Fler tankar kring Spanien–Sverige

Landslagets anfallsspelet bygger mycket på fasta situationer, samt på att omsätta försvarsspel till anfall. Alltså genom att få till målchanser genom bollvinster i det höga presspelet, eller genom kontringar efter återerövringspress.

När jag nu även har kollat resten av matchen Spanien–Sverige noterar jag att den höga svenska pressen bara bet på allvar under den första kvarten. Jag tycker att man borde kunna hålla i pressen under en längre tid. Men sedan upptäckte Spanien att det ofta bildades jätteytor framför Johanna Rytting-Kaneryd och Amanda Nildén. De ytorna utnyttjade Spanien för att spela sig förbi den svenska förstapressen. Så brukar det inte se ut när Sverige försvarar med det vanliga spelsättet, 4–4–1–1.

Positivt i paus var att Sverige trots allt fortsatte att komma till målchanser under resten av den första halvleken. Och att Fridolina Rolfö såg vass ut. Mindre bra att Spanien också skapade lägen, samt att Zecira Musovic så långt kändes fumlig.

Efter paus bet den svenska pressen i sisådär tio–tolv minuter. Själva pressen ledde inte till några 100-procentiga målchanser. Däremot hade Amanda Ilestedt och Rolfö varsin i samband med hörnor. Under den perioden skapade också Spanien två riktigt bra chanser. Först nickade Alba Redondo i stolpen och sedan sköt Athenea del Castillo ett skott som tvingade Musovic att sträcka ut sin fulla längd.

En parentes kring Athenea var att jag satt och irriterades över att TV-kommentator Lena Sundqvist hela tiden kallade den tekniska spanska vänsterforwarden för Atena.

En dryg kvart in i den andra halvleken byttes Fridolina Rolfö ut. Det var inte bra för det svenska anfallsspelet. För som jag ser det var hon planens bästa spelare under de 61 minuter hon spelade. Under resten av matchen gick titeln bästa svenska spelare till Zecira Musovic. Utöver Rolfö klev även Amanda Nildén och målskytte Rebecka Blomqvist av. Man trodde att det skulle kunna leda till förbättrat svenskt presspel. Men effekten blev omvänd. Resten av matchen var det i princip Spanien mot Musovic.

Ganska tidigt efter trippelbytet gjorde den svenska målvakten först en fin räddning på en nick från nära håll från Redondo och sedan en ännu bättre fotparad på ett närskott från Esther Gonzalez.

Sedan var i princip allt spel förlagt till den svenska planhalvan fram tills Atletico Madrids Marta Cardona kvitterade efter hörna i minut 83.

Efter kvitteringen räknade jag faktiskt till 2–1 i svensk favör i klara målchanser, trots att Spanien fortsatte att äga spelet. Men på slutet fick Sverige äntligen till några riktiga anfall igen.

Det måste ju förstås sägas att Peter Gerhardsson knappast startade med den elva han hade startat om det varit en mästerskapsmatch. Och att han sannolikt inte hade bytt ut både Rolfö och Kosovare Asllani i så tidiga skeden som han gjorde. Men samtidigt hade ju Spanien ett ännu mer reservbetonat lag än Sverige. En slutsats av den här matchen är kanske att den svenska truppen inte är så bred som man kanske tidigare har trott. Att det krävs att Gerhardsson toppar laget även för att vinna mot Spanien B/C.

Gerhardsson har ju aviserat att han skall göra många ändringar mellan matcherna. På tisdag mot Frankrike kan vi nog åtminstone räkna med att Nathalie Björn, Filippa Angeldal, Jonna Andersson, Lina Hurtig och Stina Blackstenius startar. Troligen även Madelen Janogy och Olivia Schough.

15 tankar på “Fler tankar kring Spanien–Sverige

 1. Efterhand som damfotbollen växer i dom stora fotbollsnationerna i Europa kommer ett antal länder springa förbi oss i rankingen! Närmast på tur blir väl England!

 2. Vi får heller inte glömma att stora delar av Spaniens startelva kommer från REAL och spelar ihop till vardags. De spelade med i stort sett samma elva förra samlingen där det bara var ett fåtal Barca-spelare med. De var säkerligen mer samspelta än Sverige. Frågan man då får ställa sig är om det reservbetonade laget är så mycket sämre än det som förväntas starta på tisdag? Jag är inte så säker på det, jag tror vi hade varit lika tillbaka tryckta även om vårat ” bästa lag” hade startat. För mig handlar det om formation och spelidé också, inte bara spelarna som är på planen. Ingen kan ju påstå att det var en taktisk triumf av Gerhardsson! Det var Spanien som hittade svagheterna i den svenska formationen och utnyttjade det, snarare än att Sverige utnyttjade Spaniens brister. När jag tittar på Sverige ser jag spelare som inte ser synkade ut eller vet vad de ska göra när de får bollen. Det kvittar vilka som spelar, det såg lika dant ut under hela EM. Det är elva individer och inte ett lag. Kanske är det så att Gerhardssons tid börjar lida mot sitt slut. Jag börjar ifrågasätta om han kan komma så mycket längre med det här laget? Han har uppnått fantastiska saker men nu tycker jag inte riktigt han kommer någonstans. Spelet har sätt lika dant ut i ett år nu och det blir värken bättre eller sämre. Ska vi vara ärliga var inte försvaret särskilt stabilt i OS heller. Vi hade lite flyt några gånger och släppte till lite för enkla mål då också. Dessutom tror jag det kan vara bra för spelarna att få in en ny röst. De har gått igenom några tuffa år nu och det kanske är bra att klippa bandet med Gerhardsson och gå vidare mot något nytt.

