4–0 mot Portugal – Det var en kanonstart på landslagsåret

Landslaget gav sig självt en kanonstart på 2022. Det blev seger med 4–0 mot Portugal efter mållöst i paus.

Jag räknade till 12–1 (4–1) i klara målchanser och 9–1 (3–0) i hörnor. Just hörnorna har en tendens att hamna i fokus när vårt landslag spelar. Så blev det även i dag. Tre av målen gjordes nämligen i samband med hörnor – alla från höger, slagna med vänsterfoten av Amanda Nildén.

I paus gnällde jag på kvaliteten på de svenska avsluten. Så långt hade inte Portugals målvakt behövt göra en enda riktig räddning. Efter paus tvingades målvakten till ett par räddningar. Hon tvingades alltså även hämta fyra bollar i målet bakom sig.

De svenska målskyttarna var i tur och ordning Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius. Den sistnämnda har haft en otrolig utveckling det senaste året. I februari i fjol såg hon ut som 2020 – alltså utan självförtroende och utan precision i avsluten.

Nu är Blackstenius bättre än någon tidigare gång. Hon har bättre touch, bättre avslut och är väldigt mycket bättre i det felvända spelet än hon varit tidigare. Hon väljer inte längre att bara släppa rakt hem till egen backlinje varje gång hon får bollen felvänd. Nu gör hon konstruktiva saker, vänder spelet eller kombinerar med lagkompisar. Det är verkligen otroligt roligt att se.

Det som Blackstenius behöver slipa lite på är att ha bättre koll på offsidelinjen. För i den här matchen hade hon tveklöst gjort fler mål än ett om hon hållit sig lite kallare i löpningarna.

En annan spelare som det var roligt att se var Kosovare Asllani. Hon gjorde ett kanoninhopp, det tog inte många anfall innan man insåg hur otroligt mycket hon var saknad under senhösten.

I övrigt var defensiven som vanligt väldigt stabil. Det var bara vid Portugals kanonläge vid 0–0 som det såg lite darrigt ut. Där släppte Filippa Angeldahl yta åt en motståndarmittfältare, som kunde sätta en djupledsboll till blixtsnabba Diana Silva. Sedan misstajmade Jennifer Falk sin utrusning totalt, vilket borde ha lett till ett baklängesmål.

I övrigt hade inte Portugal något alls. Amanda Ilestedt var närmast felfri. En annan väldigt positiv insats gjordes av Amanda Nildén. Jag har inte varit speciellt imponerad av henne när jag sett henne tidigare. Jag har definitivt inte sett henne som en landslagsspelare. Men i dag visade hon spännande kvaliteter. Inte minst bra bollbehandling och fina inlägg och hörnor.

Nu blir det final mot Italien på onsdag. Såg jag rätt är den härliga avsparkstiden 12.00.

12 tankar på “4–0 mot Portugal – Det var en kanonstart på landslagsåret

 1. Kul match. Med tillägget att jag kände mig rätt modlös efter första. Hur många avgörande passningar gick rätt då? Alldeles för få.

  Men Sverige har en sanslös bredd, som inget annat lag (?).

  Och om allt annat går åt pipan kan våra ståtliga spelare knoppa in några hörnor. Dock taktik som inte alltid håller mot topp fem i världen.

 2. Roligt att Emma Kullberg fick spela hela matchen och fick visa hur smart, snabb och teknisk hon är. Ingen verkar kunna vinna en löpduell med henne. Kullberg och Ilestedt, var bäst på plan!

