AIK, Nildén, Jakobsson – och amerikansk publiksuccé

I kväll har AIK gjort sin bästa match på väldigt länge. Trots det kom man väldigt mycket närmare nedflyttning till elitettan. Hammarby vann nämligen Stockholmsderbyt med ett nödrop med 1–0.

Jag såg inte hela matchen. Men det jag såg tyckte jag att AIK hade varit förtjänt av en poäng. Laget slet enormt, vann närkamper och var inte heller helt ofarligt. Hammarbys trupp har dock väldigt många fler kvalitetsspelare, och det blev till slut avgörande.

I och med att Umeå vann mot Djurgården under söndagen är nu AIK fyra poäng från kvalplatsen med tre omgångar kvar att spela. Troligen behöver Solnalaget ta sex poäng mot Vittsjö (b), Häcken (b) och IFK Kalmar (h). Med tanke på att AIK bara har tagit två poäng på de tio senaste omgångarna är det inte mycket som talar för Gnaget.

Nedflyttningen är nära, vilket ju inte verkar bekymra AIK:s klubbledning. Sedan i somras har ju den signalerat att den inte är intresserad av att satsa på att ha ett damallsvenskt lag, utan att man vill ner i elitettan. Det senaste på det temat var när matchcoachen Nebojsa Novakovic med ledningens goda minne för två veckor sedan valde bort damernas match för att titta på herrlaget. Knappast rätt inställning.

I övrigt i helgens omgång så föll Kristianstad oväntat mot ojämna Kif Örebro med 3–2. Därmed försämrades KDFF:s möjligheter betänkligt att ta en Champions League-plats för tredje året i rad. Samtidigt vann ju nämligen Linköping med 1–0 i Piteå. Det var blott andra hemmaförlusten för norrbottningarna. LFC har verkligen varit imponerande bra på att vinna mot alla lag utanför medaljstriden.

Mot lag fem och neråt har LFC vunnit alla matcher utom en – och det var ett kryss mot Vittsjö i premiären. Sedan dess har man alltså 17 raka segrar mot lagen från längre ner i tabellen.

Mindre positivt för LFC är ju att de ännu inte tagit en enda poäng mot de andra medaljlagen. Man har kvar en chans mot Kristianstad.

Det om damallsvenskan. Om vi gör en snabb internationell utblick noteras att Stina Blackstenius blev matchvinnare för Arsenal under söndagen. Hon gjorde matchens enda mål när Reading besegrades med 1–0 i WSL. Manchester United och just Arsenal är de enda fullpoängarna i ligan.

I Italien blev Amanda Nildén omgångens svensk. Hon gjorde två mål och ett assist när Juventus vann med 4–0 mot Sampdoria. Noterbart här är att Juve bara ligger på fjärde plats efter fyra omgångar. Storlaget har noterats för fyra segrar och två kryss.

I skytteligan är Kosovare Asllani bästa svensk med fyra mål, vilket räcker till delad fjärdeplats.

Helgens utlandssvensk var kanske ändå Sofia Jakobsson. Det är ju slutspel i NWSL nu. San Diego Wave låg under med 1–0 i kvartsfinalen mot Chicago Red Stars i paus när Jakobsson byttes in. Yuki Nagasato gav Chicago ledningen efter att San Diegomålvakten Kailen Sheridan slagit en riktigt grov felpassning.

Jakobssons inhopp skulle dock komma att vända matchen. Först tog hon sig runt på kanten och slog inlägget inför Emily van Egmond:s kvittering. Och i förlängningen var det Jakobsson som petade fram bollen till Alex Morgan, som satte segermålet ur dålig vinkel.

Semifinalerna spelas kommande helg mellan Portland Thorns och San Diego Wave samt OL Reign och Kansas City Current.

Publiksiffrorna från kvartsfinalerna var verkligen imponerande. Houston Dash–Kansas City sågs av 21 284 personer. Och San Diego–Chicago lockade hela 26 215.

Det pratas mycket om intresset i Europa. Men USA är på alla sätt fortfarande storasyster när det gäller publikintresse. Snittet i NWSL:s grundserie den här säsongen har legat på fina 7 917.

Bäst snitt hade Angel City FC med hela 19 105. Med den är den nya Los Angelesklubben klart bäst i världen på att locka publik. Näst bäst är för övrigt den tidigare tvåan Portland Thorns med fina 15 543.

Noterbart är att det lag som hade sämst snitt i NWSL var Orlando Pride. De hade ett snitt på 4 385 åskådare. En siffra som i princip alla lag i de europeiska ligorna bara kan drömma om.