  De enda 2 som jag verkligen tror hade gjort skillnad i den här matchen är Blackstenius och Björn som en av två mittfältare. Angeldahl ser jag inte som bättre än Rubensson för tillfället. För helt ärligt är det inte så många ” ordinarie” spelare vi saknade i den här matchen. Dessutom blev det ju inte så mycket bättre när bytena gjordes. Det var ju inte så att det blev stabilare när bytena gjordes och vi tog tillbaka initiativet i matchen. Det enda som förändrades var att vi kunde lägga långa bollar på Blackstenius. Känslan jag har är snarare att vi inte har så många världsspelare i laget över huvudtaget. Rolfö är den enda superstjärnan och där bakom är det Blackstenius och delvis Asllani. Därefter tycker jag det är ganska tight mellan många spelare som är relativt jämna. Så kanske är det så att vi inte ska ha så höga förväntningar på det här laget. Jämför de andra toppnationerna så har de fler spelare på en högre nivå.

  Sedan måste jag bara fråga vad det är för frikort Sofia Jakobsson får i landslaget? Hon får komma och gå lite som hon vill! Förra samlingen fick hon ledigt och nu är hon med halva samlingen för att det är viktigare matcher i hennes klubblag?! Den här hobbyverksamheten Sverige håller på med är för mig väldigt oseriös. Hur kan Gerhardsson tycka det är viktigare att Jakobsson spelar med sitt klubblag istället för en landskamp mot Frankrike. Jag tror helt enkelt det är så att klubben bestämmer vad Jakobsson ska göra. Gerhardsson uttalar sig såhär för att det ska låta som om han tycker det är bra också. Det kan ju inte vara optimalt för honom.

  • Bra poäng att Spaniens lag i stor utsträckning bestod av samspelta Realspelare. Och från Sveriges sida känns det troligt att Gerhardsson valt att matcha två tämligen jämna elvor i de två matcherna den här samlingen. Så om Spanien var B/C skall Sverige nog kallas A/B.

   Vad gäller försvaret var ju det stora problemet i EM att det inte blev någon kontinuitet där till följd av covid och Sembrants skada. Så att hitta tillbaka till den defensiva tryggheten måste definitivt vara högprioriterat. Samtidigt förstår man att Gerhardsson vill testa både spelare och formationer. Inte helt lätt att få ihop.

   Apropå kontinuitet noteras att Sarina Wiegman körde med sin EM-elva igen i segern mot USA. De enda två skillnaderna var att man saknade skadade Leah Williamson och förstås Ellen White som slutat. Det gav plats till Alex Greenwood och Chloe Kelly.

   När det gäller Sofia Jakobsson så har hon en kvartsfinal i ligan natten mot nästa måndag. Tycker nog att den måste anses vara viktigare än att spela träningslandskamp på tisdag. Tycker ändå att det är rimligt att landslaget har bra relationer med spelarnas klubbar. Gissar att Gerhardsson bara hade tänkt att ge henne 30 minuters speltid den här samlingen, och det inhoppet gjorde hon i Spanien.

 3. Jag tycker ändå att den svenska truppen är bred, men vi ska också komma ihåg att Spanien börjar få till en ordentlig bredd även på damsidan. Den spanska ligans nivå och lagen bakom överlägsna Barcelona tenderar att underskattas i förhållande till exempelvis WSL i England. Real Madrid har ju trots allt slagit ut Manchester City två år i rad ur WCL.
  Det blir också återigen uppenbart att Sverige får bekymmer mot passningsskickliga, bolltrillande lag, vilket tidigare visat sig mot Japan. Jag tycker nog Sverige bör spela ett 4-3-3/4-2-3-1 även om det är lockande med tre mittbackar där alternativen är många och goda.

