Rosengård överkört i Lissabon – tung svensk förlust

FC Rosengård inkasserade en blytung förlust i kväll i Lissabon. Benfica var det klart bättre laget och vann med 1–0. Portugisiskorna vann totala avsluten med 23–5 och avsluten mot mål med 6–1.

Jag kollade inte matchen speciellt koncentrerat. Men det jag såg var inte roligt för vårt svenska mästarlag. Stundtals var det kaos i försvaret, och Teagan Micah tvingades till flera fina räddningar.

Benfica har vuxit ut till ett lag har helt okej europeisk nivå. Men om svenska lag tänker tävla på internationell nivå måste man vinna mot lag som Benfica.

Dock är det väl bara att inse att våra topplag inte längre är tillräckligt bra för att just tävla i Europa. Utfallet av de nio gruppspelsmatcher som våra damallsvenska klubbar spelat i Champions League är en seger och åtta förluster. Totala målskillnaden är 5–25. Det är en riktigt dyster läsning.

Visst kan Rosengård skylla på tunga skador i backlinjen, och på att laget inte spelat en match på tre veckor. Men det ger ju tyvärr inga fler poäng.

I all uppgivenhet får vi väl ändå glädjas åt att vi har ett svenskt lag i gruppspel för andra året i rad. Det lär vi inte vara bortskämda med framöver. Mycket talar för att Sverige bara har två platser i turneringen inom två år. Och risken finns även att de båda lagen blir oseedade, vilket minskar chansen till gruppspel enormt.

Tidigare i kväll slängde jag även sporadiska blickar på den andra matchen i gruppen, den som Barcelona vann med 3–0 mot Bayern München. Från det lilla jag såg gav Fridolina Rolfö ett fint intryck. Och Barca såg både stabilt och vasst ut.

Målskillnaden 16–1 efter en match vardera mot Bayern, Benfica och Rosengård är på alla sätt imponerande. Barca och Chelsea är de enda lagen med full poäng när halva gruppspelet är avklarat. Noterbart att de båda franska storlagen Lyon och PSG står på fyra poäng vardera.

9 tankar på “Rosengård överkört i Lissabon – tung svensk förlust

 1. Sista 30 min av första halvlek är bland det värsta försvarspel jag någonsin sett!!! Att Bianca Schmidt spelade vidare efter paus gör att man måste ifrågasätta Slegers kunskaper !!
  Man måste också kunna kräva betydligt mer av Olivia Schough om hon har tankar på VM nästa år , en blekare insats får man leta efter. Nej bara att konstatera att svenska mästaren är ett litet lam bland vargarna i denna turnering !!

 2. Brukar inte ha så många åsikter om enskilda spelare eller tränare. Men antar att huvudtränare Slegers hade ansvaret över Rosengårds bedrövliga första timme borta mot Benfica.
  Hemmalaget kunde eller fick (välj vilket!) springa igenom en öppen högerkant. Bredgaard och Öling är två helt igenom offensiva spelare, med klara defensiva brister, de skulle nu sköta försvarslinjen på den högra sidan. Dessuom spelade en vilsen Schmidt på den högra sidan i mittförsvaret. Katastrof!
  Det borde ha räckt med 10-15 min för att tränare Slegers skulle förändra. T ex låta Schough och Bredgaard byta sida för att stoppa genomströmningen.
  Nu dröjde det nästan en timme innan stackars Schmidt äntligen fick byta.
  Spelet jämnades ut något sista 20 men då bytte Slegers ut Kullashi som var det enda lilla hotet mot hemmaförsvaret. Trött?
  Fråga: Vilka tränarmeriter (och erfarenhet) har Slegers för att träna Sveriges bästa klubblag? Drar mig till minnes två säsonger i Limhamn/Bunkeflo (A och F19).
  Något mer?

  • Jo, Rosengårds högerkant hade det periodvis riktigt jobbigt. Tanken var nog att man skulle anfalla där med Öling och Bredgaard. Och ofta låg Öling väldigt högt. Men något anfallsspel såg vi inte röken av, istället kunde Benfica flera gånger hitta in på ytan bakom Öling. Och Schmidts matchovana var påtaglig, vilket ju inte gjorde saken bättre. Det kändes inte som att Rosengård hade någon som styrde försvarsspelet. För man plockade inte upp löpningar och hamnade ibland i konstig formation. Jag kollade som sagt inte helt koncentrerat. Men jag såg fem 100-procentiga målchanser för Benfica före paus. Ingen för Rosengård.

