Grattis IFK Kalmar – och grattis IFK Göteborg

I kväll var 2027 åskådare på plats på Valhalla IP för att kolla in en match mellan två division III-lag. Förra veckan var drygt 1000 personer på samma plats för att se samma lag.

Lagen var IFK Göteborg och Örgryte IS och matcherna blev 4–4 och 3–3. De resultaten innebar att Blåvitt går upp i division II på fler gjorda bortamål. IFK Göteborg gör därmed Elfsborg och Malmö FF sällskap i tvåan nästa år.

Nu är ju det här en udda säsong där coronarestriktioner har hållit nere publiksiffrorna under stora delar av året. Men vid en koll på sifrrorna i elitfotbollen är årets högsta siffra i elitettan 1013 från matchen Uppsala–BP för drygt två veckor sedan.

Fem matcher i damallsvenskan har haft högre publiksiffra än dagens division II-kval i Göteborg, nämligen:

 1. 18537, Hammarby–AIK, den 10 oktober
 2. 2814, Häcken–Rosengård, den 2 oktober
 3. 2548, Rosengård–Eskilstuna, den 1 november
 4. 2173, Hammarby–Linköping, den 30 oktober
 5. 2096, Djurgården–Hammarby, den 25 september

Apropå damallsvenskan fick serien ett nytt lag i lördags. Eller snarare ett nygammalt lag. Efter tre år i elitettan är IFK Kalmar tillbaka i högsta serien. Stort grattis till det.

När klubben debuterade i högsta serien 2018 gjorde man en riktig fiaskosäsong, och tog bara tre poäng. Mina starkaste minnen är att man dels värvade för dåligt inför seriestart, dels att laget var väldigt skadedrabbat.

Nu får man alltså en ny chans. Jag läser att tidningen Barometerns krönikör Henrik Eriksson tror på bättre utdelning den här gången. Dels för att damallsvenskan har försämrats betänkligt på fyra år. Dels för att klubben borde ha lärt sig rent organisatoriskt. Det här är intressanta rader:

”Det var dåligt på planen då, men det var också kaos vid sidan av den. Nepotism är ingen bra ingrediens i ungdomsidrott, i elitfotboll på allra högsta nivå är den förgörande. Frågan: ”Varför får inte min dotter spela?” hör helt enkelt inte hemma där. Det kommer säkert att hända mycket i IFK i vinter, det brukar göra det. Kanske blir det i stora delar en helt ny styrelse igen, vem vet, men om den styrelsen håller sig till saker och frågor som en styrelse ska ta hand om, och ansvara för, och låter klubbchefen och sportchefen arbeta med sina uppgifter, så har IFK en klar chans att uppfylla sin vision.”

I årets damallsvenska återstår bara en fråga att besvara: Vilka lag tar de två sista medaljerna? Framför allt är det ju det lilla silvret som är intressant, då det också ger en kvalplats mot Champions League.

Frågan ovan kan få fyra olika svar: Kristianstad, Eskilstuna, Kif Örebro eller Vittsjö. Inför den gångna helgens omgång hette de fyra kandidaterna Kristianstad, Eskilstuna, Vittsjö och Hammarby. Alla fyra lagen förlorade, vilket gjorde att Hammarby tappade sin medaljchans, medan Örebro blev omgångens stora vinnare.

Laget ligger nu femma i damallsvenskan med –12 i målskillnad. Och på lördag skulle Örebro kunna bli ett Champions Leaguelag trots tvåsiffrig minusmålskillnad. Det skulle vara högst anmärkningsvärt. Örebro skall till Vittsjö på lördag. Segraren där blir som sämst femma.

Eskilstuna tar emot Häcken och Kristianstad skall till Piteå. KDFF måste räknas som klar favorit till att ta tredjeplatsen. Inte minst med tanke på att Piteå har en svag säsong bakom sig, och kommer att sluta på en placering som alltid tidigare inneburit nedflyttning.

Men Kristianstad darrade i helgen. Jag såg delar av 1–0-förlusten mot Växjö. Sett till målchanser skulle förstås KDFF ha vunnit. Man hade bland annat ett par bollar i målramen. Men kan man förlora mot Växjö kan man även förlora mot Piteå.

