Äntligen lite spänning – tysk klubbfotboll är tillbaka

Alldeles nyss skickade Wolfsburg ut Chelsea ur Champions League med utklassningssiffrorna 4–0. Vårens finallag kommer inte att få spela kvartsfinal i årets turnering.

I början av hösten var känslan att tysk klubbfotboll var på väg nedåt, och det med ganska hög hastighet. Kanske att Bayern München hade kvar sin utmanarstatus, men i övrigt upplevde jag att utmanarna till Barcelona i Champions League var två franska och kanske något engelskt lag.

Men i sista gruppspelsomgången hände något. Tysk klubbfotboll fick liv igen. Och vi fick äntligen lite spänning i det här gruppspelet. För tyvärr var ju de allra flesta matcherna så ojämna att de blev ointressanta. Men nu har vi alltså fått se lite dramatik.

Först gjorde Hoffenheim en utmärkt insats i går mot Arsenal. Jonas Eidevall:s lag hade råd att förlora med fyra mål borta mot den tyska ligatrean. Ganska tidigt i den andra halvkeken stod det 4–1 till Hoffenheim, och Arsenal var i gungning. I den matchen klarade sig den engelska storklubben.

Det gjorde däremot inte Chelsea i dag. Grupp A var på förhand den mest ovissa med Chelsea, Wolfsburg och Juventus. Men att det skulle bli så här dramatiskt…

Inför sista omgången hade Juventus bästa läget. Seger mot schweiziska Servette räckte för avancemang. Något man klarade av. Den andra kvartsfinalplatsen stod därmed mellan Wolfsburg och Chelsea. Londonklubben hade råd med en ettmålsförlust.

Jag hade sen träning i kväll, och kom inte hem förrän matchen hade kommit en stund in i den andra halvleken, och Wolfsburg ledde med 3–0. I det skedet hade Chelsea en liten press, och skapade någon halvchans. Men sedan sjabblade man i försvaret och Tabea Wassmuth skickade upp en projektil i nättaket bakom Zecira Musovic till 4–0 – och matchen var avgjord.

Vilka lag som gick vidare avgjordes alltså i kväll. Men på något sätt skulle jag ändå säga att det avgörande i den här gruppen var att Wolfsburg inte lyckades vinna någon av matcherna mot Juventus. Jag såg delar av båda och tyckte att Wolfsburg var det klart bättre laget. Ändå fick tyskorna bara med sig en poäng från de två matcherna.

De fyra poängen Juventus tog på sitt starka försvarsspel gjorde att vi inför slutomgången alltså visste att det sannolikt bara skulle bli ett av Chelsea och Wolfsburg i slutspelet. Att Wolfsburg tog kvartsfinalplatsen var ju inte en skräll på förhand. Men att Chelsea är utslaget…

Det innebär att de åtta lag som lottas in i kvartsfinalerna är Barcelona, Wolfsburg, Lyon och PSG som gruppsegrare och Juventus, Arsenal, Real Madrid och Bayern München som grupptvåor.

Barcelona och PSG är de lag som imponerat mest i gruppspelet. Båda tog maximala 18 poäng. PSG hade målskillnaden 25–0, medan Barca bara hade 24–1.

För vår svenska representant BK Häcken var gruppspelet ett enda långt lidande. Framför allt var försvarsspelet så svag att jag faktiskt stundtals tyckte att det gjorde ont att kolla in matcherna. Häcken kom sist i sin grupp med tre poäng och målskillnaden 3–18. Man gjorde bara ett spelmål på sex matcher – något som är väldigt långt ifrån godkänt.

Det Häcken som avslutade Champions Leaguespelet känns inte som en rimlig utmanare till FC Rosengård i nästa års damallsvenska. Framför allt är man alltså alldeles för svaga i de bakre regionerna.

Jennifer Falk är i och för sig en högklassig målvakt. Men framför henne måste Häcken förstärka. I det Kopparbergs Göteborg som vann SM-guldet 2020 spelade man oftast med Emma Koivisto, Natalia Kuikka eller Julia Roddar på kanterna, och med tre mittbackar i form av Emma Berglund, Emma Kullberg och Emily Sonnett. Framför dem var Vilde Bøe Risa förstavalet som sexa. Ingen av de här sju spelarna är kvar.

