligorna är i säsong och även om Häcken betalar rätt bra kan de inte mäta sig med lönerna i de utländska ligorna (Tyskland/Frankrike/England).
  Mästarlaget Rosengård måste också förstärka truppen med några spelare. Har dock en bra akademi.
  Det lär alltså behövas ett tiotal spelare till de båda svenska toppklubbarna kommande säsong.
  Gör de som de brukar; köper upp de bästa spelarna från de mindre svenska lagen (erbjuder 10.000 kr mer i månaden) eller söker man sig utomlands?
  Det blir en spännande silly season.

  • Rent ekonomiskt finns det väl knappast något värde i en talangfabrik? Så länge landslagsspelare sitter på ettårskontrakt kan det gå mycket snabbt att skapa ett topplag. Gissar här, men att värva 15 bra allsvenska spelare som har utgående kontrakt skulle väl kosta typ 12 miljoner. Mindre än vad Malmö FF spenderar på en lovande vänsterback.

   • Tyvärr har du rätt här. Och jag skriver inte tyvärr för att jag missunnar dig att ha rätt, utan förstås för att jag tycker att det är beklagligt att det inte betalar sig att satsa på högkvalitativ flickutbildning. För i nuläget är ju pojkutbildning en investering medan flickutbildning är en kostnad. Fast kanske att det här håller på att förändras. Ju längre kontrakt som skrivs i damfotbollen, och ju större övergångssummorna blir, desto större investering blir det att erbjuda fin flickutbildning. Så om fem–sju år kanske det ser annorlunda ut.

    • Man behöver investera och skriva längre avtal med spelarna inte som KGFC gjorde och försökte spara pengar med kontrakt till 15/11. Transfersummorna kommer gå upp då det finns prispengar att tjäna, Längre kontrakt ger större övergångsummor och dessutom sipprar mer ned i solidaritetsersättning.

     Inför säsongen var det iallafall vissa klubbar som knöt upp spelare på 3-4 årsavtal vilket är bra.

     • Det där med kontrakt som går ut i november har jag sett även i herrfotbollen. Har fått för mig att det är lite av kutym för kontrakt som löper ut. Det innebär ju även en möjlighet för spelarna att fritt förhandla med andra klubbar på ett tidigare stadium. Om du dessutom får hela din lön under 10,5 månader istället för tolv är det ju även en vinst för spelaren.

    • Håller helt med i det ekonomiska resonemanget. Men man måste ända börja någonstans och heders till en klubb som Umeå IK som oförtrutet kämpar vidare med sin fina ungdomsakademi.
     I A-lagstruppen, som vinner Elitettan överlägset, finns hela åtta spelare från Umeå, ytterligare fem är från klubbar i länet (bl a Betsele, Burträsk). De flesta har gått via UIK:s starka F17- och F19-lag. Det sistnämda laget har för övrigt gått till SM-slutspel för tionde (!) året i rad mot bl a BP och Rosengård.
     Tror och hoppas att Umeås sätt att arbeta kommer att betala sig till slut.
     Det ska bli spännande se det unga Umeå-laget i Damallsvenskan igen kommande säsong. 16 av 20 är under 25 år.

 3. Rosengård kanske lyckas bättre i Europa-spelet nästa säsong. Laget kanske höjer sig utan förstärkningar. Blommar ut

 4. Agenten bekräftar till SVT att Zigiotti och Kullberg lämnar Häcken 15:e November för utländsk klubb. Lär ju vara samma då det är ett par. Juventus är en lågoddsare då Zigiotti är halvitalienare och stor Juvesupporter samtidigt som Juventus satsar en del på damerna nu.

   • Det är ju inte första gången Kallbäck är sur på en damallsvensk klubb. För ett par år sedan bråkade han med Linköping om Angeldahl, Hashemi och Oscarsson.

   • Jag är benägen att hålla med. Konstigt att han tyckte att Kullberg/Zigotti skulle vara med i AIK matchen samtidigt som han själv säger att Häcken behöver spela ihop ett lag till resten av CL matcherna. Då använder man sig av alla tävlingsmatcher till detta, eller? Om Kullberg/Zigotti har en gnutta lagkänsla kvar kan de bidra till att höja kvalitén på träningarna istället…

 5. Hittade bara en gratulation till Rosengård i tråden. Det var inte mycket. Läser Rosengårdssupportrar inte bloggen? Annars mycket om Häcken. Noterade att det som syntes av Häcken i TV var en stor reklamblaffa för – just det – Kopparbergs. Har ciderkungen Bronsman fortfarande greppet om laget i form av att vara storsponsor? En del i ”dealen” för Häckens övertagande av laget?

  • Du själv hade möjligen kunnat kosta på dig ett ”Grattis Rosengård” för att kompensera bristen på gratulationer i tråden. Men okej, vill man inte bekänna färg som FCR-supporter… Eller så var det den vanliga principen om att slösa ord på något som inte kan användas som del av ett ifrågasättande eller en problembeskrivning. Det tar emot, eller hur?

   • Mitt ärende var inte att fiska efter gratulationer till Rosengård. Om du tror det kan du ju själv kosta på dig en sådan. Ditt tafatta försök till omvänd psykologi fungerar inte heller. När det gäller att ”slösa ord” (och allt därefter) har du just visat hur det kan se ut. Tyvärr skriver jag inte utifrån vad du kan tänkas tillåta, gilla eller vara intresserad av. Få saker är mig mer fjärran.

 6. Hade hellre sett att Häcken vann men Rosengård känns som den rättvisa segraren, de har varit bättre och ffa jämnare över hela säsongen.
  Grattis Rosengård!
  Silly season blir intressant när topplagen behöver fulla upp med startspelare 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.