Stabil seger – nu är väl Sverige världsetta?

Sverige vann med 3–0 hemma mot Slovakien efter en svag första halvlek och en mycket bättre andrahalva. Nu ser jag Nilla Fischer gråta nere på planen. Var det kanske hennes avskedsföreställning i gulblått?

Men först till matchen. Peter Gerhardsson bytte två spelare från Finlandsmatchen – Caroline Seger och Johanna Rytting Kaneryd ersatte Filippa Curmark och Sofia Jakobsson.

Det blev ingen succé före paus. Det enda positiva med den första halvleken var att det var svensk 1–0-ledning efter att Lina Hurtig förvaltat ett friläge.

Annars var det svenska laget rätt trött och passivt under de första 45 minuterna. Eller. Efter två–tre minuter tänkte jag att det här blir hur lätt som helst. Det slovakiska laget fick knappt låna bollen under de första tre minuterna.

Redan efter ganska exakt en minut var det nära att Filippa Angeldahl och Lina Hurtig kunde frispela Rytting Kaneryd centralt. Man såg för övrigt tidigt att Sverige just verkade ha en tanke på att spela sig igenom centralt.

Men sedan hände något. Slovakien stängde centralt genom att spela aggressivt och vinna närkamper. Samtidigt kändes Sverige passivt, och man hade dålig kvalitet på passningar.

Däremot hade man bra kvalitet när målchanserna dök upp. Jag räknade totalt till 7–0 i klara målchanser, men alltså 3–0 i mål. Det är bra utdelning. Normalt är det bra att göra mål på var tredje eller var fjärde målchans.

Den första målchansen kom i minut 19, och gav 1–0. Rytting Kaneryd spelade igenom den slovakiska backlinjen centralt. Hurtig blev helt fri, och rullade säkert in bollen. Rytting Kaneryd hade lite tur att inte duktiga slovakiska backen Patricia Fischerova kunde bryta. Fischerova var lite ur balans, och missade sin brytning vilket gav Hurtig chansen.

Trots att Sveriges anfallsspel stundtals var riktigt dåligt under resten av halvleken skapade vårt lag två chanser till före paus. Amanda Ilestedt var jättenära att styra in en fint slagen frispark från Jonna Andersson, och i slutminuten hade Olivia Schough ett skott som gick just utanför.

I paus var det 1–0 i mål, 1–0 i hörnor och 1–1 i avslut på mål. Efter paus hade Sverige bättre kvalitet på mycket. Däremot förstörde ett stort antal offsidelöpningar chansen till en riktig storseger.

Fridolina Rolfö gjorde 2–0 på ett distansskott som den slovakiska målvakten väl borde ha tagit. Och Ilestedt nickade snyggt in 3–0 på en hörnvariant där Angeldahl stod för inlägget.

Defensivt gjorde hela laget återigen en otroligt stabil insats. De spelare som jag tycker är värda att plussa för i offensiven är just Rolfö, Angeldahl, Rytting Kaneryd och Hurtig. Dessutom vill jag lyfta Jonna Andersson, som jag tycker var riktigt bra, framför allt efter paus. Och utöver den fina frisparken till Ilestedt var Andersson faktiskt dubbelt med i förarbetet till 3–0-målet. Först fixade hon hörnan, sedan hade det som kallas andra- eller hockeyassist till Ilestedt.

Den här segern borde kunna innebära att Sverige avslutar 2021 som bästa laget i världen. Det var ingen jättedistans upp till USA efter OS. Sedan dess har Sverige vunnit fem tävlings- och en träningsmatch.

USA har vunnit fyra träningsmatcher, men också kryssat i två. I och med att USA spelade 1–1 borta mot Australien tidigare i dag borde vårt landslag vara förbi.

Jag har utan framgång letat efter bekräftelser på det. Men det skulle alltså inte vara någon stor överraskning om det är Sverige i topp på nästa Fifaranking. Det vore ju för övrigt historiskt, för inget svenskt landslag har toppat världsrankingen i fotboll.

Nu sätter jag punkt, och håller utkik efter vad Nilla Fischers tårar betyder.

13 tankar på “Stabil seger – nu är väl Sverige världsetta?

 1. ”Det vore ju för övrigt historiskt, för inget svenskt landslag har toppat världsrankingen i fotboll.”————————–det har man jobbat för, lobby arbetat, propagerat och korrumperat de som måste korrumperas. Angående detta , hur i hela friden kan en tysk domare döma matchen där bröder nation medverkar? Här inte halva svenska befolkningen tysk påbrå? Hur ser du på detta Rydén?
  Har fotbollen blivit Eurovisionsongkontest. där granar hjälps åt?
  Skrämande att man tar det för givet! Tyskar och svenskar fuskar ju inte. Lol
  Om jag drar på fakta som står för underlagen till Sveriges ställning på en icke trovärdig lista då kommer man fram till matcher som Sverige hade vunnit. Det handlar uteslutande om de stora fotbollsnationer, som Finland, Skotland eller Slovakien. Har jag missat några?
  Juste , att inte glöma vinsten som kommer snackas om i generationer nämligen denna mot USA i OS. Detta mot ett lag som fortfarande firade demokraternas valseger. Eller stöld..
  Därför borde vara angeläget att begränsa antal de nordiska lag i de stora tävlingar. Helst bara 1.
  Fotbollen skulle tjänat på det , både utanför Skandinavien.
  Dessutom skulle betydande aktivistiska draget i sporten fått mycket rimligare proportioner
  Annars håller ni på att sakta och säkert att döda sporten!