4 tankar på “AIK, Nildén, Jakobsson – och amerikansk publiksuccé

 1. Som Gunners-supporter var det en gastkramande helg med två 1-0 segrar. Blackstenius har startat säsongen fint och var bästa utespelare i Arsenal. Hon gör det som förväntades av henne när hon plockades in, nämligen matchavgörande mål. Det är matcher som denna de inte lyckades vinna förra säsongen. Då förlorade de eller kryssade när spelet inte satt ordentligt. Men nu har de ”Blackan” som kommer avgöra många matcher åt dem på egen hand som igår. Målet är klass när hon skjuter mot strömmen som man säger på hockeyspråk. En annan som gjorde ett riktigt vasst inhopp var Kaneryd. Han var bra under våren men jag undrar om hon inte är ännu bättre nu. Hon hann inte mer än in på planen så small det till i ribban med en riktig vristkanon, några cm lägre så hade vi haft ett drömmål. Sedan fortsatte hon snurra upp motståndare och sätta upp sina medspelare i fina lägen när hon bara flyter omkring på planen. Tycker det syns redan nu att hon har utvecklats på den här korta tiden i Chelsea. Hon hade bra fart under fötterna tidigare också men jag har aldrig sett henne så bra som under den senaste månaden. Det är en fröjd att se henne lira nu när allt fler bitar börjar falla på plats. Det känns som hon har lärt sig behärska sin fart och överarbetar inte längre som hon tenderade att göra förut.

  Såg lite av Rolfös Barca och jag tycker de använder henne helt fel. Visst är hon bra som högerback och de har inte så många alternativ där men jag tycker inte hon kommer till sin rätt. Hon gjorde en fin assist men jag vill se henne högre upp i banan och mer centralt. I längden vet jag faktiskt inte om flytten till Barca kommer göra henne till en bättre fotbollsspelare. De kanske utvecklar henne till viss del att spela tiki taka och triangelspel. Men det är ju inte där hon har sina spetskvaliteer. I Barca får hon inte göra det hon är bäst på, som att använda sin fart och fysik. Jag tycker hon har tappat lite av det i sitt spel, nu spelar hon bara bollen vidare och tar inte så mycket egna initiativ. Det tycker jag man har sett i landslaget också sedan hon gick till Barca. Då har hon inte varit lika tongivande i offensiven och gjort lika mycket mål. Hon var ju som bäst när hon spelade i Wolfsburg även om hon hade en del skadebekymmer. Då var hon ju på riktigt en av världens bästa yttrar men nu är hon nästan bättre i försvar än anfall. Som spelareprofil passar hon ju bättre i lag som Lyon, Chelsea eller Wolfsburg som spelar med mer fart. Det var bara en liten hobbyanalys men min känsla är att hon har tappat lite av farten och drivet i sitt spel sedan hon gick till Barca.

  Jag undrar hur lång Asllanis vistelse blir i Milan? Som det ser ut nu är det långt ifrån givet att de går vidare som topp fem och får spela om ligatiteln. De ligger långt efter och i helgen hade de inte en chans mot Inter. Hon kan inte vara särkilt nöjd med laget hon har kommit till. Vill hon spela om titlar har hon kommit till fel lag för Milan är en bit efter Juve, Roma och Inter. Desto roligare är det för Nilden som fortsätter att vara direkt avgörande för Juve. Poängstarka backar växer inte på träd men hon är riktigt vass i den sista tredjedelen och tar rätt beslut. Hon hade ett skott i stolpen också så det var inte långt ifrån ett hattrick. Uttagen i veckans lag för tredje gången den här säsongen som högerback!😮 Hon är en vänsterfotad Joao Cancelo fast på motsatt kant. Det är dem enda två som spelar på ”fel” kant som jag kan komma på.

