En bra EM-lottning

I går lottades nästa sommars EM-slutspel. För Sverige blev det:

9 juli: Nederländerna i Sheffield
13 juli: Schweiz i Sheffield
17 juli: Ryssland i Leigh

Som vanligt hamnade Sverige i den bästa gruppen. Kollar vi på världsrankingen ser den totala rankingpoängen ut så här, grupp för grupp:

A: 89
B: 53
C: 50 – Sveriges grupp
D: 54

Trots att Sverige som vanligt hamnar i den rankingmässigt sett starkaste gruppen tycker jag att vårt landslag har fått en kanonlottning. Ryssland är ett av mästerskapets två sämsta lag – en given trepoängare. Och Schweiz är inte lika bra som laget var för fem–sex år sedan, då man trodde att laget var på gång mot ett rejält uppsving. Delvis har tappet berott på att Ramona Bachmann har tappat lite i kvalitet, samtidigt som Lara Dickenmann lagt av.

Den avgörande matchen är öppningsmötet med Nederländerna. Vinst där innebär sannolikt gruppseger, och att man hamnar på den lättaste halvan i slutspelsträdet.

Som bekant har Sverige haft problem med Nederländerna på senare år. Därmed är det en problematisk match. Jag håller inte med om att Nederländerna är på nedgång. De föll efter straffläggning mot USA i OS.

Och då vet vi att det nederländska laget dels saknade viktiga Sherida Spitse, dels hade försvarsproblem. Plus att några nyckelspelare inte lyckades pricka toppformen. När det gäller formtoppningen lyckades ju däremot Sverige väldigt bra. Vi får se vilket av lagen som är toppat till mötet på Sheffiled Uniteds hemmaarena Bramall Lane den 9 juli nästa år.

Men det mesta talar alltså för att gruppseger ger en jättebra väg till semifinal. Här är hela lottningen:

Grupp A
England (8 på världsrankingen), Norge (12), Nordirland (48) och Österrike (21).
* Bra läge för England och Norge att gå till kvartsfinal. För inte kan väl bronsmedaljörerna från 2015, Österrike skrälla även i det här Europamästerskapet?

Grupp B
Tyskland (3), Spanien (10), Danmark (15) och Finland (25).
* Det var klart på förhand att den grupp där Danmark hamnade också skulle bli den svåraste att tippa. Finland lär bli sist. Men ett Tyskland på lätt tillbakagång mot två lag på frammarsch i Spanien och Danmark gör det här till en jätteintressant grupp. Och svårtippad. Det skulle faktiskt mycket väl kunna bli Spanien och Danmark som går vidare till kvartsfinal.

Grupp C
Sverige (2), Nederländerna (4), Schweiz (20) och Ryssland (24).
* Här skall de båda VM-medaljörerna Sverige och Nederländerna ta sig vidare. Allt annat vore en megaskräll.

Grupp D
Frankrike (5), Italien (14), Belgien (19) och Island (16).
* Frankrike bör vinna den här gruppen. Italien är i utgångsläget favorit till andraplatsen. Men faktum är att det nästan känns vidöppet i kampen om andraplatsen. Både Belgien och Island har chans att snuva Italien på en kvartsfinalplats.

Tittar vi vidare på turneringen ser slutspelsträdet ut så här:

1C–2D i Leigh den 22 juli
1A–2B i Brighton & Hove den 20 juli
Semifinalen 1C/2D–1A/2B spelas i Sheffield den 26 juli

1D–2C i Rotherham den 23 juli
1B–2A i Brentford (London) i den 21 juli
Semifinalen 1D/2C–1B/2A spelas i Milton Keynes den 27 juli

Finalen går på Wembley den 31 juli.

Leker vi med att utfallet i alla matcher blir att det lag som ligger högst på världsrankingen vinner så ger det följande kvartsfinaler:

Sverige–Italien
England–Spanien

Frankrike–Nederländerna
Tyskland–Norge

Semifinalerna blir: Sverige–England och Nederländerna–Tyskland. Och i finalen på Wembley vinner Sverige mot Tyskland.

Det om EM, och nästa år. Nu till det som händer den här helgen. Helgens kanske allra mest intressanta match är den som spelas lördag 15.00 i Kalmar mellan IFK Kalmar och IK Uppsala fotboll. Det är en match där Kalmar kan säkra en plats i nästa års damallsvenska.

