Tankar inför Häcken–Lyon

I morgon 18.45 går BK Häcken FF in i Champions Leagues gruppspel. Man gör det genom att ta emot Europas allra bästa lag under den senaste tioårsperioden – Olympique Lyonnais.

Det sägs som bekant att det är avspark för det första gruppspelet någonsin i Women’s Champions League. Och det är ju både sant och falskt.

Sant eftersom det inte har varit gruppspel under den period där turneringen hetat just Women’s Champions League, alltså sedan hösten 2009. Men innan dess, när namnet på damernas Champions League istället var Uefa Women’s Cup, var det ju faktiskt gruppspel.

Hösten 2008 vann Umeå sin grupp i Women’s Cup. Precis som nu var det fyra fyrlagsgrupper, där ettan och tvåan gick till kvartsfinal. Umeå ställdes mot Arsenal i sin kvartsfinal – och vann med totalt 8–3. 16 lag i gruppspel är alltså inget nytt i damernas mästarturnering, även om det framställs så.

Nytt är däremot att alla matcher sänds – och att de går att se gratis. De som sänder är DAZN, och man gör det på Youtube. På den blå länken finns länkar till alla matcher. Häcken–Lyon ser du här:

Parallellt med Häckens match spelas Hoffenheim–Køge. Och med avspark 21.00 är det sedan dags för Benfica–Bayern München – och tisdagens höjdare: Barcelona–Arsenal.

Hittills har ju Jonas Eidevall gjort supersuccé i Arsenal. Det har blivit nio segrar på nio tävlingsmatcher, bland annat har man vunnit med 5–0 mot Manchester City och 3–2 mot Chelsea. Nu ställs Eidevalls lag mot svårast möjliga motstånd, det europeiska mästarlaget Barcelona. Intressant.

Tisdagens mest intressanta match för oss svenskar är ju dock ändå Häckens möte med Lyon. Det blir väldigt spännande att se om Göteborgslaget kan göra något åt det franska topplaget.

Häcken har ju förstås stort självförtroende efter lördagens starka seger mot FC Rosengård. Samtidigt noteras en ganska rejäl oro inom truppen. Tre bärande spelare (Stina Blackstenius, Julia Zigiotti-Olme och Emma Kullberg) har alltså inte ställt upp på att förlänga sina kontrakt över andra halvan av gruppspelet.

Personligen fattar jag ingenting. Jag fattade inte heller något när spelare lämnade Kopparbergs Göteborg mitt i Champions League förra hösten.

För mig är det att svika sina lagkompisar att inte spela klart säsongen när man ändå inte får spela för någon annan klubb förrän efter nyår. Jag hade skämts, och inte kunnat med att se mina lagkompisar i ögonen om jag hade lämnat laget i mitten av november.

Eller. Jag hade inte lämnat laget i mitten av november.

Jag har alltid tyckt att det är självklart att man gör allt för det lag man representerar. Aktuella spelare tycks däremot sätta jaget före laget. Det tycker jag är beklagligt. Och faktum är att jag hade varit tveksam till att värva den typen av egoistiska spelare om jag varit sportchef i någon större klubb. Nu lär jag ju dock aldrig bli det…

När det gäller kontrakt så har jag obekräftade uppgifter om att Häcken och Mats Gren ännu inte förhandlat om förlängning. Mästartränarens kontrakt löper ju ut i höst.

Även om Lyon numera är mindre stjärnspäckat än laget var för två år sedan så är det franska topplaget jättefavorit i morgon. Jag gissar att Lyon stundtals kommer att sätta en jättepress på Häcken, vilket innebär ett stort test på Göteborgslagets förmåga att spela sig ur stressade situationer.

Det blir även ett test på Häckens försvarsspel. I damallsvenskan brukar laget pressa sönder motståndet. Någon annan typ av försvarsspel behöver man nästan aldrig ägna sig åt. Och när man behöver det brukar några mindre misstag inte bli så kostsamma. Mot Lyon riskerar varje misstag kosta baklängesmål. Vi får hoppas att Häcken slipper sådana lärdomar.

Sonia Bompastor

Tittar vi på Lyons lag ser det alltså inte lika starkt ut som det gjorde som våren 2019. Men man har inlett hösten starkt. Efter att man förlorade ligaguldet till PSG i våras har man byggt om i startelvan. Tidigare försvarsstjärnan Sonia Bompastor är manager, och i 4–1-segern mot Bordeaux i lördags ställde hon upp sitt lag så här:

4–3–3: Tiane EndlerEllie Carpenter, Kadeisha Buchanan, Grace Mbock Bathy, Perle MorroniDanielle van de Donk, Amandine Henry, Amel MajriDelphine Cascarino, Catarina Macario, Melvine Malard.

