Sverige kvar som världstvåa – tappar poäng

För en stund sedan kom årets sista världsranking. Och det är bara att konstatera att jag var helt snett ute i mina överslag om hur listan skulle förändras.

Sverige var nämligen aldrig nära att komma ikapp USA. Det skiljde nästan 22 poäng på förra listan, och jag trodde att Sverige skulle gå plus, medan USA skulle gå minus. Men som sagt, jag var helt fel ute i mina överslag. Det visade sig tvärtom att USA drar ifrån med nästan 8,5 poäng. Det nya avståndet är 30 poäng.

Sverige backar med 9,59 poäng, trots att man har vunnit alla sex matcherna sedan förra rankingen, varav fem varit VM-kvalmatcher. USA backar också, men bara med 1,16 poäng. Det trots att man spelat sex träningsmatcher, och bara vunnit fyra.

Noterbart är att alla de sju högst rankade lagen backar. Och av de 15 högst rankade lagen på förra listan är det egentligen bara Spanien och Danmark som går rejält plus. Spanien går 23,29 poäng plus och är nu uppe på plats nio. Noterbart här är att just Spanien och Danmark är lottade i samma grupp i nästa års EM-slutspel. I den gruppen finns även världstrean Tyskland.

Trots tappade poäng ligger Sverige kvar som tvåa, vilket ju är den högsta ranking vårt landslag haft. Men jag trodde alltså att det skulle bli ännu bättre nu.

Det blev det inte. Men tvåa är ju förstås väldigt bra. Väldigt bra är även Spaniens resultat sedan förra rankinglistan. De ser ut så här:
* Färöarna (b), VM-kval 10–0
* Ungern (b), VM-kval 7–0
* Marocko (h), träningsmatch 3–0
* Ukraina (b), VM-kval 6–0
* Färöarna (h), VM-kval 12–0
* Skottland (h), VM-kval 8–0

Känslan är väl att Spanien är på väg uppåt på rankingen med stormsteg. Och att spanjorskorna kommer att bli svårslagna i nästa års EM-slutspel.

Sveriges resultat i höst är som bekant:
* Slovakien (b), VM-kval 1–0
* Georgien (h), VM-kval 4–0
* Irland (b), VM-kval 1–0
* Skottland (b), träningsmatch 2–0
* Finland (h), VM-kval 2–1
* Slovakien (h), VM-kval. 3–0

9 tankar på “Sverige kvar som världstvåa – tappar poäng

 1. Efter att ha tittat på hur slutspelet i EM kommer se ut så tar jag tillbaka allt jag har sagt. Sverige har ju helt klart hamnat på den bästa sidan om jag har förstått rätt. Sverige kan absolut slå Nederländerna om de får en fullträff i gruppen. Då blir det förmodligen Italien eller Island i kvarten vilket känns som den klart lättaste kvartsfinalen. Blir det Frankrike blir det såklart tuffare men de har ju en historia av att misslyckas i mästerskap.
  Jämför vi det med den andra sidan så hittar vi högst troligt Norge, England, Spanien och Tyskland i kvartsfinal vilket känns stentufft. Känns som Sverige med andra ord har en bra chans att ta sig till semifinal och där har svenskorna visat sig vara starka. Det enda laget jag inte kan se Sverige slå innan en final är just Spanien så dem tar vi i finalen istället.

  Det kommer bli en rolig sommar 😉

  • Jag kommer inte ihåg vad du sagt, men jag är helt med på att det ser bra ut för Sverige. Jag vill t.o.m. påstå att Sverige [b]ska[/b] slå Nederländerna. Jag vidhåller att de orange haft sin topp och är påväg ner. De må ha kanske världens bästa anfall(sspelare åtminstone), men försvaret är sunkigt, ungefär som USA varit på sistone, fast kanske mer accentuerat. Betänk att denna generation är fostrad av Manon Melis. Även om det blir Frankrike i kvarten ser jag en vinst framför mig, de har haft väldigt svårt för Sverige historiskt. Men samtidigt ska jag säga att det luktar lite flopp om Sverige nu. Post OS-prestationen har sått mycket tvivel. Å andra sidan såg det ganska likt ut för ett år sedan. OS-succén såg jag inte alls komma. Gruppvinst skulle i alla fall bereda vägen väl mot final. Hellre ett England med hemmaplan än vinnaren från grupp B i semin. Semifinal ser jag som krav trots allt.

   Spanien är laget att se upp för. Dessvärre för svensk del spelar de svårast fotboll. Och de kan ju poppa upp i semin, tyvärr. Det är enda laget som är okej att förlora mot enligt mig. Man kan ju alltid hoppas att de toppar innan EM. Vinner de gruppen, tror du? Vågar du tippa redan? 🙂

   • Det är bara trevligt att man längtar efter fler texter. De senaste månaderna har jag haft ett jobbprojekt som tagit mycket av den tid jag normalt använder till bloggen. Men det projektet tar slut nu vid årsskiftet, så förhoppningsvis blir det snart bättre möjlighet att skriva inlägg.
    Men även om det inte blivit så många inlägg på sistone så har jag med god hjälp från er läsare hela tiden hållit flikarna för silly season och för elitettan väl uppdaterade.

 2. Jag hade helt glömt detta, räknade kallt med att höra talas om ”Sverige nu världsetta” på nyheterna. Jag får också krypa till korset. Trodde jag hade förstått hur rankningen fungerade, har räknat lite med den, men tydligen inte. Har dessutom gjort en del överslagsräkningar från tidigare turneringar. Sverige tappar alltså poäng – många poäng. Vafan. Även Tyskland tappade poäng. Liksom Frankrike, men Nederländerna tappade massivt, så fransoserna åkte upp ett steg. Kanada tappar. England… Men Schweiz åker upp. Kostar det att ”bara” vinna med 1-0? Men USA har bara tappat 1 ynka poäng trots att man spelat två oavgjorda och bryter därmed mönstret totalt. Ena var dessutom hemmaplan, vilket kostar mer vad jag förstått (trodde). Jag begriper ingenting.

  Har de räknat fel, månne? Likt lottningen för herrarnas Champions League. Jag får se om jag orkar räkna själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.