Kalmar har ett kanonläge att ta andraplatsen. Striden om den tredje och sista damallsvenska platsen är däremot vidöppen. Inför helgens omgång har Uppsala och BP 42 poäng vardera, och Lidköping ligger bara tre poäng bakom.

I damallsvenskan är ju både guld- och nedflyttningsstrid avgjord. Den fråga som återstår att besvara är vilket lag som gör Rosengård och Häcken sällskap i Champions Leaguekvalet nästa sommar.

Där är det fördel Kristianstad i kampen mot Eskilstuna och Vittsjö. KDFF har kvar att möta Växjö och Piteå medan Eskilstuna skall möta Rosengård och Häcken. Slutligen avslutar Vittsjö mot AIK och Kif Örebro.

Kollar vi helgens tv-matcher så kör SVT Rosengård–Eskilstuna på måndag kväll. På Viaplay kan man bland annat njuta av:

Lördag 14.30: Inter–Juventus från Serie A femminile.
Söndag 12.00: Barcelona–Real Sociedad från Liga Iberdrola.
Söndag 13.45: Manchester City–Chelsea – semifinal i FA-cupen.
Söndag 17.45: Arsenal–Brighton & Hove – semifinal i FA-cupen.

18 tankar på “En bra EM-lottning

 1. Jag vidhåller att Nederländerna har tappat och är påväg ner. USA var inte heller särskilt strålande. Men..! Nederländerna ska tas med samma respekt som USA. Nederländerna är sylvassa framåt, men övriga lagdelar övertygar inte riktigt, framför allt backsidan. Jag tror på samma medicin som mot USA; äg mittfältet, pressa systematiskt och skär av deras favorituppspel så de blir desorienterade och öppna. Men visst, formen kommer ha stor betydelse.

  När jag tänker på det har EM-gruppen liknande upplägg som OS. Först en gammal (nåja) antagonist, sedan ett hårt men inte så tungt motstånd och slutligen en ”vilomatch” där reserverna kan komma in i turneringen. Perfekt. PG behärskar detta nu.

  England fick en komfortabel grupp. B håller jag nog som dödens grupp, kan faktiskt sluta hur som helst för de tre översta. Och för D kan det sluta hur som helst för de tre understa. Ska bli skoj! Hoppas Sverige tvålar till Nederländerna och visar var skåpet ska stå.

  Vad tror folk om Växjö, kan de studsa tillbaka eller blir det fritt fall? Och vad tycks om att det blir hård nedflyttning istället för kval med Elitettans trea?

  • Nederländernas lag i EM-finalen 2017:
   Sari van Veenendaal (27 år) – Desiree van Lunteren (24), Anouk Dekker (30), Stefanie van der Gragt (23), Kika van Es (24) – Sherida Spitse (26), Jackie Groenen (22) – Shanice van de Sanden (24), Danielle van de Donk (26), Lieke Martens (24) – Vivianne Miedema (21). Inbytta: Dominique Janssen (22), Mandy van den Berg (26) och Renate Jansen (26).

   Nederländernas lag i OS-kvartsfinalen 2021:
   Sari van Veenendaal (31) – Lynn Wilms (20), Aniek Nouwen (22), Stefanie van der Gragt (28), Dominique Janssen (26) – Jill Roord (24), Jackie Groenen (26) – Shanice van de Sanden (28), Danielle van de Donk (30), Lieke Martens (28) – Vivianne Miedema (25). Inbytta: Victoria Pelova (22) och Lineth Berensteyn (24).

   Nederländernas storhetstid startade ju 2017. Och på många sätt har de haft samma lag under hela tiden. De har ändrat lite i backlinjen. Men Dekker och van Es ingick i OS-truppen, så det är bara van Lunteren som har slutat. Åldersstrukturen är fortsatt utmärkt. Faktum är ju att stommen är i den ålder där de skall vara som allra bäst.

   Den stora frågan är ju vad tränarbytet innebär. Taktiskt skickliga Sarina Wiegman är nu i England. Nederländerna har ersatt henne med en engelsman i tidigare Portland Thornscoachen Mark Parsons. Vi får se vad han kan göra på landslagsnivå.

  • Nej kval hade varit orimligt. Inte bara lagen i damallsvenskan som ska tjäna på serieutdvidning. Att ett till lag går upp och ett färre åker ned är standard.

