VM-kval, jämn seriestart, hemvävd nykomling – och F19-landslaget

Vi är inne i ett internationellt fönster, ett fönster där Sverige kan säkra platsen i nästa års VM-slutspel i Australien och Nya Zeeland. Eller. Det är ett fönster där Sverige skall säkra platsen i nästa års VM-slutspel.

Vid seger i kvällens match mot Georgien räcker det nämligen med en poäng hemma mot Irland på tisdag. Och visst kommer Sverige vinna mot Georgien och ta poäng av Irland?

Georgien är ju ett korplag. På förbundets hemsida beskrivs dagens motstånd så här av förbundskapten Peter Gerhardsson:

”Det är ett fysiskt lag som kan vara lite svårt att spela mot då du inte riktigt vet var de dyker upp.”

Peter Gerhardsson

Det skulle också kunna tolkas som att: ”det är ett dåligt lag där spelarna inte vet var de skall vara”. Georgien är rankat som lag nummer 125 i världen. Och allt under svensk seger med 5–0 är dåligt. Det blev bara 4–0 på hemmaplan i höstas, vilket alltså är ett rätt dåligt resultat på hemmaplan. Irland vann sin hemmamatch mot Georgien med 11–0 i slutet av november.

För egen del har mitt lag aktiviteter både i kväll och på tisdag, vilket gör att jag kommer att se matcherna i efterhand. Men jag förväntar mig sex svenska poäng i den här samlingen. Allt annat vore väldigt överraskande.

I damallsvenskan har vi fått en ganska överraskande start. Jag hade i varje fall inte tippat att vi skulle vara utan fullpoängare efter två omgångar. Jag hade inte heller tippat Hammarby på jumboplats med noll poäng och målskillnaden 1–7 under det här landslagsuppehållet.

Just Bajen har stått för årets värvning i damallsvenskan när man gjort klart med landslagsspelaren och tillika Chelseaproffset Jonna Andersson från och med sommarfönstret. Det jag sett av Andersson den här säsongen har genomgående varit bra. Hennes passningsspel har varit klanderfritt, och hon har klarat defensiven väl.

Angående passningsspelet visar tweeten nedan att Hammarby värvat en av WSL:s allra bästa passningsspelare. Läser jag statistiken rätt har hon fjärde bäst precision bakom Lauren Hemp, Pernille Harder och Steph Catley. Hemps statistik är för övrigt makalös. Hon är seriens bästa passningsspelare, och även den överlägset bästa dribblern.

Nu är inte Jonna Andersson en spelare som bär lag, utan mer en otroligt lojal och pålitlig lagspelare. Men självklart kommer Hammarby att få jättestor nytta av henne.

Kollar vi tillbaka på damallsvenskans andra omgång så var väl BP:s klara 3–0-seger mot Umeå omgångens stora ögonbrynshöjare. Kul att BP hänger med från start. Det är aldrig kul med tidigt avsågade lag.

Även Kalmars klara seger mot AIK var en ögonbrynshöjare. Gnaget såg ju så stabilt ut i premiären. Men när backlinjen hamnade högre upp i planen var det plötsligt långt ifrån stabilt.

Skrällaget hittills är väl ändå Piteå? Man följde upp den imponerande 4–1-segern mot Djurgården med att spela 2–2 i toppmötet med Kristianstad. Just KDFF och Piteå ligger kvar som etta och tvåa även efter omgång 2.

Slutligen noteras att Vittsjö gjorde ett riktigt läckert kvitteringsmål på övertid mot Rosengård. Där var det en lite udda situation i slutet av matchen, där domaren inte lät Rosengård göra ett dubbelbyte i samband med ledningsmålet. Malmöklubben gjorde tre singelbyten, och fick därmed inte byta ut Katrine Veje när hon fick en smäll mot huvudet i slutminuterna. Utan Rosengård spelade med tio spelare när Vittsjö kvitterade.

