Tema herrelitklubbar i damfotbollen – Uppdateringen

I mellandagarna i fjol skakades svensk damfotboll av turerna kring Kopparbergs Göteborg FC. Turer där strålkastaren hamnade på vad klassiska herrfotbollsklubbar kan göra inom svensk damfotboll.

Den 4 januari i år gjorde jag en stor genomgång av hur damfotbollsverksamheten såg ut i alla elitklubbar på herrsidan. I det inlägget förde jag också ett längre resonemang kring varför herrelitklubbarnas inmarsch går mycket långsammare i svensk damfotboll än i europeisk. Det resonemanget gäller även tolv månader senare. 

För nu är det dags för uppföljningen, alltså genomgången av hur det ser ut för herrelitklubbarnas damlag efter säsongen 2021.

Kortfattat kan man väl säga att medan herrelitklubbarna dominerar europeisk damfotboll är det fortsatt klassiska damfotbollsklubbar i toppen av damallsvenskan. Fem av de sex högst placerade lagen i 2021 års upplaga är klassiska damfotbollsklubbar.

Även om det 2022 kommer att vara sex herrelitklubbar bland damelitens 28 lag så är det framför allt i de olika Götalandsserierna i division II som man hittar herrelitklubbarnas damlag kommande år.

Här är en genomgång av läget i damfotbollen hos samtliga årets och nästa års svenska herrelitklubbar:

Allsvenskan

Malmö FF – Har flera SM-guld på meritlistan och är moderklubb till FC Rosengård. Malmö FF:s damlag bröt sig ur huvudföreningen inför säsongen 2004. Man bildade egen förening, som hette Malmö FF Dam, och som hade ett licensavtal med huvudföreningen. I april 2007 släppte man MFF helt och bytte av ekonomiska skäl namn till LdB FC Malmö. Och i december 2013 bytte man återigen namn, nu till FC Rosengård.

Malmö FF:s klubbledningen försökte få ta över LB07:s lag i elitettan inför säsongen 2020, men MFF:s medlemmar sa nej. Man fick därför istället starta sin nya damsatsning i division IV. Till den satsningen värvade man i princip hela Dösjöbros division I-lag. Med så starkt lag blev fyran en barnlek under premiäråret. MFF vann alla tio seriematcherna, och nådde otroliga målskillnaden 139–0.

Överlägsenheten fortsatte i år i division III. Det blev 18 raka segrar och målskillnaden 158–3. Totalt på två säsonger har alltså MFF nu 28 segrar på 28 matcher och målskillnaden 297–3. Det måste ha varit två roliga år för alla inblandade…

MFF:s bästa målskytt i år har för övrigt varit ex-allsvenska Malin Gunnarsson. Ni vet den 26-åriga mittfältaren, eller möjligen forwarden, som tidigare spelat elitfotboll både i FC Rosengård och LB07. Självklart spelar hon och Malmö FF i division II 2022.

AIK – Var nederlagstippad nykomling i damallsvenskan i år, men slutade på tionde plats och klarade kontraktet med nio poängs marginal. Nästa år gör AIK sitt 21:e år i högsta serien, det trettonde i damallsvenskan. Sedan några år tillbaka organiserar AIK sig så att både herr- och damlaget ingår i aktiebolaget AIK Fotboll AB. Tidigare var damlaget placerat i breddföreningen AIK FF.

Djurgårdens IF – Djurgården var en av fyra svenska klubbar som hade både herr- och damlag i högsta divisionen. Djurgården organiserar sig dock så att de båda elitlagen ligger i olika föreningar. Herrlaget återfinns i Djurgårdens Elitfotboll AB medan damlaget tillhör Djurgårdens IF FF.

Djurgårdens damer slutade på nionde plats med 21 poäng. 2022 gör man sin 27:e säsong i damallsvenskan. Totalt blir det 30-årsjubileum i högsta damdivisionen.

Man började som Djurgårdens IF Damfotbollsförening. Perioden 2003–2006 hette man Djurgården/Älvsjö och vann två SM-guld. Som Djurgårdens IF har man som bäst tagit det stora silvret.