  • Visst är det så! Sverige har fortfarande bra fotbollsspelare och ett bra lag men saknar kanske de där riktiga toppspelarna som andra länder har. Jag tycker man borde kunna få ut mer av det här laget iallafall. Med dem spelarna vi har tycker jag man borde kunna spela en snabb och fartfylld fotboll men det tycker jag inte man gör för tillfället. Det går för långsamt och man gör det inte till 100%. Jag är också för en 4-backslinje👍 Tycker det blir bäst balans då. Som det ser ut nu är min drömelva följande i en 4-3-3: Musovic-Nilden-Björn-Ilestedt-Anderssson-Rubensson-Rolfö-Asllani-Hurtig-JRK-Blackstenius. Jag sätter alltså Rubensson som ensam defensiv mittfältare och har Asllani och Rolfö lite högre upp i banan. Det kan bli katastrof men jag tror också det kan bli succé. Jag tror båda två skulle klara av det defensiva spelet bra och dessutom bli mer involverade i spelet. Jag är lite spänd på att se Nilden som högerback även i landslaget nu när Glas är borta. Det finns ingen tydlig ersättare där nu och hon har gjort det bra i Juventus, den högra kanten får bli lite mer offensiv med JRK och Nilden och sedan har vi lite mer defensivt inriktat med Andersson och Hurtig på andra kanten. Med Rolfö som mittfältare får vi även en spelare som kan driva boll genom lagdelarna vilket hon är en av få som kan göra i det svenska laget.

 4. Hörde delar av matchen på radio och har sett ett sammandrag så min bild av matchen är ofullständig. Spanien har många bra spelare så fastän 15 ordinarie spelare saknas i truppen kan Spanien ändå ställa upp med högklassiga spelare. Många har pekat på svagheter i det svenska laget, men det jag framförallt anser har fällt svenska lag genom åren är ineffektiviteten, fast det nog var mindre aktuellt i den här matchen.
  På plussidan finns Zećira Mušović, som trots en darrig start spelar upp sej och gör flera fina räddningar, vilket visar på karaktär. Hoppas verkligen att hon får stå mot Frankrike efter den här fina insatsen. Det finns ingen anledning att byta målvakt för bytandets skull så här i slutet av landslagsåret. Vi befinner oss inte i Algarve Cup i början av landslagsåret, där man kan experimentera fritt. Zećira har enorm potential, men för att utvecklas bör hon snart byta klubb om tränaren i Chelsea inte vill att satsa på henne. Hon är alldeles för bra för att spela andrafiolen i klubblaget.

 5. En ny bra match hoppas vi i morgon mot Frankrike. Gamla Ullevi är utsålt 15 000 publik. Tycker också att Sv skall spela med en fyrbackslinje och presspelet är jag också lite tveksam till. Tröttar nog ut spelarna ?

  • Risken är väl tyvärr att det blir två reservbetonade startuppställningar. Frankrike mönstrade sin förstaelva mot Tyskland i fredags och Sverige spelade ju med ett slags A/B-uppställning. Vet inte hur Diacre brukar göra, men det är väl rimligt att tro att hon vilar många av de som startade i fredags. Gerhardsson har ju sagt att han skall byta många mellan matcherna, så det blir väl en B/A-uppställning i kväll.
   Men kul att det är lapp på biljettluckan. Kan nog bli skön stämning på Gamla Ullevi oavsett hur startelvorna ser ut.

   • Josefine Rybrink och Freja Olofsson är väl också överåriga?
    Hur som helst gjorde u23 en riktigt bra match igår mot England och förtjänade att vinna. De spelade fin fotboll men har förtvivlat svårt att trycka dit bollen. Det verkar vara ett genomgående problem för u23, att de saknar lite spets helt enkelt. Men man såg att det är väldigt många bra fotbollsspelare i det laget som håller bra internationell nivå. Både tekniskt och taktiskt var de överlag bättre än engelskorna. När man kan byta in både Duljan, Vinberg, Saving och Selerud i andra halvlek vet man att det finns en stor bredd. England startade med många spelare från WSL med Le Tissier som den mest kända. Sedan får man ju komma ihåg att England har många unga spelare som redan är med i landslaget som förmodligen hade haft lekstuga på den här nivån. Hemp, Stanway, James med flera.

    Nu ser vi fram emot ikväll! Ska bli väldigt spännande att se om Sverige kan stå upp rent fysiskt mot snabba och starka fransyskor. Jag hoppas av hela mitt hjärta på en fyrbackslinje för som det såg ut i förra matchen lämnades våra wingbacks ofta en mot en med spanska spelare på stora ytor. Det vill vi helst undvika ikväll. Sedan vet man ju inte vilket lag de ställer upp med. Likt Sverige kommer de säkert rotera en hel del och deras bästa lag spelade mot Tyskland i förra veckan. Så jag har svårt att se det allra starkare franska laget komma till start.

 6. Struntar i Sverige-Frankrike (live), dessa play off-matcher till VM lockar betydligt mer.
  Portugal-Iceland 19:00
  Lagkapten Gunnarsdottir sjuk och tränade inte i går. Lär dock vara med i denna viktiga, men svåra, match.
  Switzerland-Wales 19:00
  Schweiz bör vinna klart. Dansken Nils Nielsens sista match som FK i Schweiz.
  Scotland-Republic of Ireland 21:00
  Wow! Vilken fajt det blir på klassiska Hampden Park i Glasgow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.