Kalmar: Dixon skall inte räknas som utländsk

Man lär sig saker hela tiden. Under morgonen hörde sportchef Tommy Nyberg i IFK Kalmar av sig och berättade att klubben i ett tidigt skede kollade med förbundet vad som gäller för spelare som Natalie Dixon, som är svensk men som inte tillhört en svensk klubb under ungdomsåren.

Svaret från förbundet var att Dixon går som hemmafostrad eftersom hon har svenskt pass. Skönt förstås för IFK Kalmar, som därmed står kvar på 13 utländska spelare.

Som jag skrev i förra inlägget trodde jag att man oavsett nationalitet var tvungen att ha varit registrerad för en svensk under minst tre år under åldrarna 12–21 för att räkna som hemmafostrad. Läser man tävlingsbestämmelserna framgår det nämligen inte att det räcker med svenskt pass. Där står det så här:

I förklaringen av olika begrepp:
Hemmafostrad spelare: Spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 12 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år.

Kapitel 4:
4 § Hemmafostrade spelare
Vid match i Allsvenskan – Ettan samt OBOS Damallsvenskan och Elitettan samt kval till Allsvenskan och Superettan ska minst hälften av antalet spelare som antecknas på spelarförteckningen vara hemmafostrade. Antecknas ett ojämnt antal spelare på spelarförteckningen ska andelen hemmafostrade spelare vara i majoritet. Om antalet hemmafostrade spelare varit för få ska föreningen anses ha deltagit i matchen med obehörig/obehöriga spelare. Det åligger i förekommande fall berörd förening att visa att spelare är hemmafostrad.
Om det finns synnerliga skäl får SvFF:s TK medge undantag från vad som föreskrivs i första stycket.

26 tankar på “Kalmar: Dixon skall inte räknas som utländsk

 1. Pingback: Pajas i Djurgården – feltänk i Kalmar? | En blogg om internationell damfotboll

 2. Var för ett par veckor sedan och såg Kalmars F19 lag mot KDFF. Tyckte det var ett riktigt bra lag med många duktiga fotbollsspelare som var överlägsna KDFF. Vi får hoppas att dom får behålla dessa duktiga tjejer för framtidens A-lag!

 3. Och då kan vi konstatera att IFK Kalmar har någonting värt att kika på i år. 3-1 hemma mot ett i och för sig otroligt uselt AIK. Juliette Kemppi med två mål höll hög klass. Kaarina Kork i målet var stabil och Allison Pantuso gjorde inte bara 1-0 utan höll ihop backlinjen bra.

  AIK hade inga som helst anfallsidéer utom att slå lycka till-bollar. Det hela var pinsamt att se.

  • Tycker inte Kork var stabil, hennes insparkar var väl 10-20 meter för korta hela tiden vilket kommer straffa sig mot ett topp6-lag

 4. Såg inte Kalmars första match men idag var de rätt bra även om AIK gjorde det lätt för dem med precis så dåligt spel som man fruktat.

  Sedan vet jag inte vad ledarna sysslar med, de desperata platsbyten i andra halvlek var inte förtroendeingivande. Ok att man tar ut Nilden som inte lyckats så bra och flyttar upp Hallin som target även om Findelll inte direkt är en naturlig vänsterback. Hallin funkade rätt bra och det var väl hyfsat spel den kvarten. Att plötsligt flytta upp Nordin trots att Hallin varit lyckad förstår jag inte. Speciellt när man flyttar om laget så Hallin plötsligt är vänsterytter och Nyberg vänsterback. Det sistnämnda är obegripligt, vill man inte ha henne på mitten kan man byta ut henne inte flytta till en position hon aldrig spelat. Hallin som vänsterytter var också helt poänglöst.

  Slarvigt spel i första halvlek var det också. Bjuder på flera frilägen när försvarslinjen står högt och sover. Inte imponerande försvar på hörnor heller. Tror inte det är någon större förbättring från ifjol. Örebro var helt enkelt väldigt dåliga i första matchen vilket fick AIK att se bättre ut än vad de är.

  • Ja, alla har sagt: ”I år är AIK riktigt bra i backlinjen.” Baserat på att de har fått in Jennie Nordin bredvid Hannah Davison. Så ställs denna backlinje plötsligt mot en anfallare som håller hög allsvensk klass och framstår som jättesömniga. Och Kalmars anfallsspel var ju inte ens smart, det var långa bollar på Kemppi. (Men VÄLRIKTADE långa bollar…)

   • Davison och Nordin är bra spelare även om de har svagheter men i övrigt finns det en del att önska av försvaret minst sagt. Tror det kommer vara som förra året, bra insatser blandas med mediokra.