IF Elfsborg – Är en av de nya aktörerna inom damfotbollen. 2015 startade Elfsborg sitt första flicklag. Klubbledningen var däremot länge kallsinnig till att även ha seniorlag. Men ett sådant tvingades fram genom ett årsmötesbeslut där medlemmar motionerat för ett damlag.

Laget startades i division IV inför förra säsongen. Stommen av spelare och ledare i det laget kom från 2019 års division I-klubb Sjömarkens IF, en klubb som tvingades lägga ner sitt damlag till följd av spelarflykten. En av spelarna som gick från Sjömarken var nu 44-åriga Sara Jardving, som spelat i damallsvenskan för Öxabäck, Holmalund och Kif Örebro. Hon gjorde sju mål på tio matcher för Elfsborg i år.

I fjol vann Elfsborg samtliga nio matcher i division IV och fick målskillnaden 68–2. I år följde man upp genom att springa igenom trean, återigen med full poäng. Målskillnaden blev 63–2. Därmed har Elfsborg efter två säsonger 20 raka segrar och målskillnaden 131–4. Starkt, men ändå ganska långt ifrån MFF-klass. Precis som MFF spelar Elfsborg i division II nästa år.

Hammarby IF – Blev 1985 första herrelitklubb att ta SM-guld för damer. Är tvåa i den maratontabell som räknas från 1978 och femma i den som räknas från damallsvenskans tillkomst 1988. Var i år tillbaka i damallsvenskan efter två år i elitettan. I klubbens 38:e år i högsta serien var man länge med i medaljstriden. Man slutade dock sjua med 31 poäng.

Hammarby organiserade länge fotbollsverksamheten genom att ha lagen i olika föreningar. De båda lagen närmade sig varandra för några år sedan. Och vid årsmötet 2019 ändrades upplägget så att båda elitlagen numera ligger i Hammarby Fotboll AB.

Nästa år spelar Hammarby på högsta damfotbollsnivån för 39:e gången.

Kalmar FF – Har ingen dam- eller flickverksamhet. Under året har man dock fört samtal med IFK Kalmar om förutsättningarna för ett eventuellt samgående. Det blev ingen sammanslagning, men det skall bli fler och närmare samarbeten.

IFK Norrköping – IFK Norrköping var nykomling i elitettan, och därmed den femte klubben med både herr- och damlag på elitnivå. Man slutade på elfte plats, och klarade kontraktet med god marginal. Man har således både herr- och damlag i elitfotbollen även 2022.

Klubbens damlag startades som en fristående förening – IFK Norrköping DFK, men togs in i herrelitföreningen IFK Norrköping FK i samband med årsmötet våren 2018.

IFK Göteborg – Har flicklag i alla åldrar. Efter ett årsmötesbeslut gjorde man inför säsongen 2020 om sitt äldsta flicklag till damlag och startade i division IV. Man kom tvåa efter Örgryte under premiäråret. Segrar i sju av nio matcher räckte till uppflyttning.

I år spelade man i trean. Då gick det ännu bättre. Man vann alla åtta matcher och fick målskillnaden 66–4. Sedan vann man dubbelmötet i kvalet mot Örgryte på fler bortamål. IFK Göteborg spelar alltså precis som Malmö FF och Elfsborg i division II 2022.

Noterbart är att de båda kvalmatcherna mellan Blåvitt och Örgryte lockade 1 062 respektive 2 027 åskådare. Hyfsat publikintresse på division III-nivå…

Noterbart också att Blåvit sticker ut bland de herrelitklubbar som nyligen klivit in i damfotbollen genom att vara mycket starkt på ungdomssidan. Man har spelat SM-slutspel i 17-årsklassen de senaste två åren. 2020 föll man mot Umeå IK i finalen och i år blev Södra Sandby för svårt i semifinalen.

Mjällby AIF – Har ingen dam- eller flickverksamhet.

Varbergs Bois – Startade damlag inför säsongen 2019. Vägen upp genom divisionerna har inte varit spikrak. Första året slutade man trea i division IV, men fick en friplats i trean. Där hamnade man på mittenplats som nykomling 2020. I år slogs man om seriesegern, men blev tvåa på sämre målskillnad än Falkenbergs FF.

