Argentina till VM – upplagt för England

I natt blev Argentina 22:a land att kvala in till nästa års VM-slutspel. Man blev det efter en riktigt tuff 3–1-seger mot Paraguay. Med en kvart kvar av matchen ledde Paraguay med 1–0, och såg ut att vara på väg mot en historisk VM-debut på damsidan.

I det läget försvarade Paraguay sig bra genom att centrera laget och se till att ha mycket folk framför målet när Argentina började närma sig. Dessutom gjorde målvakten Alicia Bobadilla ett stabilt intryck.

I mitten av den andra halvleken var tidigare Real Madridforwarden Jessica Martinez millimetrar ifrån att punktera matchen. Men hennes stenhårda distansskott tog i ribbans underkant, och ut.

I stället stod Argentina för en spektakulär vändning. Kvitteringen var en kontring i 78:e minuten. Rutinerade Sole Jaimes stod för en fin skarvnick som helt friställde snabba Yamila Rodriguez. Sedan stod det och vägde. Jag tyckte faktiskt att Paraguay kändes hetare. Men i den 90:e minuten fick Argentina frispark precis utanför offensivt straffområde för en något orutinerad hands.

Florencia Bonsegundo klev fram och sköt Argentina till VM. Och på övertid satte Rodriguez spiken i kistan.

I och med att Argentina tog bronset i Copa America och kvalade in till VM är alltså 22 länder klara för mästerskapet i Australien och Nya Zeeland nästa år. Nämligen:

Värdnationer (2): Australien och Nya Zeeland.

Europa (4 av 11): Danmark, Frankrike, Spanien och Sverige.

Asien (5): Kina, Sydkorea, Japan, Filippinerna och Vietnam.

Nordamerika (4): USA, Kanada, Costa Rica och Jamaica.

Sydamerika (3): Brasilien, Colombia och Argentina.

Afrika (4): Sydafrika, Marocko, Nigeria och Zambia.

Det är alltså sju europeiska platser till som skall bli klara under hösten. De sista tre platserna fördelas sedan i ett interkontinentalt playoff nästa vår. Där får tio lag vara med. Nio av de tio är klara, nämligen:

Taiwan, Thailand, Kamerun, Senegal, Haiti, Panama, Paraguay, Chile och i förmiddags vann Papua Nya Guinea det oceaniska VM-kvalet och tog en playoffplats. Här skall även ett europeiskt lag tillkomma.

Det kommande dygnet är det alltså dags för två stora finaler. Först möts Colombia och Brasilien på Viaplay 02.00 i natt i Copa Americas final. Där är Pia Sundhage:s lag klar favorit, trots att Colombia har hemmaplan.

Brasilien har vunnit sju av de tidigare åtta sydamerikanska mästerskap som spelats. Och Brasiliens damer har aldrig förlorat en final i Copa America. Den gången man blev tvåa (2006) var det gruppspel om segern mellan fyra lag.

I Europa har Tyskland vunnit åtta av de tolv Europamästerskap som hittills avgjorts. Trots det är det England som räknas som den stora favoriten inför den final mot tyskorna som startar 18.00 i morgon på Wembley – och på SVT.

Allt är liksom upplagt för det engelska laget. Allt har gått dess väg hittills. Inte nog med att man har hemmaplan och får spela final inför 90 000 på Wembley. Som värdnation fick man lägga spelschemat och kunde se till att få fler vilodagar än alla motståndare. Framför såg arrangören till att lagen i grupperna A och B fick stor fördel i semifinalerna med två fler vilodagar än sina motståndare.

Föga överraskande är det just lag från grupperna A och B som möts i finalen. England har även haft maximalt flyt med skador och sjukdomar. Visst hade Ellen White covid under uppladdningen. Men sedan EM började har England kunnat starta med samma elva spelare i samtliga fem matcher. Flera av de elva har dessutom lyckats pricka in en rejäl formtopp, inte minst Beth Mead som inte platsade i den brittiska OS-truppen i fjol, men nu toppar skytteligan i EM.

England är alltså de flestas favorit. England var också min guldfavorit redan innan mästerskapet. Men min känsla nu är det kan bli tysk guldfest på Wembley i morgon.

Sverige visade under de första 30 minuterna av semifinalen att det går att såra England genom ett bra presspel. Och just Tyskland har ju haft turneringens bästa presspel. De har även en glödhet forward i Alexandra Popp. De målen hon gjorde i semifinalen mot Frankrike var på alla sätt mästerliga.

Som grädde på det tyska moset har många av de tyska spelarna bra känslor från Wembley. När lagen möttes där på senhösten 2019 vann Tyskland med 2–1 efter mål av Popp och Klara Bühl.

Tyvärr kan det inte bli en repris. Jag skriver tyvärr eftersom det tycks vara så att Bühl ännu inte är friskförklarad från covid, och således inte kan spela.

2 tankar på “Argentina till VM – upplagt för England

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.