En premiär som liknade andra svenska kvalpremiärer

Jag skrev i förra inlägget att det rimliga var att tro att Sveriges skulle besegra Slovakien med en marginal mellan fem och åtta mål, att det skulle vara så stor skillnad mellan lagen.

Det blev 1–0, ett resultat som är bra såtillvida att det innebär att Sverige vann och tog alla de tre poängen. Det var även ett resultat som går bra i harmoni med tidigare svenska kvalstarter. Så här har det gått i premiären i de fyra senaste kvalen:

VM 2015: Polen (h) 2–0
EM 2017: Moldavien (b) 3–0
VM 2019: Kroatien (b) 2–0
EM 2022: Lettland (b) 4–1

I alla fall har det varit ganska krampaktiga segrar mot svagt motstånd. Moldavien, Kroatien och Lettland är ju faktiskt rent usla lag, och ett par av de här matcherna har faktiskt levt ända in i slutkvarten. Polen och Slovakien är klart bättre än de andra tre, men ändå en bra bit ifrån mästerskapsnivå.

Resultatmässigt var 1–0 inget vidare. Sett till prestationen var det ändå okej, framför allt defensivt. Jag räknade till 8–0 i klara målchanser, slovakiskorna hade några halvlägen, men alltså ingen målchans som jag räknade som 100-procentig.

Offensivt skapade Sverige inledningsvis chanserna på defensiven. Slovakien rullade igång insparkarna, men hade otroligt svårt att hantera den höga svenska pressen. Det var just på en slovakisk inspark som Lina Hurtig bröt bollen och stod sedan för det fina förarbetet till Fridolina Rolfö:s segermål.

Sveriges problem låg i det uppställda anfallsspelet. Det var bättre än i de där fyra andra premiärerna som nämnts. Men det blev ändå ganska enhanda, vårt lag hade väldigt svårt att spela sig genom Slovakiens försvar. Det innebar att vi hamnade utanför ett samlat motståndarlag, ofta på vänsterkanten. Väl där saknades det lite kvalitet och skärpa i de avgörande passningarna för att göra fler mål.

Men poängen trillade in. Och på tisdag blir det tre till. Georgien är ett riktigt uselt lag, ett av Europas sämsta. Där bara måste det blir fler än fem svenska mål.

I övrigt har resultaten i det europeiska VM-kvalet ännu så länge i stor utsträckning följt förhandstipsen. Två skrällar har vi dock fått se, en rätt stor. Då tänker jag på att Nederländerna spelade oavgjort, 1–1, hemma mot Tjeckien. Tjeckien har sakta men säkert flyttat fram sina positioner, och missade nästa års EM-slutspel efter straffläggning i playoff mot Schweiz.

Tjeckien kryssade också mot Kanada i en träningsmatch inför OS. Men i tävlingssammanhang bör kryss borta mot världsfyran Nederländerna vara Tjeckiens främsta framgång hittills.

Den andra skrällen var Polen–Belgien 1–1. Fast den var inte så stor. Polskorna har likt tjeckiskorna flyttat fram sina positioner, och Belgien ligger bara tio platser högre på världsrankingen.

Till slut några ord om min fråga i förra inlägget. Frågan löd:

Jag kan faktiskt inte komma på någon svensk spelare som ställt sig utanför landslaget. Kan ni?

Jag fick svar med några exempel på svenska spelare som tackat nej till olika landslagssamlingar, eller -turneringar. Malin Diaz (EM 2017), Marija Banusic (OS 2016), Stephanie Öhrström (EM 2017) och Nilla Fischer (OS 2021) är några exempel. I alla fallen handlade det i princip om breddspelare som inte var tänkta för startelvan och av olika skäl inte kunde/ville vara med.

Även Emma Berglund och Elin Ekblom nämndes, men där har jag inte hittat några uppgifter på när eller hur. Möjligen att Ekblom ställde sig utanför landslaget under en längre period. I övrigt har jag fortfarande inga exempel på spelare som bojkottat det svenska landslaget.

10 tankar på “En premiär som liknade andra svenska kvalpremiärer

 1. Kosovare Asllani stod väl över första landslagssamlingen efter VM 2015, varefter hon petades från Sundhages landslag rätt länge – först precis innan OS 2016 fick hon vara med igen, om jag minns rätt.

  • Ja, det var den perioden där hon var ute och lipade: ” De har glömt bort mig”. Besvikelse och frustration tar sig olika uttryck hos olika spelare.