Det borde alltså ha blivit division III för Varberg även 2022. Men man har för andra året av tre fått en friplats i högre division. Varberg har alltså inte fixat någon uppflyttning av egen kraft. Men det spelar ingen roll – Bois är uppe i tvåan nästa år.

IK Sirius – Har inget damlag. Hade det dock under perioden 2011–16, då man tog över Danmarks IF:s elitlag. Tiden i Sirius blev ingen succé för damlaget, utan till säsongen 2017 bröt man sig ur och bildade IK Uppsala Fotboll. Alltså den klubb som spelade i damallsvenskan 2020. Och som lär bli en av favoriterna i elitettan nästa år.

BK Häcken – Har faktiskt två olika damlag. ”Sitt eget” startade man redan 1978. Det har mest hållit till i lägre divisioner. När man väl påbörjade en satsning mot eliten stannade allt av i tvåan. Men i år smällde det till. Man vann division 2 nordvästra Götaland och spelar därför i division 1 kommande år. Det laget ligger organiserat i samma förening som herrelitlaget. 

Häckens andra damlag är ju det lag som tidigare hette Kopparbergs Göteborg FC. Via ett årsmötesbeslut tidigt i våras valde Häcken att ta över driften av det lag som då var regerande guldmedaljörer. Klubbens andra damlag ligger i en extern förening som heter BK Häcken FF.

BK Häcken FF inledde våren med att vinna svenska cupen. I damallsvenskan slutade man på andra plats. I Champions League tog man sig till gruppspelet. Där gjorde man dock en slät figur och slutade sist i sin grupp.

2022 spelar alltså Häcken både i damallsvenskan och ettan. Dessutom skall man kvala till Champions League.

Degerfors IF – Har haft damlag i omgångar. Efter ett uppehåll tog man upp damfotbollen igen till säsongen 2019. Man vann division IV och division III under premiärsäsongerna.

I år i tvåan gick det inte lika smärtfritt. Man slutade på tredje plats i division 2 västra Svealand, en placering som innebar kval mot division I. Där föll man mot P18 IF och missade uppflyttning. Några dagar senare fick man dock en friplats. Degerfors IF spelar alltså i division I säsongen 2022. 

Noterbart är att laget har tränats av Patrik Werner sedan återkomsten 2019. Samme Werner som är sportchef för klubbens herrallsvenska lag. 

Halmstads BK – Sedan HBK startade damlag för några år sedan har det snabbt vandrat genom divisionerna. Sedan 2020 spelar man i ettan. I år kom man på fjärde plats i den sydligaste serien. Man är alltså kvar i ettan även nästa år.

HBK organiserar sig dock så att herr- och damlag ligger i olika föreningar. Herrlaget finns i HBK Elitfotboll AB, medan damlaget ligger under Halmstads BK.

Örebro SK – Till och med 2020 fanns det ett fristående damlag i ÖSK-alliansen, division I-laget ÖSK Söder. Men från och med i år har det laget införlivats i ÖSK Elitfotboll AB, alltså samma konstruktion som för herrelitlaget.

Första året som herrelitklubben Örebro SK har haft ett damlag på riktigt slogs man om seriesegern i division I ändå in i slutomgångarna. Det blev till slut en fjärdeplats, fyra poäng från seriesegern. ÖSK:s damer spelar således i ettan även 2022.

Östersunds FK – Har varken haft dam- eller flickverksamhet tidigare. Men startade flicklag i år genom att man tog över ett F15-lag som tidigare tillhört Sockertoppen IF. Med välkända Anneli Andersén som tränare slutade ÖFK:s historiska flicklag sist i sin serie i F17-SM.

Superettan

IFK Värnamo – 2020 spelade både klubbens herr- och damlag i division I. Medan herrlaget avancerat två divisioner på två år och således har allsvensk status 2022 är damerna kvar i ettan. Laget slutade på sjätte plats i mellersta Götalandsettan i år. Laget är mest känt för att en gång ha haft Centerledaren Annie Lööf som målvakt.

