Nu är Rosengård väldigt nära guldet…

I dag har spänningen i den damallsvenska toppen minskat ganska rejält. FC Rosengård vann nämligen med 2–0 i Kristianstad, vilket innebär att Malmöklubben i praktiken säkrade guldet samtidigt som KDFF sannolikt missade chansen till att få spela i Champions League även nästa år.

När jag hörde att Rosengård hade Somea Polozen i mål i dagens toppmatch trodde jag kanske att Kristianstad skulle ha en bra chans att skrälla. Men den 20-åriga tredjemålvakten höll nollan, och nu är alltså Rosengård otroligt nära guldet.

Det är bara Linköping som kan passera. För att guldet skall hamna i Östergötland krävs att LFC tar full poäng mot IFK Kalmar, Kristianstad och Kif Örebro samtidigt som Rosengård förlorar mot både Djurgården och BP.

Det troligaste är att Rosengård blir klara mästarinnor senast nästa måndag – då man tar emot Djurgården. Men det vore inte otroligt om guldet säkras i kavaj antingen under måndagen då LFC möter Kalmar eller mer troligt på fredag då Kristianstad kommer till Linköping Arena.

I botten avgörs mycket på lördag då Umeå tar emot BP. Mer om den senare.

Själv har jag i dag varit på Bravida och sett Häcken vinna med 3–1 mot Piteå. Det handlar om två lag som gjort en stark höstsäsong. Häcken tog 26 poäng på vårens 13 omgångar. I och med dagens seger har göteborgarna tagit 27 poäng på höstens elva matcher. Och på de nio matcherna efter EM-uppehållet har Häcken åtta segrar.

Piteå stod på 17 poäng efter halva damallsvenskan. Norrbottningarna har hittills tagit 20 efter att serien vände. 17 av de 20 poängen har bärgats på de nio omgångarna efter EM.

Häckens 3–1-seger var på alla sätt odiskutabel. Häcken var bättre än Piteå i dag. Det hindrade inte att jag gillade det jag såg av PIF. Fjolårets bottengäng är bra, Stellan Carlsson håller på att bygga något riktigt spännande. Fler tankar om Häcken och Piteå i kommande inlägg.

Under tiden jag skriver det här inlägget ser jag Brighton–Chelsea på tv. Där återfanns tre före detta Häckenspelare i startelvorna. För Johanna Rytting Kaneryd var det första starten i ligan. Kantspelaren fick chansen när Chelsea vilade många av dem som startade i torsdagens Champions Leagueseger mot PSG. Man måste väl säga att Kaneryd tog chansen, för hon har varit en av Chelseas bättre spelare i den match som precis blev 2–0 till Londonklubben i slutminuterna.

Hos Brighton startade både Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme. De båda har startat alla ligamatcher förutom en, där Kullberg var avstängd.

I övrigt i dag noteras att Trelleborgs FF spelar i elitettan nästa år. Skåningarna vann mot Häckens andralag med minsta möjliga marginal. Häcken vann dagens match med 4–2, vilket gjorde att det var 4–4 efter dubbelmötets 180 minuter. Förlängningen slutade 1–1 och det blev straffläggning.

Där missade Häcken två av sina fyra första straffar, medan Trelleborg gjorde mål på alla sina. TFF vann straffarna med 4–2 – och gör alltså debut i elitfotbollen nästa år.

En division lägre säkrade IFK Göteborg en plats i nya division 1. Blåvitt vann även andra matchen mot IF Viken med 2–0. Totalt alltså 4–0, och IFK har därmed gjort precis som Malmö FF, alltså avancerat tre divisioner på tre år.

8 tankar på “Nu är Rosengård väldigt nära guldet…

 1. Var och såg matchen mellan KDFF och Rosengård som var en jämn match på planen, medan Rosengård satte sina lägen och KDFF brände sina. En härlig fotbolls match med 16 grader varmt och 1700 i publiken. Som det ser ut nu så är mitt tips Rosengård guldet, Häcken 2:a och Linköping sista Champions League platsen.