   • Men varför gjordes ingen förändring i ett tidigare skede? Det var ju så uppenbart!
    Emma Berglund saknades enormt mycket!
    Någon som vet Slegers ”record” som tränare?

    • Hon har inga tränarmeriter utöver de du nämnde, något som är rätt självklart då det bara var några år sedan hon la ner sin egna aktiva spelarkarriär. Samtidigt tycker jag nog att det är fel att hänga ut henne när hon hela säsongen fått laborera med nya uppställningar p g a Rosengårds skadeläge, det har också synts i lagets matcher i Damallsvenskan där man flera gånger vunnit där man egentligen spelat rätt mediokert kollektivt.

     Individuell briljans räcker långt i Damallsvenskan men när man möter Europeiska storlag som har samma nivå där så krävs det även ett fungerande kollektiv och en samspelt ”elva” och där har inte Rosengård haft möjlighet att få ihop det med stor spelaromsättning och som jag tidigare skrev vissa skadebekymmer.

     • Slegers tränar-CV är väl att hon först gick elittränarutbildningen för toppspelare, CBA Elit. Sedan fick hon sitt första jobb i Glumslövs FF i division 2 i november 2017. Det verkar dock inte ha varit så länge, för hon blev F19-tränare i LB07 2018. Och året efter flyttades hon upp till A-laget som ju då var i damallsvenskan. LB åkte ut 2019 och damlaget avvecklades.

      Slegers gick 2020 vidare till Rosengård där hon coachade F19 och även ”B-laget” FC Rosengård 1917 tillsammans med Elena Sadiku.
      I fjol blev hon först U23-förbundskapten i mars, och när Jonas Eidevall på sommaren lämnade för Arsenal blev Slegers Rosengårds huvudtränare. Som sådan har hon nu vunnit två SM-guld. Det är väl det som kallas kometkarriär?

      Vad gäller skadorna är det ju faktiskt en tränares uppgift att se till att inte slita så hårt på spelarna att de blir skadade.

    • I damallsvenskan har jag faktiskt blivit imponerad av Slegers taktiska drag. När de har mött övriga topplag tycker jag det är hon som har vunnit tränarkampen allt som oftast. Speciellt i matcherna mot Häcken där hon totalt manövrerade ut Vilahamn. Sedan kan man ju fråga sig hur hög kvalite tränarna håller i vår serie? Visst såg det illa ut i stora delar av matchen men samtidigt kan hon inte trolla. Har man så många spelare borta kanske man inte kan förvänta sig att laget ska sitta ihop så bra. Speciellt när man saknar så många centrala stöttepelare. Jag kan inte kritisera henne allt för mycket. Hon har fått bygga om i stort sett hela truppen under året när hela mittfältet mer eller mindre byttes ut och backlinjen har brottats med skador.

     Däremot har Rosengård en relativt gammal trupp där flertalet spelare är i slutet av sina karriärer. De har satt sig lite i skiten själva likt Malmö FF. Med ålder kommer fler skador och förslitningar då kroppen behöver mer tid att återhämta sig mellan matcherna. Utan att veta kan jag tänka mig att Emma Berglunds kropp inte klarade av det täta matchandet och till slut drog hon på sig en muskelskada. Är det någon som ska få kritik är det sportchef Sjögran som har byggt en trupp på äldre spelare där man är känsliga för skador. Ändå har Slegers lyckats få ut väldigt mycket av sitt lag och verkligen spelat efter sina förutsättningar. Det räckte till i Sverige men utomlands tog det stopp med besked. Vissa skador är såklart bara otur men oftast beror det ju på något, speciellt när ett lag får så många skador. Rosengård bör kanske se över deras träningsfilosofi?!