Gif Sundsvall – Har ingen dam- eller flickverksamhet. Har dock haft. Giffarna spelade i högsta divisionen 1978–84. Inför säsongen 1985 bröt sig damlaget ur och bildade Sundsvalls DFF, som ju i år höll sig kvar i elitettan.

Helsingborgs IF – Startade i division IV i år. Det blev 14 raka segrar och förkrossande 109–1 i målskillnad. HIF spelar således i division III nästa år. Noterbart är att landslagsstjärnan i futsal, Isabel Aguilar, ingår i laget. Ett annat välkänt namn i laguppställningen är 38-åriga Maria Westerblad, som spelade i damallsvenskan för Malmö FF på tidigt 00-tal.

Norrby IF – Har inte haft någon dam- eller flickverksamhet i år. Hade damlag i början av 1990-talet, och har i omgångar haft flicklag, senast för ett par år sedan. Man startar dock stimulansträningar för flickor i januari. Vi får se om det över tid även leder till bildande av nya dam- och flicklag.

Östers IF – Öster har en stolt damfotbollshistoria med 16 säsonger i hösta serien, varav sju i damallsvenskan. Bland de tjejer som spelat för Öster märks Pia Sundhage och Sofia Jakobsson. Men nu har man alltså ingen dam- eller flickverksamhet. Damlaget lades ner 2014.

Landskrona Bois – Startade damlag i år. Debuten i division IV slutade med en tredjeplats bakom Helsingborgs IF och IF Lödde. Bois är alltså kvar i fyran även 2022.

Trelleborgs FF – Efter flera år i dvala startade man damlag inför säsongen 2016. Man gick rakt igenom divisionerna upp till ettan, där man fastnat. I år blev man femma, 14 poäng efter seriesegrande Ifö Bromölla IF. TFF spelar i ettan även 2022.

Örgryte IS – Har haft flickverksamhet under några år. 2020 gjorde man som Blåvitt om ett av flicklagen till damlag och startade från division IV. Till det laget anslöt en hel hög meriterade tidigare KGFC- och Jitexspelare. Det namnkunniga laget vann alla sina matcher i fyran i fjol. Och i år vann man sin division III-serie. Man föll dock i kvalet mot tvåan mot IFK Göteborg. Se ovan.

Dock spelade kvalförlusten ingen roll. Öis fick nämligen en friplats i division II. Man är således en av många västsvenska herrelitklubbar som har damlaget i tvåan nästa år. Om pandemin tillåter borde det kunna bli en del rätt intressanta publikmatcher i Götalandstvåorna.

Öis har alltså tillgång till ett stort antal tidigare elitspelare. Spelande tränare är exempelvis Marlene Kanto. Hon är mer känd som Marlene Sjöberg och har 5 A-landskamper, ett SM-guld och en Champions Leaguefinal på meritlistan.

Athletic FC Eskilstuna – Har ingen dam- eller flickverksamhet.

IK Brage – Brage spelade i högsta divisionen 1979–83 samt 1987–89. Man har alltså två säsonger i damallsvenskan (som startade 1988) på meritlistan.

Efter ett långt uppehåll utan dam- eller flickverksamhet tog man inför årets seriespel över Ornäs BK:s damlag och gick in i division II. Comebackåret i damfotbollen innebar en sjätteplats i division II västra Svealand. Brage spelar i tvåan även 2022.

Jönköpings Södra IF – Startade damlag inför säsongen 2019. Man vann alla 27 seriematcher under sina två första säsonger. Men i år i division II bröts segersviten. Laget kom tvåa i den nordöstra Götalandstvåan bakom Borens IK. Trots det spelar Jönköpings Södra i division 1 2022.  Man fick en friplats, och är placerat i mellersta Götalandsserien tillsammans med bland annat Häcken och IFK Värnamo.

Västerås SK – Har haft flickfotboll i låga åldrar i ett par år. Startade damlag inför säsongen 2020, och rusade igenom division IV med full poäng och 83–2 i målskillnad över nio omgångar. I år blev man tvåa bakom Norrby SK i sin division III-serie. Två lag gick dock upp, så VSK har sitt damlag i division II 2022.

