Perissets straff tog Frankrike vidare – Guld till Sydafrika

Frankrike är klart för sin första EM-semifinal. Men det krävdes en straff i förlängning för att vinna mot ett rätt blekt Nederländerna.

Frankrike dominerade totalt i den första halvleken. Och man skapade mest även i resten av matchen. Totalt slutade avsluten 31–9, varav 11–1 i avslut mot mål.

Nederländerna åt sig in i matchen rent spelmässigt. Och när Grace Geyoro nickade utanför helt tomt mål i 87:e minuten trodde jag kanske att de franska nerverna skulle sänka de blåklädda.

När Dominque Janssen kom snett in i en duell med Kadidiatou Diani i förlängningen gick VAR in och fixade en solklar fransk straff. Riktigt svagt av domare Ivana Martinčić från Kroatien att inte se den straffen direkt.

Högerbacken Eve Perisset hade inga franska nerver när hon klev fram och slog in straffen. Duktiga Daphne van Domselaar gjorde en kanonmatch, och gick även åt rätt håll på Perissets straff. Men bollen gick in, och Frankrike vann till slut hur rättvist som helst.

Nu har Frankrike övervunnit förbannelsen att vinna en EM-kvartsfinal. Fast det finns fler förbannelser att övervinna. Frankrikes A-landslag har fortsatt aldrig vunnit en mästerskapsmedalj. De gånger i VM och OS som de har tagit sig förbi kvartsfinalen har de förlorat både semifinal och bronsmatch.

Nu väntar Tyskland i semifinalen, ett Tyskland som har visat en effektivitet som Frankrike saknade i kväll. Tyskland har dessutom fyra raka nollor med sig till semifinalen. Frankrike höll nollan i dag, men har släppt in mål i de andra tre matcherna. Jag håller Tyskland som favorit mot ett franskt lag som känns som ett medgångsgäng.

När det gäller Nederländerna var det inte deras turnering. De har störts av massor med skador och sjukdomar. Storstjärnan Vivanne Miedema såg rätt blek ut i dagens match. Att hon drabbades av covid kan ha kostat dyrt för det nederländska laget.

På en annan tv-skärm har jag kollat på den Afrikanska mästerskapsfinalen. Där vann Sydafrika mot värdnationen Marocko med 2–1 efter två mål från den före detta Morön-anfallaren Hildah Magaia. Jag kan inte säga att jag hade jättemycket fokus på den matchen. Men av det jag såg så var Sydafrika det bättre laget, och vann rättvist.

Det var Sydafrikas första titel efter att tidigare åkt på hela fem finalförluster. Stort grattis Banyana Banyana.

Glädjande var att det var jättemycket folk på läktarna i Rabat. Mindre glädjande att de hela tiden riktade laserstrålar mot de sydafrikanska spelarna. Sådan skit behöver vi inte få in i damfotbollen.

34 tankar på “Perissets straff tog Frankrike vidare – Guld till Sydafrika

 1. Vilket lag som än vinner EM 2022 blir det ett landslag som är väldigt offensivt i sitt spelsätt och tanke. Sverige är lika nederlagstippat mot England som Sverige var mot USA 2016 i kvartsfinalen. Om det blir ett för Sverige lyckat resultat, seger, mot England på tisdag känner man tvivel inför.

  • Nej. Sverige var mycket sämre 2016. Och vårt landslag är inte i närheten av lika nederlagstippat nu som det var mot USA. Då hade Pia Sundhages lag kommit grupptrea efter att ha blivit överkört av Brasilien med hemska 5–1 och sedan nått 0–0 mot Kina i en krampaktig tillställning. Det har sett mycket bättre ut i den här turneringen än det gjorde då.

 2. Nu vet jag inte vem som tror på Sverige mot England tisdag, kanske fler än jag tror, men Kosovare Asllani har nog spillt sitt bästa krut i den här turneringen , enligt tidningar i morse, och det är väl inte så bra med hänsyn till Sveriges möjligheter till vinst om England håller sin höga standard.

  • Det låter onekligen så, att Asllani är utpumpad. Blackstenius fick någon smäll på foten men det verkar vara helt lugnt. Förhoppningvis kommer vi kunna ställa upp med i stort sett samma lag som mot Belgien. Förhoppningvis har Glas kunnat stegra sin träning och kan vara reda att spela på tisdag. Men Jonna Andersson har jag svårt att se hinna tillbaka.
   Mycket talar för England men Sverige har absolut chansen. Jag ser fram emot att se detta svenska lag försöka stå upp mot hemmanationen!

