Besök i myllan – är svensk fotboll snart en ren stadsangelägenhet?

Det är kvalhelg runtom i Damfotbolls-Sverige. Själv var jag på Borås Arena och såg den andra halvleken när Örgryte IS tog ett stort steg mot division 1 genom att vinna med 3–0 mot IF Elfsborg. På torsdag möts de båda lagen igen, då på klassisk damfotbollsmark i form av Valhalla IP.

Kvalet till division 1 genomförs för övrigt på två olika nivåer. Dels kvalar de lag som hamnade på sjätteplatsen i de sex division 1-serierna för att hålla sig kvar. Där har vi fått följande resultat:

Alnö IF–Kvarnsvedens IK 0–0
Karlbergs IK–Lödöse-Nygård IK 1–2

Under söndagen spelar Mariebo IK mot IS Halmia. Och på lördag är det returmatcher i alla tre dubbelmötena. De tre segrarlagen spelar kvar i division 1 även nästa år.

Dels finns det ett kval till division 1 som spelas mellan seriesegrare i division 2. Där har vi följande resultat:

Norrdistrikten startade sitt kval förra helgen.
Ope IF–Team Hudik 1–4, totalt 2–7 – Team Hudik klart för ettan.
Sandviks IF–Assi IF avgörs under söndagen. Där leder Sandvik med 5–1 efter första matchen.

Åhus IF–Malmö FF 0–6
Elfsborg–Örgryte 0–3
IF Viken–IFK Göteborg 0–2

I det kvalet spelar Växjö BK mot BK Kenty i morgon. Returmatcher huvudsakligen nästa helg. Men Öis–Elfsborg spelar alltså på torsdag.

Tittar vi en nivå högre upp har även kvalet till elitettan dragits igång. Där har vi fått följande resultat:

Sunnanå SK–Bollstanäs SK 1–3
BK Häcken–Trelleborgs FF 0–2
Boo FF–IK Rössö Uddevalla 1–2

Returer i Bollstanäs och Uddevalla på lördag och i Trelleborg på söndag.

Det var en liten blick på lag och serier jag oftast inte skriver om i den här bloggen. Men det är ju lite intressant att se hur det går för de klassiska herrfotbollsklubbar som nu vandrar genom seriesystemet. Det ser ju onekligen ut som att Elfsborgs frammarsch är på väg att bromsas. Och det tror jag är bra. Varken spelare eller klubbledning känns redo att gå upp i nya division 1.

Det är även intressant att Trelleborg har greppet om Häckens andralag. Eller skall vi kalla det BK Häckens riktiga lag. Det Häckenlag som spelar i damallsvenskan ligger ju fortsatt i en separat dotterförening, vilket möjliggör för klubben att ha två lag i elitfotbollen.

Utan att ha jättebra inblick intalar jag mig att Trelleborg har en del spelare som Malmö FF är intresserat av. Vad innebär det om TFF nu går upp i elitettan?

De senaste månaderna har jag för övrigt haft lite fokus på den riktiga myllan i svensk fotboll. Jag har besökt 24 fotbollsplaner runt om i Boråsområdet där det inte längre spelas seniorfotboll. Planer där det har spelats seriefotboll på 2000-talet, men på de flesta har den definitiva slutsignalen ljudit.

Flera av de där planerna sköts fortfarande, trots att de står tomma. Någon har vuxit igen, någon har sålts och på några lever hoppet i och med att några av klubbarna fortfarande har någon form av ungdomsverksamhet.

Mitt stora reportage finns här – det kan läsas av er som har abonnemang på någon av Gota Medias tidningar. Och här finns en uppföljningstext om en klubb som både har en suverän anläggning och en halv miljon kronor på banken, men inget lag som spelar elvamannafotboll.

Den här rundresan har både varit kul och vemodig. Kul för att man kommit till ställen man inte besöker annars. Och vemodig för att den fått mig att fundera på vad som håller på att hända med fotbollen i glesbygd. Känslan är tyvärr att byfotbollen är utrotningshotad, att utvecklingen ganska snabbt går mot att vi snart bara har fotbollslag på större orter.