Akropolis IF – Klubben från Kista i Sundbybergs kommun har inget damlag, däremot har man haft tre flicklag i seriespel i år.

Gais – Har totalt spelat elva säsonger i högsta divisionen. Bland annat spelade man i damallsvenskan 1988–1992. Året efter, 1993, slogs man ihop med Jitex, en sammanslagning som kallades Jitex BK/JG 93.

Nu har Gais inget damlag. Men i år har man startat upp flickträning igen för småtjejer. Och så har man ett duktigt futsallag som har spelat SM-final två år i rad och som är storfavorit till att vinna SM-guld till våren.

Vasalund IF – Spelar i division IV. Kom fyra i fjol och trea i år. Spelar således kvar i fyran även 2022.

Falkenbergs FF – Hade tidigare ett damlag som var uppe i näst högsta divisionen som bäst. Det laget slogs dock ihop med IF Böljan till säsongen 2013.

2020 startade FFF om i division IV. I återstarten blev det nio segrar på nio matcher i fyran och målskillnaden 73–8. I år förlorade man en match i trean. Det blev ändå serieseger, så FFF är ytterligare en av alla de västsvenska klubbar som skall spela i division II 2022.

Lagen ovan var årets 16 lag i superettan. De fyra sista har dock åkt ner i division I. Så när jag ändå är igång kollar jag läget även i de fyra klubbar som gått upp från ettan till superettan:

Utsiktens BK: Göteborgsklubben har ingen dam- eller flickverksamhet.

Skövde AIK: Har ingen dam- eller flickverksamhet.

IF BP: Blir sjätte klubben att ha elitfotboll både för herrar och damer nästa år. Både klubbens herr- och damlag avancerade en division i år. Medan herrarna gick upp i superettan gick som bekant damerna upp i damallsvenskan. Det innebär att fem av 14 damallsvenska klubbar nästa år även är representerade inom herreliten. Nytt rekord.

Precis som på pojksidan är BP en stor plantskola inom flickfotbollen. I år har man spelat SM-final både för F19 (silver) och F17 (guld).

Dalkurd FF: Har inget damlag. Hade däremot anmält ett F15-lag till DM i Uppland i år. Har inte sett om laget kom till spel.

Därmed har vi tagit oss igenom alla herrelitlag 2021 och 2022. Som sammanfattning kan vi konstatera att aktuella herrelitklubbar har sina damlag på följande nivåer:

Damallsvenskan (5 klubbar): AIK, Djurgården, Hammarby, Häcken och BP.
Elitettan (1): IFK Norrköping.
Division 1 (7): Häckens andralag, Degerfors IF, Halmstads BK, Örebro SK, IFK Värnamo, Jönköpings Södra IF och Trelleborgs FF.
Division 2 (8): Malmö FF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, Varbergs Bois, Örgryte IS, IK Brage, Västerås SK och Falkenbergs FF.
Division 3 (1): Helsingborgs IF.
Division 4 (2): Landskrona Bois, Vasalunds IF.

Totalt har 23 av 36 herrelitklubbar haft damlag i seriespel i år.

24 tankar på “Tema herrelitklubbar i damfotbollen – Uppdateringen

 1. Storklubbarnas satsning för att närma sig Europa har hittills uteblivit? Dom flesta lagen börjar närma sig fulla trupper så det finns inte mycket utrymme kvar för värvningar.

 2. Jönköping Södra blev näst bästa tvåa i götalandstvåorna och har fått en friplats till division 1 efter avhopp. Spelar alltså i division 1 under 2022.

 3. Det kallar jag en sammanställning och uppdatering, Johan! Förvånansvärt att du har tid – med ett ”riktigt” jobb vid sidan om… 😉

 4. En lite (kanske väldigt lite) intressant notering i Falkenbergs lag. Stina Wisén (18 år tydligen) gjorde 48 mål på 16 matcher, alltså 3 mål per match, och mer än hälften av lagets mål.

