Kryss mot Spaniens reserver

Sverige fick på fredagskvällen bara 1–1 borta mot ett spanskt B- eller C-lag. Jag var på Borås Arena under kvällen och såg Alingsås FC United vinna DM-finalen i Västergötland med 3–2 mot Bergdalen. Därmed har jag inte hunnit se så mycket av matchen.

Mellan allt jobb hann jag se delar av slutminuterna. Då hade Spanien tryck, och var närmast segern. Sedan har jag hunnit kolla första kvarten koncentrerat. Och där var Sverige överlägset, och pressade sönder det nykomponerade spanska laget.

Dessutom gjorde Rebecka Blomqvist ett väldigt fint mål, framspelad av i första hand Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani. Ett mål som kom i den 14:e minuten efter tålmodigt uppbyggnadsspel. Efter en inspark slog det svenska laget sju passningar i backlinje och defensivt mittfält innan Linda Sembrant först tog fram bollen och sedan slog en härlig passning till Rolfö. En passning som slog ut både det spanska anfallet och mittfältet.

Utifrån den där inledningskvarten är det svårt att förstå hur avslutningen av matchen kunde se så annorlunda ut. Men utifrån det här klippet från det spanska förbundets Youtubekanal tycks Sverige ha tappat kommandot strax efter ledningsmålet.

Det jag sett hittills är att Sverige spelade ett 3–4–2–1 med följande startelva: Zecira MusovicAmanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena ErikssonJohanna Rytting Kaneryd, Hanna Bennison, Elin Rubensson, Amanda Nildén – Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö – Rebecka Blomqvist.

Utöver Spanien–Sverige spelade ytterligare några intressanta träningsmatcher under fredagskvällen. Jag noterade följande resultat:

 • Norge–Brasilien 1–4
 • Tyskland–Frankrike 2–1
 • England–USA 2–1 inför 76 893 åskådare

4 tankar på “Kryss mot Spaniens reserver

 1. Sverige är bra i den höga pressen men mindre bra i det låga försvarsspelet. När man lyckas pressa fast spanjorskorna högt vinner man tillbaka bollen gång på gång! Men så fort de blir bortspelade finns det hav att spela på. Eftersom värd mittbackar inte är sms snabbaste börjar jag undra om det inte är dags att kanske börja försvars lite lägre. Åtminstone mot riktigt bra lag för annars blir man straffade. Grejen med Sverige är att det finns inget mellanläge. Det är antingen hög press eller ligga lågt. Första kvarten satte man pressen bra men sedan vet jag inte riktigt vad som händer. I andra halvlek har man väldigt svårt att få tag i bollen och är knappt över på Spaniens planhalva. När bytena gjordes blev man om möjligt ännu mer nedryckta. Men det egna passningsspelet måste bli betydligt bättre! Det var inte många passningar man fick ihop i rad. Nilden och Rolfö kombinerar fint några gånger och JRK skapar situationer på högerkanten. Men utöver det har jag svårt att se en röd tråd i anfallsspelet. Hur vill man egentligen ta sig till målchanser? Man grötar ihop allt på högerkanten som vanligt och spelvändningarna tar alldeles för lång tid. Men det som oroar lite är att kontringsspelet var mer eller mindre obefintligt. Mot sådana här lag är Sverige väldigt beroende av Blackstenius. Nu fanns det ingen att sätta bollar på när man är pressade. Att Blomqvist får så mycket beröm för sin insats tycker jag är lite konstigt, förutom målet var hon ytterst osynlig. För mig var det två spelare som stack ut. Musovic börjar lite darrigt men sedan är det hon som håller kvar Sverige i matchen. Hon förtjänade att få hålla nollan men det är svårt när hon fick så dålig hjälp av sina försvarare. JRK tycker jag gör sin bästa landskamp ikväll. Hon kom förbi varje gång hon utmanade och inspelen var även dem bättre än tidigare. Utan att veta är känslan att hon sprang mest i Sverige. Hon var tveklöst bäst av utespelarna. Hon var Sveriges bästa försvarsspelare också vilket säger en del. Hon fick ställas mot enligt mig an av världens bästa spelare en mot en i Castillo och jag har svårt att se någon annan i truppen göra det lika bra som wingback nu när Glas inte är med. Ska Sverige spela med wingbacks blev det idag tydligt att JRK är den som ska spela till höger. Ibland går hon bort sig lite men oftast hinner hon tillbaka och reparera det pga sina kvicka fötter.

