Sydafrika, Italien och Argentina – lätt grupp i VM – men otroligt tufft slutspel

Inlägget uppdaterat med korrigering av spelort för eventuell åttondelsfinal

Sverige spelar sina gruppmatcher i VM på Nya Zeelands nordö och ställs i tur och ordning mot Sydafrika, Italien och Argentina. De två första matcherna spelas i Wellington, och den sista i Hamilton.

Det är en väldigt bra lottning för gruppspelet. Det är tre lag som man inte bara kör över, men det är ändå rakt igenom matcher där Sverige kommer att vara klar favorit. Och totalt sett en grupp från vilken Sverige bara måste gå vidare.

Under lottningen satt jag och närstuderade VM-upplägget. Jag noterade att det blir väldigt mycket resande för många lag – även om Sverige fick ett bra upplägg i gruppspelet.

Trots allt resande blir det ändå inte så mycket som det borde bli. För Fifa har återigen godkänt ett fiaskoartat upplägg där lag från samma grupp inte kan mötas i final. De lag som avancerar från en grupp placeras nämligen på samma sida av slutspelsträdet. Det är ett uselt upplägg rent sportsligt. Ett upplägg som exempelvis gjorde att det redan innan lottningen var klart att värdnationerna inte kunde mötas förrän i final – eller bronsmatch.

På herrsidan ser man numera alltid till att se till att de lag som kommer etta respektive tvåa i en grupp separeras på slutspelsträdet. Men på damsidan gör man fortfarande missen att placera lag från samma grupp på samma sida.

Jag antar att det i det här fallet handlar om att man här inte vill att lagen skall hålla på att åka fram och tillbaka mellan Australien och Nya Zeeland. För de lag som nu har lottats till gruppspel i Australien kommer inte att spela någon match alls i Nya Zeeland. Däremot kommer lag från grupperna E och G att tvingas över till Australien för åttondelsfinal.

Sverige spelar just i grupp G. För svensk del blir det alltså gruppspel i Nya Zeeland. De två första matcherna går i huvudstaden Wellington och den sista i Hamilton, alltså tre matcher på nordön – vilket förstås är bra ur resesynpunkt. Men till åttondelsfinalen blir det en sväng till Sydney eller Melbourne innan eventuell kvart- och semifinal åter spelas på Nya Zeelands nordö.

Andra starka lag som lottats till gruppspel i Nya Zeeland och således hamnar på Sveriges halva av slutspelsträdet är Norge, Schweiz, Spanien, Japan, USA, Nederländerna och Sydkorea. Sveriges grupp ligger mot den som innehåller USA, Nederländerna, Vietnam samt playoffvinnaren från den grupp där Portugal, Kamerun och Thailand återfinns.

Det är således högst troligt att Sverige vid avancemang ur gruppspelet ställs mot USA eller Nederländerna redan i åttondelsfinal. En otroligt tuff lottning. Leker vi med tanken att lagen placerar sig enligt världsrankingen i gruppspelet får vi följande slutspelsträd. Den övre halvan spelas huvudsakligen i Nya Zeeland och hela den undre i Australien:

Norge
Japan

USA
Italien

Spanien
Schweiz

Sverige
Nederländerna

Kanada
Kina

Frankrike
Sydkorea

England
Australien

Tyskland
Brasilien

Sverige fick alltså en relativt lätt grupp. Däremot ser ju slutspelsträdet enormt tufft ut. En trolig svensk väg till final går via Nederländerna, Spanien och USA. Det är på alla sätt en otroligt svår lottning. Tuffare går inte att få.

Med det släpper jag lottningen för tillfället.

Som bekant spelas det ett VM-slutspel just nu. I går inleddes kvartsfinalspelet i F17-VM. Då vann Nigeria efter straffläggning mot USA och Tyskland slog ut Brasilien med 2–0. Matcherna går att se gratis på Fifa plus. Jag kastade några snabba blickar på Nigeria–USA, och tyckte faktiskt att det amerikanska laget såg ut att vara riktigt bra. Ändå åkte de ut.

I dag spelas de två sista kvartsfinalerna. 13.00 är det avspark mellan Tanzania och Colombia. Vinnaren där ställs mot Nigeria i semifinal. Och 16.30 drar hyperintressanta mötet mellan Japan och Spanien igång. Vinnaren där får möta Tyskland, för vilka svenska Mathilde Janzen spelade hela kvartsfinalen mot Brasilien.