  Den blivande invasionen av allsvenskan av nystartade herrlag får vi alltså vänta på, och av de lag som startat är det väl bara Malmö som verkligen verkar göra en seriös satsning? Och hur är det med IFK Göteborg, jag har läst någonstans att de har ett årsmötesbeslut på att laget endast ska bestå av egna produkter. Det kommer inte att hålla i de högre divisionerna om det stämmer, och de bästa spelarna kommer att gå till bättre klubbar.

  • Om det stämmer tror jag division 2 är taket för blåvitt med kommande serieomläggning. Men jag vet åtminstone en tjej som anslöt inför förra säsongen som 15/16-åring (05:a). De kanske har en flexibel syn på vad som räknas som egen produkt…

  • Jag har försökt leta efter information om IFK Göteborgs beslut gällande egna juniorer, men hittar inget. Jag misstänker att personen jag hörde det från hade missförstått det i och med att man började i division 4 med sina egna juniorer. Däremot hade IFK ett beslut om att damlaget inom några år skulle brytas ur och bli en egen förening, men det beslutet hävdes på det senaste årsmötet.

   • Ja, deras tränare intervjuas i GP och säger att de håller på att värva ett par spelare som kommer att höja medelåldern så det var nog en feltolkning. Deras attraktionskraft bör väl vara ganska stor.

    • Det stämmer, däremot saknas information i övrigt. Det tillskott som kom 2021 från Trollhättan handlade om en spelare som flyttade till Gbg för att gå idrottsgymnasium, och i samband med det provspelade. Inte en värvning i vanlig mening alltså, och under 2021 skedde verksamheten helt i akademins regi – F17 dubblade som damlag. Nu sker alltså en förändring, där dessa två blir olika lag, men exakt hur är inte klart än. Jag antar att damlaget också går in i regionala F19. Däremot är det oklart om det är akademin eller klubben som värvar.

 5. Degerfors som fick den andra friplatsen slutade alltså trea i en tiolagsserie med totalt åtta förluster och förlorade dessutom kvalet. Man kan ha åsikter om det sportsligt rättvisa i det men tydligen är tävlingsbestämmelserna sådana att turordningen är första platsen till Götaland, andra till Svealand och tredje till Norrland vid avhopp.

  Kan bli en tuff säsong för”bruket”.

  • Dock skall man ju här veta att division II har olika upplägg beroende på landsdel. Jag tror att det funkat så här fram till och med i år:
   Götaland har kört åtta tolvlagsserier, och har haft åtta uppgångar i division 1. Alltså uppflyttning för seriesegrarna.
   Svealand har haft tre tiolagsserier om sex uppgångar i ettan. Alltså uppflyttning för ettorna och tvåorna. I år fick man även med bästa trean.
   Norrland har kört fyra tiolagsserier om fyra platser i ettan. Seriesegrarna har gått upp.
   Från och med 2022 kommer Götaland har fyra uppgångar, Svealand tre och Norrland två. I Götaland är förslaget att antalet serier skall halveras, vilket gör 2022 till ett övergångsår där cirka 65 procent av lagen kommer att åka ur. Jag har inte hört hur Svealand och Norrland tänker göra, men för Svealand behöver man ju inte ändra antalet serier.
   Men det jag vill ha sagt är att en tredjeplats i en av Svealandstvåorna är mer värd en en tredjeplats i Götaland eller Norrland.

 6. Jag måste instämma med övriga här att detta var en mycket gedigen och intressant genomgång. Hoppas på uppföljning under nästa års mellandagar 🙂

  Lite kuriosa: I Halmstad går gamle vänsterbacken och dubbla SM-guldmedaljören Fredrik”Fidde” Andersson in på sin tredje säsong som tränare för damlaget. Han har i alla fall tidigare haft synpunkter på förutsättningarna för damerna. Det hade varit kul om HBK gjorde en tydlig satsning för att nå Elitettan men konkurrensen om spelarna är tuff i och runt Halmstad med Halmia, Astrio, Laholm och numera även fusionen HGH i division 1.

 7. Ja men tveksamt om en tredjeplats i Svealand är mer värt än andraplats i Götaland. Oavsett, det var mest en iakttagelse och det blir tufft för ett lag som gått från fyran till ettan på tre år. Om inte de värvar friskt.