Med i truppen till Göteborg finns även en viss Ada Hegerberg. Norskan gjorde sin senaste match den 19 januari i fjol. Kanske, kanske att hon kan vara redo för ett kortare inhopp i morgon?

Hegerbergs målskytte har varit saknat i Lyon det senaste året. Gissningsvis kommer hon dock att behöva en ganska lång acklimatiseringsperiod innan hon kan prestera som hon gjorde förr. Jag har hört det sägas att den tid man behöver för att komma tillbaka till full kapacitet är lika lång som själva skadefrånvaron. I Hegerbergs fall skulle det i så fall ta drygt 20 månader att hitta tillbaka till toppformen.

I Lyons elva finns aggressiva mittfältaren Danielle van de Donk, som ju hade Göteborg som hemadress 2015. Där finns också världens bästa målvakt – Tiane Endler – och en urstark backlinje.

Framåt har man rejält med fart, framför allt hos Delphine Cascarino på högerkanten. Lotta Ökvist kommer att få det hett om öronen. Jag gissar även att Lyon var på plats i lördags och såg att Elin Rubensson gärna vill ha en hög position, vilket innebär att hon lämnar en stor lucka bakom sig. Den luckan får inte bli för stor.

Lyon har som sagt inlett hösten väldigt starkt. Mina odds för tisdagens match är 3–7–90 – alltså rejäl fransk övervikt.

Innan jag sätter punkt så kan det vara läge med några ord om söndagens båda damallsvenska matcher. Där tog Eskilstuna ett stort steg på Champions Leaguekval. 3–1-segern mot Djurgården samtidigt som Hammarby kryssade mot Piteå innebär att United nu är sex poäng före Kristianstad och sju före Bajen. Matchen Kristianstad–Eskilstuna på söndag kan bli avgörande för vilket lag som blir trea.

En timme efter avspark på Kristianstad fotbollsarena blir det nytt publikrekord i svensk damfotboll. Hammarby har nu sålt över 13000 biljetter till derbyt mot AIK.

26 tankar på “Tankar inför Häcken–Lyon

 1. Snyggt paketerat av Uefa. Matcherna är utspridda och med tanke på att de inte krockar med herrfotboll så kommer de få den uppmärksamhet de förtjänar.

  Jag kommer förutom Häcken se Barcelona-Arsenal samt Chelsea-Wolfsburg

 2. Regerande svenska mästarna (eller i varje fall deras arvtagare…) möter Europas kanske bästa lag och ingen svensk TV-kanal sänder direkt. Hade det ens vara möjligt att tänka sig om det varit herrfotboll? Såklart inte. Det är en lång väg att vandra, trots vackra ord från många. Om TV-kanalerna fått frågan hade de antagligen sagt att de gjort en ”marknadsmässig” bedömning av intresset, det vill säga om det går att tjäna pengar på att sända eller inte. Uselt svensk TV, såväl statstelevisionen som kommersiella kanaler!

  • Ska du inte kolla matchen ikväll innan du kastar yxan i sjön?
   Vad spelar det för roll om Viasat visar, där du dessutom måste betala eller
   om den visas på youtube som du kan koppla till din TV.

   • Du förstod tydligen inte min poäng. Den handlade inte om möjligheten att se matchen. Det framgår ju att det går att se via Youtube (och jo, jag brukar själv se Youtube på TV:n). Det handlade istället om ointresset från alla svenska TV-kanaler för en match som om den spelats av herrar självklart hade sänts. Så ”yxan” är kvar på land – både innan, under och efter matchen…..

    • Ja jag kanske inte förstår vad du menar. Men det beror på att jag bara förstår det du skriver, inte det du menar. Men du håller väl med om att du har lite fel. Telia har tex köpt herrarnas Champions League och det går inte att se på TV. Du måste vara kund hos Telia eller köpa CMore-paketet på nätet.

    • Din poäng är att göra en höna av en fjäder. UEFA har lagt ut TV-rättigheterna för Champions League i en s.k. ”tender”, där alla intressenter – såväl lokala i varje land som heltäckande för Europa har fått lämna bud. Sedan valde förbundet att komma överens (exklusivt) med DAZN som hanterar och sänder alla matcher på världsbasis via Youtube. Inget annat bolag sänder någon match, varken i sammanhanget svenska TV-kanaler eller stora drakar som Sky i England. Så föralldel, klaga på svensk TV – men det är mest för klagandets skull den här gången.

