Tufft för Rosengård i kväll

I kväll 18.45 på FC Bayern Campus och DAZN:s Youtubekanal går FC Rosengård in i gruppspelet i Champions League. Motståndarna FC Bayern München är förstås klar favorit.

Bayern har inlett säsongen väldigt stabilt, och har exempelvis inte släppt in något mål i ligaspelet. För Rosengård handlar det om att spela smart och inte bjuda på något. Det är ofta svårt för topplag som är vana vid att föra matcher att snabbt ställa om till att vara underdogs, och inrikta sig på försvarsspel.

Dessutom ökar kraven på offensiv spets. I damallsvenskan kan Rosengård ha råd att missa målchanser, och ändå vinna matcher. I kväll krävs det att FCR är kliniskt nära chanserna dyker upp. Men jag vågar inte hoppas på för mycket, för det rimliga utfallet är trots allt en hemmaseger med minst två–tre måls marginal.

Personligen skall jag jobba på herrallsvensk fotboll i Varberg i kväll, så jag missar matchen. Lite tråkigt, men jag hoppas att det skall kännas lockande att kolla Rosengårds match i efterhand.

I övrigt har F17-VM nu nått kvartsfinalnivå. Kvartsfinalerna spelas på fredag och lördag, och slutspelsträdet ser ut enligt följande:

USA–Nigeria
Colombia–Tanzania

Tyskland–Brasilien
Japan–Spanien

Anmärkningsvärt här är att Frankrike blev sist i sin grupp, och att fem världsdelar är representerade. Tanzania är turneringens skrällag – de vann mot Frankrike och kryssade mot Kanada. Afrika fortsätter att vara framgångsrikt i yngre juniorålder.

Noterbart också att jag hade Japan och Spanien som guldfavoriter inför turneringen. De möts alltså redan i kvartsfinal sedan spanjorskorna blivit grupptvåa i den superjämna grupp som även innehöll Colombia, Mexiko och Kina.

Slutligen har jag glömt att nämna att vi har en svensk spelare i F17-VM. Den tidigare Kristianstadsmittfältaren Mathilde Janzen är ju uppvuxen i Hässleholm, men har valt att spela för Tyskland. I VM har hon startat en match och gjort ett inhopp.

7 tankar på “Tufft för Rosengård i kväll

 1. Hade München förvaltat sitt övertag hade det blivit 3-1, 4-1. Bühl och Schüller kom in andra halvlek. Dom sparades kanske till seriefinalen mot Wolfsburg i helgen. Men Rosengård gjorde det bra och fick äntligen göra mål mot Bayern München. Alltid någon tröst

  • Hade Rosengård haft en hyfsad dos tur mer hade de vunnit matchen, hade Bayern fått till det på riktigt hade det blivit en till jobbig match i CL för ett svenskt lag. Tyvärr är ju klasskillnaden sådan att man får vara glad för en match som denna från svenskt perspektiv. Tycker dock av det lilla jag han se medan jag lagade mat att Kullashi nog kommer kunna bli en riktig landslagsspelare, att Rosengårds yngre nog tekniskt kan bättre men att de vek ner sig lite och att det helt enkelt är för få spelare av riktigt den här nivån i laget för att det ska funka fullt ut även mot en motståndare som inte var på top (men inte så dåliga heller). Låter det som en rimlig bedömning?

 2. Tuff match där Rosengård kämpade hårt men räckte inte till. De hotade egentligen bara på fasta situationer. Bayern gjorde ingen toppmatch men var ändå klassen bättre. Det blev lite meckigt med tre skärmar när Juve-Zurich och AIK-Häcken spelade samtidigt också. Så jag följde inte matchen så intensivt men av det jag såg gjorde Bayern det som krävdes för att vinna och inte mer än så.

  Samtidigt krossade Barca Benfica så om Bayern var tufft är det inget mot vad det blir nästa vecka, beroende på vilket lag Barca ställer på benen. Idag spelade dem med ett b-betonat lag med Rolfö på bänken bland annat.

  I den andra gruppen stod Juventus för en krampaktig insats men lyckades till slut ändå nöta ner Zurich. Sembrant och Nilden stod för gedigna insatser av det jag såg. Sedan till knallen när Arsenal sprang sönder ett Lyon som inte gick att känna igen alls. Visst har de mycket skador men det har Arsenal också med både Rafaelle och Williamson borta. Eidevall petade Miedema till förmån för Maanum, vilket blev en succé. Jag har aldrig sett Arsenal spela med den här intensiteten tidigare. Med Blackstenius, Mead och Foord längst fram blir de otroligt jobbiga att möta. Det måste vara en av de snabbaste och mest fysiska anfallslinjerna i Europa. De komplimenterar varandra väldigt bra. Blackstenius löper konstant och öppnar upp ytor för de andra. Det var så många mål kom till. Mead älskar att släpa lite bakom och komma i den ytan som Blackstenius öppnar upp. Då spelade inte ens Miedema, när dessa 4 hittar kemin ordentligt kommer det bli en av de bästa anfallen i Europa. På frågan om WSL är överskattad så visar den här insatsen att de engelska lagen blir att räkna med. Blir intressant att se PSG-Chelsea imorgon.