  • Jag var inte lika imponerad av Kullberg. Visst gjorde hon mycket bra. Men hon hade också ett par aktioner som drog ner betyget betänkligt.
   Dels var hon i högsta grad delaktig i att Portugal fick ett öppet mål i åttonde minuten. Hon ställde till det för övriga laget genom att först ha djup, men sedan kliva fram och försöka ställa Diana Silva offside. Något som skapade den fria ytan för Silva. Dels hade Kullberg i den 51:a minuten en vågad och väldigt onödig tackling mot Jessica Silva precis vid straffområdeslinjen. Portugisiskan var i en relativt ofarlig position, och Kullberg hade två medspelare innanför sig. Det var inte långt ifrån att den otajmade tacklingen kunde ha lett till en helt onödig straff för Portugal. Vid båda de här situationerna var ju för övrigt ställningen fortfarande 0–0.

 3. Försvarsspelet är alltid 5 plus oavsett vilka man sätter in där. Där måste man ge Gerhardsson kred. Hanna Glas och Ilestedt är så sjukt bra nu. Vem ska man peta av Magda och Sempan nu för Ilestedt går bara inte att flytta på. Så roligt att Nilden fick visa vilken offensiv tillgång hon kommer att vara för Sverige emot lägre rankade lag med sin fina vänsterfot och speed under fötterna. Idag hände det mer på vänsterkanten än det har gjort på hela hösten haha! Skämt åsido, älskar hennes spelstil sedan har hon såklart mycket att lära innan hon blir en stabil toppback på högsta nivå men hon påminner lite om en viss norska vid namn Guro Reiten. Bra ställt i de bakre leden har vi det iallafall 👍

  Gillade även triangelspelet mellan Glas-Kaneryd-Angeldahl som har potential att bli riktigt bra om de får fortsätta lira några matcher till.

  Asllani+ Blackstenius+ dundersläggan= Guld
  Den duon samt Fridolina Rolfös dunderslägga är just nu Sveriges största vapen offensivt mot bättre lag bortsett från fasta situationer då. Ska Sverige gå långt i ett EM måste denna trion vara Sveriges bästa spelare. Det spelar ingen roll hur bra försvaret än är, vi komme tvaga brutna att skapa målchanser också. Asllani och Blackstenius har en kemi som klickar så fort de lirar tillsammans. Håller med dig helt om att man ser hur viktig Asllani är för Sveriges anfallsspel, hon är egentligen den enda som kan lirka igenom perfekta bollar till Stina. Tyckte även Hurtig var bra idag, det är viktigt att börja få igång de offensiva spelarna nu.

 4. Jag blir lite trött på det simplistiska resonamanget att det alltid är Blackstenius fel när det blir offside. Daniel Nannskog snackade om detta efter matchen och menade på att det lika mycket passningsspelarens ansvar att tima passningen när löpningen börjar.

   • Tycker hon har förbättrat detta alleftersom. Det var ett stående skämt i Linköping att hon alltid var offside. Igår (enligt en textad kommentar av matchen jag hittade) så var hon offside 2 gånger av totalt 6 offsides för Sverige. Har inte orkat gå titta igenom matchen igen bara för att verifiera detta.

    • Jag tittade faktiskt igenom matchen igen, kan ha missat någon men jag skrev upp 4 offside-avblåsningar på Blackstenius (matchminut 33, 45, 47 och 71 om jag skrev rätt). Det är inte godkänt, även om offsiden där Asllani chippar bollen till henne (den sista offsiden) rakt av är Asllanis fel då hon tar tycks vilja slå den innan men sedan väntar med det. Minst två av offsiderna, troligen även den tredje, är dock helt och hållet Blackstenius som inte har koll på försvararna eller där hon löper på tok för tidigt för att passningsläggaren ska ha en chans att slå passningen.

