Taiwan eller Filippinerna till VM? – tyskt toppmöte

Vi har nått sista helgen i januari och damfotbollsåret 2022 börjar växla upp. Under söndagen kommer de första lagen att kvala in till nästa års VM-slutspel. Och så tjuvstartar Frauen-Bundesliga med ett spännande toppmöte.

Dessutom startar säsongen på hemmaplan med en hel hög träningsmatcher. Just de här första träningsmatcherna är sällan jätteintressanta, för de handlar mest om att vänja spelarna vid matchformatet. Det är först om några veckor när cupspelet börjar som man kan börja dra lite sportsliga slutsatser. Trots det välkomnar jag gärna spaningar från helgens matcher.

Men sportsligt sett är ju Asiatiska mästerskapen det stora just nu. Där är man framme vid kvartsfinalerna, och det är väl åtta väntade lag som tagit sig fram. Slutspelsträdet ser ut så här:

Kina–Vietnam
Japan–Thailand

Australien–Sydkorea
Taiwan–Filippinerna

Eftersom mästerskapet även fungerar som Asiens VM-kval ligger det dubbel betydelse i kvartsfinalerna. Eftersom Australien redan är inkvalat som arrangör och Asien har 5+2 platser kommer alla de sju kvarvarande lagen minst få spela i den interkontinentala playoffturneringen.

5+2 innebär nämligen fem direktplatser och två platser i playoffturneringen.

Eftersom Japans och Australiens kvartsfinaler startar först (9.00) under söndagsförmiddagen lär just Japans Nadeshiko bli första lag att kvala in till VM 2023. Mina tips för kvartsfinalerna ser ut så här:

Kina–Vietnam 90–10
Japan–Thailand 95–5
Australien–Sydkorea 80–20
Taiwan–Filippinerna 40–60

Det är den sista matchen som känns klart mest oviss på förhand. Inför turneringen hade jag hållit Taiwan (39:a på världsrankingen) som favorit mot Filippinerna (64:a). Men Alen Stajcic har gjort ett bra jobb med att bygga nytt i Filippinerna. Och att de höll 0–0 i 50 minuter mot Australien samt deras 1–0-seger mot Thailand gör att jag håller Filippinerna som favorit till en VM-plats.

Stormatchen i kvartsfinalerna är ju Australien–Sydkorea, en match som Cmore sänder i Sverige 9.00. Här bör svenskledda The Matildas vara det starkare laget, speciellt som man slipper pressen av att även spela VM-kval. En annan sak som talar för Australien är att Sam Kerr har sett riktigt vass ut i turneringen.

När jag såg Sydkorea mot Japan noterades att koreanskorna är riktigt vassa på fasta situationer. Ji Soyun har skön känsla i högerfoten, och man har flera nickstarka spelare. Nu är även Australien bra i luftrummet – och har finna fötter från bland annat Steph Catley, Kyah Simon och Emily van Egmond. Frågetecknet hos The Matildas ligger på målvaktsspelet. Där kan det vara lite svajigt.

Sydkorea har för övrigt haft extrem otur i lottningen. Inte nog med att de hamnade i samma grupp som Japan. Som tvåa i den gruppen ställs man alltså mot Australien i kvartsfinal. Grupptrean Vietnam fick en något ”lättare” kvartsfinal – de ställs mot Kina

Men Sydkorea har ändå en helt okej chans att ta en VM-plats. Som ni förstår så kommer ju även minst en av förlorarlagen i kvartsfinalerna att ta en direktplats. Där är upplägget sådant att om Australien vinner sin kvartsfinal blir det två direkt avgörande VM-kvalmatcher, enligt:

Sydkorea–Taiwan/Filippinerna
Kina/Vietnam–Japan/Thailand

Om Sydkorea vinner mot Australien blir det en trelagsgrupp mellan de tre andra kvartsfinalförlorarna.

Utöver mästerskapet i Indien spelas det en intressant toppmatch i Tyskland under helgen. I dag 14.00 sänder Viaplay nämligen Turbine Potsdam–Wolfsburg.

Potsdam är ju intressant som en av de sista rena damfotbollsklubbarna som utmanar i de fyra stora ligorna. Även om Granadilla Tenerife och Fleury har bättre placeringar i sina ligor är Potsdam den enda damfotbollsklubben som ännu har kvar en liten guldchans i sin liga. I övrigt består ju europeisk damfotboll på toppnivån numera rakt igenom av lag som betalas av herrelitklubbar.