 3. Skrev i ett tidigare inlägg att jag också är imponerad av Barca och Rolfö. De ser stabilare ut än förra säsongen och styr matchen både med och utan boll. Speciellt backlinjen som förra säsongen svajade lite är i år omutlig. Där ska faktiskt både Bronze och Rolfö ha mycket cred. Bronze är kanske inte lika dominant som tidigare men likväl är hon världens bästa högerback. Jag ser ingen som är bättre, kanske Carpenter när hon är tillbaka. Men Bronze är väldigt stabil och hon läser spelet grymt bra och är omöjlig att stressa upp. Har de världens bästa till höger har de nog banne mig den bästa till vänster också. Det finns ingen spelare som kan äga hela sin kant som Rolfö gör. Hon är omöjlig att ta sig förbi och flyter fram i offensiven och ligger bakom 2 av målen ikväll.
  Dessutom verkar de ha lärt sig att de viktigaste matcherna kommer under våren och kör inte slut på sina spelare varje match. Tycker än så länge att Barca och Chelsea spelar i en lite egen liga jämfört med de andra lagen. De spelar på helt olika sätt men har kontrollerat alla sina matcher totalt. Chelsea är väldigt ramstarka och har kanske den bästa spetsen av alla lag medan Barca nöter ned sina motståndare. Jag är imponerad av båda än så länge👍 Det är dem två lagen som också har den tydligaste identiteten och alla spelare vet vad de ska göra på planen. För mig är det en drömfinal där det i så fall skulle ingå massvis med svenskor blandat med fantastiska spelare från andra länder.

  Ett som är säkert är att de andra lagen måste steppa upp för att närma sig dem två. Lyon, psg, Arsenal och Wolfsburg ser inte lika homogena ut. När jag tittar på de franska lagen ser det väldigt virrigt ut och det finns inga linjer i spelet alls. Det syns tydligt att de inte vet vad de ska göra med bollen när de får den. Helt ärligt tycker jag kvaliten på årets gruppspel har varit ganska dålig. I de flesta matcherna är det lågt tempo och dåligt spel. Man slår bort enkla passningar och många lag ser inte färdiga ut. Barca, Roma och Chelsea är egentligen de enda lagen jag tycker är roliga att se. Resten av lagen har jag högre krav på och måste steppa upp. Visst att många lag har mycket skador men de bästa matcherna i uwcl skedde ju innan gruppspelet kom. Året när Barca vann var det massvis med fantastiska matcher mellan både Wolfsburg-Chelsea och framförallt semin mellan Barca och PSG som enligt mig var den bästa klubblagsfotbollen jag någonsin har sett. Det var ett furiöst tempo men det har jag inte sett sedan dess. Känslan är att många lag har blivit sämre och håller inte samma nivå längre. Frågan är om kvaliten på turneringen blir sämre när man inför ett gruppspel. För nu är det faktiskt en plåga att se hur krampaktigt många lag uppträder.

  Mina teorier om Rosengård har stämt väldigt bra överens med verkligheten. I damallsvenskan kommer de undan men i Europa blir de väldigt avslöjade. Den enda i deras startelva som har internationell fart under fötterna är Mimmi Larsson. Resten av spelarna i truppen är bra när de får stå och kladda på bollen utan någon större press. Men så fort tempot går upp och det blir mer fysiskt hinner de inte med och är svaga i närkamperna. Spelare som Schoug, Kullashi och Breedgaard har inte det där klippet i steget som gör att de kan ta sig förbi spelare med fart. De kan vrida och vända men de blir ofta uppätna eller får vända hem igen. Där måste vi börja om vi ska ha någon som helst chans att hävda oss i Europa. Spelarna måste bli bättre tränade och kanske även träna på ett annat sätt. Lite som Häcken gjorde i vintras, det gav ju resultat under våren och man orkade hela matcherna, sedan klaffade inte spelet men fysiken var det inget fel på. Flera spelare var ju bättre än någonsin där JRK var i sitt livs form och Rubensson såg bättre ut än på länge. För som det är nu blir de svenska lagen blåsta av banan för att de inte orkar stå emot. Man måste ändå kunna begära att de svenska mästarna ska kunna matcha Benfica rent fysiskt men så verkar det inte. Kolla på Roma till exempel, de ska inte vara så mycket bättre än vad Rosengård är men de är klasser bättre och spelar jämnt med Wolfsburg. Jag tror verkligen att fysiken är en nyckel.

 4. Visst saknades exempelvis en avig spelare som Mimmi Larsson, men ändå. Benfica var det lag i gruppen som Rosengård rimligen skulle kunna vinna mot. Det är inte heller helt omöjligt i returen att de i alla fall når oavgjort. Benficas effektivitet var lika lite att skryta med som Rosengårds försvar. Rosengård visade att de är ett lag som är ovant att försvara sig och så blir det kanske när laget är rätt dominant på hemmaplan i serien. På så sätt finns en viss parallell till förra årets WCL-final där Barca förlorade efter att ha promenerat igenom den egna ligan. Nej, i den här matchen var Benfica kvickare i både huvud och fötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.