  Det kommer bli tufft att hänga kvar i tvåan. Jag har inte sett något serieförslag men misstänker att västra götalandstvåan kan bli ett riktigt getingbo.

  • Det är ju alltid svårt att jämföra serier. Men med bara 30 division 2-lag i Svealand borde nivån på serierna i alla fall vara klart bättre än de är i Götaland med 96 division 2-lag. Det är ju faktiskt inte speciellt stor skillnad i befolkningsmängd.

   Jag har inte heller sett förslaget om Götalands division 2-serier, men har hört att Boråslagen hamnat med Smålandslag. Det verkar alltså inte bli en serie med Blåvitt, Öis, Varberg, Falkenberg och Elfsborg – något som i alla fall var möjligt i teorin.

   • Så kan det förstås vara.

    Varberg och Falkenberg hamnar nog i sydvästra. Tveksam till om de håller för toppstrid i tvåan med nuvarande trupper.

 8. Tack för en väldigt intressant och informativ sammanställning! Tycker att det är märkligt att så förhållandevis få elit-herrklubbar har ett damlag. Det verkar dock som att det håller på att ändra sig även om det tar längre tid än man kanske hade tänkt sig

  • Tänker du på att de har tackat av sju spelare i veckan? Det kändes som, så att säga, naturliga avgångar. Ingen av de sju spelade fler än fem matcher förra året. Såg dessutom uppgifter på sociala medier om att två av dem är gravida.

 9. Varför skriver du med romerska siffror? Och vad är grejen med att skriva akronymer med gemener? Sista gäller inte bara dig.

  Att Malmö FF Dam bröt sig ur är knappt halva historien och en hemsk vinkling och avvärjning av uslingarna i herrklubben. Damerna blev utmanövrerade och utsvultna i sviterna av herrlagets fall till Superettan, hade de inte knoppats av hade de gått under.

  LB07 har förresten startat nytt damlag igen. Och varför får de inte heta LB07 formellt? Hört en massa, men aldrig hittat något definitivt.

  Jag hade för mig GAIS nyligen startat damlag igen. Har jag blandat ihop det med någon? Eller var det en ambition som inte blev av?

  Kommer Östers någonsin få ett damintresse igen? En anrik klubb med en lång och respektabel historia som helt sonika bara sket i det hela. Kommer de ”ta hem” Växjö DFF i så fall?

  Ornäs blev nedlagt av kommunen, helt sanslöst.

  Vem är Anneli Andersén?

  Värnamo spelar i allsvenskan 2022, inte 2020.

  Kan GIF Sundsvall ta tillbaka DFF, finns det i luften månne?

  Jag tycker det är på sin plats att nämna hur nivån är i de lägre serierna. Burkgurka på Flashback beskrev serierna på damsidan väldigt bra tycker jag. https://www.flashback.org/p77522572#p77522572 Så att segla igenom division 4 och 3 är inget särskilt. Allvaret börjar i tvåan. Förresten så är det så damsidan borde delas in med två serier för Elitettan och sex serier för div 1.

  Han förklarade också mer utförligt i ett annat inlägg jag inte orkar leta upp, att alla bra tjejer i 20-årsåldern som borde spela minst division 1 för att utvecklas istället söker sig till pengarna och gnetar på i korpenserierna i herrklubbarna och får därmed sina potentiella karriärer spolierade. En hel generation svenska fotbollstjejer går förlorade pga herrlagens ”fantastiska” satsning som bara är en omvändning under galgen (sponsorkrav). Exempelvis går 22-åriga Linnea Svensson, med tidigare allsvensk erfarenhet och även Brøndby, från IFK Kalmar till nya Malmö FF.

  Och det är ju helt sjukt med alla dessa friplatser. Det blir ekonomin istället för idrotten som avancerar ett lag. Varberg lär ju klara sig helt enkelt för att det attraherar en del spelare av enbart namnet och att det ligger ovanför sopserierna, precis som MFF gjort. Div 1 är väl den nivå som fungerade bäst, men nu ska den också krossas så att ekonomin kan regera fullständigt.

 10. Pingback: Taiwan eller Filippinerna till VM? – tyskt toppmöte | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.