Ett leende Tyskland till semifinal med hållen nolla

Tyskland gör England sällskap i semifinalen. Den tyska nollan höll igen, men den var i fara. Österrike hade två stolp- och en ribbträff.

Det är numera sex lag som är kvar i EM. Fem av dem var guldkandidater på förhand – och så är ju även skrällgänget Belgien kvar.

I morgon blir det hemresa för Österrike. Men de österrikiska spelarna kan åka hem med högburna huvuden. Laget har toppat formen till EM-slutspelet – igen.

I dag var de det bättre laget i 15–20 minuter i båda halvlekarna. Och Marina Georgieva, Sarah Puntigam och Barbara Dunst hade alltså varsin ramträff. Georgieva vid 0–0 och Puntigam och Dunst vid 1–0.

Det var en intressant match mellan två lag som spelade fin press. Fast man gjorde det på två väldigt olika sätt. Tyskland går upp och kör ett närmast extremt man-man. Österrike spelar en zon där man ofta lämnar sitt 4–1–4–1 och hamnar i julgransformationen 4–3–2–1, en variant av press där man framgångsrikt stänger de centrala ytorna.

På många sätt var det en ganska jämn match. Men det var den tyska pressen som fällde avgörandet. Samt att Österrike envisades med att spela igång insparkarna, trots att man hade stora problem med att spela sig förbi den tyska pressen.

Jag räknade till 7–3 (2–1) i 100-procentiga målchanser i tysk favör. Tre av de tyska chanserna kom på misslyckade uppspel från den österrikiska målvakten Manuela Zinsberger – bland annat båda målen.

Manuela Zinsberger

1–0 kom i 25:e minuten efter att Zinsberger hade blivit stressad av Alexandra Popp och slagit ett missriktat uppspel. I andraläget missbedömde Carina Wenninger situationen och tappade bollen till Klara Bühl. Hon serverade med hjälp av en överhoppning från Popp ett öppet mål till Lina Magull.

Det andra målet kom i 90:e minuten när Popp blockade ett uppspel från Zinsberger så att bollen studsade in i det tomma målet. Popp har därmed gjort mål i alla fyra EM-matcherna.

Som uppstickare får man inte bjuda på enkla mål. Det gjorde Österrike i dag, därför åker de hem i morgon.

Tyskland spelar vidare. De har ännu inte släppt in något mål, men gjort elva framåt. Även om inte spelet alltid flyter perfekt imponerar laget med grym stabilitet. En annan sak som gör att man måste hålla tyskorna som tunga utmanare om guldet är stämningen i truppen. Den verkar vara fantastiskt bra. Spelarna har verkligen kul ihop.

I dagens TV-sändning såg man hur lagkompisarna på bänken kärleksfullt småmobbade Klara Bühl när hennes missade öppna mål visades på storbildsskärmen. Bühl tycks även hålla i dansen i omklädningsrummet.

18 tankar på “Ett leende Tyskland till semifinal med hållen nolla

 1. Lena Oberdorf – sällan man ser någon spelare göra så mycket nytta och dominera som hon gjorde i dagens match. Och hon är 20 år!

  • Måste bara fila bort korttagandet, hon har väl fått kort i 2 av 3 matcher hittills? Och det var väl ett antal situationer igår där hon kunde fått det vill jag minnas. Det är inte en bra nivå, och när man är så bra som hon är blir hålet hon skapar vid avstängningar stort för ersättaren att fylla, Men hon kommer ju lära sig det, hon är ju väldigt ung än och så smart hon verkar vara som spelare borde det inte vara något problem. Hoppas vi kan få fram en liknande innermittfältare, Björn kan ju inte ”vikariera” för Seger när Seger väl slutar… 🙂

 2. Fotboll är mycket en kampsport. Vilket Österrikes damlag visade ikväll. Österrike kanske förtjänade ett mål men som man säger, mål förtjänar man inte, dom gör man. Tyskland är fortfarande imponerande.

 3. Det känns som att Österrike börjar etablera sig som ”best of the rest”, dvs bäst av de lag som inte redan är världsklass. Återstår att se om de kan ta ett kliv till. Hoppas vi får se Österrike i VM nästa år.

