Grattis Växjö DFF – klart för damallsvenskan 2023

Tidigare i dag var jag på Borås Arena och fick uppleva ett par jubel av olika slag. Precis när jag anlände jublades det från hemmalaget Bergdalen. Då kom nämligen beskedet att Älvsjö AIK hade kvitterat mot Team TG med bara sekunder kvar. Ett resultat som gör bottenstriden i elitettan otroligt raffinerad med två omgångar kvar att spela.

Cirka två timmar senare var det gästande Växjö DFF:s tur att jubla. Laget jublade över att man säkrade seriesegern i elitettan och samtidigt blev klart för damallsvenskan 2023.

Det är således läge att skicka ett stort grattis till Växjö DFF. Seriesegern i elitettan är på alla sätt välförtjänt. Växjö är obesegrat efter 24 omgångar, har gjort flest mål och släppt in minst. Faktum är att smålänningarna nu har radat upp elva raka tävlingsmatcher utan att släppa in mål – nio i serien och två i cupen. Otroligt imponerande.

Bland cupmatcherna finns bland annat en seger mot damallsvenska IFK Kalmar. Kollar man på Växjös trupp ser den ganska annorlunda ut mot den som åkte ur damallsvenskan i fjol.

Genomströmningen var stor i vintras. Och nya tränaren Olof Unogård valde att bygga ett lag med många unga framtidsnamn. Spontant ser laget intressant ut. Man behöver förstås få in några spetsspelare till. Men grunden finns.

Växjö är en klubb som knappast har vunnit någon bredare gunst hos Växjöborna. Lagets publiksiffror har hela tiden varit svaga. Och när det i eftermiddags viftades med Växjöflaggor var det skadade spelare som höll i flaggorna – inga supportrar. Bland annat noterade jag att mittfältstalangen Nesrin Akgün höll i en av flaggorna.

Det viktigaste för Växjö DFF är att man har en storsponsor i miljardären Santhe Dahl. Den tidigare trävaruhandlaren är mannen som gör Växjö DFF:s verksamhet möjlig. Det blir intressant att se vilken budget klubben får inför återkomsten till damallsvenskan.

Bakom Växjö är det nu otroligt spännande i elitettan. Uppsala tappade en ledning, och spelade till slut 2–2 hemma mot ett allt starkare Bromölla. Uppsalas poängtapp innebar att Norrköping idag klev upp på en andra damallsvenska platsen.

Östgötarna har god chans att ligga kvar som tvåa. I de två sista omgångarna väntar matcher mot västgötskt motstånd. Först hemma mot Bergdalen och i avslutningsomgången borta mot Lidköping. För Uppsala återstår hemmamatch mot Mallbacken och bortamöte med Bergdalen. Inför avgörandet har Norrköping ett försprång på två poäng. Båda lagen har en målskillnad på +44.

Även Alingsås har fortsatt chans att sluta på damallsvensk plats. Alingsåsarna är nu tre poäng bakom Uppsala och fem bakom Norrköping. Men Alingsås har tre matcher kvar att spela: Rävåsen (b), Växjö (b) och Älvsjö (h).

Tittar vi längre ner i tabellen är kampen vid nedflyttningsstrecket numera otroligt jämn och spännande. Efter dagens resultat ligger Bergdalen på fast mark på fler gjorda mål än Team TG. Umelaget har kvar att möta Bromölla borta och Växjö hemma. Boråsarna skall till Norrköping och avslutar hemma mot Uppsala.

Det kan blir så att målskillnad som avgör vilket lag som spelar i elitettan nästa år, och vilket som åker ner i nya division 1.

I dag har elitettan fått två nygamla lag. Stort grattis till IK Rössö Uddevalla och Bollstanäs SK som båda har säkrat avancemang. De har gjort det via:

Bollstanäs SK–Sunnanå SK 1–2. Bollstanäs till elitettan med totalt 4–3.
Rössö–Boo FF 2–0. Rössö till elitettan med totalt 4–1.

Under söndagen avslutas det kvalet med matchen Trelleborgs FF–BK Häcken. Där leder TFF med 2–0.

I kvalet för att hålla sig kvar i division 1 slutade det med tre uddamålssegrar i dag. Vinnarlagen som spelar i ettan även nästa år blev Kvarnsvedens IK, Lödöse Nygård IK och IS Halmia. Det efter följande utfall i dag:

Kvarnsveden–Alnö IF 1–0. Kvarnsveden kvar i ettan med totalt 1–0.
Lödöse Nygård–Karlbergs BK 0–0. Lödöse Nygård kvar i ettan med totalt 2–1.
Halmia–Mariebo IK 1–0. Halmia kvar i ettan med totalt 1–0.