 2. Asllani och Rolfös mål i all ära men veckans svenska måste ändå bli JRK. Nu har hon verkligen jobbat till sig en start med bra inhopp. Mot PSG visade hon att hon klarar av att spela på den yppersta nivån och mer därtill. Redan där borde hon ha haft en assist när hon slår ett perfekt inlägg till Kerr som förmodligen hade knoppat in den ifall hon hade varit i form. Hon är iskall för tillfället!
  Man får väl säga att hon tackade för förtroendet med en bra insats och utnämnd till ”player of the match”! Detta på en vattensjuk plan som verkligen inte gynnar spelare som Kaneryd när bollen hela tiden stannar upp i vattnet. Ändå gjorde hon en så pass bra match. Som jag tidigare skrivit har hon redan nu utvecklats sedan hon kom till Chelsea . Speciellt i beslutsfattandet som tidigare var sisådär men även i sitt försvarsspel där hon ju faktiskt är väldigt svår att ta sig förbi. Igår kunde hon mycket väl ha fått 2-3 assister när hon först sätter upp Perisset som trycker till i ribban för att sedan snurra upp sin försvarare på läktaren och servera Kerr två gånger om, men Sam Kerr går inte att känna igen alls. Hon har dåliga förstatoucher och saknar helt självförtroende. Gerhardsson satt säkert och mös framför TV:n om han såg detta, men han önskade nog att Eve Perisset hade svenskt medborgarskap för Kaneryd och hon börjar hitta ett fint samarbete på högerkanten. De kombinerade sig fram och hittar varandra allt bättre, även Lauren James kombinerar hon bra med.
  Tycker även att Julia Zigiotti Olme gjorde en bra insats och hon ser ut att ha hittat tillbaka till gammal god form. Kul att se! I Everton får både Björn och Bennison allt större förtroende också och deras lag går som tåget för tillfället. Hört lite lösa rykten om att det finns större klubbar som drar i framförallt Benni! Jag har inga fakta om det här men visst är känslan att fler svenskor får mer speltid i sina klubbar den här hösten jämfört med förra. Vad jag kan komma på är det bara Blomqvist och Angeldahl som fortsatt är längst ner bland fiskpinnarna. Annars får de flesta en hel del speltid. Det måste ju tyda på att spelarna har blivit bättre och håller en högre och jämnare nivå. Det är roligt att de nu faktiskt konkurrerar ut spelare från andra länder, tidigare har det ju varit tvärtom.

  • Kaneryd var riktigt bra även om Asllani var betydligt mycket mer betydelsefull för sitt lag med sina mål. 🙂

   Men Kaneryd…helt plötsligt satt samspelet som jag klagade på tidigare. Bra driv och när hon får ett övertag på en spelare är hon svårstoppad. Dock jäkligt korkat att Flera gånger göra samma miss och driva in bollen på samma ställe där den fastnat innan. Hon var dock inte ensam om det för det var rent komiskt att se hur det vid något tillfälle skedde på samma plats med någon minuts mellanrum för olika spelare. Tycker dock Brighton hade otur, de kunde mycket väl ha hållit nollan i den här matchen, speciellt som Kerr var rätt usel ja. Jag hoppas verkligen Kaneryd får och tar chansen att spela flera matcher från start nu (och hela därtill) för då kanske vi får se henne verkligen komma igång. Har du sett något om tränarna sa något efteråt om hennes insats? Jag har bara sett kommentarer från diverse experter men inget från tränarna.

   Zigiotti Olme var bra, måste våga ta för sig mer offensivt bara men det var ju å andra sidan inte så enkelt med den där vattensjuka planen. Kullberg gjorde en riktigt bra match också, matchade alla motståndarna i löpningarna (inte illa!) och där Harders mål berodde i mitt tycke mer på mittfältet och att målvakten gör en halvdan insats. Känns faktisk som ett hon tagit några kliv nu och är väldigt jämn. Med andra ord en fullgod ersättare för mittbackarna vi har och nog kan hon stundtals konkurrera med dem också?

   Björn är ju lagkapten nu också om jag inte helt missminner mig? Hon är hur som helst i bra slag och nu ska hon bara inse att hon ska bli Seger 2.0 istället för mittback! Bennison börjar också få en hel del speltid. Dock tycker jag fortfarande att hon är lite för försiktig, hon måste våga göra mer med bollen. Hon visar hela tiden att hon vill ha bollen, lite som Stina där alltså, och det lovar att det nog kommer mer där också. Och Jakobsson spelade bra med flera skapade målchanser (och ett vansinnigt effektivt offensivt pressande av ytterbacken hon hade mot sig även om San Diego blev utslagna.
   Frågan är ju dock hur det ser ut med speltiden för landslagets spelare framöver? Kaneryd kommer nog få en hel del tid, Eriksson kommer kanske igång igen, Björn och Bennison likaså, och Asllani är nog gjuten i Milan. Rolfö är jag fortsatt lite orolig för då hon ofta spelar back men sist var det i anfallet så det kanske blir bra det med. Men Hurtig får inte mycket speltid alls, Blomqvist är reducerad till en inhoppare i slutminuterna och Angeldahl används för att se till att man har en full bänk i ManC. Mušović började komma igång men nu är Berger tillbaka och då kommer hon nog tappa igen, Sembrant har varit ok men inte mer i Juve och stått för ett par riktiga missar. Hela laget går dock halvknackigt så det är kanske inte så konstigt. Men när jag tittar på listan över landslagsspelarna och funderar på vad jag sett av dem, är det inte oroväckande många som antingen går rätt knackigt eller har halvdassigt med speltid nu? Speciellt då offensivt sett.