  Vad ska man säga om Tyskland? Äckligt effektiva. Jag var 100 procent säker på att de skulle vinna EM innan turneringen, och ser ingen anledning att ändra tipset.

  • Jag tycker tyska anfall som ser lovande ut rinner ut i sanden ganska ofta. Dom spelglada tyskorna är dock väldigt enträgna och det ger segrar så här långt åtminstone

   • På UEFA:s statistik hade Tyskland avslut på nästan vartannat anfall. Den exakta definition av anfall är okänd för mig där, men det ser ut att vara i bred meningen som ”laget har bollen och försöker ta sig mot mål”. Avslut på vartannat anfall är väldigt högt, och speciellt mot ett rätt försvarskickligt lag. Så där ser det onekligen ut som att de är enträgna, inte alls så effektiva i avsluten (21 avslut) men väldigt duktiga på att komma in i avslutslägen och villiga att chansa många gånger också. Vilket väl matchar väldigt väl med det du såg va?

 4. Den här matchen höll inte samma klass som gårdagens. Det var lite mer fram och tillbaka med mycket felpass och bolltapp. I den första kvartsfinalen var det två tungviktare som väntade in varandra och bjöd på vad jag tror är framtidens damfotboll. Det var mer likt en herrmatch.

  Så till kvällens batalj. Det känns som smått omöjligt att gissa på en svensk startelva men jag tänker ändå göra ett försök.
  Lindahl i mål känns givet, Rubensson-Ilestedt-Eriksson-Nilden, Angeldahl-Björn-Asllani, Rolfö-Blackstenius-Kaneryd.

  Detta är det laget jag vill se. Jag tror Gerhardsson gör en förändring och det är ut med Nilden och in med Sembrant. Nilden har hamnat i någon sorts mediaskugga och ingen nämner ens henne som ett alternativ känns det som. Det pratas mest Magda och Rubensson. Jag som Nilden-fantast kanske är lite naiv när det gäller henne. Jag tycker dock Gerhardsson ska titta lite på hur Spaniens förbundskapten Jorge Vilda agerade mot England. Han slängde in en oprövad och ung spelare som vänsterback och titta hur det gick. Hon stängde ned Mead fullständigt. Men även Wiegman, hon vågar byta ut sina stjärnor om de inte levererar. Det kan såklart vara ett högt spel men i den matchen vann tränarna på att göra dessa förändringar. Där tycker jag Gerhardsson ligger lite efter i sitt ledarskap. Från mitt sätt att se på det finns det ett antal spelare som känner sig alldeles för säkra på sin plats i laget. Jag har länge sagt att Nilden är Sveriges bästa vänsterback och det håller jag fast vid. Nu har Andersson prickat in sitt livs form i detta mästerskapet men jag tycker fortfarande Nilden är en bättre fotbollsspelare rent tekniskt och fotbollsmässigt. Andersson blir faktiskt ganska stabbig med bollen och hennes teknik är inte särskilt bra. Hon är följsam defensivt och är som bäst när hon får spela på få touch. Vad jag kan se är hon inte en spelare som riktigt klarar av att driva bollen i hög fart. Med det sagt är hon i ett vansinnigt flow just nu och ska såklart starta om hon är frisk.
  Är det nu så att vi saknar Anderssons vänsterfot, varför inte ersätta den med Nildens som faktiskt är minst lika bra. I en sådan här match ser jag verkligen inte varför man skulle spela med Magda. Nilden har sina största styrkor i offensiven och idag tror jag det kommer bli mycket spel på offensiv planhalva. Även om Belgien sticker upp med några kontringar ibland ska backlinjen klara av det.

  Så ge tjejen chansen nu för sjutton gubbar😁 Jag har svårt att se det funka sämre än med Magda där ute. Sedan kan man byta ut henne om det inte alls funkar eller om man vill försvara en ledning i slutet.

  • Jag håller med dig om Nildén, det är dags för henne nu. Men Lindahl känns inte det minsta given, tycker jag. Om Falk är frisk är det hög tid även för henne att ta plats i målet. Resten av din uppställning är utmärkt. Men vad tror du om att byta plats på Rubensson och Björn? Eller spela med trebackslinje?