Senhöstens ytterbackar Hanna Wijk och Lotta Ökvist är bra damallsvenska spelare, men håller ännu inte internationell klass. Det är ändå inte på kanterna det har fallerat allra mest, det är i mitten.

Varken mittbacksparet Luna Gewitz och Beata Kollmats eller defensiva innermittfältaren Filippa Curmark har räckt till. Jag ansåg att Kollmats var landslagsmässig när hon drog sitt korsband. Den nivån har hon inte visat i år. Men hon blev å andra sidan inkastad rakt in i Champions League. Får hon en riktig försäsong kanske hon kan hitta tillbaka till toppnivån till nästa år.

Gewitz var jag lite frågande till när hon värvades. Hon klarade sig dock alldeles utmärkt i damallsvenskan, däremot har hon inte alls hängt med i Champions League. Inte alls.

Inte heller Curmark har klarat tempot i Champions League. Hon är inte tillräckligt bollskicklig för att spela sexa i den typen av spel som Häcken har försökt sig på. Att hon inför slutomgången var den som hade dragit på sig allra flest frisparkar i hela turneringen säger väl ganska mycket.

Vi får se vad Häcken kan värva under vintern. Det här har varit en väldigt händelserik vecka i damallsvenskans silly season – läs om alla övergångar och förlängningar här. Dock har det ännu så länge hänt väldigt lite i våra båda toppklubbar.

Rosengård presenterade sitt första nyförvärv i början av veckan. Det var ett väldigt spännande sådant, i form av Freiburgs Rebecca Knaak. Det känns som en supervärvning på damallsvensk nivå. Den 25-åriga backen har varit helt ordinarie i Frauen-Bundesliga i höst. Hon har varit med i den tyska A-landslagstruppen, men har inte spelat någon landskamp.

Häcken har också bara presenterat ett nyförvärv – Josefine Rybrink. Det är ju just en sådan spelartyp som man behöver. Men känslan är ju att Häcken sannolikt behöver plocka in ytterligare en mittback, samt gärna även en ytterback och en defensiv innermittfältare.

22 tankar på “Äntligen lite spänning – tysk klubbfotboll är tillbaka

 1. Äntligen synade någon ” bluffen” Chelsea. Förra året hade dem ren tur att dem slapp möta de två bästa lagen i PSG och Barcelona som kändes som den moraliska finalen och var de överlägset bästa lagen. Försvaret i Chelsea får nästan liknas vid Häckens, så taffligt var det vid många av målen idag. De lever på sin front-trio som många gånger räddar dom men resten av laget är ganska mediokert faktiskt. När deras press inte biter har de inte så mycket att komma med och det blir mest långbollar på Kerr och Harder som får lösa allt. Förstår inte hypen kring detta laget.
  När det kommer till Häcken gör de en hyfsad match igår och räknar man bort alla bjudningar så spelade de fin fotboll i första halvlek och kom till en del chanser och borde faktiskt ha tagit ledningen men effektiviteten var för dålig som många gånger förr. Andra halvlek var usel men det känns som det var många som redan var på semester. I andra halvlek såg Blackstenius mest ut att springa runt och fundera över vad hon gör efter nyår.
  Jag får faktiskt känslan av att hon stannar i Häcken till efter EM. Hon verkar trivas bra där och presterar uppenbarligen bra i den miljön. Även om hon stannar kommer Häcken få det tufft att ta SM-guld nästa år för mest troligt försvinner både hon och Kaneryd efter EM och då har de tappat hela sin offensiv som inte går att ersätta. Däremot kommer de ha bra chans att försvara cuptiteln om det nu är någon tröst. Känslan är att Blackstenius måste känna ett stort förtroende för att prestera som bäst. Flyttar hon tror jag det blir till United eller möjligtvis Arsenal. I United skulle hon helt klart vara förstavalet om hon presterar på normal nivå. Eftersom Arsenal gick vidare i CL och de har många matcher med både cup och liga borde det kunna bli en hel del speltid då Miedema just nu får dra ett väldigt stort lass. Det hade varit intressant att se vad Eidevall kan göra med Blackstenius. Känns som Blackstenius hade passat bra i Arsenal med deras fart och fläkt. Nu lär i så fall inte hon och Miedema spela tillsammans men det känns som en match made in heaven med Miedema som skarvar och fördelar bollar på en djupledsgående Blackstenius. Det hade blivit något att bita i för många försvar.

