Grattis Fridolina Rolfö – Sveriges bästa spelare 2021

Diamantbollen 2021 går till Fridolina Rolfö. Det känns helt rätt. Det var ju precis det jag önskade i förra inlägget. När Rolfö har fått ett skadefritt år har hon visat att hon håller absolut högsta världsklass. Kul.

Det var över huvud taget en bra fotbollsgala i kväll. Mina kandidater vann i alla klasser utom Årets Back. Där blev det Magdalena Eriksson som tog priset på bekostnad av Hanna Glas.

Kvällens vinnare blev alltså Hedvig Lindahl, Eriksson, Caroline Seger, Rolfö och Rolfö.

26 tankar på “Grattis Fridolina Rolfö – Sveriges bästa spelare 2021

  • Wow, three downrates so far. Pretty similar responses throughout. Kinda obvious that there’s a number of Blackstenius-haters policing this blog…

   • Glömde du logga ut och byta konto?

    Finns tummarna kvar? Jag ser dem inte längre. De försvann med WordPress-uppgraderingen i höstas.

 1. Svårt i år, tycker jag. Jag tycker Sverige hade flera spelare i världsklass i år, särskilt Caroline Seger, Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius. Även Hedvig Lindahl, men målvakter har ju alltid svårt att konkurrera om de ”allmänna” priserna, på samma villkor.

  • För övrigt känns priset Årets målvakt inte klockrent. Det går ju alltid till landslagens förstemålvakt. Jag har ingen bra lösning på hur man ska göra istället, men tycker att det är lite tråkigt.

   • Skulle det gå att lägga till en kategori för årets målvaktsmatch, årets räddning eller dylikt? Att bara ta bort årets målvakt är rätt orättvist på sätt och vis, men det där kan bli breddpriser som inte kopplas till en eller två kandidater bara.

 2. Galor av alla de slag är alltmer ointressanta. Snart finns det väl inget som inte har en egen ”gala”. Då ska vi ändå inte tala om alla ”galor” (fester, tillställningar) som arrangeras, men som lyckligtvis inte kommer i TV. Ibland undrar jag om alla galor inte främst är ett sätt för TV/produktionsbolag att hålla igång som produktionsapparat och för halvkändisar att få ett gig. Även om det inte är en gala i egentlig mening, så är naturligtvis mastodontmissfostret ”Mello” värst av allt – låtsasartister med överproducerade låtsaslåtar som gnyr i kapp – det finns ett ord för detta: ”katzenjammer” – kattjamande.

  Efter att nu har ondgjort mig över fenomenet i sig, åter till fotbollsgalan. Går det att göra mer intressant? Det tror jag för de som är intresserade av fotboll. Varför inte utse flera vinnare i varje kategori? Varför inte fler och mer originella kategorier? Varför inte också/istället fokusera mer på åldrarna 15-18 år? Varför inte uppmärksamma de bästa/mest intressanta spelarna (för flickor/juniorer/damer) i åtminstone Elitettan och Division 1-serierna? Varför inte uppmuntringspris till spelare som är inne i tung rehab eller just är på väg mot comeback?

  Pristagarna i år, liksom föregående år, må vara hur värdiga vinnare som helst, men särskilt fantasifullt eller originellt är det inte. Fast det kanske inte är meningen?

  • På sätt och vis är det ju mest en gala för de närmast sörjande och journalister. Så ja, de borde göra mer av galan. Men när du å ena sidan pratar om hur ”mello” är låtsasartister med låtsaslåtar (felaktigt för det mesta även om jag tycker musiken är skit) så låter det konstigt att du vill ha dit Fotbollsgalan. Visst kan man lyfta spelare i yngre åldrar men uppmuntringspriser för skadade spelare…hur kan det vara något annat än ett låtsaspris?

   Om vi koncentrerar oss på de mer vettiga idéerna: vilka priser skulle faktiskt ge något och finns det mer än rena priser som skulle lyfta galan? Jag uppskattar det där Sundhagestipendiet/priset för eldsjälar tex, men det är ju redan med.

   • Gud må förlåta mig somliga rader, som Nils Ferlin skrev – när jag tog chansen att vädra min ”gala-aversion”. Kanske var det så att en del julmat kom i retur…. Njae, jag vill nog inte dra fotbollsgalan i riktning mot ”Mello”. Mina mycket hastigt skissade förslag visar bara hur det på några få minuter går att i alla fall hitta andra sätt att ”göra gala” än de nu rådande. Den som är insatt i fotbollens värld och knåpar med frågan mer seriöst kan säkert komma med både intressanta och kvalificerade förslag. Det förutsätter dock att det finns intresse och grogrund för detta, vilket jag inte är säker på. EFD och andra av SvFF:s lakejer är nog inte mycket att hoppas på. Kanske dags för en ”alternativgala” på sociala medier i sann Covid-19-anda?