    Det som oroar mig mest är att tränarna inte verkar ha någon aning om vad de sysslar med sina tillsynes desperata positionsbyten. Höll ju på likadant ifjol.

   • Känns lite tidigt att såga deras backlinje. Kändes som Kalmar fick till 3, max 4 välkammade djupledsbollar när AIK kom fel i sin höga press. Det är något man ser var och varannan vecka i olika ligor både på herr och damsidan.

    Håller med Frasse istället om att det var en rad märkliga positionsbyten. Kalmar gav över allt initiativ till AIK som inte är vana att föra spelet. När man märkte det så borde fler bolltrygga spelare sats in på plan.

 5. Ifk kalmar och deras sportchef är ett skämt och en skam för svensk fotboll. Helt onödigt att utöka allsvenskan ifall den ska fyllas med en främlingslegion som Kalmar….

  • Meh. De flesta lagen i allsvenskan startar 5-6 ”utlänningar” och har bortåt 10 i truppen. Kalmar räknar gissningsvis med att hamna där efter sommaren.

 6. Måste börja med ett hahahahahaha!
  Statliga spelbolaget Svenska Spel basunerar ut tv-inslaget där AIK-profilen Nisse Johansson ska motivera varför Häcken vinner damallsvenskan:
  ”Nu blir det lite hjärta här, jag tycker Häcken, men det är för att Rosa (Kafaji) gick dit från AIK. Men nu skadade hon sig ju tyvärr, var det knät eller?”
  Sedan svamlar Svenska Spels expert vidare om att Häcken är en bra förening, att han tippade herrlaget ifjol och att han hört att de tränar bra, hur de bygger upp träningarna på fart och fys.
  Experten nämner också att både Häcken och Rosengård har förlorat en massa spelare.
  Tack för den analysen….
  Nisse Johansson har alltså inte en susning om damallsvenskan. Troligen är AIK-profilen totalt ointresserad. Ändå sätter han sig i en expertsoffa utan att tveka.
  I och för sig inte hans fel, utan ansvaret ligger förstås på Svenska Spel och exekutive producent Matthias Svensson som inte ställer några som helst krav på Johanssons kunskap om damernas fotboll.
  Synnerligen lågt och nedvärderande. Av Svenska Spel!
  Skämmes ta’me fan!
  Fotnot: Nils-Erik Johansson spelade i AIK 2007-2018. Svenska Spel är fotbollens största sponsor.

  • Svenska Spel vill väl att folk ska lassa in på Häcken 🙂

   Mer seriöst så håller jag med om att mediebevakningen av andra sporter än Herrfotboll och herrishockey är undermålig. Känns som att många i media som jobbar med sport mest intresserar sig för dessa två sporter och inte bryr sig om annat. Märks speciellt under OS då de inte klarar av mindre sporter men gärna skriver hur konstiga de är.

 7. Hammarby stortorsk och rörigt försvarsspel igen. Förvisso har man mött två bra lag men 1-7 och noll poäng kan inte vara vad man hade räknat med så här i inledningen. Känslan inför säsongen att laget kändes tunt i defensiven består och därför vill det nog till att man gör bättre resultat mot de lite sämre lagen om man vill kunna hänga på när tåget går.

 8. Det talades inför säsongen att det kunde bli rekordjämnt men att inget lag skulle stå på full pott efter blott två omgångar är i alla fall lite oväntat för mig. Är väldigt nöjd med att mitt lag har 4 poäng efter att ha mött de två mest svårtuggade motståndarna i serien.

  Matchen mot Eskilstuna var så nära en perfekt bortamatch som man kan komma och med mindre snåla domare, seriöst vad har Vagnsgaard gjort för ont, så hade det t o m kunnat bli något mål till.

  • Kvaliteten har inte varit något att jubla över, men intressanta första två omgångar.

   Inte minst att både Rosengård och Häcken har tapoat poäng och att de tippade bottenlagen BP och IFK Kalmar tagit varsin seger,

   Samt att DIF och Bajen har noll poäng… (Skadeglädje…)

  • Kan undra vad som krävs för att Amalie Vangsgaard ska få en straff med sig. Ett veritabelt mordförsök på henne, kanske… Dags att låta VAR assistera svaga och omdömeslösa domare i damallsvenska matcher.