För övrigt var Växjös segermål rätt talande för tabelljumbons säsong. Emmi Alanen hade öppet mål från tre meters håll – och missade. Men efter att nedflyttningen blev klar har plötsligt bollen börjat studsa Växjös väg. Så returen från Alanens nick i ribban träffade KDFF-målvakten Melina Loeck och gick i mål. Alanen är bokförd för målet, som ju dock är ett självklart självmål.

Tillbaka till Kristianstad. Laget har ju faktiskt stor chans att kopiera fjolårets tredjeplats trots att man gjort en rätt dålig säsong. I fjol tog KDFF 45 poäng efter att ha gjort 48 mål och släppt in 29. I år har man bara gjort 31 mål och tagit 32 poäng. Väldigt mycket sämre än i fjol alltså. Man har släppt in 25 mål i år, vilket ju är ungefär samma nivå som ifjol.

I elitettan återstår två omgångar, och tre lag har chansen på den sista damallsvenska platsen. Uppsala ligger trea på 42 poäng och bättre målskillnad än fyran BP. Och femman Lidköping är bara en poäng bakom de två andra damallsvenska kandidaterna.

På lördag har alla tre lagen rätt luriga bortamatcher. Lidköping skall till Alingsås för ett västgötaderby, Uppsala skall till erkänt svårspelade Strandvallen för att möta Mallbacken och BP skall till Åby IP och möta hemmastarka Jitex. Vi får se om alla tre lagen är kvar i racet om tredjeplatsen på söndag.

Att Lidköping är med i kampen är förstås en jätteskräll. De var nära att åka ut i fjol, och tippades långt ner i tabellen inför årets seriespel. Men LFK har lyckats bra med sina värvningar, och man har fått fin hjälp av lån från Häcken. Senast gjorde exempelvis Evelyn Ijeh LFK:s två första mål mot Älvsjö.

I botten är det klart att Borgeby och Bollstanäs kommer att åka ur. De två lagen kommer att ersättas av fyra lag från division 1.

Det kommer att bli fyra av följande åtta klubbar:

 • Team TG från Umeå
 • Gamla Upsala SK
 • Sollentuna FK
 • Enskede IK
 • Rävåsens IK Karlskoga
 • IK Rössö Uddevalla
 • Bergdalens IK från Borås
 • IFÖ Bromölla

Det återstår en omgång av division 1-serierna och de två förstnämnda och de två sistnämnda har redan vunnit sina serier, och är därmed klara för kval. Däremot kommer två av de fyra lagen i mitten att försvinna ur kampen till helgen.

I kvalet mot elitettan kommer ju sex lag att göra upp om de fyra platserna. Lagen delas in i två trelagsgrupper där ettan och tvåan går upp. Det tråkiga är att det är enkelserier. Personligen tycker jag att det borde ha varit dubbelmöten.

Lottningen för kvalet är redan klar. I den norra kvalgruppen kommer Gamla Upsala SK att inleda på hemmaplan helgen 13–14 november. GUSK ställs aningen mot Sollentuna FK eller Enskede IK.

Sollentuna leder den södra Svealandsettan med två poängs marginal inför helgens avgörande omgång. Sollentuna avslutar mot redan nedflyttningsklara IK Viljan Strängnäs, och bör kunna hålla undan.

Här är det Team TG som står över första matchen. De inleder med att möta förloraren i den första matchen.

Det här är lite konstigt. I en trelagsgrupp där bara ettan går vidare är det rimligt att ha det här upplägget. Men när två lag går vidare gör det här upplägget att kvalet kan vara avgjort redan efter två matcher, vilket ju är lite tråkigt.

I den södra gruppen vet vi att Bergdalens IK börjar på bortaplan helgen 13–14 november. Till helgen får vi veta om de skall åka till Karlskoga för att möta Rävåsen eller till Uddevalla för att möta Rössö. Rävåsen leder med två poängs marginal till Rössö. Båda lagen möter bottengäng i sista omgången. Här står IFÖ Bromölla över första matchen.