I Götalandskvalet till division 1 har vi fått följande resultat:

Örgryte IS–IF Elfsborg 3–1. Öis till ettan med totalt 6–1.
Malmö FF–Åhus IF 4–0. MFF till ettan med totalt 10–0.
BK Kenty–Växjö BK 3–0. Kenty till ettan med totalt 6–2.
Under söndagen spelar IFK Göteborg–Vikens IF. Där leder Blåvitt med 2–0.

Lite ologiskt avslutar jag det svenska svepet med den högsta serien. Där föll AIK i Vittsjö med 1–0, ett resultat som innebär att Solnaklubben kommer allt närmare elitettan. Det troliga är att nedflyttningen blir klar nästa måndag, då AIK åker till Bravida Arena för att möta Häcken.

Dagens enda damallsvenska mål bar australisk etikett efter att Clare Polkinghorne nickat in en inläggsfrispark från Katrina Gorry i den första halvlekens 39:e minut.

Det blev dramatiskt på slutet när Milla-Maj Majasaari fick en målchansutvisning för att ha tagit med hands utanför straffområdet. Det var i minut 82, och AIK hade gjort alla sina byten. Kajsa Collin tog över handskar och målvaktströja – och höll nollan.

Personligen tycker jag att utvisningssituationen är svårbedömd. Det är ingen tvekan att bollen tar på Majasaaris hand. Men det är inte medvetet, utan finländskan mer eller mindre landar på bollen. Och som jag har uppfattat handsregeln skall det inte vara bestraffningsbar hands när bollen tar den arm man landar på. I så fall borde Majasaari ha fått spela vidare. Men jag kan inte säga att jag är helt säker på att den tolkningen gäller.

Klart är att det var upprört på AIK-bänken på slutet. Både matchcoach Nebojsa Novakovic och ytterligare en ledare på bänken fick gult kort i 89:e.

Internationellt var Kosovare Asllani dagens svenska spelare. Hon gjorde matchens två första mål när Milan mycket överraskande vann med 4–3 mot Juventus. Även Fridolina Rolfö utmärkte sig. Hon blev matchens första målskytt när Barcelona vann borta mot Betis.

I F17-VM vann Colombia klart mot Tanzania, medan Spanien stod för en sen vändning mot Japan. Japanskorna ledde med 1–0, men Vicky Lopez slog till med en kvittering i 87:e minuten och avgjorde sedan i tredje övertidsminuten. Därmed är det semifinaler på onsdag mellan Nigeria och Colombia samt mellan Tyskland och Spanien.

6 tankar på “Grattis Växjö DFF – klart för damallsvenskan 2023

 1. Tycker också att det var hårt dömt utvisningen på AIK.s målvakt då hon ramlade och fick bollen på handen! Såg också matchen på webben mellan MFF och Åhus där MFF vann med 4 – 0. MFF var lika överlägsna som i första matchen med den skillnaden att Åhus spelade mera defensivt. Grattis MFF till en plats i nya div1 och att man inte förlorat en enda match sedan starten i div.4!