    • @GC Nej, det är inte att ”göra en höna av en fjäder”. Mitt ifrågasättande är både en principiell fråga och en fråga för den aktuella matchen och turneringen. Att inget annat bolag sänder i något land är inget argument. Det visar bara att det är lika illa och uselt som i Sverige.

   • @Marcus Då försöker jag på ett annat sätt: varför har Telia köpt herrfotbollen som du skriver och inte damfotbollen? Svaret är enkelt. Det antas inte vara lika attraktivt och dra in lika många abonnenter (CMore) och lika mycket pengar till Telia. Det är skillnaden mellan hur damfotboll och herrfotboll behandlas som är min poäng. Det är det jag skriver – igen – och menar.

  • Det är i grunden ett problem när en stormatch inte sänds på svensk TV. Men här får man nog tänka en gång till istället för att fyra av ännu ett inlägg som ska hitta fel och negativa vinklar på allt.

   Okej då, om vi utgår från det problem du beskriver – kan du också förklara hur det du vill åt skulle ha gestaltat sig?

   SVT eller ett annat bolag som sänder enbart i Sverige skulle ha alltså bjudit över DAZN – som gör matcherna tillgängliga för alla i världen?

   För sakens skull – sänds Barcelona-Arsenal på spansk TV eller hos BBC/Sky/ITV i England? Kan man ratta in Benfica-Bayern Munchen på någon tysk kanal?

   Det hade inte gått att tänka sig om det varit herrfotboll, nej. Men där tog utvecklingen fart på allvar för 30 år sedan i en annan medievärld, då bara TV-bolag kunde agera som avsändare.

   Nu har Uefa valt en annan väg med Youtube os.v. Det kan finnas nyanser av rätt och fel i det med – men så urkasst som du vill ha det till med en massa syndabockar till höger och vänster är det knappast.

   Ytterligare uppslag som du kan gräva ner dig i – hur såg den marknadsmässiga bedömningen ut bakom Viaplays sändningar av den tyska, italienska och spanska ligan?

   • Minsann GC – du verkar vilja framställa dig som förnuftets och eftertankens röst. Det är en vällovlig ambition, men inte desto mindre polemisk som den kommer till uttryck. Du ”helgarderar” när du dels håller med, dels ifrågasätter mitt enkla konstaterande. Någon betalar alltid någonting och ”if there is a will there is a way”, så även för denna match och så även för svenska TV-kanaler. Kanske är du insatt i kommersiella och andra bedömanden och då kan du nog svara själv på ditt frågebatteri. Kanske vill du bara ställa mer eller mindre slipade retoriska frågor. Själv undviker jag helst bibliska referenser som ”syndabockar”. Det är likafullt uselt att ingen svensk kanal sänder, oaktat din kommentar. Till sist hoppas jag att vi båda och alla andra har behållning av matchen.

    • Jag uppfattade inte att jag höll med. Ja, det är i grunden ett problem när en stormatch inte sänds på svensk TV – men det gör den ju i det här fallet, via Youtube med lokal kommentator.

     I övrigt och speciellt om ”if there is a will there is a way kan jag sträcka mig till att avvakta och se. Om det visar sig att någon CL-match i gruppspelet i år sänds annorstädes än Youtube kan jag möjligen motvilligt hålla med om din kritik. Annars står jag nog fast vid att DAZN som köpt rättigheten gärna förfogar över den alldeles själv, då spelar det ingen roll vad svenska TV-kanaler och andra vill.

    • @GC ”Det är i grunden ett problem när en stormatch inte sänds på svensk TV.” ”Det hade inte gått att tänka sig om det varit herrfotboll, nej.” Detta är två exempel på att du faktiskt höll med, oavsett om du avsåg det eller inte och oavsett om du radade upp ”men”-reservationer efteråt.

     Nej, självfallet hade exempelvis inte SVT (eller någon annan svensk kanal) kunnat bjuda över DAZN som helhetsbud. Däremot kanske det hade varit fullt möjligt att köpa loss sändningsrättigheter för ett land. Att UEFA valde detta alternativ kanske bara är ett uttryck för lathet och låg prioritering av damfotboll relativt herrfotbollens mer lukrativa TV-avtal.

     Jag diskuterade inte tekniska lösningar, vilket du glidit in på. Jag diskuterade att ingen svensk kanal skaffat sig sändningsrättigheter. När du nu pratar om att det går att se på en TV-apparat i Sverige är det mycket långt ifrån vad det handlade om. Tycker du att Youtube är en svensk TV-kanal? Det är dessutom långt ifrån alla som kan se Youtube på sin TV. I en annan kommentar på bloggen konstaterades att det var några tiotusen som såg på Youtube-sändningen av Häcken-Lyon. Jag tror det varit betydligt fler om matchen sänts på en ”vanlig” kanal som SVT, TV6 eller TV9.