  • Blackstenius var rätt bra ja, det var ingen spelare som jag tycker var kanon i den matchen mot Reading men Stina körde på hela tiden och var hela tiden på språng i djupled, även i tilläggstiden i andra halvlek. Borde dock gjort minst ett mål till, så tyvärr sitter hennes halvtaskiga avslut kvar än. Om hon bara får till de skulle hon vara helt fenomenal. 🙂
   Kaneryd var väldigt pigg ja, hon ser ut att vara i väldigt bra form rent fysiskt och hade fint driv med bollen. Men jag får lite känslan av att hon tappat poängspelet igen för hon får speltid (inte alltid så mycket dock) men än har det vare sig blivit mål eller assist om sidan jag tittade på har rätt. Har du koll på hur det sett ut för henne i Chelsea, om hon verkar klicka med medspelarna och det bara är otur eller om det är bristande samspel än så länge?
   För Rolfö dels är jag med dig på snart sagt alla punkter. Tycker hon skulle fungera bra i Barcas anfall dock så tror inte klubbvalet i sig är fel. Och hon spelar mer som anfallare än ren försvarare i ligan med Barca. Men hon har tappat offensivt på senare tid, det kan dock vara helt andra orsaker bakom det. Tycker att som du att hon mer söker passningar än att gå själv och det märks att det självförtroendet eller viljan saknas just nu. Kanske beror på EM, eller bara en dålig form just nu, kanske är det instruktioner eller så är hon för laglojal och borde vara mer egoistisk där?
   Nildén var helt fantastisk i Juventus match, och jag vete tusan vilken position hon spelade i egentligen? Stundtals var hon positionerad som mittback, sedan ute på kanten, sedan offensiv mittfältare och gick ganska centralt. Har hon likt Rolfö en rätt fri roll kanske där positionen är mindre viktig? Väldigt kul hur som helst och vi måste få in henne som ordinarie i landslaget på något sätt…
   Mest imponerande helg hade dock Jakobsson. Såg matchen live och hon var tveklöst MVP, något som väl kommentatorerna också tyckte (liksom statistiksidorna jag kollade). Allt ändrades helt enkelt när hon kom in, från att ha legat under och haft svårt att få till chanser på annat än inlägg eller hörnor så kom målen och chanserna med henne. Plus att hon tryckte tillbaka hela Chicagos högerkant rätt rejält, och bidrog ok till försvaret. Kort sagt, en Sofia i gammal gott slag, en som tyvärr inte kommit fram så ofta i landslaget på senare år. Kanske passar fotbollen i USA henne bättre (mer individuellt försvarsspel), kanske är det hur landslaget spelar?

   • Ja Blackstenius borde göra fler mål och jag är nog lite färgad eftersom jag håller på Arsenal också haha😀 Men likväl har hon varit direkt avgörande i början av säsongen och utan henne hade de redan tappat poäng. Var gäller Kaneryd så har hon börjat hitta en fin kemi med James och Perisset. Den här matchen var hennes klart bästa och det blir bättre för varje match som går. Det är som du säger poängen som saknas. Men hade skottet gått några centimeter lägre hade det blivit ett drömmål istället så det är små marginaler. Hon gjorde ju en assist i matchen mot Frankrike också och hade några bra framspelningar i helgens match likaså. Men i det övriga spelet tycker jag hon kombinerar bra med spelarna runt omkring sig så poängen bör komma snart. Lauren James som många tycker har varit fantastisk har inte heller gjort några poäng hittills.

    Kul att Jakobsson verkar ha hittat formen igen. Får kanske kasta ett getöga över Atlanten och kolla lite mer på deras matcher. Tydligen finns det någon ny stor amerikansk talang, Sophie Smith tror jag hon heter. Hon ska tydligen vara något alldeles extra men har inte sett henne spela.

    Både för Rolfös egen del men även för landslaget hade det varit kul om hon hittar tillbaka till den spelaren som bara kör. Som i OS, för när hon bestämmer sig för att dribbla två spelare och trycka dit bollen är det väldigt svårt att stoppa henne.

    Amanda Nildens problem både i klubb-och landslag är ju att hon har väldigt tuff konkurrens i Boattin och Andersson. Det är svårt att peta Andersson när hon spelar såhär bra, däremot tycker jag hon har varit klart bättre än Boattin den här säsongen. Men Boattins status är högre än Nildens i laget och så länge hon är där kommer Nilden alltid vara nummer två som vänsterback. Men helt ärligt så är hon ju lika bra som högerback. Därför tycker jag Gerhardsson bör testa henne som högerback i landslaget också. Jag vet inte när en svenska i Europa senast gjorde 3 poäng i samma match men det måste ha varit länge sedan?! Dock tror jag tyvärr inte vi får se henne så mycket i UWCL då det blir lite för offensivt balanserat med både Boattin och Nilden på varsin kant. De lär starta Lenzini som är mer defensiv och sedan tror jag Nilden kommer få spela i ligan. Men jag hopas jag har fel för hon är alldeles för bra för att nöta bänk.

    • Sophia Smith är bra, ett av USA:s stora framtidsnamn. Hon är 22 år och har tagit stora kliv senaste året. Känslan är dock att hon har en liten bit kvar innan hon bär landslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.