Kristianstad jublade rejält i Piteå

Damallsvenskan 2021 fick aldrig den där nervdallrande spänning som man vill ha. Både guld och nedflyttning var klart långt innan dagens slutomgång.

I dag fick vi i alla fall lite drama i kampen om den åtråvärda tredjeplatsen. Inför avspark hade fyra lag chansen. Kristianstad var två mål före Eskilstuna, två poäng före Kif Örebro och tre poäng före Vittsjö.

Kif Örebro var tidigt borta ur kampen. Vittsjö vann till slut lagens inbördes möte med förkrossande 8–2.

Därmed stod det mellan KDFF, United och Vittsjö. De första 25 minuterna låg KDFF på tredjeplatsen. I 19:e minuten förstärkte man positionen när Alice Nilsson snyggt styrde in 0–1 i Piteå. Fyra minuter senare tryckte Katrina Guillou in kvitteringen för Piteå. Det förändrade inte placeringarna – KDFF var kvar som trea eftersom det fortsatt var oavgjort mellan Eskilstuna och Häcken.

Men i 26 minuten sprang Felicia Rogic igenom och sköt upp United på Champions Leagueplats. Hon gjorde det när hon gav sitt lag ledningen hemma mot Häcken.

I paus var det Eskilstuna som hade den åtråvärda tredjeplatsen. Men laget halkade ner på fjärdeplatsen när Stine Larsen kvitterade för Häcken i minut 49. Målet kom på en riktigt grov tavla från Emelie Lundberg

Kristianstad stärkte sin tredjeplats när Amanda Edgren gjorde 1–2 i Piteå. Då hade matchklockan precis passerat 66 minuter. Först trodde jag att det målet borde ha dömts bort för offside. Men på reprisen såg jag att det stod en Piteback på kortlinjen, så Edgren var på rätt sida.

Målet var jobbigt för Eskilstuna. Och sörmlänningarna fick ett ännu värre läge i 75:e minuten när Mille Gejl via stolpen pricksköt in 1–2 på Tunavallen.

I det läget var Vittsjö uppe på medaljplats. I svensk fotboll har vi ju som bekant fyra medaljlag. Vittsjö var dessutom två Pitemål ifrån Champions Leagueplatsen.

Men Eskilstuna skulle komma tillbaka, och Vittsjö slutade som femma. Felicia Rogic gjorde både 2–2 och 3–2 och skapade riktig nerv på slutet i Piteå.

Plötsligt skulle ju en kvittering från PIF ha inneburit att KDFF trillade ner på fjärdeplatsen. Och det var inte långt borta. Hanna Andersson hade en boll i ribban i minut 85. Och på övertid låg KDFF-målvakten Melina Loeck. Det var så stor oro hos gästerna att Mia Carlsson faktiskt hade dragit på sig målvaktströjan. Hon kunde dock ta av den, och strax efter bröt ett rejält jubel ut i KDFF-lägret.

Trots att laget gjort en rätt halvdan säsong slutar man på tredje plats och får alltså nästa sommar spela kval mot Champions League för andra året i rad.

Kollar vi på den damallsvenska sluttabellen är det fortsatt de klassiska damfotbollsklubbarna som dominerar. Av alla klassiska herrfotbollsklubbar som klivit in i damfotbollen är det bara Häcken som slutar på damallsvenskans övre tabellhalva i år.

Apropå Häcken har det varit kul att se Beata Kollmats tillbaka i startelvan i två matcher på senhösten. Resultaten mot AIK och Eskilstuna har hon kanske inte varit lika nöjd med…

Däremot är jag nöjd med mitt damallsvenska tips. Jag brukar ju säga att det är godkänt om man tippar ett lag inom två placeringar. Och i år lyckades jag få godkänt på tio av de tolv lagen. Jag prickade även in Stina Blackstenius som skytteligavinnare. Då kan man bortse ifrån att jag bara lyckades placera ett lag – Kristianstad – på exakt rätt plats.