Gör man en liten snabbkoll på de klubbar som är aktuella för elitettan till nästa år så hittar vi välbekanta tränare i IFÖ Bromölla och Bergdalen. Bromölla tränas av Pierre Persson, alltså den tränare som tog Växjö DFF från division 1 till damallsvenskan. Nästa år kan hans nya projekt ställas mot hans gamla.

I Bergdalen är det den tidigare skyttedrottningen Linnea Liljegärd som är huvudtränare. Hon har för övrigt Therese Bjöck som spelande assistent. Bergdalen har ytterligare en välkänd profil i forwarden Sara Lindén.

Team TG och Gamla Upsala SK utmärker sig genom att lagen har imponerande säsonger bakom sig. Båda har gått genom sina serier med en förlust och resten segrar.

Ni som sitter inne på mer info om lagen som skall kvala mot elitettan får gärna dela med er. Som boråsare är jag förstås lite extra nyfiken på den södra gruppen…

21 tankar på “Grattis IFK Kalmar – och grattis IFK Göteborg

 1. Team TG står för Thorengruppen i Umeå.
  Thorengruppen är ett stort företag inom utbildning och driver bl a ett 30-tal gymnasieskolor. Ägare till miljardföretaget är idrottsälskaren Raja Thorén som har investerat stora pengar i flera av stadens idrottsföreningar.
  Det började med innebandy 2005 och fortsatte med fotboll 2014.
  Herrlaget TeamThoren ligger tvåa i innebandyns SSL. Damlaget, som tog över konkurslaget IKSU ifjol, toppar högsta ligan överlägset.
  2016 tog Team TG FF över konkurshotade Umeå Södra FF.
  En förening som bildades 1982 av föreningarna Röbäcks IF och Tegs SK och som satsade i första hand på barn och ungdomar.
  2008 spelade Umeå IK:s ”lillasyster” en säsong i Damallsvenskan. Många spelare har gått via Umeå Södra till Umeå IK. Emma Kullberg och Hanna Folkesson är två landslagsspelare som spelat i den gula tröjan. Många spelare har gått den motsatta vägen.
  Två klubbar i Umeå som inte konkurrerar utan kompletterar varandra, vilket är en styrka.
  Nästa år spelar UIK i Damallsvenskan och kanske Team TG i Elitettan.
  Tränare är meriterade Umeåprofilen Jonas Wikström som även tränat UIK.
  Parva Zarassi är årets skyttedrottning med 19 mål på 17 matcher. Snabba Christine Tjärnlund, 24, har meriter från spel i Sunnanå & Morön och 40 mål i Elitettan. ”Kricka” spelade i F19-landslaget för fem år sedan men kom inte riktigt vidare i karriären.
  Raja Thorens senaste investering i Umeå är en idrottshall om 12.000 kvadratmeter.
  Glömde att TeamThorens herrlag toppar div 2 överlägset och spelar i ettan nästa år.
  I början av december invigs en fullstor inomhushall för fotboll – 60 x 100 m.
  Det blåser positiva fotbollsvindar i Umeå.

 2. Har inte sett Lidköping spela i år men en viktig anledning till lagets succé lär nog vara hemvändaren Matilda Haglund i vem de måste ha en av om inte den allra bästa målvakten i serien. Vore riktigt häftigt om hon fick ta steget upp i Damallsvenskan igen.

 3. Apropå publiksiffror så var ju drömmen efter VM 2019 att bygga på hypen så att folk kom och såg landslagsstjärnorna även i Damallsvenskan. Det gick väl sådär. Nu efter OS är ju de flesta av stjärnorna utlandsproffs och dessutom stannar en del fortfarande hemma pga pandemin. EM ger förhoppningsvis en ny våg att dra nytta av, men hur?

  Vad tror du krävs, Johan, för att locka folk till arenorna? Visst är förutsättningarna lokala. Alla kan inte göra som Hammarby, men jag tror det finns en del idéer att hämta där även för klubbar och städer som har en annan demografi och historia.

  Ser du några generella satsningar som klubbar, EFD eller andra aktörer kan göra?