     Skulle nu Blackstenius i alla fall halvera antalet offside hon drar på sig, och bättra på passningsspelet för hon missar ännu en hel del rätt enkla, så är hon tveklöst en av världen bästa centrala anfallare. Vilket jag tror de flesta ser, så vi klagar inte på henne för att hon är dålig utan för att det är ett (par) fel hon har som hon kan bättra för att bli än bättre. 🙂

     • Bra spaning. Kollade igenom de där offsidesituationerna igen. Två av dem tycker jag kommer av dåligt agerande från Blackstenius.
      33: Dåligt. Här har hon de portugisiska backarna mellan sig och bollföraren Hanna Glas. Även om Glas slår inlägget först på sitt andra tillslag bör Blackstenius kunna hålla sig på rätt sida. Dessutom måste hon ju sätta nicken på mål.
      45: Den offsiden har jag inga synpunkter på. Som forward skall man ibland ligga offside för att hålla tillbaka motståndarnas backlinje. Det här känns som en sådan situation. Och jag tycker inte att en oattackerad Hanna Glas skall slå den långbollen så tidigt som hon gör. Glas bör vänta ett moment och därmed ge Blackstenius chansen att komma med fart.
      47: Dåligt. Här befinner hon sig i offsideposition i fem sekunder innan Amanda Nildéns inlägg kommer. Blackstenius borde ha kunnat orientera sig bättre, för det är ett kanonläge för inlägg, och hon hade dessutom haft en bättre avslutsposition om hon varit fyra–fem meter längre bak när Nildén slår in bollen.
      71: Ett riktigt snyggt offsidemål. Jag tycker nog inte att Asllani gör så mycket fel. Jag tror att det knappast hade gått att slå passningen tidigare. För då hade Kosse behövt lägga den rakt in på ytan bakom Portugals backlinje. Och det är tveksamt om det hade gått att slå bollen mellan de båda backarna. Utan det kändes rimligt att vänta till vinkeln blev bättre. Dock är det ju ingen jätteoffside, och det hela går väldigt fort. Så här klandrar jag inte Blackstenius. För övrigt är ju såväl hennes förflyttning, mottagning som avslut högklassiga.

      • Nu glömde jag ju att skriva det viktigaste… De två dåliga offsidesituationerna var kanske Sveriges allra bästa inläggslägen i matchen. Båda gångerna var bollhållaren oattackerad, och båda gångerna fanns det en fin yta bakom Portugals backlinje att lägga bollen på. Mot starkare motstånd får man inte så många sådana lägen. Och då har man inte råd att slarva bort de chanserna på att vara för het, eller ha för dålig orientering.

    • Intressant. Då har det iaf kommit fram en mer nyanserad diskussion kring detta med Blackstenius offsides. Då kan jag sammanfatta min inställning i ämnet. Inte alla offsides är hennes fel. Hon har förbättrat sig när det gäller detta. Och, något som inte har lyfts fram, hennes spelstil gör att hon oftast ligger på gränsen och därmed är ”dålig” (på detta) såsom vissa vill kalla det. Men jag tar hellre hennes ”dåliga” sida och hennes målproduktion mot att hon blir mer försiktig och producerar mindre mål.

 5. Det var två saker jag funderade på respektive noterade när jag nyss såg om matchen:

  För det första måste Angeldal fixa mer speltid. Hon tappade bollen eller spelade fel i främst första halvlek andra var bättre. Men i första var det 4 rejäla misstag som kunde kostat baklängesmål och det berodde på dålig bollkontroll och segt beslutsfattande. Att spelare likt Kaneryd är lite halvdan där är en sak eftersom hon inte är i säsong, att Angeldal är det är oroande för EM. Frågan är, kommer hon kunna få mer speltid under våren eller har tränaren i City bestämt sig för att hon inte duger?

  För det andra, och mer positivt: Nildén var ju jäkligt bra faktiskt. Passningsfoten nämndes både av kommentatorerna och här men trots att Portugal försökte anfalla mycket på hennes kant släppte hon så vitt jag såg det inte dem förbi sig en enda gång. Och i en löpduell i första halvlek mot Jéssica Silva såg man att hon är riktigt snabb, och därtill lugn nog att inte kasta sig in i brytningar eller bli bortgjord vid dribblingar. Var det sånt som Juve såg tro när de köpte henne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.