Etik, moral och svenska landslagsspelarnas agent

Vi är inne i silly sesaon. Det innebär ju inte bara hårt arbete för alla klubbarnas sportchefer, det är även bråda tider för agenter. En som haft det svettigt på sistone är svenska Michael Kallbäck. Och då tänker jag inte bara på att han hjälpt Victor Edvardsen från Degerfors till Djurgården samt duon Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme från Häcken till Brighton & Hove Albion.

Kallbäck har hamnat i danskt blåsväder för en resa han och hans adept Nadia Nadim gjorde till Qatar under FIFA Arab Cup i december.

Det har varit stark opinion mot VM i Qatar i många länder på senare år. I Danmark är opinionen sannolikt ännu starkare än på annat håll. Nadim fick därför massiv kritik för sin resa. Hon fick det eftersom hon ”hjälpte till att skönmåla” den minst sagt omdiskuterade lilla ökenstaten på den arabiska halvön. En stat som förknippas med upprepade brott mot mänskliga rättigheter.

Hennes besök lyfts på Qatars VM-organisations officiella hemsida. Nadim har i efterhand hävdat att hon var i Qatar för ett läkarbesök. Samt att hon inte fick någon ekonomisk ersättning av landet Qatar eller VM-arrangören – något som medresenären Kallbäck har intygat.

Kallbäcks inhopp i debatten har i sin tur kritiserats. Och kritiken av Nadim har knappast lindrats av agentens inhopp. Den har inte heller lindrats av att hon på Twitter fick en gratulationshälsning på sin födelsedag från en av VM-organisationens högsta ledare, samt att hon delade med sig av den gratulationen till sina följare genom att retweeta den.

Agent Kallbäck har knappast gjort sig känt som någon Qatarkritiker. Tvärtom har han ifrågasatt protester mot landet och världsmästerskapet. Den här tweeten skrev han i september i samband med att herrelitklubbar fick Svenska fotbollförbundet att avbeställa sitt januariläger i gulfstaten:

Varför ägnar jag då så mycket plats åt en agent? Jo, eftersom Kallbäck utmärker sig som en svensk spelaragent som jobbar både med herr- och damfotboll. Han utmärker sig däremot knappast som den agent som bryr sig mest om etik och moral – något som annars brukar vara viktigt för svenska damfotbollsspelare.

Kallbäck är den svenska damfotbollsagent som får flest rubriker, han är knappast konflikträdd. Jag har noterat att när svenska spelare kritiserar en klubb, tränare eller hamnar i någon form av bråk, är det ofta spelare som företräds av Kallbäck.

Och det är ingen dålig samling spelare han jobbar med. Utöver nämnda Kullberg och Zigiotti Olme har han även spelare som Sofia Jakobsson, Hanna Glas, Filippa Angeldahl, Julia Roddar, Emma Holmgren, Hanna Lundkvist, Freja Olofsson, Anna Oskarsson och Julia Spetsmark.

Jakobsson och Glas spelar för övrigt i Bayern München, en klubb som har Qatar Airways som tröjsponsor. Det upprör många supportrar. På årsmötet i höstas lämnade 800 av klubbens medlemmar in en motion om att klubben skulle bryta samarbetet med ökenstaten. Så blev det inte.

En annan sak Bayernmedlemmar rasar mot är att klubbens damlag planerar ett träningsläger i Qatar nu under januari. Både herr- och damlag har tidigare åkt till landet flera gånger. Expressen pratade med Hanna Glas om Qatar i december. Hon tycker att kopplingen mellan Bayern och Qatar är en svår fråga.

5 tankar på “Etik, moral och svenska landslagsspelarnas agent

 1. Det här var ett av bloggaren rätt få artiklar med politisk färg, även om en agent ställs i förgrunden. Nadim kallas för Kallbäcks ”adept”. Njaaa…snarare är hon hans uppdragsgivare varigenom han tjänar pengar. Kallbäck vill naturligtvis skydda sin ekonomiska tillgång Nadim, oavsett om det är fråga om Nadim eller någon annan spelare. Att han har så många spelare i sitt ”stall” (ja det kunde lika gärna vara tävlingshästar) säger väl bara att fotbollsspelare är lika intresserade av pengar som alla andra och att han nog lyckas rätt väl med sina kontraktsförhandlingar. Att hålla sig med etiska ställningstaganden kostar en slant, ibland en stor slant.