 4. Malmö FF:s damlag blev igår klara för div.2. Målskillnaden under säsongen 120 – 3.
  Fotbollskartan för damfotbollen håller på att ritas om!

 5. Det intressanta med den här utvecklingen i Göteborg och Malmö är att de damallsvenska storheterna BK Häcken och FC Rosengård om några år kan få välbehövligt lokal konkurrens av IFK Göteborg samt Malmö FF. Två damlag från två ”klassiska” herrklubbar som utmanar hegemonin, alltså. Sedan vore det ju spännande om alla progressiva damfotbollskrafter i Borås samlades under likaledes klassiska IF Elfsborgs fana. För en icke-boråsare tycks det som om alltför många goda viljor drar åt alla håll samtidigt med plus-minus-noll som resultat. (Ja,ja – har hört talas om Bergdalens IK…) Påminner om läget i Norrköping intill helt nyligen. Där fanns en uppsjö av dam- och flicklag och rivaliteten mellan dem ledde ingenvart. Idag har IFK Norrköping ett damlag inom sin organisation. IFK-damerna har stora men inte orealistiska planer för sin framtid – att ha överlevt första säsongen i Elitettan ger självklart mersmak.

  • Det där att samla all damfotbollskraft i Borås under Elfsborgs vingar har diskuterats under hela 2000-talet, i princip ända sedan Öxabäck åkte ur damallsvenskan. Elfsborg har dock aldrig varit intresserat, så diskussionerna har varit meningslösa. Och Elfsborg är fortfarande inte intresserat. Däremot är klubbchef Stefan Andreasson väldigt glad över Bergdalens framgångar.

   • Tur att det ändå finns eldsjälar! Nej, sedan legendariska Öxabäck gick ur tiden har damfotbollen i knallebygderna haft det motigt. Dalsjöfors GoIF:s uppgång och fall var dessutom ett sorgligt exempel på hur det kan gå när överoptimismen är mäktigare än verklighetsförankringen.

 6. Malmö FF:s satsning på damfotboll känns seriös och hyllas ju av spelarna där.
  Övriga lag som ännu inte tagit sig upp till damallsvenskan är jag faktiskt inte säker på hur seriösa de är. Slänger ut frågan här till er, om någon följer tex Norrköping, Elfsborg, IFK Göteborg, ÖIS, Gais.

  Jag är lite cynisk, men jag tror det är ganska lätt för en medelstor/stor herrklubb att sätta ihop ett damlag som kan gå upp i div1. Men när det tillkommer resor runt hela Sverige (elitettan/damallsvenskan), då tror jag det är lätt att dra i handbromsen.

  Missförstå mig, jag blir glad om vi har en damallsvenska 2025 där vi kompletterat med fler större klubbar som MFF, Elsborg, Norrköping osv.
  (i bokstavsordning)
  AIK
  Djurgården
  Elfsborg
  Eskilstuna United
  Hammarby
  Häcken
  IFK Göteborg
  KIF Örebro
  Kristianstad
  Linköping
  MFF
  Norrköping
  Piteå
  Rosengård

 7. Åter till den riktiga fotbollen. I morgon spelas det några intressanta matcher. Piteå mot Krstd och Eskilstuna mot Häcken och Vittsjö mot Örebro. Vilket lag tar den tredje platsen ? Bäst ligger ju Krstd till men deras svaga insats mot Växjö sätter ett frågetecken. Tänk om Örebro tar den vilken överraskning ! Tror också att Växjö kan ge Hammarby en match. Växjö imp mot KDFF i förra omg. Sen nästa år med 14 lag vilket ger 26 matcher. Skall dom spela in i dec månad hmm ?

  • Det som ligger närmast till hands bör väl vara fler omgångar med speltid mitt i veckan. Damallsvenskan 2021 har väl bara haft en omgång där alla matchdatum var vardagar.

 8. Läste också att ingångsvärdet för en Cl plats är 4 milj kr. Så det är ju mycket att spela för att ta den tredje platsen !

   • Ja, det är fyra miljoner kronor till de lag som kvalar in i turneringen. Nästa år kommer Rosengård ha en bra chans att klara kvalet, medan det kommer att vara näst intill omöjligt för Häcken och Kristianstad att nå de där fyra miljonerna.