Här är sluttabellen med mitt tips inom parentes:

 1. Rosengård (2)
 2. Häcken (1)
 3. Kristianstad (3)
 4. Eskilstuna (7)
 5. Vittsjö (4)
 6. Linköping (5)
 7. Hammarby (6)
 8. Örebro (9)
 9. Djurgården (11)
 10. AIK (12)
 11. Piteå (10)
 12. Växjö (8)

Det är ju förstås Växjö som är den stora missräkningen – det stora fiaskot. Men jag kallar faktiskt även Linköpings säsong för ett fiasko. Att laget avslutade med tre raka segrar och faktiskt klättrade upp på övre halvan räcker inte för att få godkänt. Klubben satsade på att utmana om guldet, men gjorde sin poängmässigt sämsta säsong sedan 2004.

När det gäller analys av experttips och sluttabellen har signaturen Lars P gjort en gedigen sådan analys som kommentar till förra inlägget.

Växjö åker alltså ur serien och ersätts av Umeå IFK Kalmar – och ett lag till. Inför dagens omgång av elitettan hade tre lag chansen. Trion Uppsala, BP och Lidköping hade alla svåra bortamatcher. I mitten av den andra halvleken ledde alla med 1–0. Men med fem minuter kvar var det 1–1 för både BP och Lidköping.

Medan BP lyckades vinna med 2–1, och därmed är kvar i det damallsvenska racet så förlorade Lidköping med 2–1 i Alingsås. Därmed spelar Lidköping i elitettan även nästa år.

Den damallsvenska platsen står mellan Uppsala och BP. Lagen står på samma poäng inför lördagens slutomgång. Uppsala ligger på tredjeplatsen med åtta måls bättre målskillnad än BP.

Uppsala avslutar hemma mot mittenlaget Jitex. Jag såg vårmötet mellan lagen, och då vann Jitex med 2–1. Men Jitex är betydligt starkare hemma på Åbyvallen än på bortaplan. Så Uppsala känns ändå som klar favorit i returmötet. Uppsala har därmed även fördel i kampen om den sista damallsvenska platsen.

Men de har nog inte råd att tappa poäng mot Jitex. För BP är jättefavorit mot ett formsvagt Älvsjö. Älvsjö var vårens sensationslag, men har haft en riktigt tung höst. På de sex senaste omgångarna har det blivit fem förluster.

Slutligen är det nu klart vilka sex lag som kvalar om fyra platser i elitettan. I den södra gruppen möts Rävåsens IK Karlskoga och Bergdalens IK (Borås) på lördag, medan IFÖ Bromölla står över den första omgången. I den norra gruppen tar Gamla Upsala SK emot Sollentuna FK kommande helg, medan Team TG (Umeå) står över.

Av de här sex klubbarna har bara Team TG FF tidigare spelat i elitettan. Det var 2013 och 2014, de två första åren som serien fanns, och laget hette då Umeå Södra FF. Team TG tog över driften från 2016.

Av övriga fem klubbar har klassiska Rävåsen till och med spelat i högsta divisionen. Man gjorde det 1978 och 1979, något som räcker till plats 80 i maratontabellen. Men Rävåsen har alltså inte varit i någon av de två högsta divisionerna de senaste tio åren. Dags nästa år igen?

20 tankar på “Kristianstad jublade rejält i Piteå

 1. Tycker att resultaten blev som förväntat, däremot tycker jag att matchen mellan Vittsjö och Örebro är märklig, 8 – 2 i en viktig slutomgång som kunde avgjort tredjeplatsen. Ett resultat som inte hör hemma i damallsvenskan. Nästan så det luktar läggmatch och bör granskas av Svenska spel. Sen ställer Häcken upp med ett ganska reserv betonat lag som verkade ganska oinspirerade! Däremot all heder åt Rosengård som ville vinna sina båda sista matcher och ställde upp med bästa laget!

  • Varför i hela fridens namn skulle KIF lägga sig i en match där man faktiskt har teoretisk chans att knipa en CL-plats??? Känns onekligen lite ologiskt. Vem skulle tjäna på en läggmatch, och vem skulle betala för det? Spel? Inte särskilt troligt eftersom Vittsjö var stora favoriter (mindre än 2 ggr pengarna) på oddset. Visst var siffrorna stora men det känns lite som om luften gick ur KIF efter Vittsjös 3-0-mål. Rosengård-KIF Örebro 6-0, KDFF-Piteå 6-1, Häcken-AIK 10-0, AIK-Rosengård 0-7 är andra exempel på hur det ena laget klappat ihop fullständigt.