 2. Har skrivit förr om klubbarnas synnerligen kassa elitorganisation EFD. Måste göra det igen!
  SvFF hade x antal millar till damfotbollen, tillsammans med EFD kom de tyvärr överens om ännu ett dyrt projekt; att utveckla akademiverksamheterna (ungdomsfotbollen) ute i föreningarna.
  Fyra ”fotbollsutvecklare” och en projektledare ska anställas (oklart hur länge) för att studera föreningarnas ungdomsverksamhet och som sedan ska poängsättas.
  ”Genom en moderniserad och aktiv certifieringsprocess kan svensk damfotboll få tydliga nyckeltal som ger klubbarna möjlighet att mäta och utveckla sina elitmiljöer”.
  Vacker tanke men kommer under fel period, eftersom de flesta elitklubbar inte har några pengar alls. Att i detta läge betala dyrt för ”fotbollsutvecklare” som ska resa runt i klubbarna och berätta vad som är fel med deras ungdomsverksamhet känns galet!
  Svenska elitklubbar behöver pengar – nu! Annars går de under och då har ungdomarna liksom ingenstans att ta vägen för att träna fotboll.
  Tänker tanken när ”fotbollsutvecklaren” besöker klubben, studerar deras ungdomsverksamhet, kommer sedan med krav på vad som måste göras annorlunda (och bättre). Som troligen innebär ännu högre kostander för den fattiga klubben.
  Inte direkt poppis ute i klubbarna som knappt har pengar till strumpor och skosnören.
  I detta krisläge borde pengarna ha gått direkt till klubbarna.
  Hjälp i stället klubbarna att få ordning och reda i sin ekonomi, sedan kunde man disktuera en ungdomssatsning. Som vanligt blir det i fel ände när EFD är inblandat.
  Till EFD:s ”försvar” har landets elitklubbar godkänt projketet – obegripligt!
  En sak till: i detta krisläge borde EFD och SvFF snabbt ha ändrat om serierna till nästa säsong för att dra ner på resekostnaderna (i första hand elitettan och F19). Eller åtminstone hjälpt klubbarna med resebidrag.
  En sak till 2: Hela Europa upplever ett enormt ökat intresse kring damfotbollen – utom i Sverige! Beklagligt.
  En sak till 3: När ska debatten om klubbarnas dåliga ekonomi ta fart? Nu konstaterar alla att det är så, men ingen diskuterar vad man ska göra åt det. Läget är allvarligt!

  • Lägg ner både F19 och F17 serierna i dess nuvarande form, de är bara en ekonomisk belastning för klubbarna! Kan ta som exempel, denna helgen åker KDFF:s F19 lag till Eskilstuna för att spela en betydelselös match i seriens bottenskikt!

  • Kloka ord, jag förstår ingenting vad EFD håller på med. Det du berättar är ny information för mig, men tyvärr är inget förvånande längre. Nu drar man ju också ner på antal serier i de lägre divisionerna, återigen ökade kostnader för klubbarna. Något måste göras ekonomiskt för de damallsvenska klubbarna annars går väl snart hälften i konkurs.

 3. Tre alternativ/scenarior:

  1) Dags för det svenska fotbollsförbundet att sänka de ekonomiska och arenamässiga kraven för damfotbollslag. Om så många klubbar med damlag har problem att klara krav från förbundet är det kanske de som ställer krav och inte får igenom dessa som ska ändra på sig. Förbundet verkar tro att dam och herrfotboll i Sverige har samma förutsättningar och ställer därför samma krav till båda. I slutändan finns det ingen damfotboll kvar i Sverige när alla lag lagt ner då pengarna är slut eller arenorna inte är ok. 2) Damallsvenskan kommer bli en slags ungdomsserie utan några som helst stjärnor eller etablerade spelare då ingen av klubbarna har råd att betala några löner eftersom den dåliga ekonomin i klubbarna inte tillåter det. Det blir som dagens F17/F19-serier blandat med nykomlingslag i elitettan 3) Det blir en damallsvenska där alla deltagande lag har ett herrlag eller riktigt stora sponsorer som skjuter till pengar och där damlaget har samma ekonomiska och arenamässiga krav som herrlaget. Vill man spela i den högsta damserien måste man uppfylla ovanstående krav innan serien startar, oavsett om det finns sponsorer och/eller ett herrlag i bakgrunden. Hur många damfotbollslag i Sverige idag utan herrlag i bakgrunden har stora sponsorer som pumpar in höga miljonbelopp (tvåsiffrigt) till klubbarna? När varken publiken eller de stora pengarna någonsin hittar till de flesta damklubbarna i Sverige, vad ska man ha för krav då när de bra förutsättningarna aldrig infinner sig?

  Det är så tjatigt att hela tiden höra om dålig ekonomi i damidrott utan att det blir bättre för majoriteten. Om man vill dra det till sin spets kan man ställa frågan om svenskar verkligen vill se damfotboll och annan damidrott på lagsidan.

  • Flera bra tankar. Äntligen lite debatt här om den synnerligen viktiga frågan – klubbarnas ekonomi.
   Den har saknats helt.
   Hur kan klubbfotbollen räddas i detta krisläge?
   Hur ser framtiden ut för svensk damfotboll?
   Har EFD (och SvFF) några visioner?
   Har man skissat på hur det kommer att se ut om fem år?
   Vem tar ansvaret och leder damfotbollen mot nya höjder?
   Svar från EFD och SvFF tas emot tacksamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.