  • Man tar ju förstås en megarisk när man spelar med en trebackslinje med endast en snabb spelare, och sedan sätter forwards som kantspelare. Emma Hayes taktik den här hösten funkar säkert mot huvuddelen av lagen i WSL. Men mot Huth, van der Sanden och Wassmuth gick det inte så bra. Första målet kommer ju exempelvis genom att man inte har någon täckning på kanterna.

  • Låter som att Chelsea är kvar i 2017.

   Instämmer om Blackstenius. Jag kan tänka mig att hon är lite bränd av sitt utlandsäventyr. När man tänker efter så är det ju inte för alla. Det funkar ju nu, är ju bra att behålla det och inte riskera något fram till EM. Eidevall och Blackstenius hade varit synnerligen intressant. Fasen vilka drömmar du väcker!

 2. Så var pinan över för Häcken. Det är svårt att beskriva på annat sätt än pina. Även om spelare och ledare satte upp ett ”brave face” så gav det inget på planen. KGFC vars lag sedan gick till Häcken har fått känna på konsekvenserna av framträdande spelare lämnar. Det enda svenska topplag som år från år (skapligt eller bra) klarar att överbrygga spelarförluster är Rosengård. Häckens prestation går nu att jämföra med övriga tredje- och fjärdeplacerade lag i grupperna. Knappast smickrande varken för Häcken eller svensk klubbfotboll.

  Enda överraskningen i gruppspelet var att Juventus gick vidare istället för Chelsea. Chelseas Kerr och Harder var märkligt anonyma och hela laget ångade av frustration. Lika märkligt var det att Musovic stod i mål i denna helt avgörande matchen dels med hänsyn till ytterst lite tidigare speltid dels att hon väl är klar tredjemålvakt. Var både Berger och Telford ur spel? Musovic såg närmast ut att huka sig vid några av målen, istället för att göra sig större. Skillnaden mellan henne och Falk är stor. Jag blir mer och mer övertygad om att Musovic inte är en målvakt för landslaget och nästan lika övertygad om hon behöver spela och spela mycket för att bli bättre. Några år i ett mittenlag i Damallsvenskan där hon får mycket ”trafik” skulle ge henne chansen att utvecklas.

 3. Jag har för dålig koll på Kollmats insatser i allsvenskan, vare sig det är i år eller tidigare. Det jag dock sett är matcherna i CL och hon gör inte mycket rätt i kombination med att hon verkligen inte haft marginalerna, turen eller vad man nu vill kalla det, med sig. Har hon alltså varit riktigt bra innan? Det roar mig på något vis, men jag får nog tro på dig där.

  Angående Curmark är det mindre roligt. Hon kör på rejält i närkamperna och det är mycket det som gör att hon drar på sig frisparkar snarare än tekniska brister i övrigt. Me det ska inte tolkas som att jag tycker det är en bra spelare, tvärtom undrar jag om hon har kvalitéerna för att spela i landslaget. Har hon gjort någon bra landskamp eller klubblagsmatch mot bra, internationellt, motstånd där det känts som att hon höjt laget eller i alla fall inte gjort laget sämre?

  • Kollmats har ju knappt spelat i damallsvenskan i år. Hon drog korsbandet inför seriestart förra året, och var sedan borta från spel i 1,5 år. Hon gjorde comeback precis i slutet av årets serie, på många sätt gick hon rakt in i Champions League. Det känns inte rimligt att förvänta sig att hon skall dominera direkt efter en så lång skadefrånvaro. Men Häcken har ju inga andra mittbackar, så hon fick lite för stort ansvar direkt.