Jag måste säga att jag tycker att det hela lät lite konstigt. Men det verkar inte som att Rosengård vill göra någon större sak av det, för jag noterar att Erling Nilsson inte nämner situationen i sin analys av matchen på Rosengårds hemsida.

Personligen har jag sett två elitmatcher på plats sedan förra inlägget. Den första var på Studenternas IP i lördags. Då var det seriepremiär i elitettan mellan IK Uppsala Fotboll och Boråslaget Bergdalens IK.

Innan jag går in på den matchen vill jag tipsa om att jag nu publicerat min stora genomgång av årets upplaga av elitettan i Forum Elitettan 2022.

Redan under våren har jag ju noterat att Bergdalen och IFK Kalmar valt två helt olika vägar att tackla nykomlingsskap. Jag skulle till och med säga att de har använt sig av 100 procent annorlunda upplägg.

Bergdalens IK startade nämligen sin första elitmatch någonsin med tio spelare som är födda och uppväxta i Boråsområdet, varav nio var debutanter på elitnivå. Den elfte spelaren i startelvan var lagkapten Milla Gustavsson. Hon flyttade till Borås när hon började gymnasiet, och snart har bott i staden i tolv år. Så mycket mer lokalt kan ju knappast ett lag bli.

Jag noterar också att Bergdalen hade fyra ledare med sig till Uppsala. Samtliga var kvinnor. Det vet jag inte om jag sett tidigare i en elitmatch. Nu är jag boråsare och vill förstås att vårt lokala lag skall hålla sig kvar. Men nog känner man lite extra för lag som vågar satsa såväl hemvävt som på kvinnor?

Själva matchen vann Uppsala med 3–0, vilket kändes helt i linje med förhandstipsen. Det var jämnt i cirka 25 minuter. Sedan började Bergdalen falla isär och Uppsala hitta vägar till att spela genom motståndarlaget.

Vänsterforwarden Taryn Ries såg riktigt vass ut i Uppsala. Hon var inblandad i en stor del av hemmalagets tolv 100-procentiga målchanser. Uppsala blir säkert ett topplag. För Bergdalen tar det nog ett litet tag att växa in i serien. Långfredagens hemmamöte med Älvsjö AIK blir en värdig värdemätare.

Älvsjö känns som det sämsta av de lag som är kvar från i fjol. Älvsjö föll också hemma i premiären mot nykomlingen Bromölla med 2–0. I övrigt noteras att topptippade IFK Norrköping åkte på en kalldusch genom 1–0-förlust hemma mot Lidköping. Samt att Rävåsen fick en riktig käftsmäll i Värmlandsderbyt mot Mallbacken. Gästerna vann med hela 7–0 sedan fjolårets Rävåsenspelare Viktoria Ström gjort första målet.

Den andra elitmatchen jag sett på plats sedan förra veckan var gårdagens F19-landskamp mellan Sverige och Polen. Det handlade om första matchen i EM-kvalets andra steg, och Sverige vann hur säkert som helst med 4–2.

Den spelmässiga skillnaden var betydligt större än så. Men Sveriges svagaste position var målvakten. AIK:s Serina Backmark gjorde en svag insats. Hon var helt felplacerad på den inläggsfrispark som innebar Polens första reducering och backade hem tidigt och orsakade därmed den hörna som ledde till det andra baklängesmålet. Står Djurgårdens Elvira Björklund i de övriga två kvalmatcherna?

I övrigt såg däremot den svenska startelvan väldigt bra ut. Nu var Polen svagt, så det är lite svårt att bedöma hur bra det här svenska F19/03-laget är. Men jag noterade en glädjande sak, nämligen att ytterback var den starkaste positionen, något som inte är vanligt i svenska landslag. Där startade Häckens Hanna Wijk till höger och Kristianstads Evelina Duljan till vänster. Det innebar att Örebros hyllade Anna Sandberg fick börja på bänken.

Framför allt Duljan såg väldigt spännande ut. Hennes flyt med bollen var matchens stora behållning. Duljan är ju supertalangen som stått still i sin utveckling under några år, men som nu kan vara på väg mot det riktigt stora lyftet. Duljan har verkligen potential att bli en riktigt bra ytterback.