   • Ute i samhället då försöker man uppnå flockens imunitet.
    Här på bloggen kan jag vara säkert på att man alltid kan få flockens mentalitet

  • Egentligen skulle man inte bemöta Axels förvirrade, och smått obegripliga, inlägg men där är några galenskaper som jag ändå måste peka på. Så, nej käre Axel, enligt alla tillgängliga uppgifter handlar det om cirka 10 procent som har tyskt påbrå, men då får man ta med väldigt många generationer. Räknar du bara de två senaste generationerna pratar vi om promille. Varför skulle inte en tysk domare kunna döma? Är Sverige mer brodernation till Tyskland än Slovakien? Sedan undrar jag vad det är för granar du pratar om – julgranar kanske? ”Därför borde det vara angeläget att begränsa antalet nordiska lag i de stora tävlingarna” skriver du. Men förklarar inte varför! Din hänvisning i det fallet är till Sveriges vinst mot USA i OS, men det kan du väl ändå inte mena? Varför skulle det begränsa antalet nordiska lag? Egentligen vill jag inte att du svarar för då blir det bara ännu mer förvirrat. Det här inlägget är mer för att visa läsarna hur fel du har…men det har de säkert redan insett.

 2. Även Max Wiman spekulerar i om detta var Fischers sista landslagsmatch. Vore ganska märkligt, men inte förvånande, hon har ju tagit märkliga beslut kring sin karriär senaste tiden. Bara 10 matcher kvar till magnifika 200. En annan teori är att hon helt enkelt var sentimental över att få spela på Malmö (nya) stadion med tanke på att hon spenderat nästan ett helt decennium i Malmö, mest i sin karriär, och var med på MFF-tiden, så det är väl speciellt att äntligen få spela på deras arena. Lägg därtill en relativt stor publik.

  Jag har inte räknat den här gången, men jag är tillräckligt införstådd med rankningsystemet för att våga lova att Sverige går om USA i och med att USA förlorade mot Australien. USA har verkligen klappat ihop relativt sett. De kommer tappa några poäng, kan hamna under 2100. 5 raka vinster i VM-kval plus en vänskapsmatch höftar jag kommer ge ca 40 poäng. Har inte möjlighet att jämföra tidigare poängskörd. Spanien har gjort likadant. England, Danmark, Schweiz, Tyskland och Frankrike har vunnit i 6 raka VM-kvalmatcher. Tyskland kommer också gå om USA och kan möjligen gå om även Sverige pga det och att de gjort betydligt fler mål. De som spelar i 6-lagsgrupper har en orättvis fördel. Sen är det lite knepigt att höfta då hemma/bortaplan ger annorlunda poäng, vilket jag inte har förstått riktigt hur. För den som vill göra ett försök kan man kolla in https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_Women%27s_World_Rankings

  Spanien slaktar, det verkar verkligen vara laget att se upp för i EM.
  Nederländerna har haft svårt för Tjeckien, det har blivit oavgjort i bägge. Någon kommenterade vid EM-lottningen att det var en mardröm. Ser inte alls ut så

  • Känslan är väl ändå att Sverige borde kunna hålla Tyskland bakom sig, även om tyskorna har haft fördelen av att ha fått spela sex tävlingsmatcher mot Sveriges fem. Men det är 15 poäng att ta in för Tyskland, och jag tror inte att deras fyra storsegrar på hemmaplan ger så bra betalt. Men vi får se när nästa ranking kommer. Det blir spännande.
   Spaniens 8–0 mot Skottland är för övrigt ett otroligt imponerande resultat. Spaniens lag är extremt samspelt – man startade med nio Barcaspelare.

  • Nederländerna verkar inte vara på topp, men om man följer VM kvalet tycker jag inte Sveriges grupp är den allra enklaste. Jag tror Sverige fortfarande är klara favoriter att gå vidare (med Nederländerna), men blir nog lite tuffare än mot länder som Finland och Irland.

   Schweiz slog Italien på bortaplan och har riktigt hög kvalitet på 4-5 spelare, och de övriga spelar i hyfsade Tyska lag och liknande. Ryssland vet jag inte mycket om, men noterade de höll oavgjort mot Danmark länge i senaste matchen.

   Håller med om att Spanien ser starka ut, kanske till och med huvudfavoriter inför EM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.