Dålig lottning för svensk damfotboll

Om damallsvenskan även fortsättningsvis skall ha tre platser i Champions League krävs det att svenska lag vinner matcher. Framför allt ställs nu hoppet till FC Rosengård. Men dagens lottning var inget vidare ur rankingsynpunkt.

Rosengård hamnade i grupp D tillsammans med FC Barcelona, FC Bayern München och SL Benfica. Det är den allra tuffaste gruppen i turneringen, och tyvärr finns där inga säkra segrar. Väldigt dåligt för svensk damfotboll.

Dessutom fick Roma en så bra lottning att de har god chans att gå till kvartsfinal. Därmed kan vi vara helt säkra på att Italien kommer att passera Sverige på nationsrankingen. Då är Sverige nere på den sjundeplats som man måste vara på för att få ha tre lag.

Det gäller att i första hand hålla Tjeckien, Danmark och Portugal bakom. Med tanke på att rankingen räknas över en femårsperiod och att Sverige de närmaste två åren tvingas styrka två höga poäng är risken uppenbar att damallsvenskan bara har två platser till den turnering som inleds sommaren 2025. Framför allt Portugal

8 tankar på “Dålig lottning för svensk damfotboll

 1. Ur Rosengårds och svensk synvinkel är det den tuffaste gruppen. Annars är ju grupperna A och C tuffare ur den aspekten att två ”storlag” kommer att åka ut. Dock har de grupperna varsitt strykgäng som man hade önskat i Rosengårds grupp. Roma är rimligtvis det lag som är mest nöjda.

  England kan mycket väl stå utan representant i kvartsfinal den här säsongen.

   • Både Real Madrid och Juventus nådde kvartsfinal förra säsongen. Chelsea/Arsenal och Lyon/PSG, etta och tvåa i England respektive Frankrike. Men jag håller med så till vida att totalt sett över alla fyra lag grupperna kanske grupp D är tuffast.

    Tror dock Arsenal t.ex. hellre hade tagit Rosengård/Benfica än Juventus/Zürich.

 2. Samtidigt som man önskar att Bayern München och Barcelona spelar sin bästa fotboll när dom kommer till Malmö så är det också så att det finns en förhoppning att dessa lag inte gör det , så att Rosengård kan ta någon poäng mot dessa två topplag. Typ Benfica-Bayern 0-0 förra säsongen. Mot Häcken i fjol visade Bayern München ,4-0,5-1 till Bayern, och Lyon ,4-0, 3-0 till Lyon, sin bästa sida mot Häcken. Ja, det får bli som det blir. Rosengård-Benfica väldigt jämnt på förhand.

 3. Wolfsburg och Roma är för mig de enda som drog vinstlotterna. Jag tror Rosengård hade fått det väldigt tufft oavsett vilken av de andra grupperna de hade hamnat i. Chelsea och Arsenal kan inte vara särskilt nöjda med lottningen. De kan mycket väl åka i gruppen, Juventus och REAL är otäcka att möta och de har visat hur cyniska de är i enstaka matcher. Å andra sidan blir det många heta svenskmöten dels mellan Chelsea och PSG men kanske framförallt mellan Arsenal och Juve. Där har ju Hurtig precis bytt klubb till Arsenal och Joe Montemurro har gått åt andra hållet. Jag hoppas på heta ordväxlingar mellan Montemurro och Eidevall! På förhand känns det svårt att tippa utgången av grupperna vilket känns kul. Hur som helst blir det många bra matcher med hög kvalite.

 4. Och där dog intresset för Champions League än en gång.

  Med tanke på att svenska lag ändå får megaspö och överlag inte mäktar med det hela så är det kanske lika bra att bara två lag går dit. För ärligt talat är det ändå bara vinnaren av ligan som har en chans att komma till CL-gruppen, de andra två har för svår väg. Två lag ger dessutom ett bättre snitt, så det finns en mekanism på så vis att kunna svinga sig upp igen.

  En utökning av Europaspelet skulle bli en räddning, då en svenska tvåa och trea torde vara betydligt bättre än en portugisisk, dansk eller tjeckisk dito. Sverige har en bra bredd men saknar spets, och CL är så tråkig att den bara belönar spets.

  Hur hade ett spanskt eller franskt mittenlag i högstaserien stått sig i Damallsvenskan?

 5. Blir spännande mellan lagen i grupp A, om man räknar bort slagpåsen Vllaznia förstås. Varken Chelsea eller PSG har imponerat direkt så här långt under säsongen, medan utmanaren Real Madrid kanske tagit ett kliv uppåt.

  Är det förresten någon som vet vad som hänt med Bea Sprung? Har inte sett henne spela efter sommaren för Rosengård varken i damallsvenskan eller UWCL-playoffet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.