 9. Här är de sju experterna: Johan Ryden, Rainer Fussgänger, Markus Johannesson, Hanna Marklund, Andreas Sundgren, Daniel Kristianson & Lotta Schelin, vars tips jag slog ihop. Alla tippade tabellen 1-12, så har lagt ihop alla placeringar från experterna och ju lägre siffra högre upp i tabellen. Högre siffra så är man tippad lägre i tabellen.
  T.ex. Tippade placering 1 = 1p, tippade 12 = 12p och sen plussat ihop allas tips.

  Experternas tabell

  1. FC Rosengård, 11p
  
2. BK Häcken, 12p
  3. Kristianstads DFF, 23p
  4. Linköpings FC, 31p
  5. Vittsjö GIK, 33p

  6. Hammarby IF, 44p
  7. Eskilstuna United, 45p
  8. Växjö DFF, 58p
  9. KIF Örebro, 62p
  10. Piteå IF, 70p
  11. Djurgårdens IF, 79p
  12. AIK, 80p

  Facit – Så här blev det.
  1. FC Rosengård

  2. BK Häcken

  3. Kristianstads DFF

  4. Eskilstuna United

  5. Vittsjö GIK

  6. Linköpings FC
  
7. Hammarby IF

  8. KIF Örebro
  
9. Djurgårdens IF

  10. AIK
  11. Piteå IF

  12. Växjö DFF

  Om man utgår från experternas tabell kontra hur utfallet blev så är de här lagen som imponerat mest sett till tagna placeringar. 
Rosengård tippades först och kom först, svårt att göra det bättre. 
Eskilstuna United var 3 placeringar bättre än det sammanslagna tipset. 

  Sen är både DIF och AIK 2 placeringar bättre än förhandstipset.

  Här är de lagen som presterat sämre än tippat.
  
Växjö är såklart det lag som har presterat sämst sett efter tipsen. Tippades 8 och slutade alltså sist. 
Annars är det Linköping som är 2 placeringar sämre än tipsen.

  Några lag har gjort förändringar på tränarpositionen under året.
  
FC Rosengård
  
Jonas Eidevall – 12 Matcher, 32 poäng, 2,67 poäng/match, 28 (2,3 mål/match) – 3 (0,25 Inlsäppta/match) = +25. Placering när lämnade: 1  Renée Slegers – 10 Matcher, 25 poäng, 2,5 poäng/match, 26 (2,6mål/match) – 7 (0,7 Inlsäppta/match) = +19. Slutplacering: 1


  Tränarbyte efter att Eidevall fortsatte vidare till Arsenal. Eidevalls start på Damallsvenskan imponerade, den siffran som kanske imponerade mest är 0,25 insläppta mål per match. Värt att notera är att han har fortsatt lika imponerande i England. 


  Slegers fanns redan i föreningen och flyttades upp för att axla Eidevall mantel. Efter en sommar med förändring på tränar och spelarsidan så behöll Rosengård favoritskapet och vann Damallsvenskan. Slegers vinner även de 10 omgångar som hon har varit ansvarig för. 


  Med facit i hand så har Rosengård löst den perioden med tränarbytet väldigt bra.

  BK Häcken

  Mats Gren – 20 Matcher, 44 poäng, 2,2 poäng/match, 47 (2,35 mål/match) – 10 (0,5 Inlsäppta/match) = +37. Placering när lämnade: 2  Robert Vilahamn – 2 Matcher, 3 poäng, 1,5 poäng/match, 6 (3 mål/match) – 3 (1,5 Inlsäppta/match) = +3. Slutplacering: 2

  Gren fick lämna när det egentligen inte fanns så mycket mer kvar att spela om. Efter förra årets guld så fick Gren nöja sig med en andraplats efter krysset mot AIK. Det som förmodligen kostade guldet var kryssen mot AIK, Piteå och Växjö. Det är matcher som man behöver vinna om man ska ta guldet.
  Vilahamn senaste uppdrag var hos herrlaget i Häcken som assisterande tränare. Han kan inte förändra placeringen i tabellen, men tydligt att man ska förbereda laget inför slutomgångarna i gruppspelet i Champions League. 