   • Ja Asllanis mål var viktiga och hon bär verkligen sitt Milan. Dock tycker jag Sembrant bjöd på första målet när hon kommer helt fel in i situationen och Lundorf stod för ett horribelt förvarsspel på andra målet. Precis som du säger har Sembrant faktiskt varit ganska svajig och går bort sig en del. Juventus problem tror jag är att de roterar för mycket. Det är olika backar varje match så det blir ingen kontinuitet.

    Har inte hört något uttalande av någon tränare var gäller Kaneryd men Chelsea-supportrarna älskar henne iallafall haha😉 Känns som det kan bli att hon spelar varannan match eller något liknande. Å andra sidan är det ju inte många som gör det bättre än hon nu, så kanske får hon spela mer med ”första-11:an” framöver. Det hade varit bra för hennes utveckling att spela mycket med Kerr och Harder. Precis som du är jag lite orolig för Rolfö, såg bara målet i helgen och det var nog ett av hennes enklare i karriären. Vad som är lite oroande är ju att hon inte startade i UWCL förra veckan och nu startade hon i ligan. Hoppas verkligen hon ingår i planerna när det kommer till CL också. För att bara springa runt i ligan ger ingen utmaning.

    Jo visst är det lite oroväckande med formen på en del. För tillfället är det många backar som gör det bra vilket är kul. Björn är ju redan nämnd, Kullberg likaså. Eriksson och Ilestedt är alltid stabila. Amanda Nilden är väl kanske den svenska spelare som har varit bäst tillsammans med Asllani hittills under hösten. Hon är ju en av få i Juventus som faktiskt tar laget framåt och står för stabila insatser i match efter match. Hon står för både poäng och ett bra försvarsspel. I ett lag som inte fungerar som kollektiv sticker hon verkligen ut. Asllani har 6 poäng och Nilden 5 med alla matcher inräknade. Nilden har alltså gjort näst flest poäng av samtliga svenskor i Europa under säsongsstarten, och det som back!! Framåt är det väl Rolfö, Kaneryd och Blackstenius som har gjort det helt okej än så länge. Annars håller jag med om att det ser lite tungt ut för en del svenskor. Hurtig är jag lite orolig för i Arsenal, hon ser seg och trött ut i matcherna och allt går väldigt långsamt. Känns inte som hon är i form fysiskt. Hittills är det väl ungdomarna Nilden och Kaneryd samt gammelgumman Asllani som jag tycker har varit bäst. Blackstenius började bra och gjorde en bra match mot Lyon men hennes form börjar dala lite nu.

 3. Med tanke på att Piteå har saknat Fanny Andersson den senaste månaden, en av seriens bästa mittfältare i år, har norrbottenslaget gjort det riktigt bra.
  Men det blir nog svårt för tränaren Stellan Carlsson att ”bygga nytt” eftersom laget lär tappa 3-4 bärande spelare. Och Fanny har bara kontrakt t o m 30/6 nästa år. Lär följa sin hockeyspelande sambo där kontraktet med Luleå går ut efter säsongen. Och hur länge orkar Faith Ikidi spela på denna höga nivå? Samma för Josefin Johansson.

  • Nördigt som bara den ja, men är inte det poängen med en blogg som denna? 😀
   Jag har sett för få matcher på senare tid för att ha koll på hur de brukar ställa upp men är det inte en hel del spelare där med begränsad speltid? En som Iwabuchi spelar väldigt lite och känns inte som ett Eidevall vill spela henne heller, bara för att ta ett exempel. Samtidigt måste man ju säga att japan har skralt med riktigt bra spelare nu för tiden och de som spelar i Japan ser i alla fall jag enbart med landslaget (och det sällan) så vet inte hur bra de är egentligen. Eftersom du tog dig tid att göra det här så antar jag att du har koll på hur det ser ut för japanska landslaget och deras spelare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.