   Växjö har väl rätt många etablerade spelare som förmodligen lämnar laget (även om deras prestationer i år inte imponerar) så de behöver bygga nytt. Vet inte hur det ser ut för den ekonomiskt men Elitettan lär vara svagare nästa år så kanske inte krävs allt för mycket.

   • Varför vore det orimligt? Det är ju så det kommer bli framöver, att tolvan i allsvenskan får kvala.

    • Nu gillar jag inte kval överhuvudtaget men kommer man sist i serien ska man åka ur.

     Lagen i Damallsvenskan gynnas redan som det är med att bara ett lag åker ur.

    • Av princip då, eller? Varför är den principen så viktig ett övergångsår?

     Vad är bäst för svensk fotboll egentligen? Att ett nytt gäng får chansen, eller att ett etablerat lag som uppenbarligen håller tillräckligt hög standard för att platsa i högsta serien inte krossas?

    • ”att ett etablerat lag som uppenbarligen håller tillräckligt hög standard för att platsa i högsta serien” – so a team that clearly became last in a league has sufficiently high standard to play in that league? what makes you come to that conclusion? doesn’t seem overly cogent to me at least…

    • Hoppla, här blev det utrikiska. Glömde svara på detta innan.
     @shane: Yes, since Växjö was absolutely better than the third team in Elitettan, Brommapojkarna (BP). The series is expanding for the next season this year, and from then on the 12th team in Damallsvenskan will play a two-legged qualification against the 3rd team in Elitettan. Växjö has been by far the best last team in Damallsvenskan ever. Usually the last team gets completely obliterated over the season, but Växjö clearly held up and were just a few unlucky goal misses away from staying in the series. They played better than Häcken, the second best team in the series, when they met in Växjö and should have won that match.

 2. Jag tycker nog att Nederländerna är på väg ner. Vivianne Miedema håller förvisso fortsatt mycket hög klass men jag tycker vare sig Danielle van der Donk, Lieke Martens eller Shanice van de Sanden är lika vassa som förr. Sant är förvisso att detta omdöme bygger på relativt få matcher jag sett med dem i landslaget samt deras klubblag, under 2021. Sverige kan nog hitta ett sätt att förlora mot Nederländerna, det brukar vi ju. 😉

  • van de Sanden var ju i sitt livs form 2017. Det var kanske Martens också. Men Martens har ju haft en del skador de senaste åren, och visade i Champions Leaguefinalen att hon fortsatt håller världsklass.
   Då 2017 trodde jag att Nederländernas EM-guld var en engångsföreteelse, en turnering där laget överpresterade något enormt. Lite som Österrike i samma turnering.
   Just Österrike visade ju sig vara en engångsföreteelse. Men Nederländerna har ju fortsatt att hålla världsklass. Jag utesluter inte att ni har rätt om att den orange utvecklingskurvan är på väg nedåt. Men jag känner mig långt ifrån säker. Nederländerna har varit topp fyra i tre av de fyra senaste upplagorna av F19-EM, och har alltså många spelare som kommer underifrån. Det stora frågetecknet är väl vad bytet av förbundskapten innebär.

   • Jag anser att Nederländerna aldrig har varit så himla bra överlag egentligen, de har levt på sin (över)tro och målfarlighet.

    I EM 2017 tog ingen dem på allvar, och tankad av hemmastödet gick det hela vägen.

    I VM 2019 kunde de leva vidare på uppståndelsen från senast med en turnering i så gott som ett grannland, vilket gav så gott som hemmastöd, och hade en stor dos tur. De var inte särskilt bra, men lyckas peta in bollen här och där trots dåligt spel. I gruppspelet borde de tappat poäng i minst en match. I åttondelen och kvarten möter de dåliga lag som är slutkörda då. I semin möter de ett uddlöst och lite ängsligt Sverige. Först i finalen ställs de mot riktigt motstånd, och då blir de totalt utspelade. 2-0 var i underkant, men USA var halvdåligt redan då, men de hade också liknande tur. Thailand var ett amatörlag som kom in på en teknikalitet, och Chile var färskingar. USA borde åkt ut mot Spanien, men domaren rånade de gulröda på två mål. Frankrike pallade inte trycket i kvarten. England toppade mot Norge och spelade uselt mot USA. Så hamnade två glidare i final.