 9. Kul med så pass jämna matcher och lite oväntade resultat. Även om jag inte tycker det var så oväntat att Häcken och Rosengård tappade poäng med tanke på förutsättningarna. Snöstorm i Umeå och en studsig plan i Vittsjö. Tycker faktiskt Vittsjö kontrollerade matchen ganska bra, Rosengård hade inte många klara chanser men vilka drömmål det blev i matchen. Något jag slogs av är att Rosengård inte har sett lika stabila ut bakåt som förra säsongen. De ser inte lika synkade ut i backlinjen och har svårt när det kommer in bollar bakom dem. Annars imponerade Linköping och Häcken på mig mest den här omgången. När Häcken var som mest intensiva i matchen var det väldigt roligt att titta på. Det gick fort framåt och 4-0-målet är enligt mig redan nu en het kandidat till årets mål. En fantastisk boll från Rybrink som landade perfekt framför Gejl Jensen som lättar den över målvakten. Det går absolut att ifrågasätta försvarsspelet men det var ändå otroligt snyggt. Linköping såg oförskämt disciplinerade ut och hade full kontroll hela matchen, ska bli intressant att se om de kan fortsätta hålla den koncentrationen uppe för då kan de utmana ordentligt. Piteå har också varit en härlig överraskning. Som kalmarit var det även kul att IFK Kalmar välförtjänt fick sina första 3 poäng. Nu kan det inte bli sämre än förra gången de var uppe i damallsvenskan 😉

 10. Apropå värvningar av svenska respektive utländska spelare. Som bekant har Mjölbyfödda Jonna Andersson haft några lyckosamma säsonger i engelska Chelsea FC Women. Nu tycks den eran lida mot sitt slut, Jonna får minimal speltid och enligt ryktet kommer hennes kontrakt att löpa ut, förmodligen i år. Vart går hon då? Logiskt sett borde hon söka sig till någon annan stor klubb i England eller på kontinenten. Om det nu inte blir en återkomst till Sverige – och i så fall: vart då? Räkna med att Rosengård och Häcken kommer att ”agna fett” för att få henne att nappa. Om det inte blir en klubb närmare födelseorten som en artikel i dagens Östgöta Correspondenten antyder. Nio säsonger i Linköping FC kan bli fler…

 11. Konstaterar att IFK Kalmars F17-lag gick till final i inbjudningsturneringen LOHILO cup i helgen (16 lag). Även F19-laget nämndes ovan. Kanske är alla deras utländska spelare ett sätt att hålla uppe verksamheten tills fler kan flyttas upp från egna led?

 12. Kastade igår kväll ett öga på f19 landslaget och deras kvalmatch. Jag blev inte besviken, det jag blev mest imponerad av var den individuella skickligheten på alla spelare. Alla var bekväma med boll och kunde spela sig ur pressade situationer. Jag blev extra imponerad av Evelina Duljan som i den här matchen spelade högerback. Hon vann i stort sätt alla sina en-mot-en dueller både offensivt och defensivt, samtidigt som hon har bollen klistrad vid fötterna och blicken upp hela tiden. Det är bara att konstatera att svensk ungdomsfotboll gör många saker rätt när man får fram så många bra spelare. Både f19, och f17landslagen spelar en rolig och fartfylld fotboll med ett högt presspel likt damlandslaget numera också gör, det går alltså en röd tråd genom hela organisationen vilket underlättar för alla.

  Bara för att ett ungdomslandslag gör bra resultat behöver det inte betyda att vi utvecklar spelare på rätt sätt. Kolla på p17 landslaget som kom trea i vm för ett antal år sedan eller U21-landslaget som vann. Det är inte många spelare därifrån som sedan blev bärande i landslaget. Varför då? Jo därför att de lagen grundade sig i ett kollektiv mer än på individuella kvaliteer. Det säger alltså Ingenting om hur pass skickliga varje individ är vilket någonstans är det viktigaste. Jämför vi det med de båda f19 landslagen som har vunnit em så kryllar det av spelare som numera bär landslaget. 93-generationen med Rolfö, Glas, Eriksson, Andersson med flera. 96/97:orna med Blackstenius, Angeldahl, Björn i spetsen. Skillnaden här är att de lagen inte bara var de bästa kollektiven utan också hade de individuellt skickligaste spelarna som var stora stjärnor. Jag ser samma tendenser i f19 och f17 vilket bådar gott och jag är inte det minsta orolig för utvecklingen i Europa om vi fortsätter ta fram såhär många bra fotbollsspelare.

  Jag skulle bli förvånad om det laget inte tar sig till u19 EM. Då ska vi komma ihåg att den största stjärnan inte ens är med i Kafaji.

 13. Jag såg matchen också. Håller med mycket av det du säger. Men de får för fasingen lära sig hantera fasta situationer bättre!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.