  • Förstår dessutom inte din kommentar ”inte hör hemma i damallsvenskan”. Varför skulle DA skilja sig från övriga europeiska damligor? I de ”stora” ligorna, Tyskland, Spanien, Frankrike och England är liknande resultat inte alls ovanliga, tvärtom vill jag påstå att de förekommer oftare där. Något vi kanske måste finna oss i under en period där vi vill bredda damfotbollen.

 2. Återigen tycker jag din dom mot LFC är väl hård, man plockar inte så mycket poäng men man slutar alltså tillslut 4 poäng från Champions League-kval.

  Vad gäller målsättningen inför säsongen så undrar jag lite var du hört att man sagt att det var guld i år som gällde, det jag hört är nämligen att man hade satt upp en treårsperiod efter vilken man skulle vara med och fajtas om den åtråvärda förstaplatsen.

  För mig låter det närmast orimligt att förvänta att ett lag med flera nya spelare, ett helt nytt tränarteam och ett nytt fysteam direkt skulle kunna utmana två lag med betydligt större ekonomiska resurser och på pappret betydligt starkare lag.

  Visst borde man tagit tredjeplatsen men det var som sagt rekordjämnt i år vilket b l a visar sig i att LFC trots den sämre placeringen var två poäng närmare tredjeplatsen än man var 2020 då laget från sin 4:e plats hade 6 poäng upp till Kristianstad.

  • Spelar ingen roll hur nära man är. Poängmässigt man är 8 poäng sämre än förra säsongen och det är trots att allsvenskan är sämre i år. De har också haft bättre förrutsättning i år med träningsmatcher och en likvärdig trupp som funnit på plats till försäsongen. Förra året fick man knappt ihop lag för att de få träningsmatcher som var. Det som har varit bättre i år är försvarsspelet och fysiken och nu slutar den som har varit ansvarig för den biten. Man tappar också spelare till höger och vänster. Och Petra Johansson, som nu slutar, har i sin avslutningsintervju med tidningen öppet klagat på klubbdirektör och ordförande. En annan bidragande faktor är den höga svansföring som ovanstående plus tränarna haft. ”Bästa tränareduon i damallsvenskan”. Pyttsan! Andrée är inte ens den bästa tränare i allsvenskan som haft Umeå tidigare. Målsättningen kanske inte var guld, men den var åtminstone bli bättre än förra året. Sämsta säsongen sen 2004 Punkt!

 3. En i slutändan tämligen ointressant säsong tyvärr. Serien är svag och har tappat i kvalitet.
  Tre ljuspunkter: 1. Flera unga lovande spelare på väg upp. 2. Stina Blackstenius mål- och poängproduktion. 3. Eskilstuna, som egentligen är enda laget som gör mer än förväntat.

  • Om man sätter upp kvalité som det enda måttet på hur intressant något är så har du såklart rätt, själv tror jag att intresset för Damallsvenskan snarare kan öka när skillnaderna mellan lagen blir mindre och då underdogs oftare fixar att skrälla mot toppen.

   • Det är inte alls omöjligt att du har rätt, även om Rosengård och Häcken lär vara i särklass även nästa år. Och det finns andra ljuspunkter vad gäller intresset, vi får väl hoppas att 18 000 personer på Hammarby-AIK inte var en engångsföreteelse.

    • Är inte lika säker på Rosengårds och (framför allt) Häckens överlägsenhet nästa år. Båda lagen har blivit ordentligt brandskattade. De har naturligtvis resurser att värva men inte helt lätt att hitta lämpliga spelare. Tror faktiskt på att det kan bli betydligt jämnare i toppen nästa år. Tror också att avståndet mellan toppen och botten kommer att minska vilket borde gynna publiktillflödet.

