Startelvan är klar – Nildén gör tävlingsdebut

Det är drygt en timme till avspark i EM-kvartsfinalen mellan Sverige och Belgien, och efter några röriga dagar har vi en startelva. Den ser ut så här:

Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda NildénJohanna Rytting KanerydFilippa Angeldahl, Nathalie BjörnFridolina Rolfö – Kosovare Asllani (lagkapen) – Stina Blackstenius.

Amanda Nildén

De senaste dagarnas covid-kaos har ju rört om det i den svenska truppen. Man har inte vetat vilka som kan spela, och vilka som är sjuka. Personligen har jag låtit bli att spekulera för mycket. Det har ju liksom funnits så otroligt många varianter. Peter Gerhardsson ställde ju till och med upp med fyra mittbackar i en match härom året.

Då var Amanda Ilestedt högerback. Det är hon i dag också. För det är ytterbackarna som är utbytta sedan 5–0-segern mot Portugal Hanna Glas och Jonna Andersson har fått ge plats åt Juventusspelarna Sembrant och Nildén i elvan. Men Sembrant tar alltså plats i mitten, och flyttar ut Ilestedt på kanten.

För Nildén blir det tävlingsdebut i A-landslaget. Jag antar att hon får chansen eftersom hon har bra fasta situationer, och avsaknaden av en bra vänsterfot var stor mot Schweiz.

I övrigt vilas Caroline Seger även i dag. Huruvida det är en säkerhetsåtgärd eller inte lär vi få besked om längre fram. Hon sitter dock med på bänken. Däremot är Glas, Andersson och Emma Kullberg utanför matchtruppen.

21.00 är det avspark i Leigh. I potten ligger en resa till Bramall Lane i Sheffield på tisdag. Där väntar värdnationen England i semifinal. Som vi numera vet finns det inga bronsmedaljer i EM, så tisdagens match är också en medaljmatch.

Det är alltså Belgien som står mellan Sverige och en medaljmatch. Belgien är ett lag som Sverige skall besegra. Det är den typen av lag som vårt landslag i princip alltid vinner mot. Det är inte alltid vackra segrar, men det brukar bli segrar.

Vid en snabb utblick i övriga världen noteras att gruppspelet nu är avklarat i de Sydamerikanska mästerskapen. Det blir semifinaler mellan Colombia–Argentina och Brasilien–Paraguay. De matcherna spelas natten mot tisdag respektive natten mot onsdag. Viaplay har sändningsrätt och borde visa matcherna.

Tre av semifinallagen kommer att ta direktplatser till VM. Det fjärde får spela playoff. Även femman har en playoffplats. Därför blir det match om femte pris mellan Chile och Venezuela natten mot måndag.

I morgon 22.00 är det dessutom final i Afrikanska mästerskapen mellan Marocko och Sydafrika.

10 tankar på “Startelvan är klar – Nildén gör tävlingsdebut

 1. Woho! Det är lite den känslan jag får av startelvan, givet att favoriter som Jonna är sjuka alltså. Kul med Nildén och jag har läst (eller hört) att Ilestedt hade en roll i Tyskland där hon gick upp i anfallet ofta för inlägg från andra sidan. Hon möter Philtjens som är 150cm lång i så fall, så jag hoppas hon har den rollen och vågar!

 2. Vi alla förbundskaptener här på bloggen fick som vanligt tji, även om några nog är mer nöjda med startelvan än andra. Grattis till signaturen ”Alexander” som prickade in Nildén som vänsterback! Det ska bli intressant att se hur det går idag utan Seger som styrspelare. Även om det går bra så tror jag hon kommer med igen så fort det går. Det är nog bara skada eller känning som håller henne utanför en startelva något år till. Nildén in var allt Gerhardsson vågade i form av ”gambling”. Är det bara jag eller blir svenska förbundskaptener allt mer lika varandra, åtminstone från Dennerby och framåt?