  • Kanske är Kosse helt slut, tror dock att hon är tillbaka till matchen i gott slag om det nu inte är en skada. Hon har idag och imorgon att återhämta sig och de taktiska träningarna kommer hon nog kunna hantera att missa. Värre är det med Schough, hon verkar ju vara sjuk/skadad och då måste Rolfö på något sätt klara av att höja sig. Och Nildén kommer nog få behålla sin plats…

 3. Starkt av Frankrike att vinna till slut i förlängning mot ett bra och kämpande Nederländerna. Det var ändå europamästarinnorna och VM-tvåan Frankrike besegrade. Förhoppningsvis kan Frankrike vinna även semifinalen och gå till final. Samtidigt är det en tuff förlust för Nederländerna, samtidigt som det finns positiva saker för nederländskorna att ta med sej. Ett ombyggt och skadedrabbat Nederländerna kunde pressa ett starkt Frankrike ända in på mållinjen. Reservmålvakten Daphne van Domselaar visade sej verkligen var redo för uppgiften när hon fick hoppa in i första matchen mot Sverige och bör få fortsatt förtroende som målvaktsetta. Nederländerna blir att räkna med i VM-slutspelet nästa år.

    • Tyskland och England har spelat mycket underhållande. En drömfinal. Hur du upplever en fotbollsmatch ter sig verklighetsfrämmande. Om dom två mest underhållande lagen är trista så verkar du tillhöra dom damfotbollshatare som skriver på BBC:s läsar -kommentarssidor efter varje match i detta EM. Damfotboll är trist hur än underhållande lag som Tyskland och England än är skrivs det där. Jo, det känns igen. Man säger sig vara för damfotboll som du men visar sin verkliga hatiska inställning till damfotbollen. Tyskland har varit trist? Tala om att hata damfotboll i så fall. Du har visat ditt verkliga jag med ditt hat mot damfotbollen

    • ”hela EM” = hela tävlingsidén, dvs grundvalen och namnets bokstavliga bemärkelse från 1984. ”nu” = de senaste åren.

     Fina halmdockor.

   • Håkan, det är fullt möjligt att tycka att Tyskland som vunnit vad, 8 av 12 EM, vore det tristaste laget som kunde vinna (igen) utan att därmed tycka att deras fotboll är tråkig i sig. Precis som det inte är nödvändigtvis är Lyons spel som gör att folk vill se andra lag på CL-tronen, eller att andra (på herrsidan) blir överlyckliga när någon annan vinner Serie A än Juventus för nio scudetto på raken får sägas vara både tråkigt och rätt illa för ligans anseende. Och man måste inte hata fotbollen för att man faktiskt ogillar ett lag bara, det är tex helt ok att tycka att England är ett lag med en av de mest kontinuerliga filmarna (White) som fått domarfördelar (inklusive av VAR) som ingen annan fått i EM med sig, som genom åren uppvisat en ocharmig attityd, och att det därför vore fullständigt genom trist om de vann. Om Frankrike vann däremot, det kunde jag leva med. 🙂

    • Nu har inte en enda av dessa tyskor vunnit EM för seniorer en enda gång och att dessa skulle lägga sig för att deras föregångare vunnit EM är på gränsen till ett groteskt sett att se på detta. Varje spelare vill skriva sin historia och det ska man verkligen respektera. Att det skulle vara tråkigt om Tyskland vann sin 9:e titel i EM är respektlöst mot dagens tyska damlandslag. Nej, det skulle inte vara tråkigt om Tyskland vann detta EM. Tyskland har inte tagit medalj i de tre senaste VM, och var inte ens med i senaste OS. Förra EM blev det kvartsfinal för Tyskland. Så lite tunt med framgångar för Tyskland de senaste åren.

