Mardröm för Dennerby – Indien uteslutet ur Asiatiska mästerskapen

I dag skulle Indien ha spelat måstematch mot Taiwan i gruppspelet av Asiatiska mästerskapen. Men värdnationen kom inte till spel. Thomas Dennerby:s och Jane Törnqvist:s trupp har drabbats av covid, och man lyckades inte få ihop de 13 spelare som krävs för att få spela matchen.

Det blev walkover, och även uteslutning ur mästerskapet. Därmed är förstås Indiens chanser att nå nästa års VM-slutspel borta. Otroligt tråkigt för Dennerby, Törnqvist och framför allt för Indiens spelare att de inte fick chansen att spela om VM-platserna.

Indiens fotbollsförbunds hemsida berättar förbundspresident Praful Patel att spelarna som väntat är förkrossade. Han säger också att:

”Vårt support för de Blå tigerhonorna (som laget kallas) kommer att fortsätta. Vi kommer att kämpa för att spelarna kommer tillbaka starkare.”

Och:

“Det här är inte jordens undergång. Laget visade mot Iran att det är på väg åt rätt håll, och jag är säker på att laget kommer att resa sig från det här tillfälliga bakslaget.”

7 tankar på “Mardröm för Dennerby – Indien uteslutet ur Asiatiska mästerskapen

 1. Men man blir inte förvånad att det blir så här. Att arrangera sportevenemang idag är rena lotteriet. Se på handbolls EM där många spelare drabbas dagligen. Undra hur det går i vinter OS nu I Kina? Men Indien hur många spelare har Dennerby att välja på ? Miljoner eller det kanske inte är så utbrett. Indien är ju ett stort land. Bra kommentar ivf på Indiens fotbollsförbund hemsida.

 2. Fasen, jag brukar gå i fotbollsidé såhär års, men så har man fastnat litet på Asienturneringen. Samtidigt har man dragit på sig en svår influensa, så det är väl inte så konstigt. Passar perfekt annars också när jag tänker på det. En annan tid, en annan miljö… Självklart hejade man på Indien. Vilken katastrof för dem. En sällan skådad chans gick om intet. Lottningen var perfekt för dem. Vilket enormt uppsving det skulle bli i Indien och faktiskt sporten i stort vill jag påstå, när de äntligen skulle komma med i en världssport. Många miljoner patrioter skulle heja.

  Fast det hade varit en jäkla grej om Taiwan kommit med. Det hade gett komplikationer med den stundande invasionen från Kina.

  Australien vann oväntat knappt mot Thailand. Vad hände där? B-uppställning?

  Intressant också att det blev oavgjort i sista matcherna i grupp C. Har Sydkorea något på gång?

  • Såg Australien–Thailand och Japan–Sydkorea. Matildas spelade med en B-uppställning. De har en tunn trupp, bara två–tre spelare utanför startelvan går att använda i matcher mot bättre motstånd. Nu räckte det med att ha Emily van Egmond i startelvan och byta in en handfull startspelare sista 25–30.
   Även om Thailand gjorde ett riktigt snyggt mål är laget numera extremt uddlöst. Tidigare hade de Kanjana – en klassforward som på egen hand kunde oroa en backlinje. Men nu när hon inte är med känns Thailand totalt ofarligt.
   Japan–Sydkorea var intressant. Japan gjorde mål efter bara några sekunder. Sedan hade japanskorna närmast total kontroll på spelet. Sydkorea spelade 5–4–1, med ett rakt och glest mittfält. Japan spelade gång på gång genom det mittfältet. Men där tog det stopp. Lika bra som Japan var på att ta sig in i spelyta 2 (den mellan motståndarnas backlinje och mittfält) lika dåligt var man på att göra något av det.
   Sydkorea hade däremot jättesvårt att spela sig förbi Japans press. Offensivt levde koreanskorna på fasta situationer från Ji Soyun. Och det var inte det sämsta. Tvärtom blev det oro i Japans straffområde flera gånger. Och kvitteringsmålet kom på en inläggsfrispark.
   Poängen var dock klen tröst för Sydkorea som verkligen har dragit nitlotten i det här mästerskapet. Inte nog med att de hamnade i samma grupp som Japan. Tvåan i gruppen ställs mot Australien i kvartsfinal. Trean Vietnam har en lättare kvartsfinal – de ställs mot Kina.
   Intressant att minst ett av Taiwan och Filippinerna kommer att få spela VM-slutspel nästa år. Tipset är att det blir Filippinerna. Alltså en semifinal mellan Kina och Japan och en semi mellan Australien och Filippinerna.

   • Tack för den gedigna genomgången! Skrev fel i första meningen, ska stå ide utan apostrof, lurade mig själv.

    Så du tror Filippinerna tar Taiwan? Intressant, väntade mig tvärtom. Men alla förlorarna i kvarten kommer att spela en egen liten turnering för att avgöra vilka som får de två sista direktplatserna till VM samt de två play-off-platserna. Så ingen går lottlös. Och med denna insikt, och att jag sett att fördelningen till VM faktiskt är sådan att Australien tagit en plats permanent avsedd för Asien, dvs att den regionen har 6 VM-platser totalt även normalt, får mig att backa lite och känna att det är en direktplats för mycket. De kunde få en extra play-off-plats istället, och ge play-off:en 4 platser till VM.

    Hoppas Asienturneringen utökas ytterligare till 2026 med 16 deltagare så det inte blir så obalanserade grupper och slutspel. Tycker det kan tåla det, någotdera Korea blir drottning i sin grupp. Så får typ Singapore, Uzbekistan, Malaysia och/eller Guam fylla ut. De hade 14 deltagare 2003 faktiskt och 15 deltagare 1999. Kazakstan var med 1999 och 1995, intressant. Nu är de väl med i UEFA. De är väl bättre nu, men kommer ju aldrig med i mästerskap den vägen.

 3. Varför är det bara Europa/Uefa som har mästerskapskval efter samma modell som herrfotbollen? Det senare är klart rättvisast och bidrar dessutom till att utveckla damfotbollen.

  • Gissar att det har med ekonomi att göra. Damfotbollen är väldigt lågt prioriterad i många länder, och den europeiska kvalmodellen är dyrare eftersom den innebär fler långa resor. Men ju fler länder som börjar att satsa på damerna, desto större chans att kvalmodellerna görs om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.