  • Tror snarare det är så att Gerhardsson efter fem år på jobbet har testat sig fram och hittat den uppställning han föredrar. Och har man hittat det man vill ändrar man inte för ändrandets skull.

   • Visst, men Covid, Segers frånvaro och ”ersättare”, liksom för övrigt frånvaron av Jakobssons är exempel på saker som knappast är ”framtestade”. Drar man det där med att inte ändra för ändrandets skull till sin spets blir det konserverande snarare än framsynt när det gäller val av spelare. Gerhardsson ändrar helst/bara när yttre omständigheter tvingar honom till det, som Nildén istället för Andersson? Hade Nildén annars fått tävlingsdebutera i en EM-kvartsfinal? Jag tvivlar.

    • Kontinuitet är en framgångsfaktor. En av de största. Kollar du England testade Wiegman rätt rejält inför EM. Men när hon väl hade valt spelare för mästerskapet har hon kört stenhårt med dem, precis som hon gjorde i Nederländerna. I EM har hon startat samma elva spelare i alla matcher, även den betydelselösa mot Nordirland.
     Just Gerhardsson och Wiegman är de två av de mest framgångsrika förbundskaptenerna i världen den senaste femårsperioden. Och jämför du deras coachning i mästerskap är svensken den betydligt mer experimenterande tränaren. Jag kan exempelvis lova att han hade bytt hela elvan om Sverige hade haft en betydelselös match.
     Tittar vi på det svenska laget så skulle jag absolut säga att det faktum att Björn är första alternativet som sexa är framtestat. Rytting Kaneryd på högerkanten är också testat. Häckenspelaren har startat två VM-kvalmatcher och den ena matchen i Algarve cup. Dessutom har hon ju gjort flera inhopp på kanten.

    • OK, jag säger inte att inga spelarval är framtestade, bara att ”riskbenägenheten” eller ”chansbenägenheten” inte utmärker Gerhardsson. Jag tror också att han kunnat byta ut hela elvan i en betydelselös match (själv tycker jag inte det finns sådana), men nu var det ju EM det var frågan om. ”Framtestningen” av Kaneryd var väl rätt summarisk och existerade den alls när det gäller Nildén som fick tävlingsdebutera i en EM-kvartsfinal…..

   • Det som är intressant är att inför EM var alla överens om att konkurrensen i landslaget aldrig varit så stor som nu. Då skulle man kanske tro att man skulle göra vissa ändringar beroende på vilket motstånd man möter osv, men i princip används samma spelare om de är friska, trots att spelet inte fungerat helt och att vissa spelare inte alltid gjort bra insatser.

 3. Herrejises vad Sverige är usla på att pricka mål. Särskilt Stina är helt fenomenalt usel. Får bollen rakt framför sig lyckas ändå klumpa ihop sig. Angeldal och Björn ska också nämnas särskilt, går och snubblar i skottögonblicket trots att ingen motspelare stör. Det är horribelt. Fridolina är en besvikelse i turneringen helt allmänt måste jag säga. Har väntat på att det ska lossna för henne, men det händer inte. Sverige krånglar väl sig igenom detta till sist, men någon medalj blir det inte, England tar det.

  Men hurra för Nildén som startspelare! Kändes som det naturliga valet, men med Magda-kärleken vet man aldrig.

 4. Knapp kvart kvar – det luktar förlängning. Sverige över 20 försök, men bara en tredjedel på mål. Av ett tiotal hörnor har alla utom en (71 min) varit antingen överlånga eller för korta och flacka mot första stolpen. Anden är villig, men köttet är svagt är kanske det ordspråk som bäst karakteriserar Sveriges insats så här långt.

 5. Tyckte Nildén såg trött ut efter 60 min, och fuskade i hemjobbet, blev tom omsprungen av Rolfö en gång. Inte så konstigt med tanke på att hon inte spelat match på länge. Hoppas hon går framåt med en match i kroppen för mot Mead och Hemp blir det andra bullar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.