 4. Förhoppningsvis vinner Tyskland semifinalen och går till final och vinner hela detta Europamästerskap. Men vinner något annat landslag så visst, gratulerar

 5. Sett till förhandstips är inget av semifinallagen någon sensation – tvärtom. Möjligen hade Spanien eller Nederländerna kunnat vara där. I kvartsfinalerna har Tyskland imponerat mest och är enda lag som vunnit inom 90 min. Sverige vann på tilläggstid medan både England och Frankrike behövde förlängning för att vinna. I den jämförelsen är det ändå skapligt gjort av Sverige. I TV-studion talades det om Sembrants blick och beslutsamhet. Jag vill dock peka på något minst lika viktigt, nämligen när Asllani tog god tid på sig vid hörnan och stod framåtböjd över bollen några sekunder extra, ungefär som: nu måste det ske! Detta sagt kan nog Tyskland och Sverige anses haft lättare motstånd. För både Sverige och Frankrike var det en situation ett mål som avgjorde. Av kvartsfinalförlorarna var det väl egentligen bara Spanien som hade anfallskraft och kvalitet nog över tid för att ha realistisk chans att vinna. Jag tycker Sverige och Frankrike ställde till det för sig själva mer än vad motståndarna gjorde.

  Betyder det här något i semifinalerna? Sannolikt går i varje fall Tyskland ut med stort och berättigat självförtroende. Osäkert i övrigt, men jag tror att Sverige måste upp några snäpp på flera punkter. För det första måste de snabbare komma upp i anfall istället för att fundera och ”bolla gris” med sidledspassningar i försvaret. För det andra kommer de sannolikt inte att få lika många hörnor som i kvartsfinalen. Därför måste hörnorna bli bättre. Av drygt ett dussin hörnor i kvartsfinalen var det bara några stycken som inte var överlånga och passerade alla eller för flacka och lättförsvarade mot första stolpen. Jag är ingen vän av korta hörnor om dessas fördelar (som att slå till spelare som får bättre vinkel för inlägg) inte utnyttjas, men någon gång kan det vara värt att pröva för att inte bli för lättlästa. För det tredje måste passningsprecisionen förbättras med bibehållet eller till och med ökat tempo. För det fjärde måste nyckelspelare som Asllani och Rolfö göra sin bästa match under mästerskapet. Sverige kan och behöver överraska, men givet dagens förutsättningar och hur det har sett ut och presterats ger jag dem 35 procents chans att vinna mot England.

  • England har egentligen inte stött på en enda motgång under Wiegman. De har haft tur att rätt spelare har drabbats av covid och inte några bärande spelare som Sverige har fått. Hon har kunnat spela ihop ett lag utan några störningar som Sverige har haft. Om inte Seger eller Asllani kan vara med är det ännu ett bakslag för Sverige.
   Antingen tror jag England kör över Sverige fullständigt eller blir det den bästa matchen att svenskt damlandslag någonsin har spelat. Verkligen ytterligheterna av varandra men så känns det! Antingen kollapsar Sverige både mentalt och fysiskt efter allt som har hänt, eller tar dem sig samman och gör en riktig ” håll käften prestation”! Nu är det upp till Sverige att svara upp med den intensitet som engelskorna kommer med. Det krävs att alla spelar på sin absolut bästa förmåga. Vi måste höja tempot i allt vi gör för att ha en chans. England har verkligen spelats rakt i händerna med två extra vilodagar och allt vad det är! Med den uppladdningen Sverige har haft, har svenskorna verkligen ingenting att skämmas för om de skulle åka ut i semi. Jag hoppas verkligen Gerhardsson får dem att förstå det. Att de bara går ut och njuter och inte tänker så mycket, låt allt bara hända.
   Skulle England däremot få stryk är det för mig ett megafiasko för dem. De har som sagt fått allt upplagt på silverfat.

   När vi spelade med treback mot Nederländerna ströp vi deras kantspel väldigt bra så jag är faktiskt lite inne på att köra med det nu också. Åtminstone starta så för att hålla tätt i början av matchen.

 6. 35 procents vinstchans mot England? Ja, det är iallafall mycket bättre än de 0 procent som andra ”förståsigpåare” siar om. Hoppas din prognos ligger närmare verkligheten. 😉

  • Ojdå, det kan väl ändå inte stämma att en enkel amatör som jag skulle tillhöra ”förståsigpåarna”??? Jag var kanske onödigt positiv…..;-)

 7. Denna match var ju en déjà vu. Men matchbilden svängde verkligen totalt beroende på om Frankrike kände för att spela eller inte. Dessa egoister kommer inte kunna rå på en riktig lagmaskin. Jag får be att redan nu gratulera Tyskland till guldet, tråkigt nog.

  Domselaar tycker jag har varit turneringens bästa målvakt. Inte ett enda dåligt ingripande i de två första gruppspelsmatcherna och denna.