Potsdam inledde säsongen svagt med bortaförluster mot Wolfsburg och Leverkusen i de tre första omgångarna. Sedan dess är laget obesegrat. Dock avslutade man 2021 med tre raka kryss mot toppkonkurrenterna Hoffenheim, Eintracht Frankfurt och Bayern München. Därmed har Potsdam tappat lite i toppen, vilket gör att det i princip krävs en seger mot Wolfsburg i dag för att man inte skall komma för långt bakom.

Kollar vi på de fyra stora ligorna i Europa är rena damfotbollsklubbar alltså allt mer sällsynta. Jag kan ha missat någon, men här är en lista:

Frankrike
4) FC Fleury 91
10) ASJ Soyaux-Charente
12) FC Issy

Tyskland:
5) Turbine Potsdam
9) SGS Essen
11) SC Sand

England
Inget

Spanien
4) UD Granadilla Tenerife
11) Madrid CFF

I Sverige har som bekant inte herrelitklubbarna hakat på damfotbollstrenden i samma utsträckning som nere på kontinenten. I årets upplaga av damallsvenskan finns fem herrelitklubbar (AiK, BP, Djurgården, Hammarby och Häcken) och nio damfotbollsklubbar.

Mer om hur svenska herrelitklubbar jobbar med damfotboll finns i det här inlägget.

Slutligen bör det ju förstås nämnas att vi i helgen även har en glödhet cupmatch i Frankrike, där PSG–Lyon möts redan i åttondelsfinal. Den spelas i dag 14.00, alltså samtidigt som det tyska toppmötet. Tyvärr är det ingen svensk tv-kanal som sänder matcher från Frankrike den här vintern.

16 tankar på “Taiwan eller Filippinerna till VM? – tyskt toppmöte

 1. Jag får väl föregå med gott exempel och komma med en sådan spaning som jag bad om. Jag hittade en gratisstream till Häcken–Lidköping 6–0 (4–0). Rubriken därifrån är att Rosa Kafaji rullades av på bår i sin debut för Göteborgslaget.
  Det var i sjunde minuten, i samma ögonblick som Kafaji gjorde 1–0, som hon skadade sig. Det var svårt att se om skadan uppstod av att hon fastnade i mattan, fick en smäll eller landade illa.
  Rapporterna säger att hon kördes till sjukhus. Så det är ju bara att hålla tummarna för att man kommer fram till att det inte är något allvarligt.

  Utöver Kafaji gjordes Häckens mål av Stine Larsen 2, Julia Karlernäs, Lotta Ökvist och Agla Maria Albertsdottir.
  Häcken spelade 4–2–3–1 med följande startelva: Jennifer Falk – Molly Johansson, Josefine Rybrink, Luna Gewitz, Lotta Ökvist – Elin Rubensson, Julia Karlernäs – Mille Gejl, Rosa Kafaji, Dilja Zomers – Stine Larsen.
  Lidköping spelade 4–1–4–1 med följande startelva: Matilda Haglund – Emma Gabrielsson, Emma Becker, Emilia Hjertberg, Ella Degerstedt – Dorothea Greulich – Jenny Stadin, Hanna Boubezari, Alma Nygren, Tilde Ahlén – Ronja Karlsson Törnborg.

  Jag blev inte det minsta imponerad av Häcken. Men det var en säsongspremiär i regn och storm. Häcken gjorde tio byten, vilket gör att man inte skall dra några långtgående slutsatser från spelet.

  I övrigt i dag noteras att Wolfsburg vann med 3–0 borta mot Turbine Potsdam. Ett resultat som innebär att Wolfsburg tar över serieledningen samtidigt som Potsdam halkar efter de fyra andra topplagen.

  I Frankrike stod PSG för en riktig maktdemonstration när man vann mot Lyon med 3–0 i den prestigeladdade åttondelsfinalen i cupen.

 2. Lite svårt att bli imponerad när motståndet är så svagt. Häcken kunde ha spelat utan målvakt idag. Lägg till att de var extremt slarviga – borde ha gjort 6 mål till…

 3. Här är några resultat till från dagens träningsmatcher:
  * IF BP–Gamla Upsala SK 4–1
  * Piteå IF–Umeå IK 1–1
  * FC Rosengård–HB Køge 2–0
  * Hammarby–Älvsjö AIK 8–0
  Från i går:
  * Linköpings FC–IFK Norrköping 3–1

  Slutligen tar jag även upp två träningsmatcher med herrelitkoppling:
  Ifö Bromölla–Malmö FF 4–4 och IF Elfsborg–Göteborgs DFF 1–1. Jag såg den senare matchen. Och sett till matchbilden borde väl GDFF ha vunnit med typ 3–1. Men Elfsborg visade att laget blir att räkna med i division II. Det lär MFF också bli…

  • Apropå herrelitklubbar så möttes IFK Göteborg och Varbergs BoIS i en tidig träningsmatch förra helgen. Resultatet? 15-1(!) till Göteborg.