Min gamla kollega på Borås Tidning Jan Hansson skrev så här för några år efter att han hade åkt förbi ett par igenvuxna fotbollsplaner:

”Fotbollsplanerna ligger där som övergivna begravningsplatser. Under halvmeterhögt gräs finns döda drömmar om nya poäng, minnen av hårda skott i krysset och om en nedgrävd klubbanda. Dramaturgin i små byar brukar vara gemensam i hela landet. Först stänger affären, sedan skolan och bensinmacken. Till slut går det inte heller att hålla igång fotbollslaget. Trots att klubbens eldsjäl sliter ideellt dygnet runt om det behövs.”

Ännu så länge finns det fantastiska bylag som Mallbacken och Vittsjö. Men hur länge?

Det var en liten utvikning från den här bloggens huvudämne. Men utan bredd blir ju inte eliten lika bra. Så ibland kan det vara bra att dyka ner i myllan.

Om vi istället tittar mot eliten så pågår just nu VM för F17-landslag. På förhand skulle jag säga att Colombias Linda Caicedo är turneringens största stjärna. Colombia är med i den jämnaste gruppen, den där alla fyra lag har vunnit varsin match efter två omgångar. Utöver Colombia är Kina, Spanien och Mexiko med i gruppen.

På svensk mark vann FC Rosengård mot Eskilstuna under fredagskvällen. Därmed tog Malmöklubben ett stort steg mot försvarat SM-guld. De satte dessutom hård press på konkurrenterna inför söndagens matcher. Där har exempelvis Linköping en tuff bortamatch i Piteå.

I elitettan är Växjö nu bara två poäng ifrån serieseger och omedelbar återkomst till damallsvenskan. Kampen om andraplatsen står mellan Uppsala och Norrköping, med Alingsås som utmanare. Men Alingsås har nu fyra raka kryss – och alltmer lutar åt att alingsåsarna kommer att sluta på den försmädliga fjärdeplatsen.

I botten klättrade Bergdalen i dag upp över nedflyttningsstrecket. Bergdalen har haft en makalös höst där man sparkade tränare Linnea Liljegärd för att tolv dagar ta tillbaka henne. Och nu finns det en liten chans att hon leder laget till nytt kontrakt.

Det är dock fortsatt bara en liten chans. För Bergdalen har kvar att möta i tur och ordning Växjö, Norrköping och Uppsala. Det troliga är att boråsarna inte tar någon mer poäng. Och Team TG är bara en poäng bakom – och har hemmamatch mot ett nedflyttningsklart Älvsjö i nästa omgång. Det känns som att det är stor chans/risk att Team TG slutar över strecket och Bergdalen under.

14 tankar på “Besök i myllan – är svensk fotboll snart en ren stadsangelägenhet?

 1. Nu finns laget som jag sponsrar, Sandviks IK, utanför Umeå omnämnt då de vann första kvalmatchen mot Assi med 5-1. Men det blir i princip omöjligt för dom att ta steget upp till division 1 norr ekonomiskt då den mest består av lag från Stockholmsområdet. Jag vet inte hur förbundet tänkte när man bestämde att det skulle vara bara två division 1-serier. Det finns ingen ekonomi eller möjligheter till ökade sponsorintäkter för att kunna spela i den serien. Nu hoppas jag att de vinner mot Assi i dag och sedan ska jag bjuda dom på en hejdundrande segerfest på en restaurang senare i höst !

  • Det blir tre division 1-serier framöver. Det är för övrigt det upplägg som norrdistrikten velat ha sedan elitettan infördes. Men visst blir det långa resor för lagen i norrserien.

   Den skulle ju kunna se ut så här:
   Sunnanå (eller Bollstanäs), IFK Östersund, Notviken, Själevad, Heffnersklubban, Sandviken, Sollentuna, Västerås BK 30, Gefle IF, Team Hudik, IK Brage, Sandvik (eller Assi), Alnö eller Kvarnsveden och Team TG.

   • Ja det blir resor för alla lagen i norra serien, visst får de lite extra resebidrag från förbundet?
    Jag tror att de norrländska lagen gynnas i sin fotbollsitveckling av att serien ändras. Den norra serien har både lägre högstanivå och dito lägsta än t ex Norra Svealand i nuläget.
    Sen måste väl alla vara glada över att damfotbollen sprids över hela landet?!?
    Det är väl ingen damALLsvenska om den koncentreras till Sthlm, Gbg och Malmö-områdena?
    Jag förringar absolut inte att det kommer att bli tufft ekonomiskt, däremot så hoppas jag (förgäves?) att både förbund och sponsorer tillsammans med publik backar upp lagen.