  Facit på hur det här bytet får man nog vänta på hur det går i CL, eftersom tränarbytet inte var ämnat till att förändra i ligan utan riktat mot CL.

  Eskilstuna United
  Magnus ”Munken” Karlsson – 18 Matcher, 32 poäng, 1,77 poäng/match, 22 (1,22 mål/match) – 13 (0,72 Inlsäppta/match) = +9. Placering när lämnade: 3

  Fredrik Bernhardsson – 4 Matcher, 3 poäng, 0,75 poäng/match, 5 (1,25 mål/match) – 9 (2,25 Inlsäppta/match) = -4. Slutplacering: 4

  Munken gjorde under sommaren klart med ett nytt jobb som klubbchef för IFK Norrköping, men fortsatte ändå att leda laget fram till omgång 18. Efter en knackig start så fick Eskilstuna upp ångan under Munken och innan Munken lämnade så låg laget på tredjeplats med 6 poäng ner till fjärdeplatsen. 

Behrnardsson flyttades upp från assisterande till huvudtränare till de sista fyra omgångarna och fick även med sig Sadiku som assisterande tränare från Fortuna Hjörring.
  Facit är att man kanske tappade CL platsen med det här bytet. Med 6p till godo inför de avslutande 4 matcherna tappades och slutade på en snöplig fjärdeplats. Sen om det var aktivt beslut att släppa Munken eller om Norrköping kallade låter jag vara osagt. Men det kostade.

  Djurgårdens IF

  Pierre Fondin – 13 Matcher, 14 poäng, 1,08 poäng/match, 13 (1 mål/match) – 18 (1,38 Inlsäppta/match) = -5. Placering när lämnade: 8

  Magnus Pålsson – 9 Matcher, 7 poäng, 0,78 poäng/match, 8 (0,88 mål/match) – 20 (2,22 Inlsäppta/match) = -12. Slutplacering: 9

  Fondin fick lämna efter första matchen på höstsäsongen efter en derbyförlust mot AIK. Efter en tung start på säsongen så vände det för Djurgården innan sommaren. Precis som Munken så fanns det ett bra facit innan tränaren fick lämna. De sista 6 matcherna innan Fondins avsked var 3 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust.
  Pålsson uppdrag innan Djurgården var som assisterande tränare i Helsingborgs IF U19. En derbyseger mot Hammarby var en fin skalp, annars så har det gått tungt resultatmässigt. Faktum är att det bara är ett lag som har tagit färre poäng (Piteå) under denna period.
  Facit här är att tränarbytet inte gav någon effekt för att öka poängskörden. Sämre poängsnitt, färre mål framåt och fler insläppta. Kopplar man DIF position till vad experterna trodde, så är ändå DIF högre upp i tabellen än förhandstipset.

 10. Pingback: Kristianstad jublade rejält i Piteå | En blogg om internationell damfotboll

 11. Säkert ingen värdemätare eller prognos inför IFK Kalmars återkomst till damallsvenska finrummet, men resultatet från lördagens möte mellan hemmalaget IFK Kalmar och gästerna IFK Norrköping lyser ändå 0-2. En odiskutabel seger för ”kamraterna” från Peking dessutom. Två lag med säkrade positioner inför 2022, inte mycket mer än prestigen att spela för på den tungsprungna ”Gröndals Mosse”, alltså Kalmars hemmaarena (Gröndals IP). Där får f.ö. inte Kalmardamerna spela nästa säsong, de får byta den betydligt flottare ”Guldfågeln”. Nu återstår bara att spela av den allra sista matchen i Elitettan för håglösa Kalmar och det fortfarande hungriga Norrköping. Östgötskorna har uppenbart mycket att se fram emot 2022 – det finns en del här som påminner om grannstadens Linköpings damer i BK Kenty under 1990-talet. Det var ett lag och en klubb med siktet inställt på Damallsvenskan, dit man också nådde och sedan, efter diverse metamorfoser, bytte skepnad till Linköpings FC. Resten är historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.