  Att folk klantar till det på sociala medier, som nu Nadim som gör sig ”guilty by association”, är inte ovanligt. Sociala medier inbjuder till just ”social inkontinens” och många har varken förstånd eller förmåga att knipa. Tvärtom verkar många tro att just deras futtigheter är otroligt intressanta, inte minst med tusentals låtsasvänner – och Zuckerberg håvar in pengarna och skrattar hela vägen till banken.

  Så länge diktaturer är villiga att satsa miljarder för att utvinna politisk propaganda så kommer de även i fortsättningen att tilldelas VM, OS och liknande. Mer ”ren” än så är inte idrottens organisationer och dess ledamöter. En ändring kan först komma till stånd när flera ledande nationer, eller ett större antal länder, bojkottar skitstaters tävlingar. Din gissning är lika bra som min hur det ska gå till.

 2. Jag förstår inte varför det ska ställas högre krav på damspelarnas etik. Det borde snarare vara tvärtom. Herrspelarna tjänar överdrivet mycket pengar och skulle ha råd att avstå från moraliska tveksamheter. Damerna tjänar trots allt betydligt mindre så de har inte råd att vara lika ”moraliska”, således tycker jag det är bra med agenter som ser till sina spelares bästa

 3. Bra inlägg!! Jag är optimistiskt att vissa av dagens ungdomar kommer att genomskåda diktaturernas försök att bedriva ”sportswashing”. Våra svenska landslagsspelare borde fundera över om de inte borde knäböja mot sina egna val av arbetsgivare ibland. Nadia Nadim borde vara smartare med eller utan agent, hon är läkare och har läst böcker.
  Jag känner en agent som har betydligt fler än 100 spelare i stallet. Finns knappast en match han besöker där han inte måste både jubla med sina klienter och trösta andra.

 4. ”Det har varit stark opinion mot VM i Qatar i många länder på senare år”————————–antar att du menar på de länderna som kallar sig ”demokratiska”, kritiken kommer som mest.
  Jag tror att de länderna helt enkelt kräver mer betalt från qataraner för att tysta ner sin kritik. Så är det som spelet går till helt enkelt. VM i fotboll genererar enorma pengar och alla vill ta del av kakan
  Kampen om de mänskliga rättigheter för övrigt ser vi dagligen komma på gatorna i Hamburg, Paris, Wien. Denna i corona marketing källvattnet. Som bekant, det är det inte Qatar medborgare som protesterar där.
  ”Han utmärker sig däremot knappast som en agent som bryr sig om etik och moral – något som annars brukar vara viktigt för svenska damfotbollsspelare.”—————————————–etik och moral viktig för svenska damfotbollsspelare!? Drog du denna slutsats på grund av svenska damer knäböjande ritualer? Om etik och moral skulle vara intressant för svensk damfotboll då skulle man inte uttnyttjat sporten i propaganda syfte.
  Precis såsom talienska fascisterna använt fotboll för att propagera landets medborgarnas kampvilja. Eller tyska nazisterna som förvisso hade dålig landslag men använde fotbollen att propagera sin godhet utåt med budskapet till egna befolkningen om förträfflighet av samhällets bygge man tänkte införa. Sovjet kommunisterna under 1930-1940 talet hade bättre fotbollslandslag än tyskar men propaganda var också ledstjärna. Propaganda av bolsjevikernas samhället förstås.
  Finns det någon skillnad i jämförelse med svensk damfotboll i allmänhet och landslagets i synerhet? Om man tänker på metodiken då?
  Om propaganda och likriktning i tankegången är viktigare än själva sporten då likställde man sig till de 3 totalitära samhällen . Trots knäböjande, trots sk progresivism och diverse flum vetenskap och ideologin
  ”Kallbäck har hamnat i danskt blåsväder………”———————————Danmark liksom Sverige är ett demokratiskt land…. du kan tänka och göra precis som du vill så länge du tänker och gör som vi alla.

 5. Johan: Dags för ett nytt inlägg om etik och moral??:
  ”21 Häckenspelare till attack mot ledningen” (GP-220111)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.