     Avslutningsvis och apropå ”…fyra av ännu ett inlägg som ska hitta fel och negativa vinklar på allt.”: Jag vet inte om du håller särskild koll på just mina inlägg. I så fall får jag tacka för uppmärksamheten. I övrigt skiljer sig inte mina inläggs karaktär särskilt mycket från många andras. Och GC – du kan vara övertygad om att det finns många pjäser kvar i fyrverkerilådan att ”fyra av” om tillfälle ges. En del kan komma att handla om ifrågasättande av medias prioriteringar, så varning utfärdas.

     Vi kommer kanske inte längre än så här. Om du inte har någon överraskande intelligent kommentar som tarvar svar, slutar jag nu.

   • Jag bemöter inte allt i ditt inlägg, men en del:

    I det andra stycket ”Nej, självfallet” glider du undan från inställningen i ditt första inlägg. Där lägga all skuld läggs på de svenska TV-bolagen, nu talar du istället om Uefas upplägg.

    Vad som faktiskt har hänt är att Uefa under sommaren kallade till presskonferens och presenterade DAZN som ensam rättighetsinnehavare för Champions League. Då framgick också det sändande bolaget skulle bryta ny mark genom att a) erbjuda alla matcherna gratis (iallafall de första åren) och b) visa matcherna på Youtube istället för lokalt uppbyggda plattformar/abonnemangslösningar i varje land.

    För min del håller jag sedan fast vid slutsatsen att DAZN förvaltar de köpt genom att behålla exklusiviteten och pusha alla supportrar/nya intresserade till sin lösning. Alla som vill se CL-matcher får använda Youtube, punkt.

    Det betyder säkerligen att tittarantalet (om vi håller oss till enbart svenska förhållanden) på Häcken-Lyon var betydligt lägre än vad som skulle varit fallet om t.ex. SVT hade gjort en punktinsats och sänt matchen i sin huvudkanal. Däremot menar iallafall jag att förutsättningar för att bygga den ”fanbase” (nu menar jag internationellt) som du håller så kär i ett annat inlägg ökar, genom att de verkligt intresserade kan välja och vraka mellan alla matcher, dessutom kommenterade.

    I en parentes kan jag tycka till om premiärkvällen på TV: stort plus att matcherna var bra producerade (många reprismöjligheter, närbildskamerorna zoomade in på rätt saker/spelare) och ett litet frågetecken över bristen på lokal inramning –hade det inte varit möjligt att ordna intervju(er) efter match (kamerorna fanns åtminstone där i överflöd).

    En sak till. Meningen ””Det är i grunden ett problem när en stormatch inte sänds på svensk TV” är allmänt hållen. Den säger ingenting om så är fallet med Häcken-Lyon eller inte enligt min uppfattning.

    Men i den nya TV-världen med smarta apparater, appbaserade tjänster os.v. tycker jag alltså att svensk kommentator och Youtube räcker för att hävda att matchen sändes på svensk TV (på liknande sätt som Viaplay ofta gör med sina internationella damligor).

    Jag är inte så dum att jag skriver under på att ny teknik, Youtube os.v. självklart är rätt väg att gå. Jag tror att jag mer öppen än dig för att vänta och se iallafall gruppspelet ut innan jag går ut med självsäkra kommentarer och vad som är rätt och framförallt fel.

 3. Det har kommit in en hel del pengar i damfotbollen, därmed har det också lockat till sig giriga agenter. Tror nog att det är mer agenterna än spelarna själva som stoppar CL-spel.
  En agent ser oftast till sin egen plånbok i stället för vad som är bäst för spelaren.
  Fråga klubbarna!

 4. Här tycker jag att Johan för ovanlighetens skull är helt snett på det. Det fanns väl inget som hindrade Häcken att skriva kontrakt som gick ut vid nyår? Jag är för all del helt oinsatt, men är det inte så att Häcken tyckte sig se en win-win; om det inte blir WCL slipper man betala decemberlönen, och om det blir WCL så faller spelarna säkert för grupptrycket och kör en extra månad.
  En arbetsgivare som agerar på det viset i någon annan bransch skulle knappast få speciellt mycket sympati. Jag tycker det är inkompetent, patetiskt, och pinsamt agerat av Häcken. Damfotboll, på den här nivån, är inte en hobby där man ställer upp för polarna.

 5. Pingback: Mats Gren får sparken från Häcken | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.