Mats Gren får sparken från Häcken

Mats Gren

Nyligen kom bekräftelsen på gårdagens nyhet om att Mats Gren tvingas sluta i Häcken. Här i bloggen hade jag redan för drygt två veckor sedan uppgifter om att Häcken och Gren inte hade påbörjat förhandlingar om det kontrakt som löper ut efter den här säsongen.

I går avslöjade Expressen att Grens dagar i Häcken var lätträknade. I dag kom bekräftelsen från klubben om att samarbetet avbryts med omedelbar verkan. I ett pressmeddelande skriver de:

”När BK Häcken tog över Kopparbergs/Göteborgs FC:s verksamhet i slutet av januari i år, var ledarstaberna för så väl dam- som F19- och F17-laget satta för 2021 och BK Häcken tog över en färdig organisation. Den kortsiktiga målsättningen var att integrera de nya lagen i föreningen, med damlagets sportsliga målsättningar i fokus – att kvalificera laget till Champions League-gruppspel och att vara med och slåss om SM-guldet.

Under året har det långsiktiga arbetet gjorts, för att analysera hur BK Häckens sportsliga organisation i sin helhet ska se ut från 2022 och framåt, utifrån klubbens strategiska utvecklingsplan.

BK Häcken har nu fattat beslut om att inte förlänga huvudtränare Mats Grens avtal när det går ut vid årsskiftet. Klubben har gjort klart med Robert Vilahamn som ny huvudtränare, med ett avtal som sträcker sig till och med 2023, och väljer nu att genomföra förändringen av huvudtränare omedelbart.”

Den nya tränaren Robert Vilahamn har jag ingen större koll på. Det jag vet är att han hette Karlsson i efternamn när han spelade 1,5 säsonger i allsvenskan för IFK Göteborg. Samt att han har ingått i Häckens ledarorganisation på herrsidan i två år.

Känslan är ju att det inte hade räckt för Mats Gren om han fört damlaget till guld för andra året i rad, utan att Häcken hade beslutat sig för att byta ut honom.

Gren har ju haft två väldigt händelserika år i damallsvenskan. Förra året hade han delat ledarskap med Jörgen Ericson. Enligt de uppgifter jag har så jobbade de inte ihop så mycket, utan tvärtom hade de stora samarbetsproblem – vilket ledde till att Ericson lämnade i vintras. Trots samarbetsproblemen ledde duon Kopparbergs Göteborg till ett historiskt SM-guld.

I övergången från KGFC till Häcken spelade sedan Gren en huvudroll. Det är fler än jag som har uppgifter om att Mats Grens insats var ett huvudskäl till att Göteborgs elitlag fick en fortsättning.

I pressmeddelandet är även Häckens sportchef Martin Ericsson inne på linjen att Gren var viktig när KGFC blev Häcken. Ericsson säger:

”Vi vill tacka Mats för ett bra år och för hans professionella inställning som varit en nyckel till att vi på så kort tid lyckats ta över en annan förenings verksamhet och göra den till en naturlig del av BK Häcken.”

Nu har alltså Gren gjort sitt i Häcken. Ericsson och de andra i klubbledningen har däremot massor av arbete kvar att göra. Det är ju redan klart att Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme lämnar. Och allt talar ju även för att Stina Blackstenius lämnar in vinterfönstret. Det är en riktig utmaning att hitta ersättare som kan fylla luckorna efter den trion.

3 tankar på “Mats Gren får sparken från Häcken

  1. Utomordentligt fånigt att sparka Gren med få matcher kvar av säsongen. Ännu en fjantig styrelse och/eller klubbledning som vill visa sig handlingskraftig? Tror häcken att en ny tränare ska vända läget i WCL? Om nu Gren som tackas till höger och vänster varit så viktig borde ha få behålla jobbet säsongen ut. Att kontraktet sedan inte för längs är en annan sak.

  2. Att sparka honom på direkten känns ju lite konstigt. Något kan ju ha hänt som vi inte vet något om. Bytet i sig är inget konstigt tycker jag. Han har försökt köra vidare på det som Markus Lantz och Jörgen Eriksson byggde upp men det funkade inte med en hel drös nya spelare. Kändes mest som han flyttade runt spelare på olika positioner och det i slutändan gjorde så att det blev ett ganska virrigt lag om man jämför med tidigare. Säger inte att det är så här men det är känslan jag får.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.