   • Den tanken har faktiskt inte ens slagit mig Dag. Att byta plats borde funka minst lika bra. Det positiva oavsett vilken position det blir på dem är att Rubensson och Kaneryd började hitta ett riktigt fint samarbete i Häcken innan Rubensson försvann ur bilden. Det ska bli spännande om de kan hitta den kemin igen. Då har Sverige ett vapen som Belgien inte har koll på. Rubensson har ju dessutom ett skott som är riktigt vasst.

    • Ja, just det! Rubensson kan skjuta riktigt bra på lite håll – det var också lite av min tanke med bytet. Generellt sett vore det väldigt kul att se de svenska spelarna skjuta mer ”långskott” (som inte går några meter över mål).

  • Andersson är en av de snabbare spelarna i laget enligt statistiken på UEFA:s sida. Det är dock utan boll. Men jag vidmakthåller att hon ser klumpigare och långsammare än vad hon är pga sin löpstil. Det är inte ofta man ser henne förlora bollen när hon har den pga att hon inte är snabb nog med boll (och därmed hinns upp bakifrån) utan ofta är det då en tackling framifrån eller från sidan som tar den av henne. Det är då min bild, jag har inte sett några uppgifter om det och minnet är ju som minnet är…
   Nildén är ersättaren, allt annat låter bara dumt i mina öron. Magda kan väl lika gärna sitta vid sidan av om hon ska spela där tex, så inte mittbackarna luras i en falsk trygghet och så hon inte finns där för att slå bort bollen. Högst ralje4rande skrivet, men det illustrera hur jag känner inför att ha henne där. Men låt oss inte luras av Algarve, hon har inte visat nåt än på internationell toppnivå (ej heller i CL med Juve). Hon måste kunna få fram det vi hoppas hon kan mot bättre organiserade motstånd och allt utom på slå bra hörnor blir svårare då. Det är inte naivt att ha förhoppningar om henne, det är dock naivt att deklarera att hon är den bästa vi har när hon knappt mött bra motstånd hittills. 110minuter i CL är inte mycket och jag tittade lite snabbt men visst har hon inte mött några bra lag i (senior)landslaget?

   • Nope det har hon inte Björnis. Men hon har ju heller aldrig fått chansen mot ett bra lag. Jag hade gärna sett henne mot Schweiz eller Brasilien. Så egentligen vet vi ju inte om hon håller eller inte. Det enda jag kan säga är att hon har alla egenskaper för att bli en riktigt bra modern ytterback. Tittar vi på Tyskland, England, Frankrike och Spanien så är alla deras ytterbackar otroligt trygga med bollen.
    Tycker Nilden påminner en hel del om Karchaoui i PSG fast såklart inte på samma nivå, än!
    Jag är som sagt partisk när Nilden kommer på tal så man får ta det jag skriver med en nypa salt haha😀 Det finns några spelares spelstil som jag bara fastnar för.
    Till exempel JRK, Nilden, Bonmati, Oberdorf med flera. Oftast är det för de är roliga att titta på, kanske inte alltid för att de är bäst. För mig ska fotboll vara ett nöje och något kul att titta på. Hade jag fått välja hade alla mittbackar varit som Mapi Leon eller Leah Williamson haha😂Men det hade ju aldrig funkat. Så det är tur att ni här i forumet kommer med lite andra infallsvinklar som tar ned mig på jorden igen👍.

    • Hehe, det är ok att vara partisk så länge man är en åskådare! Och om du vill ha Mapi Leon i Sverige så är jag extra glad att du inte bestämmer! 😁

     Vad gäller Nildén är vi dock helt överens om att hon borde ha fått chansen tidigare, av rena säkerhetsskäl för situationer som denna. Och nu måste hon in, inlägg från henne eller Rolfö mot bortre ytterback (om den 150cm långe spelar) vore guld värda. Till och med en kort Kaneryd slår den backen rejält i längd. Plus som sagt tidigare att det gör alla andra positioner lättare att styra upp.

     Och nu när jag skrev det där såg jag att startelvan är ute och du kan skratta nöjt, både Nildén och Kaneryd. Hade gärna sett Rubensson som högerback men annars är det bara bra.