   • Ok, tack för svaret. Det låter som att de borde haft en till mittback för att låta henne komma tillbaka i maklig takt (och inte i CL) då. I och för sig var det inte så mycket med truppen som funkade bra med kontrakt som gick ut mitt under gruppspelet osv.
    En följdfråga som kommer upp då är om det faktiskt finns möjlighet att skaffa några bra mittbackar (utöver Josefine Rybrink) som har chans att klara sig hyfsat bra i CL för ett lag som Häcken längre? Tänker då främst från andra Allsvenska lag. Jag vet inget om deras ekonomi men insatser som de i årets CL (Rosengård som tvålades till av Hoffenheim i kvalet och Häckens spel i gruppspelet gör det nog inte lättare i alla fall och speciellt inte från andra motsvarande ligor.

 4. I en något förvirrad utläggning efter förlustmatchen förklarade Chelsea-tränaren Emma Hayes den svaga insatsen med diverse diffusa sjukdomssymptom (inte Covid rakt ut) och kroppsliga malfunktioner hos spelarna. Hon nämnde bl.a. obehagliga företeelser som diarréer, hu… Sammanfattningsvis sågade Hayes sin trupp och antydde att hon sällan sett så svaga prestationer av dessa elitspelare. Ja, något märkligt var det med orken och inställningen. Det var liksom lite ”Häcken” över Londonlaget.

 5. Resten av Chelsea såg krassliga ut läser man här. Hur såg man det? Chelsea – spelarna såg inte ut att ha feber, hostade gjorde dom inte heller. Dom såg inte sjukare ut än Wolfsburgs spelare, men visst mycket ligger i betraktarens ögon

 6. Jag tecknade 5 riktigt grova försvarsmissar från Gewitz under de 25 första minuterna. Antingen felpass rätt i gapet på motståndaren (som sista kvinna) eller felbedömingar på bollar från motståndare som ledde till en fri spelare bakom backlinjen. Ser fram emot Rybrink på den positionen. Kolmats har inte haft mycket tid att hämta sig från sin skada – om inte det vore för Kullbergs försvinnade tror jag inte hon hade fått mycket speltid alls. Apropå backar så är Fanny Lång ledig om inte NWSL rycker i henne, och Häcken har lite sparkapital i form av Junttila-Nelhage.

 7. Roligt att pengar inte är allt, trots allt. Och att införandet av gruppspel inte var så dumt.

  De svenska lagens insats denna säsong var direkt skamlig. Varken Rosengård eller Kristianstad tog sina matcher på allvar och blev totalt överrumplade av att de inte mötte något (sämre) allsvenskt lag. Häckens insats var desto mer väntad med tanke på den lätta förstarundan och spelartappet till i år. Tyvärr lär det alltid vara så för alla lag som inte heter Rosengård, för bara de kan behålla sina spelare från ett mästerskapsår. Nu tappar ju K-stad flera tunga spelare ändå, så jag räknar kallt med utklassning i andrarundan för dem nästa år.

  Apropå det så undrar jag vem som ska utmana Rosengård nästa år. Häcken och Kristianstad har jag räknat bort, de har tappat stommen. Eskilstuna? Hammarby? Eller… öhm, Umeå..? O_o Det ser skralt ut.

 8. Chelsea värvar en rysk vänsterback, Alsu Abdellina från Lokomotiv Moskva. Ingen bra nyheter för Jonna Andersson, om hon vill behålla sin landslagsplats så behöver hon byta lag, tredje alternativ i Chelsea kommer inte räcka. Stannar hon utomlands eller hem till Sverige??

  • Tror nog att hon stannar utomlands ytterligare några år.
   Jonna passar bättre i 4-4-2 (landslaget) än i 3-5-2. Med en sådan uppställning platsar hon i många lag ute i Europa.
   Sedan vet man inte hur Emma Hayes tänker och tycker. Även om Jonna verkar vara världens mest lojala spelare kan Hayes ha bestämt sig att ”aldrig” spela med Jonna.
   Att spelare hamnar i ”frysboxen” är inget ovanligt ute i Europa.
   Tror dock att Hayes får gå efter denna misslyckade säsong. Chelsea behöver något nytt.

  • Tror också att Jonna behöver byta klubb för att få speltid, åtminstone så länge Hayes är Chelseas tränare. Alsu Abdullina har jag inte koll på, men hon håller förstås hög klass om Chelsea värvar henne. Däremot är syftet med storklubbarnas värvningar ibland oklart. Det är vanligt att storklubbar värvar spelare för att därefter sätta dom på bänken eller på läktaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.