18 tankar på “Sydafrika, Italien och Argentina – lätt grupp i VM – men otroligt tufft slutspel

 1. Var hittar man spelschemat där Sverige bara har matcher på Nya Zeeland långt fram i turneringen? Wikipedia och de filer jag kan se på FIFA har svensk åttondel i Sydney/Melbourne och därefter kvartsfinal i Wellington eller Auckland. Vilket gör upplägget att lag som går vidare från samma grupp ligger på samma slutspelshalva ännu mer märkligt.

  • Rätt. Jag läste slarvigt först och har just uppdaterat. Antar att det har att göra med att man inte har tillräckligt stora arenor i Nya Zeeland. Och håller med om att det gör upplägget ännu mer svårförstått.

  • För övrigt håller inte min gissning om att storleken på arenorna är skälet till att lagen från grupp E och G måste över till Australien för åttondelsfinalerna. Arenan i Dunedin tycks ju faktiskt ta in fler åskådare än den i Melbourne. Vid närmare granskning hittar jag således inget riktigt logiskt skäl till varför fyra lag behöver åka över till Australien för åttondelsfinaler.

 2. Hela VM fram till medaljmatcherna är alltså delat 50/50 i matchantal mellan Australien och Nya Zeeland. Men inte åttondelsfinalerna av någon anledning. Ja, vad är i själva verket anledningen till att lag, plus supportrar och media som håller sig nära länder från två av VM-grupperna (E och G), ska behöva ta sig fram och tillbaka mellan Australien och Nya Zeeland mitt i turneringen. Den frågan kanske någon kan ställa till någon i organisationen.

  • Det lär bli mycket resande. För USA, Nederländerna och Sverige är sannolikt bland de fem–sex lag som kommer att ha flest medföljande supportrar. Framför allt kommer USA ha i särklass flest. Och de skall alltså flygas över till Australien för en match.

   • Behöver inte överdriva restemat här i kommentarsfältet, men det finns många lag och supportrar som lär överväga kostnaderna. Danmark har till exempel: Perth–Sydney–Perth och troligtvis Sydney igen som tvåa i gruppen. Fyra timmars flygresa i vardera riktningen…

    • Vilket är såååå fint tänkt i dessa (marginellt) klimatmedvetna tider också. Men samtidigt kommer nog få från norden ens åka så längt för att följa turneringen på plats till att börja med? Och gör man det kommer det ju restiderna för tex danska supportrar att ihop inte bli värre än resan fram och tillbaka till Australien så det kanske ses som ett ok tillägg. Men det lär kosta en hel del för dem då.

 3. Mycket bättre grupp går knappast att få. Kommer Sverige upp i nivå ska man slå alla de lagen bekvämt. Italien är för mig det sämsta Europeiska laget för tillfället som går att få. De har haft det tufft den senaste tiden. Vad som är positivt är att man förhoppningsvis kommer kunna vila spelare i sista gruppspelsmatchen som man har gjort i de mästerskap där det har gått bra tidigare. Vägen till en final är väldigt tuff oavsett. Vi vet forfarande inte vilket lag Spanien åker till VM med. USA och Nederländerna är inte vad de en gång var. Sverige bör ha en bra chans mot båda dem lagen. England, Tyskland och Frankrike på den andra sidan är också riktigt bra lag. Jag håller nog både Tyskland och England minst lika högt som USA. Frankrike är otroligt bra när de väl får till det. Om Spanien får tillbaka alla sina spelare blir de såklart riktigt tuffa att slå i en eventuell kvartsfinal. Men jag tror Sverige hade fått det otroligt tufft mot England eller Tyskland också.

  Med det sagt har Sverige alla chanser i världen att göra något riktigt bra och gå långt. Får de till försvarsspelet och kontringsspelet kan de slå alla lag på en bra dag. I en drömvärld behöver de inte slita ut spelarna i gruppspelet så de kan ge allt i slutspelet som tidigare år.

  • Vägen till final måste ju inte vara så här tuff som den lär bli. Exempelvis kan man få en rätt överkomlig motståndare i åttondelsfinal. Och man kan även ha flyt i kvarten. Minns från 2019 att både Kamerun och Nigeria var framme i åttondelen, samt att Italien spelade kvartsfinal.

   Men visst, det kunde ha varit ännu värre. Om mitt slutspelsträd efter rankingen slår in blir ju kampen om den nedersta semifinalplatsen otroligt tuff mellan England, Tyskland, Australien och Brasilien.