  Zambia slog Nigeria! Nigeria helt utanför pallen för..! Jaha, det var tydligen inte första gången faktiskt, utan andra. Men ändå.

  I Sydamerika har Chile tappat stinget och får idag kämpa för att åtminstone nå interkonfederationskvalet till VM. Det lutar åt att Colombia och Argentina tar VM-platserna efter Brasilien.

  • Oerhört glädjande om det grandiost underhållande tyska laget vinner detta EM. Framförallt för oss som uppskattar damfotboll är det en seger för fotbollen som idè. Offensivt underhållande och respekt för publik och motståndare står detta tyska landslag för

   • Eller så får man spela fotboll och vinna på mer än ett sätt utan att hela sporten blir lidande av det?

   • Tyskland spelar bra och förtjänar att vinna denna turnering av vad vi sett såhär långt, men det underminerar hela tävlingen, EM som sådant, att Tyskland kammar hem titeln hela tiden. Jag är inte övertygad att det gagnar damfotboll, hur bra Tyskland än är. För de som saknar djupa kunskaper och intresse ter det sig som att utvecklingen står still, och oavsett är det inte underhållande när utgången hela tiden är given.

    Jag tröttnade 2013. Till 2017 hade jag förnyat intresse pga utökningen av antalet lag, jag var nyfiken på vad som dolde sig i myllan strax under toppskiktet. Österrike, Schweiz och Belgien var roliga att se på, minns jag. Jag upptäckte Wullaert då. Jag fick se Bachmann i sitt landslag. Feiersinger var ett roligt namn och en frejdig spelare som charmade oss alla. Jag blir fan tårögd när jag tänker tillbaka på det. Jag brydde mig inte om att titta på Danmark–Tyskland, för jag tänkte att germanerna såklart vinner, oavsett hur de spelar. Men så förlorade de, otroligt nog! Och ett helt oväntat Nederländerna kammade hem det, och det välförtjänt! Det gav mig nytt intresse till EM som sådant. Att Sverige slog Tyskland i VM 2019 var ett enormt äntligen-ögonblick som spädde på det. Men om nu allt ska återgå till det gamla, och 2017 bara var en engångsföreteelse, så är i alla fall inte jag intresserad. Och jag tror många andra känner ungefär likadant.

    Jag tror inte det är bra för de andra lagen heller. Att känna att vad de än tar sig för så vinner Tyskland ändå, det sänker motivationen och ambitionen, och i slutändan stagnerar sporten av det.

    Jag tror att du och många andra grovt underskattar vilken enorm vitamininjektion EM 2017 var. Alla fick se att det gick att vinna, och det gick att slå Tyskland. Plötsligt blev det intressant att satsa. Tysklands sorti i VM 2019 bekräftade det. Ska allt det göras ogjort så är Tysklands fina fotboll en pyrrhusseger.

    • Jag vet inte om jag tycker att Tyskland har varit så fantastiskt bra. De fick in några tidiga mål mot Spanien och sedan dominerade spanjorskorna hela matchen och kunde ha fått in några mål.
     I kvarten hade Österrike tre ramträffar och jag tycker inte tyskornas försvar var helt övertygande. De släppte till ganska många lägen och speciellt på fasta situationer var de ganska svaga faktiskt. Där kommer Frankrike kunna straffa dem hårt.
     Sedan har ju Tyskland likt England denna sjuka fördelen med 2 extra vilodagar. För egen del hoppas jag att Frankrike kör över dem. Tycker Frankrike har spelat den bästa fotbollen men de saknar Katoto något enormt. Med henne skulle de varit megafavoriter, nu tror jag det blir jämnt.

    • Jasmine: Varför då?

     Alexander: Mycket bra påpekande. Glädjande med ett genomtänkt och seriöst svar.

 8. Sara Däbrits gjorde två inhopp 2013. I andra halvlek. Schult och Huth spelade inte alls överhuvudtaget. Knappast medverkande till det tyska guldet dessa tre utan mest som moraliskt stöd

 9. Har Frankrike varit så bra egentligen? Ineffektiva så för fotbollens bästa måste Tyskland vinna och hoppas jag, att Tyskland kör över Frankrike. Frankrike har fått mer lovord än dom förtjänat. Och ser ut som att dom hoppas jag, får rejält med däng av tyskorna

 10. Ska Frankrike rubba Tyskland kan dom inte vara så ineffektiva. Då blir det 3-0 till Tyskland istället för 3-3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.