 4. Att fundera på att Vittsjö- Örebro är en läggmatch, det är ofattbart. Örebro har blivit lite för uppskrivna de senaste omgångarna. Det är inte första stjärnsmällen på bortaplan denna säsongen. Tidigare resultat är Hammarby borta 0-5, Linköping borta 1-4, Rosengård borta 0-6. De möter ett Vittsjö som kanske gör sin bästa match i damallsvenskan genom tiderna. Örebro är inte första laget som blivit utspelade på Vittsjö idrottsplats iår. Tidigare resultat bl a 3-0 mot Linköping. 3-1 mot Hammarby. 4-0 mot AIK. Nu får de äntligen lite utdelning på alla skapade chanser säsongen 2021.

  • Helt rätt, Vittsjö har skapat mycket – ofta haft ett kraftigt övertag i skottstatistiken – men har ibland haft svårt att få till det. Nu lossnade det.

   • Man får inte klappa igenom helt som Örebro gjorde i ett viktigt skede av Damallsvenskan där en Champions League plats står på spel. Vi kan ju tänka vad som hänt i en liknande situation i herrallsvenskan.

    • Örebros placering och chans på CL-spel var egentligen lite missvisande i förhållande till lagets kapacitet. Kanske blev nervpressen för stor, och som sagt Vittsjös 3-0 kändes som spiken i kistan. Ska vi vara ärliga skapade KIF inte en enda möjlighet i den första halvleken – det var först när Vittsjö slog av på takten efter 5-0 som laget kunde sticka upp ett par gånger. Så kanske inte så konstigt om tjejerna kände en viss uppgivenhet. Nu hade ju resultatet inte heller någon betydelse för striden om tredjeplatsen eftersom KDFF vann i Piteå. Jag finner det nog i så fall mer anmärkningsvärt att Häcken med ett aningen B-betonat lag gav Eskilstuna möjligheten att nå CL-platsen.

 5. Känslan är att Rosengård kommer vara minst lika bra nästa säsong, kanske till och med ännu mer överlägsna. Jag har svårt att se så många spelare lämna klubben i vinter. Berglund, Seger, Schoug och Trulsgaard med flera är lite äldre, får inte känslan av att de är så sugna på att dra ut i Europa.
  Häcken å andra sidan lär bli av med en handfull spelare och det är bara tongivande pjäser. Kullberg har varit deras klart bästa back i år, Olme har kanske inte haft sin bästa säsong men hennes kreativitet är unik i det laget. Blackstenius är i en klass för sig i Damallsvenskan och igår såg man hur viktig hon är både i Häckens anfall och försvar, att ersätta henne blir deras största problem om de inte lyckas övertala henne att stanna till EM. Tre andra som mycket väl kan lämna är Falk, Curmark och Rytting Kaneryd. Därmed tror jag Häcken kommer få det svårt att hålla jämna steg med Rosengård nästa säsong och kommer nog få jobba hårt för att behålla andraplatsen då det känns som många andra lag gör smarta värvningar och förlängningar vilket är kul att se.

  Damallsvenskan får helt enkelt rätta in sig i ledet och inse att ligan kommer bli en plantskola och ett bra steg för unga spelare som vill ut i Europa. Det behöver inte göra att ligan blir tråkigare utan snarare blir det en chans att få se unga hungriga spelare som vill framåt i sin karriär.

  • Är detta vardagsmat i herrfotbollen, förekommer det ofta i andra sporter? Annars vet jag inte varför du aviserar ditt inlägg som du gör – är det inte rätt givet att det som diskuteras och tas upp här relaterar till damfotboll?

   • Egentligen menade jag bara ”en oväntad nyhet”. Men jag ville göra tydligt att det handlade om damfotboll, eftersom detta är en damfotbollsblogg. Men om du känner dig påhoppad så tänk bort den delen.

    • Det är lite för mycket ”VM i samförstånd” i det här forumet. Om någon knystar det minsta kritik så skippar man sakfrågan och slänger ur sig att vederbörande har en personlig störning. Vi är iallafall överens om att det här är en damfotbollsblogg, så då kan vi gå vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.