  • Bra att du själv kallar dig Nilden-fantast. Det märks i din argumentation också. ”…svårt att se det funka sämre än med Magda där ute.” Jaha, men ska det inte vara klart bättre med en relativt oprövad spelare som Nildén istället för en rutinerad som Andersson och/eller den lika rutinerade och i detta kommentatorsfält upprepat och enfaldigt utskällda Eriksson? Ändå vill du tydligen se Eriksson i din startelva, vilket är lite märkligt och dessutom på bekostnad av en spelare som Sembrant som när hon spelar sällan sätter en fot fel. Min elva blir istället Lindahl, Eriksson-Ilestedt-Sembrant (trebackslinje med mittbackar), Rolfö-Asllani-Angeldahl, Schough-Blackstenius-Kaneryd-Jakobsson.

   • Jag tror faktiskt det hade blivit bra mycket bättre med Nilden än Magda där ute. Då får vi en ytterback som faktiskt fyller på framåt. En av fördelarna med Nilden är att hon även är bra på att ta bollen in i banan och hitta bollar genom motståndarnas lagdelar. Det gör hon ofta bra i Juventus.
    Jag kanske får korrigera mig lite. Nilden är Sveriges bästa ytterback offensivt, är därför jag tror det hade passat bra i den här matchen. Hade det varit mot England hade jag inte spelat henne. Men om inte Andersson kan spela ser jag inget bättre alternativ.
    Jag har verkligen inget emot Magda som mittback men som ytterback blev det bara helt fel för henne. Varför jag inte har Sembrant är helt enkelt för att jag inte tycker hon var bättre än Magda mot Portugal. Hon slog några fina passningar men kom lite snett ibland och höll på att bjuda på en straff.
    Precis som du skulle jag kunna tänka mig att det blir en trebackslinje men jag tycker inte man får ut det bästa av spelarna där. Det känns lite för defensivt i en sådan här match. Kaneryd är betydligt bättre som ytter än en wingback. Dessutom har hon ett gult kort och spontant känns det som hon behöver jobba mer i defensiven som vinge. Blackstenius är som bäst när hon är ensam forward och har mycket yta att springa på. Nu måste hon samsas med Jakobson om de ytorna. Sedan tycker jag inte det föll såväl ut när Sverige spelade med treback mot Irland. Jag kan tänka mig att matchbilden kommer se ungefär likadan ut ikväll. Då ser jag hellre ytterbackar som kommer på överlapp på sina kanter, det är där ytorna kommer finnas.

    Om Nilden startar och det ser riktigt illa ut är jag den första att krypa till korset😉 Visst finns det en risk att hon inte är inne i matchtempot. Jag tycker ändå det är en risk värd att ta eftersom jag tror tempot kommer vara ganska lågt i matchen. Belgien har inte så tempostarka spelare och det går ganska långsamt när de anfaller. Jag tror inte matchen ikväll kommer vara tuffare än en toppmatch i Serie A feminine så det ska hon klara.
    Din uppställning kan mycket väl bli succé också så vi får helt enkelt vänta och se.

    Vilken uppställning det än blir tror jag på en bekväm seger med 3-0. Tycker Belgien har haft mycket tur med sig och har varit det sämre laget i alla matcher trots att de har lyckats peta in några bollar.

    • Hoppsan! Trebackslinje ”defensivt”…? Själv tänker jag precis tvärtom och därför tre mittbackar och övervikt i anfallet. Mittfältet ska mata bollar till de fyra i anfallet (speed på kanterna med Schough och Jakobsson. Bra teknik på Kaneryd som kan ”göra sin gubbe” (liksom Schough) medan Blackstenius får kuta på rakt (helst) fram och panga på). Tror på antingen en riktig ”gnetmatch” som Sverige till slut vinner med uddamål eller en maxinsats och storseger. Gissar att första 20 sätter tonen och om Belgien skulle göra mål kan det bli skakigt. Asllani säger att det är inget att spara på. Ja och nej. England har i alla fall flera dagars extra återhämtning jämfört med Sverige i en eventuell semifinal.

    • Tur i alla matcherna? Det finns inget som heter tur i idrott. Resultaten räknas. Ingemar Stenmark lär ha sagt något klokt om tur: ”Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.

  • Ilestedt-Sembrant känns rätt givet om alla är friska. Och jag kan inte tänka mig att PG experimenterar med Nilden i den här matchen.
   Apropå backar; varför är Emma Kullberg med i truppen? Hon verkar vara femte val som mittback.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.