  Samtidigt kan man kanske inte begära att spelet ska sitta perfekt när det är ett helt nytt innermittfält som aldrig har spelat med varandra tidigare. På kanterna är det JRK och Nilden som inte har spelat så överdrivet många landskamper. Lägg därtill en backlinje som ser allt annat än trygg ut. Likt herrlandslaget börjar faktiskt mittbackarna bli den svaga länken. Det känns farligt så fort bollen närmar sig straffområdet. Det gör mig orolig att det ser så rörigt ut. Man missar i markeringen och det som i den här matchen var under alla kritik är agerandet på defensiva hörnor. Det blir hyperfarligt på varenda hörna och där är vi riktigt svaga. Vid målet är det 3 svenskor som mer eller mindre står på samma kvadratmeter och de stör varandra mer än sina motståndare. Det är under all kritik att släppa till så mycket chanser som Sverige gjorde idag och de ska tacka Musovic som räddade dem flera gånger om.

  Man vill ju tro att Sverige är bättre än såhär. Men frågan är om tåget börjar gå nu även för damlandslaget? Jag tror inte det, jag är av uppfattningen att Sverige borde kunna spela en bättre fotboll än vad de har gjort det senaste året. Men snart måste Gerhardsson bestämma vilka han ska satsa på och spela ihop en första-11 för det funkar inte att byta 5 spelare varje match. Det måste bli någon typ av kontinuitet. Jag har aldrig gillat när Sverige spelar med 3 backar. Tycker det blir konstig balans i laget och spelarna blir väldigt isolerade i anfallspelet. För deras egen självbild tror jag att den här matchen blev lite av ett uppvaknande. Är vi verkligen så bra som vi tror? Borde vi pressa så högt som vi gör. Varför släpper vi till så mycket målchanser som vi aldrig har gjort tidigare. Varför har vi blivit så svaga på fasta situationer, båda bakåt och framåt?
  För helt ärligt! Hade man slängt in de 17 spelarna som saknades i Spaniens trupp kan man undra hur det hade gått? Mot Frankrike får vi verkligen se vart Sverige står.

  • Väldigt bra analys av matchen. Risken är helt klart att vi kanske inte är bättre än så här ?! Sverige är ju totalt utspelade under andra halvlek och vi möter ett B/C lag ?! När det gäller Magdalena Eriksson förstår jag inte vad som händer, prestationerna i landslaget blir bara sämre och sämre.

   • Håller med Dan! Jag har visserligen alltid tyckt att Eriksson har varit väldigt överskattad men hon var ändå en helt okej mittback för några år sedan. Men nu är det som om hon har tappat i både positionsspelet och närkampsspelet. Eriksson är en stark ledare och profil men enligt mig en ganska medioker fotbollsspelare. Nu tycker jag dessutom inte att vi såg någonting av hennes ledaregenskaper igår heller.
    Men om några år har vi Björn och Nelhage som mittbackspar och då blir det andra bullar 😉

 2. Deprimerande match mot Spanien. Sverige släppte allt och lät Spanien ha vad som kändes som 90-10 i bollinnehav. Kosovare Asllani slog bort frisparkar. Musovic fumlade med höjdbollar i första halvlek, men spelade upp sig betydligt i andra halvlek. Då räddade hon Sverige från förlust. (På målet kunde hon inte göra någonting.)

  Känslan på planen i andra halvlek var att ingen i Sverige tog tag i taktpinnen. Ingen ville någonting. Caroline Seger saknas väldigt mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.