  • Lyons dåliga form är nog saken att ta med sig från matchen, inte att Arsenal var så bra. Visst, jag tycker de såg bättre ut än förra säsongen och då framför allt defensivt där det verkar som de fått till detaljerna på ett sätt de inte hade förra säsongen men vi får väl se när de möter lag som Barca, Wolfsburg och Chelsea i form. Offensivt är det väl Möjligen lite bättre men det återstår att se. Tycker Foord var lika självisk som vanligt men mot Lyon hade hon tur med avsluten, Mead var bra men hade tur med frisparken för Endler reagerar väldigt sent och det var ändå bara centimetrar från att hon tar den. Blackstenius var trubbig i avslutningslägena och även om hon bidrar enormt med sina löpningar duger det inte i en tät match att missa jättechanserna hon får på det här sättet. Men som sagt tycker inte Arsenal var det laget som man bör prata om…

   …för ursäkta franskan (ha!) men vad fan har hänt med Lyon? Det såg ut som det gjorde för Frankrike och USA under landslagsuppehållet med loja insatser, hjärnsläpp och obegripligt misslyckade enskilda aktioner (Renard tex). Det här var det sämsta jag någonsin sett av Lyon. Visst har de skador men det kan inte vara hela sanningen för i ligan brukar de kunna köra på med B-laget och vinna komfortabelt. Dock inte den här säsongen, av 5 ligamatcher har de släppt in mål i 4 och även om det bara är ett betyder det att de nu släppt in hälften så många mål på 5 matcher som de gjorde på hela förra säsongen. De har också gjort få mål, där en 5-1 seger drar upp snittet rejält för utan det har de gjort 2,5 per match (3 med den matchen) vilket också är markant sämre än senaste säsongen. Av de lag de mött är Montpellier det enda habila laget så de har haft ett väldigt lätt spelschema också…

   • Frisparksmålet är ju framför allt otroligt dåligt försvarsspel av Bacha. För faktum är ju att Mead skjuter rakt på Bacha. Men hon vänder sig och gör sig så liten som möjligt, och lyfter dessutom benet så att bollen kan gå igenom.

   • Jo visst var Lyon riktigt dåliga men Arsenal har inte direkt visat någon toppform i början av säsongen heller. De spelade jämnt mot Ajax i kvalet och har inte övertygat i ligan heller. Att vinna med 5–1 är bra oavsett om det är ett Lyon som inte fungerar kollektivt. Samtidigt tycker jag Arsenal gjorde dem dåliga genom att hela tiden sätta press på deras mittbackar som var den svaga länken. Eidevall vann coachkampen på knockout. Jag tror kanske inte heller att Arsenal går till final för det finns lag som på pappret är bättre. Jag säger bara att de engelska lagen känns starkare än förra säsongen. Man kan inte göra mer än att vinna de matcherna man ställs inför och det gjorde Arsenal igår.

    Jag tycker man kan säga lika dant om Barca också i så fall. De krossade Arsenal två gånger om förra säsongen, då gjorde Arsenal riktgt dåliga insatser. I semifinalen tycker jag Wolfsburg bjöd på den första matchen genom att vara lika dåliga som Lyon var igår. Men i hemmamötet var Wolfsburg klart bättre. I finalen krossade Lyon Barca. Så enligt mig fick Barca mycket gratis förra säsongen i och med att många lag hade för stor respekt för dem. När lagen väl vågade spela sitt spel fick de problem. På samma sätt tog Arsenal matchen till Lyon igår och de hade inget svar på frågorna de ställde. Lyon var inte bra men Arsenal gjorde taktiskt en näst intill perfekt match.

    Det var lite som Sveriges match mot Frankrike. En bra prestation mot ett svagt motstånd. För Arsenal var det här ett stort steg framåt, både spelmässigt och för självförtroendet.

    • Värt att notera nu är ju att franska lagen ser helt förlamade ut. Landslaget först, sedan Lyon och PSG i CL. Vete tusan vad det är men lutar åt att luften verkar ha gått ur franska spelarna som ser högst mediokra ut för det mesta. Visst, Arsenal och Chelsea gjorde det bra liksom Tyskland och Sverige mot landslaget, men så här dåliga ska de inte vara. PSG var i alla fall inte tokvirriga defensivt men de hade knappt något offensivt grundspel alls, det såg ut att hänga på kontringar och individuella aktioner. Kan EM sänkt spelarna totalt eller finns det någon annan anledning? Tittade lite på vart de spelar och noterade att två spelar i Real där de också hade en halvdana match i CL(ingen jättematch av laget som helhet dock), annars är det väl Tounkara som åkte ut mot Sverige men inte fått spela i ManU än, Périsset som väl spelat lite i Chelsea och några få i (mindre) andra lag utanför Frankrike Det vill säga, inga verkar utmärka sig positivt så vitt jag kan se…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.