  • Såg matchen Bromölla – Malmö FF och blev imponerad av MFF som höll jämna steg med ett Bromölla som var betydligt bättre än förra året. Deras målvakt fick äntligen släppa in lite mål efter att fått stå overksam i två säsonger! Dom kommer lätt att vinna div.2 med det laget och hade varit ett topplag i div.1 också!

 4. En fundering. Några av dom rena damfotbollsklubbarna som du, Johan, har med i inlägget kan ha herrlag som spelar i lägre divisioner, som amatörlag. För att ta Sverige som exempel så spelar Vittjös damlag i allsvenskan, medan herrlaget efter ett uppehåll återigen ställer upp i division 6 i vår.

  • Ja, det stämmer att några av klubbarna jag kallar rena damfotbollsklubbar inte är 100 procent rena damfotbollsklubbar, utan har herrlag på amatörnivå. Men det handlar om klubbar där damfotbollsverksamheten får stå på egna ben, det finns alltså ingen stor ekonomisk hjälp att hämta från herrverksamheten.

 5. Jag såg Hammarby mot Älvsjö på plats. Finns inte så mycket att rapportera annat än att det bra kunde ha blivit mer än 8-0. Älvsjö hade knappt bollen på offensiv planhalva förutom några minuter i andra halvlek då Hammarby hade bytt från fyrbacks- till trebackslinje. I Hammarby var det roligt att se Emma Westin tillbaka, som högerback i denna match. Jag tror hon har kapaciteten att slå igenom på allsvensk nivå. På vänsterbacksposition spelade Smilla Holmberg (född 2006) 90 minuter, och gjorde det bra. Några andra akademispelare fick också speltid.

  Målskyttar: Janogy, Engman, Wangerheim x 2, Gibson, Jacobsson x 2 och Westin. Bra stämning på läktarna trots att det var en träningsmatch i ösregn.

   • Svårt att avgöra deras nivå baserat på den här matchen, de behövde aldrig försvara, men i anfallsväg gjorde de det bra. Schampi och Nyström satt på läktaren, men fyra backar på fyra positioner är onekligen lite klent! Men Hammarby är nog inte klara med truppen ännu.

    Tidigare år har junisarna inte fått kontrakt, men varit ”tillgängliga för spel”, vilken i praktiken innebär att de främst tränar med A-laget. Men det skulle vara roligt, har varit brist på spelare från egna led de senaste åren, och Holmberg tror jag spelat i Hammarby hela sitt liv.

 6. Sydkorea slog Australien! Vilken sensation! Nu har Japan titeln som i en liten ask.

  Nu står sista VM-platsen mellan Taiwan och Vietnam. Synd, jag hade gärna sett bägge dem komma med. Vilket tror eller rentav tycker bloggaren borde få platsen? Jag räknar kallt med att förloraren inte kommer kunna hävda sig i play-off:en, och jag ser helst ett europeiskt, ett sydamerikanskt och sista platsen till ett afrikanskt eller någotdera amerikanskt till lag ta de sista. Jag gillar när det är blandat

 7. Som sagt – nu trillar träningsmatcherna in. Närmast intressant inför Svenska cupen om en knapp månad men senare också för Damallsvenska starten. Skulle du Johan kunna tänka dig att lägga säsongens träningsmatcher för de allsvenska lagen som en flik i din menyrad? Antingen per datum eller kanske ännu överskådligare per lag. Om du till äventyrs har koll på alla träningsmatcher tror jag att bloggens läsare gärna bidrar. Även om man inte ska dra för långtgående slutsatser av träningsmatcher går det ändå att se vissa tendenser i lagbyggen och spelidéer. Inför höstomgångarna tillkommer ju också några träningsmatcher per lag och då kanske resultaten är en bättre indikation på lagens status.

 8. Hur mycket ser du på det pågående ´Asian Cup´ som ett eget mästerskap respektive kval till VM 2023? Hur ser de deltagande länderna på det? Är det 50/50 eller mer det ena än det andra?

  • Bra fråga. Jag ser det mest som ett mästerskap. Men till och med kvartsfinalerna har det ju varit lika mycket VM-kval för alla lag utom Australien.
   Vet inte hur de deltagande nationerna ser på det. Men om EM hade varit VM-kval tror jag att fokus i första hand hade legat på mästerskapet, inte på kvalet. Så är det ju i alla fall under VM, som ju även är OS-kval för Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.