Sverige klart för VM och F19-EM inom en timme

Det internationella fönstret är stängt för den här gången, och det var ett bra fönster för svensk del. Att A-landslaget skulle säkra sin VM-plats kändes ju nästan självklart.

Att vinna med 15–0 mot Georgien är ju en bra insats. Man har väntat på att målskyttet skall släppa rejält i någon match mot korpmotstånd. Nu gjorde det äntligen det. Jag såg typ en kvart av den första halvleken, och det räckte. Jag hade tänkt att kolla i efterhand, men orkade faktiskt inte göra det. Mål är kul, men 15–0-segrar är ju tyvärr rätt ointressanta.

Jag har inte heller kollat gårdagens 1–1-match mot Irland. Det hoppas jag dock få tid att göra i påsk. För det är ju ett mycket mer intressant resultat. Det irländska laget har nått mycket bra resultat mot Sverige. Minns att målet i 1–0-segern på bortaplan var turligt.

Skönt ändå att den svenska VM-platsen är klar. Det var ju som sagt dock inte en skräll att det skulle vara klart så här tidigt. Utan faktum är ju att man redan vid lottningen tog för givet att Sverige skulle spela i VM 2023.

Och faktum är att jag gladdes mer över att F19-landslaget i går vann mot Danmark med 2–0 och därmed även säkrade segern i kvalgruppen – och Sveriges första slutspelsplats i ett F19-mästerskap sedan 2015.

Det är alltså sju år sedan senast. Här bör det dock noteras att juniormästerskapen ställdes in helt både 2020 och 2021. Glädjande att Sverige återigen visar framfötterna i den äldre juniorkategorien. Och lite av en revansch för årgången med spelare födda 2003.

03:orna skulle ju ha fått spela F17-EM på hemmaplan i Halland 2020. Av det mästerskapet blev det inget. Nu får alltså årgången ändå visa upp sig i ett mästerskapsslutspel. Jag var på plats på Borås Arena för de två första EM-kvalmatcherna, de mot Polen och Kroatien.

Jag gillade vad jag såg av startelvan. Trots att Rosa Kafaji och Monica Jusu Bah är långtidsskadade såg laget riktigt vasst ut. Dock känns inte bredden jättestor, så vi får hoppas att det inte blir några fler skador under våren utan att vi kan ställa ett slagkraftigt lag på benen i Tjeckien i slutet av juni och början av juli.

Utöver Sverige och värdnationen har Frankrike, England, Spanien, Italien och Tyskland kvalat in. Vilket det åttonde och sista laget blir avgörs i maj. Då avgörs kvalgruppen med Norge, Bulgarien, Österrike och Ukraina.

10 tankar på “Sverige klart för VM och F19-EM inom en timme

 1. Jag såg båda Finlands matcher på plats, och det var en frustrerande upplevelse. Mot Slovakien hade man ett klart övertag i målchanser, bland annat efter två hörnor då bollen studsade på mållinjen. Men 1-1 gör att även om Finland i teorin har allt i egna händer för att ta andra platsen i gruppen, tror jag chanserna är små. Det krävs antagligen poäng mot Sverige, och även då är målskillnaden inte fördelaktig. Synd, för möjligheterna har funnits, till och med en poäng i bortamatchen mot Sverige var inte jättelångt borta.

 2. Trots att det inte behövdes mer än oavgjort så måste vi väl vara lite bekymrade över att Sverige bara får 1-1 mot Irland. Hade Irland två skott på mål? Jag kommer bara ihåg att Lindahl gjorde en enda räddning, och målet kunde hon ju inte göra något åt.

  Gerhardsson lärde sig en tydlig sak; Rolfö och Angeldal måste spela om det ska bli något drag framåt. Och en till; Hanna Glas högerbacksplats måste ligga pyrt till, om hon inte förbättrar sin passningsprocent.

  • Håller med dig helt! Jag gillar inte alls den här uppsättningen. Det hände ingenting på kanterna där vi vanligtvis brukar komma runt flera gånger. Nu blev det statiskt och krampaktigt. Jag tycker absolut de ska spela 4-3-3. Sedan tycker jag också man kan ifrågasätta laguttagningen. Tyvärr håller verken Glas eller Andersson offensivt. Tycker det var synd att Nilden blev sjuk, hade velat se henne i hetluften. Hon är betydligt bättre offensivt. Likaså Kaneryd på högerkanten. Med den här uppställningen får de inte ut det bästa av spelarna. Gerhardsson sa flera gånger innan matchen att Irland kommer stå lågt, varför spelar man då med fem spelare som är defensiva i grunden. Det måste väl ändå räcka med en trebackslinje som sköter det defensiva mot en eller två irländska spelare.
   Jag får känslan av att Gerhardsson ännu en gång fegar lite och inte vågar gå så offensivt. Det medför att jag tror både Kaneryd och Nilden inte blir uttagna till EM. Det blev tydligt med bytena som gjordes, han slänger hellre in sina rutinerade spelare som han litar mer på. Det börjar mer och mer likna herrlandslaget där man hellre har statiska spelare som ska vara bra bakåt än offensivt skickligare spelare.
   Sedan verkar både Blackstenius och Hurtig ha tappat mycket av sitt självförtroende. De rörde inte bollen mycket i matchen. Till deras försvar fick det inte många bra bollar att jobba med heller. Jag börjar bli djupt orolig för anfallsspelet.