    • En anledning till att galan ser ut som den gör är ju att Sef och EFD inte är med. Fotbollsgalan gäller bara förbundet, det vill säga landslaget, och inte våra elitserier. Herr- och damallsvenskorna har egna galor. Herrarnas heter Allsvenskans stora pris och arrangeras av Discovery Plus. Damernas heter Damallsvenskans bästa och arrangeras av Aftonbladet.
     För ett gäng år sedan gälld fotbollsgalan både landslaget och de båda allsvenskorna. Då kunde en allsvensk målvakt bli årets målvakt. Nu är det alltid landslagets förstamålvakt som får priset. Har det blivit tråkigare? Definitivt.

    • Klart att SvFF ska få ha sin firmafest hur ointressant den än må vara som TV-program. Lika klart att det skulle komplicera saken med fler aktörer som skapade fotbollsgalan, men möjligheten finns att det skulle bli både mer sevärt och inkluderande. Om målet är låg konfliktnivå, enkla beslut och att prisa ”de bästa av de bästa” kan SvFF köra på som tidigare. Om målet är att skapa ökat intresse och dynamik kan fler aktörer involveras. SvFF talar gärna om ”fotbollsfamiljen”, men delar av den blir styvmoderligt behandlad av dem själva. Både Elitettan och Division 1-serierna är ju SvFF:s serier, men nekas tillträde till galans priser med ett stelt och fantasilöst synsätt. Det framstår som att SvFF knappast ser ELITettan som en elitserie. Ett par priskategorier som riktas exklusivt till dessa serier vore motiverat om talet om ”fotbollsfamiljen” tas på allvar. Varför inte också ta med deras egna F17- och F19-serier där det spelas positiv och stundtals utmärkt fotboll?

 3. Vilket skämt. Svensk media sitter och hejar på slakten av svensk damfotboll, förmodligen för att de själva är märkesbögar och vill heja på något som heter MFF, Elfsborg och alla andra som mer eller mindre köpt ett division 1-lag alldeles oavsett om det innebär ett sportsligt och kulturellt haveri, samt ger förhoppningsutmärkelser. Rolfö var ju inte bäst, men ni vill så jävla gärna att hon ska vara det. För all del, jag ser henne gärna släppa handbromsen, men inte fan ger man pris för sånt. Max Wiman har fan tappat det. Uselt. Uruselt. Ännu ett pris som mist sin glans. Men visst, det kunde varit värre, det kunde varit Magda.

   • Blackstenius. Strålande i både landslag och klubblag, har återuppfunnit sig själv. Nästan hattrick mot USA, bara en sån sak, På andra plats Seger. Rolfö har jag möjligen som trea, men jag finner henne och andra potentater en klar bit efter de två översta. För ojämn och känslig för förändringar, känns som att diverse planeter måste ligga i linje för att Rolfö ska prestera på topp. Varsågoda och skratta, det bjuder jag på.

 4. Det var verkligen inte fel att ge priset till Rolfö men i år var det jämnare än någonsin. Jag vidhåller att Blackstenius har varit den bästa spelaren under hela året medan Rolfö har varit fantastisk under sommar och höst. Jag skulle nog vilja säga att Rolfö är minst lika beroende av att ha ett bra lag bakom sig som Blackstenius är. Blackstenius har verkligen visat vägen för Häcken som under hösten var i spillror och hon höll dom kvar i guldstriden på egen hand under hösten fram till de körde slut på henne och hon blev skadad. Hon tog Häcken till Champions League på egen hand i stort sätt, hon är Sveriges bästa målgörare punkt slut. Därför tycker jag hon borde vunnit årets forward och Rolfö diamantbollen. Det känns som man måste spela i ett storlag i Europa för att tas på allvar, förutom Seger då såklart som är ett unikt undantag. Blackstenius kommer förmodligen aldrig bli Sveriges största stjärna för att hon inte är sådan som person. Hon är unik som fotbollsspelare och människa och bryr sig om alla andra lika mycket som sig själv, jobbar i det tysta vilket hämmar henne lite när det kommer till sådana här priser. Heter man Magda Eriksson räcker det med att öppna munnen för att bli älskad och vinna priset som årets back. Det priset var helt fel enligt mig. Som jag sagt många gånger tidigare är hon en fantastisk ledare och duellspelare men jag tycker det finns 3 backar som är bättre fotbollsspelare än vad hon är i Björn, Ilestedt och Glas. Men det viktigaste för de som ger ut priserna verkar vara att man vinner titlar och inte hur den individuella spelaren är. Glas var under förra årets Champions league-slutspel så otroligt mycket bättre än vad Eriksson var, och gjorde dessutom både mål och assist när Bayern och Chelsea möttes i semin. Hon hör till de allra bästa på sin position vilket jag inte tycker Eriksson gör. Det är bara att titta på senaste matchen i Champions league mot Wolfsburg när Wassmuth och Huth sprang åttor runt henne, hon hinner inte med när det går för fort runt om henne. För mig var det ett riktigt rån och tycker genuint synd om Glas som enligt mig har varit Sveriges bästa back under flera år nu men aldrig får det erkännandet som hon förtjänar.
  Summan av kardemumman! Det är inget snack om att Rolfö är Sveriges klart bästa spelare när hon är skadefri och i en bra miljö. Då hör hon till de bästa i hela världen. Men Sveriges bästa målgörare och forward heter Stina Blackstenius.