I övrigt fastnade både ögon och öron på Örebros innermittfältare Emilia Pelgander. Henne har jag inte sett live tidigare. Men det var skönt att se hur hon hela tiden ville ha bollen och höra hennes snack. Dessutom visade hon mognad i valet av positioner. Det skall bli spännande att följa systrarna Pelgander framöver. 15-åriga lillasyster Elsa Pelgander (född 1 augusti 2006) debuterade ju i damallsvenskan i helgen.

Tillbaka till F19/03-landslaget. Man startade med Backmark – Wijk, Athinna Persson Lundgren (kapten), Lisa Löwing, Duljan – Lisa Björk, Bea Sprung, Pelgander, Matilda VinbergEllen Wangerheim och Svea Rehnberg. Alltså nio utespelare som spelar i allsvenskan och en nyckelspelare i elitettan.

Det är en stark startuppställning. Men bänken tyckte jag var rätt tunn. Faktum är att jag inte riktigt kan förstå varför inte Alingsås FC:s Alma Öberg får chansen i truppen. I fjol gjorde Öberg nio mål som yttermittfältare i elitettan – i ett mittenlag. I år är hon inflyttad som innermittfältare. Det är inte så många tonåringar som bär elitlag.

Jag roade mig med att ta fram en skytteliga för tonåringar för fjolårets elitfotboll. I damallsvenskan vanns tonåringarnas skytteliga av långtidsskadade Rosa Kafaji med tre mål. I elitettan såg tonåringarnas skyttetopp ut så här:

 1. Lisa Björk, Umeå 14 mål
 2. Monica Jusu Bah, Umeå 12 mål
 3. Nova Karlsson, Borgeby (född 2002) 10 mål
 4. Alma Öberg, Alingsås och Stinalisa Johansson, Jitex (född 2002) 9 mål
 5. Alice Bergström, Älvsjö 8 mål

Noterbart här att Monica Jusu Bah är långtidsskadad och riskerar att missa hela årets säsong.

20 tankar på “VM-kval, jämn seriestart, hemvävd nykomling – och F19-landslaget

 1. Lite förvånad att du helt hoppade över att nämna Linköpings välförtjänta och stabila 2-0 seger i det svåra bortamötet mot Eskilstuna. Du sågade ju ändå Linköpings chanser inför säsongen och lyfte Eskilstuna rejält efter deras inledande vinst mot topptippade Hammarby, utifrån detta borde resultatet varit en skräll i dina ögon.

  Åtminstone borde Cornelia Kapocs 1-0 mål som var ett fint tekniskt nummer ha varit värt att nämnas, det var i mina ögon minst lika vackert som Vittsjös kvitteringsmål.

  Snyggaste målet på sistone måste dock vara Kullashis 1-0 mål mot Frankrike i D23-landslaget, vilket dribblingsnummer och sen rakt upp i krysset!

 2. Vi får hoppas att F19 klarar av det som F17 misslyckades med, att knyta ihop säcken och ta sig till slutspel. Några riktigt fina mål mot Kroatien som kändes starkare defensivt än Polen men helt uddlösa framåt.
  Jag ställer mig frågande till underlaget på Borås Arena. Till synes lösa passningar sticker iväg som om det var på asfalt. Bollar som studsar utan någon som helst dämpning. Är det så illa som det ser ut på tv-bilderna?

 3. Är det verkligen ingen som kommenterat detta förrän igår? Jag blev seriöst orolig över Rydéns hälsa när det ekade tomt här. Inser dock nu att det nog bara är mina kommentarer som förhandsgranskas.

  I Afrika har Zambia, som ju var med i OS, kvalificerat sig till AWCON med en hårsmån mot 145-rankade Namibia – gick vidare på bortamålsregel. Zambia hade även problem med 153-rankade Malawi i första omgången.
  Tunisien har kört över likarankade Ekvatorialguinea i första mötet och är utifrån rankningen bäst till att ta Afrikas fjärdeplats till VM. Burundi, Togo, Burkina Faso och Botswana gör sina första mästerskap. Bara 4 lag i årets upplaga var med i förra turneringen.