 2. Emma Berglund tackade nej till OS 2021 för hon kände att kroppen inte skulle hålla och ville hellre spendera den tiden på att bygga upp kroppen än att åka på en väldigt krävande turnering när hon är så skadebenägen som hon är. Möjligtvis att hon skulle kommit med instället för Kullberg om hon inte hade tackat nej. Tror Expressen skrev om det först efter OS-truppen hade tagits ut och spelarna hade åkt iväg till Japan. Innan dess tackade hon även nej till landslagssamlingen i April 2021 då hon hade problem med en tå (fick en stämpling i en hemmamatch med Rosengård, minns inte motståndet.) Gerhardsson nämnde det i samband med landslagsuttagningen till samlingen i Juni 2021 när Berglund kom med för första gången sedan 2017/18.

 3. Intressant att du efter matchen hittade fram till den gemensamma nämnaren med rätt skakiga inledningsmatcher i kval. Undrar om ditt tips på mellan 5-8 mål övervikt hade sett annorlunda ut om du hittat den nämnaren innan matchen? Att Sverige var bra defensivt är knappast något högt beröm, givet motståndet. Jag tror dock både spel och resultat blir bättre idag. Två så taffliga matcher i rad gör väl inte världstvåan mot ett ”uselt” lag, eller? Kanske ett tips om 5-8 mål går in den här gången. Hur som helst får jag intrycket att Sverige är ett bättre lag mot bättre motstånd och ett sämre lag mot sämre motstånd. Att Sveriges högstanivå är hög vet vi, men det finns en nivå till – att snabbt och effektivt avfärda sämre lag.

  • Kanske att jag hade sänkt förväntningarna lite om jag hade tänkt på premiärresultaten. Men jag trodde nog ändå att vårt landslag skulle ha blivit bättre på att köra över svagt motstånd.

 4. 20 min spelade. Georgien tar alla chanser att skapa spelavbrott. Jag har sällan sett så många ”skadade” på så kort tid. efter 20 minuter fick Seger nog och var framme och pratade med domaren. Ska de hålla på så här och domaren tillåter det? Och – efter 24 spelade minuter fortfarande 0-0……

 5. Ja, Georgien var en duktig matchförstörare, spelavbrotten och andhämtningspauserna droppade tätt. Klart frustrerande för Seger et consortes. Georgiskorna agerade som levande porslinsdockor och vred sig dramatiskt i ”svåra” smärtor efter närkontakterna med svenskorna. Kan undra om georgiska ”lirare” får någon elementär teaterutbildning, innefattande stark dramatisk framställning, på vägen mot landslagsspel?

 6. ”Jag skrev i förra inlägget att det rimliga var att tro att Sveriges skulle besegra Slovakien med en marginal mellan fem och åtta mål, att det skulle vara så stor skillnad mellan lagen.”—————————- men hur var det med din prognos över OS finalisten, det laget som kommer från det landet utan inhemsk fotbollssliga , där nationella sporten anses älgjakten? Inte heller lyckad kan vi nu konstatera
  Finns det någon skillnad emellan de 2 lag, alltså Kanada och Slovakien, utöver denna sociokulturella föreställning som sitter i din ryggmärg, som för det mesta gav arrogansen ett ansikte?
  Detta är riktig svensk fenomen, arrogansen och dålig förlorar mentalitet.
  Egen förträfflighet och syn på hur andra ska bete sig och agera.
  Kolla bara på Seger och hennes ”snack” med domaren i Georgien matchen. Skulle vara mycket bättre för hennes skull att täcka sig med bara sina öron och träna på straffar. Eller varför inte , tacka för sig och låta någon 10-15 år yngre tjej få en chans. Annars liknar Seger allt mer de svenska sossar, eller miljömuppar. Att hålla sig vid makten/ landslaget oavsett.
  Arrogansens nämnde jag, uttryck som olyckligt nog presenterades av en mängd sk svenska folkets hjältar, legendarär av diverse slag och sport. Gemensamt för alla dem är dålig förlorar attityd vid nederlaget. Särskilt om motståndarna ej faller i Thomas Arnolds pedagogiska ramverk. Denna som säger att man alltid ska veta ”sin plats”. Hierarkin som överläppar rasism.
  För mig därmed finns det ingen avgörande skillnad mellan Kanada och Slovakien. Allt handlar ju om hur du själv som spelare och lag i sin helhet agerar. Där börjar prognoserna.

  • ”men hur var det med din prognos över OS finalisten, det laget som kommer från det landet utan inhemsk fotbollssliga , där nationella sporten anses älgjakten? Inte heller lyckad kan vi nu konstatera”

   Rydén hade väl 51-49 fördel Sverige i OS finalen? Knappast speciellt missvisande i en match som gick till straffar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.