    Ytterst få har synat deras kort, men nu börjar verkligheten komma ikapp. USA blev ordentligt synat i OS, och Nederländernas dom står redan skrivet på väggen vågar jag påstå. Det senaste årets prestationer har varit en jojo för Nederländerna. Får de röra sig nära motståndarmålet så öser de in mål, men spelet haltar betänkligt. Uppenbarligen har Spanien, Italien, Tjeckien och till viss del också Island och Belarus gjort något som de andra inte har fattat.

    Viktigt att påpeka är att det finns inga andra som kan putta ner dem från toppen, så de kommer fortfarande vara topp 5 för överskådlig framtid. Så de är sämre och påväg ner, men fallhöjdren ner till andra lag är så hög samt att ingen av de närmaste är påväg upp, att de inte kommer förlora någon markant position.

    Mitt syfte är inte att såga Rydén, han har ju betydligt mer på fötterna. Inte ens att tävla om detta. Jag framför bara mina intryck. Men jag vill ändå ge mig på en utfästelse för tydlighetens skull: Jag vågar lova att det inte blir någon finalmedalj för Nederländerna den här gången. De kommer självfallet gå vidare från gruppen, och de kan mycket väl slå Frankrike, men i semin tar det stopp. Tänkte skriva bara medalj, eftersom det inte spelas någon bronsmatch, men tydligen så delas det ut brons till bägge förlorande semifinalister.

    Österrikes prestationer kändes mer gedigna, så det är märkligt att det blev pyspunka där.

 3. Nederländerna var det laget jag helst inte ville ha av de i pott 1. Det är ett lag som likt Sverige presterar som bäst i mästerskapen och är bättre när de får kontra och inte behöver föra spelet. Därför tror jag Sverige får svårt att slå dom då de enligt mig har bättre offensiva spelare än vad Sverige har med Miedema, Roord, Martens och gänget. Miedema är antagligen världens bästa spelare och Martens hade lekstuga med Chelseaförsvaret i Champions leaguefinalen, nu är hon dessutom skadefri, så jag håller nog inte med om att de är på nedgång, det är snarare nu de ska pika om man ser på åldrarna i laget. Även där är det en likhet med Sverige som också kanske har sitt bästa lag någonsin de kommande 2 mästerskapen. Tittar man på OS var det många gånger individuella prestationer som avgjorde matcherna för Sverige främst av Rolfö och Blackstenius. Egentligen spelade Sverige bara riktigt bra kollektiv fotboll mot USA, därefter var inte spelet särskilt bra utan det var mer individuella prestationer som gjorde att matcherna vägde över till Sverige så för mig är det två jämna lag som möts men där Nederländerna har något bättre offensiva spelare, men kan Sverige vara lika bra bakåt som de brukar vara och inte tappa bollen på fel ställen finns absolut chansen att vinna.
  Gruppseger blir nästan ett måste om Sverige ska gå längre än till kvartsfinal då de antagligen får möta Italien eller Island. Sedan kan de mycket väl gå hela vägen. Kommer Sverige tvåa blir det Frankrike som kanske är mina favoriter att vinna EM och då kan det bli ” fiasko” och respass redan i kvarten.
  Ska Sverige gå långt måste de se över sin vänsterkant där det både är problem defensivt och offensivt, det kommer inte hålla när dem ställs mot skickligare lag. Högerkanten har inte funkat efter OS heller. Därför är det kanske läge för Gerhardsson att köra med en trebackslinje.
  Efter att ha sett Rolfö som ytterback slog det mig att hon skulle kunna spela som vinge i ett 3-5-2 dock får man kanske inte ut det bästa rent offensivt av henne men tror ändå Sverige tjänar på det då hon i de matcherna jag har sett är förvånansvärt svår att ta sig förbi en-mot-en och offensivt blir hon ett större hot än Andersson, tror inte hon är sämre än Andersson i defensiven heller. En tänkbar uppställning hade kunnat vara Lindahl-Ilestedt-Eriksson-Björn-Glas-Rolfö-Angeldal-Seger-Asllani-Hurtig-Blackstenius. Tror Hurtig och Blackstenius skulle komplettera varandra bra med Hurtig som target som skarvar ned bollar till Blackstenius som springer i djupled, hade nog kunnat bli en succé. Sedan förstår jag att det aldrig kommer hända för Gerhardsson är inte direkt den som gamblar men tanken är lite kittlande.

 4. Pingback: Sverige kvar som världstvåa – tappar poäng | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.