  • Efter att ha sett en massa matcher från amerikanska ligan kan jag säga att jag tycker att USA:s landslag har två eller tre problem. Dels deras tränare, som inte tycks få till ett vettigt grundspel och där tycker jag det märks en klar skillnad på hur (flera av) spelarna är i landslag kontra i sina klubblag. En bisak där är också att han tycks göra konstiga uttagningar och vågar vare sig byta ut äldre spelare som helt enkelt inte klarar av allt längre eller anpassa spelet efter det. Rapino är tex fortfarande offensivt fin när hon får slå sina inlägg, hon klarar dock inte av försvarsspelet riktigt och när han då inte kompenserar för det i sin uppställning blir det öppen gata på hennes kant. Sedan har de en bunt fina spelare i de yngre årgångarna men jag tror vare sig de är redo eller kommer få chansen riktigt. Och det är inte samma kvalitetsskillnad som förr ändå, Så jag håller inte alls (just nu) USA som ett lag man bör lyfta fram som en klar favorit, de har på tok för stora problem just nu. Med betoning på just nu då…

 4. Om vi bortser från USA och Kanada, vilket lag anser du är det bästa icke-europeiska i turneringen? Brasilien? Japan? Australien?

  • Bra fråga. Rankingen säger Brasilien närmast före Nordkorea, Japan, Australien och Kina. Nordkorea och Kina känns överskattade, så det står väl mellan de tre lagen du nämner.

   Efter OS i fjol hade jag utan att tveka sagt Australien. Nu känns det som att rankingen har rätt, att Brasilien verkligen är bäst för tillfället. Sedan 3–1-förlusten på Friends mot Sverige har Pia Sundhages lag radat upp tio raka segrar.

   Men frågan är om inte Sverige hellre hade mött Brasilien än Japan och Australien i VM. Japans spelsätt har vårt landslag ofta väldigt svårt med. Och Australien kommer att lyftas fram i VM av ett massivt hemmastöd.

   • Fast å andra sidan har väl Japan det rätt svårt mot fysiskt starka och snabba lag som Sverige? Deras fina spel funkar också sämre då. Och även om de radat upp segrar i år är det mestadels mot rätt kassa lag. Senaste förlusten var visst förra året mot Island. Dock kanske vi får en viss värdemätare nästa månade när de ska möta England och Spanien enligt Wikipedia. Brasilien känns mer sannolikt för mig att de kan slå Sverige en bra dag, speciellt som jag tycker det verkar som att Pia börjar få ihop ett riktigt bra lag. Dock med förbehållet för att de har rätt få riktiga klasspelare bakåt och med lite otur där kan de blir jobbigt för dem.

 5. Hur stort fiasko anser du det vore om inte Sverige gick vidare? Hur svårt tror du Gerhardsson skulle få att hålla sig kvar? För övrigt är det i semifinalen Nigeria möter vinnaren av Colombia Tanzania.

  • Spontant vore det tidernas svenska damfotbollsfiasko om Sverige slogs ut i gruppen. Och då hade förstås Gerhardsson fått väldigt svårt att sitta kvar.

   Och tack för påpekandet. Det är rättat.

 6. Det som är ganska tydligt är att ingen grupp verkar innehålla mer än max 2 riktigt bra lag och därför verkar det också ganska givet på förhand vilka lag som når åttondel. Förhoppningsvis kan något lag överraska. Att det sedan blir tuffare i slutspelet måste väl anses som något postivt. Teoretiskt skall möjligen någon ännu i åttondel få lite lättare motstånd, men fr o m kvartsfinal skall alla matcher i ett VM vara svåra.

  • tragiskt nog ser det verkligen ut som att det är en klar skiktning i kvalitén på lagen ja. Johan har ju skrivit flera gånger om hur udda platserna fördelats mellan världsdelarna, sett strikt till kvalitén på lagen då. Tror det spelar in en hel del, plus då att vi har lagom många lag i toppen för att de ska fördelas fint mellan grupperna, och där det kunde blivit lite knivigare hjälpte lottningen till. Vilket väl gör gruppspelet alltför förutsägbart så hur kul ser det egentligen ut?

  • Grupp B har Australien, Nigeria, och Kanada; där kan det bli lite spännande om Nigeria får till det.
   Grupp A har i gengäld inget lag som sett bra ut på några år (antar jag, har dålig koll på Filippinerna).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.