Irland – en halvlurig motståndare

I kväll 20.00 på SVT spelar Sverige VM-kvalmatch borta mot Irland. Det är en match som man faktiskt kan vara lite lätt orolig för.

Normalt brukar vårt landslag vara väldigt bra på att vinna de här matcherna mot lägre rankat motstånd. Det är sällan riktigt vackra segrar, men det är stabilt.

De två första VM-kvalmatcherna mot Slovakien (1–0-seger) och Georgien (4–0-seger) var två sådana matcher som vi snarare vann på stabilitet än på ett blixtrande vackert spel.

Nu måste vårt landslag höja sig ett par snäpp jämfört med förra samlingen. För i kväll väntar en betydligt tuffare motståndare än Slovakien och Georgien. Irland är i och för sig bara rankat på plats 33 i världen, men det är ändå en otäck motståndare.

Det är också så att vi saknar både Caroline Seger, som ju varit i sitt livs form under det här året, och offensiva nyckelspelaren Kosovare Asllani.

Det innebär att Peter Gerhardsson får göra om lite på de centrala positionerna, något som kan skapa en viss oro. Jag ser att TT tror på ett tremannamittfält med Filippa Angeldahl, Hanna Bennison och Fridolina Rolfö. Samt att Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och Lina Hurtig bildar anfallstrio.

Utan att ha sett eller hört något från träningarna är min gissning att Gerhardsson sätter upp Nathalie Björn i Segers roll, förutsatt att Björn är i speldugligt skick. Sedan är det ju rimligt att antingen Rolfö eller Hurtig får ta hand om Asllanis roll.

Vad är det då Sverige skall se upp med i kväll?

Irland saknar den jämnhet som tar laget till stora mästerskap. Men man har en rätt hög högstanivå, och framför allt kan man skaka på pappret bättre motståndare på hemmaplan.

Till kvällens match kommer man med riktigt gott självförtroende efter att ha vunnit mot Australien med 3–2 för exakt en månad sedan.

Kollar vi på spelarmaterialet håller i princip alla de irländska spelarna till i engelska WSL, eller så har de spelat där. Det är alltså spelare som är vana vid att spela matcher i högt tempo.

Det namn som lyser lite extra är North Carolina Courage-mittfältaren Denise O’Sullivan. Hon är en internationell toppspelare som sällan får de stora rubrikerna utanför NWSL. Men i den nordamerikanska ligan har hon mycket hög status. När spelarna själva röstade fram årets lag i NWSL efter säsongen 2019 fanns O’Sullivan med. Hon är både en smart speluppläggare och löpstark bollvinnare.

På mittfältet finns också löpstarka kantspelaren Katie McCabe, en spelare som oftast finns med i startelvan i Arsenal. McCabe har bra inlägg med sin känsliga vänsterfot, och hon brukar få slå en del hörnor och inläggsfrisparkar i det irländska landslaget.

Ofta siktar hon mot nickstarka mittbacken Louise Quinn. Hennes styrka i luftrummet känner vi väl till efter hennes fyra starka säsonger i Eskilstuna United. En fjärde namnkunnig spelare i det irländska laget är den 34-åriga mittbacken Niamh Fahey, med sex säsonger Arsenal och tre i Chelsea på meritlistan.

Slutligen har Irland ett spännande framtidsnamn i blixtsnabba 21-åringen Heather Payne. Hon pluggar på college på Florida State, och har därmed hamnat lite i skymundan. Men hon är ett väldigt vasst vapen i kontringsspelet, alltså en spelare vår svenska backlinje måste se upp med i kväll.

Det rimliga är trots allt att Sverige vinner kvällens match med två måls marginal. Men som sagt, det här är en match man kan vara lite lätt orolig för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.