 2. Jag uppskattar verkligen avstickaren nedåt i serierna. Har sett ett par av ÖIS matcher i år och är inte förvånad att de (högst troligt) går upp. Tycker dock matchen igår var jämn men ÖIS tyngd och rutin och en hårt dömd straff avgjorde. Elfsborgs lite snabbare spelare ställde till en hel del problem för ÖIS trebackslinje. Även ÖIS kommer behöva förstärka laget och framför allt organisationen runt det vid avancemang.

  För de som är intresserade av idrottsplatsnostalgi kan jag rekommendera idrottsplats.se. Det är något sorgligt över gamla nedlagda fotbollsplaner. En bit av folkhemmet som försvinner.

 3. Jag såg Karlberg mot Lödöse Nygård (1-2). Matchen blev svårspelad på Stadshagens plast, eftersom det regnade under stora delar av matchen och var en jobbig vind som verkade komma från alla håll samtidigt. Karlberg dominerade första och Lödöse Nygård andra, vilket mycket väl kan ha haft med vinden att göra, som kanske ändå blåste mest åt ett håll. Men det var också så att Lödöse Nygård klev på mycket mer bestämt i andra.

  Karlbergs 1-0 var ett självmål, på ett inlägg. Lödöse Nygård fick ett nickmål på hörna bortdömt, extremt oklart varför. Sedan gjorde Lödöse Nygård två raska mål i slutminuterna och därmed tror jag Karlbergs division 1-saga är all för den här gången. Synd, eftersom det är mitt absolut närmaste lag, på tio minuters gångavstånd.

 4. Såg matchen på webben mellan Åhus IF och MalmöFF, där MFF var numret för stora för hemmalaget. MFF har ett komplett lag med kvalitet på varje position som fullständigt rullade ut Åhus 6 – 0 var i underkant kunde blivit tvåsiffrigt. MFF har ett lag idag som som dom skulle kunna vinna div.1 med. Enligt obekräftade uppgifter har dom redan spelare på ingång inför 2023! Publik 700 pers.

  • Ja utan att ha sett dem så känns MFF som tidiga favoriter till nästa års söderetta. De verkar attrahera många spelare med erfarenhet från högre nivåer och lär väl inte nöja sig med division ett.

   • Mmmm….MFF kan bevisligen värva spelare från damallsvenskan och ge bättre betalt flera divisioner ner i seriesystemet. Så självklart kommer MFF inte att nöja sig förrän damlaget a) nått Damallsvenskan, b) blivit bästa damlag i Malmö, vilket ofta också innebär c) vunnit/vinner Damallsvenskan. Bäva månde…..?

    • Du har säkert rätt. Division 1 södra blir en flaskhals för nyvakna storklubbar*. MFF, Blåvitt, HBK, ÖIS och på sikt Elfsborg och HIF ska ta sig igenom detta nålsöga om de menar allvar med sina ambitioner inom damfotbollen. TFF verkar kunna smita upp innan getingboet blir för trångt.

     *Med reservation för begreppet storklubbar. 🙂

    • Dom började i div 4 med att värva ihop ett div 1 lag och efterhand bytt ut några spelare och idag har dom i princip ett elitettanlag!

 5. Lag i mindre orter som upphör med verksamheten är tyvärr en bister verklighet runt om i landet. Det är ett ämne som är väl värt att bevaka. Precis som Johan Rydén skriver så är det oroande för svensk fotboll att bredden urholkas genom att fotbollen koncentreras till städerna. Utvecklingen är en del av landsbygdens kris, där samhällsservice försvinner från dom mindre orterna. När det kommer till damfotbollen ser vi ett vikande antal spelare och lag i seriespel. Dessutom är det en trend som även märks i städerna. Antalet dam- och flicklag i Malmö har minskat märkbart dom gångna 10-15 åren.

  • Att antalet lag minskar i landsbygden handlar väl framför allt om att antalet ungdomar minskar i landsbygden. Som ledare i storstaden, där det ofta är kamp om att få en plantid, är det lite kittlande att tänka sig att det finns planer runt om i Sverige som inte används alls. Här tränar lag nästan alltid på halvplan, men inte sällan är det kvartsplan som gäller.

 6. Det finns fortfarande mängder av småorter som håller i gång sina föreningar och lag, dock ofta enbart med pojkar och/eller herrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.