  I Nordamerika var det flera lägre rankade lag som låg bra till i det regionala mästerskapskvalet fram till nu. Guatemala, Dominikanska republiken, Kuba och Guyana ledde sina grupper. Jamaica tvåa i grupp C. Grupp F såg rätt öppen ut, stod mellan Guyana, Trinidad & Tobago och Nicaragua. Nu är dock ordningen återställd, alla uppstickare gjorde bort sig i senaste matchen i fredags den 8. Sista matcherna är imorgon. Ska bli intressant att se vilket lag som till slut tar fjärdeplatsen till VM. Räknar kallt med att Mexiko kommer med.

 4. Hur planerar de Damallsvenskans spelschema? Alla fyra stockholmslag har hemmamatch i nästa omgång och AIKs och DIFs intressanta matcher mot Häcken respektive Rosengård krockar. Tomtarna som lägger schemat gör ert inte lätt för oss som gärna ser fler matcher.

  • En av nackdelarna med att ha fyra Sthlm.lag i samma serie. Tror inte det är tomtar som lägger schemat, men det är nog rätt tuff uppgift att få till ett vettigt schema. Många parametrar att ta hänsyn till.

  • Kanske är det så enkelt att du tillhör de försvinnande få som tål att se ett annat Stockholmslag och då är det ju inte något att ta hänsyn till. Själv tycker jag det är värre med att en omgång nästan behöver en hel vecka för att bli färdigspelad. För de som åker på bortamatcher och arbetar heltid är det ännu värre med matcher må-fre på kvällstid.

   • Ja, det är klart att det är knepigt. Vi minns ju herrallsvenskan på den tiden när det var fyra Göteborgslag i serien. (Och visst har det varit fyra stockholmslag i herrallsvenskan också, något år när BP var uppe? Eller var antingen Hammarby eller DIF i Superettan då? Minns inte…) Men det hade varit smutt att kunna se både Häcken och Rosengård live samma dag.

 5. Jag tycker och hoppas att Kaneryd får spela mot Irland. Tyckte hon var bra mot Georgien vilket iofs var en enklare match än mot Irland.
  Skall bli kul att titta på matchen och ett offensivt spel då bl.a med Kaneryd.

  • Hon hade behövts! Se vad irrationella Schough kunde åstadkomma på den lille tiden hon var inne. Det var för mycket boll ut på kanten och sedan tillbaka till en mittback. Sverige var inte alls kreativ. Fasen, det var bland de tråkigaste matcherna jag någonsin varit på. Lägg till att Irland maskade från minut 1. Fattar inte att domaren inte varnade dem.

 6. Ja jag håller med dig. En kreativ spelare som Kaneryd eller Sofia J hade behövts. Förstår inte Peter G riktigt där.

 7. Jag tycker JRK är överskattad i landslaget. Jag har inte fört statistik, men tittat lite extra på henne i flera landskamper just för att jag har ställt mig frågande till lovorden. Även mot de klena motståndet i Georgien körde hon oftare fast än kom förbi försvararna. Få av hennes inlägg blev farliga. Hon är irrationell och hon utmanar, men laget får väldigt lite ut av det. Assist till 1-0 och något/några bra inlägg, men också mycket bolltapp. Jag tycker det hände mer konstruktivt på den kanten när Scough kom in.

  • Hon borde fått minst en assist till – hennes perfekta pass till en fristående Blackstenius som stod en meter från mål borde gett utdelning. Problemet var att Blackstenius brände inte bara den chansen utan även sin egen retur. Det krävdes en framrusande Hurtig som stötte in andra returen för att det skulle bli mål. Sedan hade hon ett instick till Hurtig som också borde resulterat men Hurtig snubblade på bollen. Hon var dock mindre framgångsrik ute på kanten när hon försökte dribbla bort en följsam Kalandadze.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.