  • Skönt att någon är inne på min linje. Det är lätt att vara bra när man är i en bra miljö, och då är det knappast en merit att köra över sopor. För ärligt, spanska ligan är sopig.

   Stina har varit jättebra i Häcken, tar många skarpa initiativ, blivit en ledare och en mer komplett spelare, men hennes kamrater hänger sällan med, dvs ser inte henne och passar inte bollen. Stina har verkligen gjort en strålande resa, byggt sig själv och bär sin omgivning. Jag tyckte hon var lite överreklamerad för några år sedan när hon var medias gullegris, låg effektivitet, men nu är hon verkligen bra. Rolfö har liksom bara åkt med i karusellen.

   Blev Magda årets back?! Åh fy fan… Det är ju faktiskt ännu värre, helt horribelt. Därför jag inte kollar in sånt längre, får bara hjärnblödning. Fanns ju 5 andra som var före henne i kön kändes det som. Magda har varit direkt svag i år jämfört med vad vi blivit vana vid.

   Ja, diverse namn verkar vara allt. Sett till spelet är bilden annorlunda.

   Stina är årets diamant. Men Seger kunde också blivit det, så som hon bär sina lag. Rolfö kunde blivit årets anfallare.

   • Håller med dig helt och hållet! Rolfö spelar i ett lag som kan liknas vid en maskin. Då är det inte så svårt att göra mycket poäng. Hon utvecklas såklart väldigt mycket genom att bara träna med alla dessa världsstjärnor och hon kommer säkert bli ännu bättre framöver.
    Det är just därför jag hoppas Blackstenius hamnar i en toppklubb i Europa. Tar hon inte steget ut i Europa snart är risken att hennes utveckling stannar upp. All ära till spelarna i Häcken men skulle hon få bollar serverade av världsklassmittfältare och få spela med spelare på en högre nivå skulle hon kunna bli en av världens bästa anfallare över tid. Hon har egenskaper som få anfallare i världen besitter, absolut springer hon offside lite för många gånger men det är inte bara hennes fel, passningsläggaren måste också ha timing när bollen släpps och där hade hon ett fint samarbete med Angeldahl innan hon stack. Hon kan fortfarande jobba lite på den funktionella tekniken men det är just det hon kommer få göra i ett bättre lag. Jag undrar om det någonsin har varit ett sådant intresse för en övergång från Sverige på damsidan? Enda sedan i somras har det spekulerats i vad som ska hända med Blackstenius. Jag tror allt kommer sluta med att hon blir kvar i Häcken, får en monsterlön och lämnar efter EM. Tänk vad alla United-supportrar kommer bli besvikna då haha! De som har laddar för den här transfern i ett halvår. Råkade skrolla förbi en Unitedpodd på youtube och har därefter lyssnat på en del avsnitt och det går inte många avsnitt innan Blackstenius kommer på tal.

    Kan du minnas att det har varit så många rykten och spekulationer om en svensk damfotbollsspelare under så pass lång lång tid Johan Rydén?🤔 Det måste vara väldigt bra för damfotbollen att det finns ett så stort intresse för vart svenska spelare ska hamna. Tänker att det kan bli något liknande när Kullashi, Wangerheim, Kafaji med flera ska testa vingarna utomlands.

    • Nej, spontant kan jag inte komma på någon spelare som varit så omgiven av transferrykten. Dock är det ju värt att notera att det bara är de senaste fyra–fem åren som svenska spelare flyttat utomlands i någon större omfattning. Tidigare var det ju resten av världen som kom till Sverige.

    • Jag menade implicit att hennes många offside-löpningar beror på att hennes kamrater inte håller måttet och inte kan leverera bollen till henne.

     Var länge osäker på om du/ni menade Manchester eller Eskilstuna. Jag menar, ManU är fortfarande gröna i sammanhanget, och det hade inte varit _heelt_ otänkbart att hon hade gått till Eskilstuna. Sen såg jag inlägg en bit upp.

     Jag ser henne gärna stanna i Häcken ett halvår, man vill ju inte att hon ska bli bänkvärmare innan EM. Det verkade avhandlas bland ManU-supportrarna om att välja Stina eller behålla en annan, eller kanske ta bägge bara för att man kan, och låta den ena vara reserv.

     Hon bör gå till en toppklubb som avser ha henne som startspelare, inte nån snobbklubb som bara ska ha. Som jag skrivit tidigare så tror jag hon är lite bränd på utlandsäventyr, så hon bidar nog sin tid, överväger noga och väljer speltid och trivsel framför pengar och kanske t.o.m. kvalitet så länge det är bättre än Häcken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.