   • Bra analyser från Janne och Alexander, tycker jag.

    Mina åsikter nedan är inte grundade på någon förd statistik, utan mer på det intryck jag fick från läktaren. Jag är tveksam till de offensiva insatserna från Glas och Andersson, men även Bennison, som jag tycker kom bort. Jag är också tveksam till att man bytte in Nathalie Björn när man jagade kvittering i slutet av matchen.

    Nej, jag saknade verkligen Kaneryd i startuppställningen. Och sedan kan helt enkelt inte förstå hur man kan välja Lindahl före Falk. Nu fick ju inte Lindahl något att göra, men det är hög tid att byta förstamålvakt. Jag hoppas verkligen att vi får se Falk mellan stolparna i EM.

    Slutligen måste jag ge en eloge till en spelare som jag i tidigare landskamper ofta tyckt att hon ofta har varit omständlig och stannat upp spelet i onödan: Caroline Seger var strålande i matchen mot Irland! bästa landskampen på länge?

   • Man måste ha centrala spelare som vänder på spelet med få touch om man ska kunna nyttja de som är kantspelare optimalt.
    Statiskt spel blir ju b la en konsekvens av få spelvändningar och lågt bolltempo.
    Med det sagt håller jag med om att det inte var kantspelarnas bästa match i första halvlek framförallt.
    De bör prestera bättre i sina aktioner individuellt oavsett när de väl får boll.
    Men det hänger ihop i det större perspektivet av prestation hur mycket du ”får att jobba på/med”

  • Jag tycker det är en väl pessimistisk syn på matchen. Visst är det illa att vi inte fick in mer än en boll men vi förlorade inte trots att vi inte hade några marginaler med oss. Det irländska målet var en ren slump och Sverige producerade för få klara målchanser men vi hade 3-5 chanser som kunde eller borde blivit mål till och det är inte alls illa mot ett så lågt stående försvar. Anfallarna (Kosse undantaget) var trubbiga men det är inte direkt ovanligt för laget, vi producerar många chanser nog att vinna och en mer normal utdelning på dem hade gett en vinst. Och det även innan Rolfö och Angeldal, även om det blev markant bättre då de kom in.

   • Förstår din tanke och håller också med dig delvis. Jag tycker bara man gjorde det alldeles för enkelt för irländskorna att försvara. Inläggen var alldeles för svaga i första halvlek och det var egentligen bara när Rolfö och Angeldahl kom in som det blev lite kvalitet. Sverige förde absolut matchen och var helt överlägsna i bollinnehavet men mot lågt stående försvar måste man ha flera som kan utmana sin spelare. Eftersom i stort allt spel gick ut på kanterna tycker jag därför vi borde ha haft mer offensiva spelare där. Jag kan inte komma på en enda gång vi kom till ett farligt inspel från vänsterkanten. Det ska sägas att Glas brukar vara betydligt bättre än såhär, detta var nog hennes sämsta landskamp på länge. Det är mest Gerhardsson jag är lite kritisk till. Personligen tycker jag Schoug stod för ett bra inhopp mot Georgien, varför inte starta med henne på vänsterkanten!? Hon är fantastisk på att bryta in och antingen gå på skott eller inspel. Likaså Kaneryd, jag vet inte om Gerhardsson har missat den senaste månaden när hon nu äntligen har börjat göra poäng och flyter fram på planen som jag har sett få svenska spelare göra.

    Allvarligt talat!! Du har en spelare på bänken som är stekhet och i sin bästa form och verkar inte ens överväga att slänga in henne. De gör mig konfunderad och något provocerad. Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att byta ut både Hurtig och Blackstenius och satt in Rolfö som nia där hon är väldigt bra också. Sedan in med Kaneryd på kanten. För mig är Fridolina Rolfö Sveriges mest kompletta fotbollspelare så länge jag har följt damfotboll vilket är sedan 2003. Tror inte folk förstår hur dominant hon är när hon är helt frisk, när hon bestämmer sig för att driva boll är hon omöjlig att stoppa, har både tekniken, fysiken, spelförståelsen och skallen för att prestera i de stora matcherna. Jag unnar verkligen henne att få leda Sverige till ett mästerskapsguld.

    Hatten av för ” Frido”! Hon är värd alla hyllningar hon kan få🤩

 3. Nå, Irlandsmötet blev (nästan) som väntat. Överraskningen var att irländskorna lyckades göra mål på den första och enda riktiga chansen, med visst bistånd av en passiv Hedvig Lindahl, som tycktes stå fastfrusen i gräset. Annars hade Sverige den otacksamma uppgiften att gräva sig igenom en enda grön gaelisk gröt. Bra jobbat ändå av irländskorna – när de förhoppningsvis hittar ett anfallsspel i internationell klass blir de livsfarliga!

  Gerhardssons tankegångar och taktiska dispositioner lär vi aldrig bli kloka på. Vilket ju är en del av charmen med honom och glädjen över landslagets framgångar.

  • Fastfrusen i gräset? Hade du hellre sett att hon kastat sig för syns skull, trots att hon omöjligt kunde nå bollen? Nej, där kan ingen lasta Lindahl för målet.

 4. Vi får inte glömma att Irland kunde ha fått en straff. Enl TV kommentaren kunde det ha dömts straff där. Lite tur hade Sverige ändå. Men nu klart för VM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.