Nyckeldag för Rosengård – och för svensk klubblagsranking

I kväll klockan 21.00 spelar FC Rosengård en otroligt viktig bortamatch mot Benfica i Champions League. Matchen är framför allt viktig för damallsvenskans möjligheter att ha tre platser i Champions League även i framtiden.

De svaga svenska resultaten i Champions League på senare år gör att damallsvenskan snart kommer att tappa en av de där tre platserna. Men ju längre vi kan ha kvar den, desto bättre för intresset kring serien.

Som reglerna är nu har de sex högst rankade högstaligorna tre platser vardera. Ligorna på plats 7–16 har två platser och övriga har en plats. Sverige och damallsvenskan var länge trea. Men de senaste åren har fallet på rankingen (som ser ut så här) varit förhållandevis snabbt. Nyligen gick Italien förbi, vilket innebär att Sverige nu är nere på den där åtråvärda sjätteplatsen.

Men avståndet neråt är långt ifrån betryggande. Och faktum är att ett av de länder/ligor som skulle kunna passera redan den här säsongen är Portugals. Sverige har 25,999 poäng, medan Portugal har 20. En seger ger två rankingpoäng till laget, men i nationsrankingen delas poängen med antalet deltagande lag från nationen. För svensk del ger alltså en Rosengårdsseger i kväll ytterligare 0,667 poäng.

Men eftersom Benfica är Portugals enda lag i turneringen skulle Portugal få två poäng vid Benficaseger. Lek med tanken att Benfica vinner båda matcherna mot Rosengård. Då skulle Portugal vara kusligt nära. Så det lär finnas många svenska lag som håller tummarna för Rosengård i kväll.

I övrigt har mitt fotbollsfokus av någon outgrundlig anledning riktats rätt mycket mot herrfotboll de senaste dagarna. Jag har dock noterat att många av lagen i engelska WSL har varit smarta och lagt sina matcher under Premier Leagues VM-uppehåll på stora arenor. Det ledde till väldigt fina siffror den gångna helgen, med 40 064 på Arsenal–Manchester United som toppnoteringen.

Tyvärr blev det inte den fina publiksiffran som hamnade i fokus i nyhetsflödet efter den matchen. Utan det var den otroligt tråkiga nyheten om att Beth Mead drog av korsbandet och är borta i minst nio månader.

Därmed är de båda spelare som var etta och tvåa i kampen om årets stora fotbollspriser borta på grund av korsbandsskada. Listan över korsbandsskadade världsstjärnor börjar för övrigt bli besvärande lång. Signaturen Alexander hade en tänkvärd kommentar om slitaget på världsspelarna som kommentar till förra inlägget.

Det allt tätare och tuffare spelschemat är säkerligen en anledning. En annan är att det inte finns tillräckligt med toppspelare.

På hemmaplan ser vi i helgen fram emot returen i kvalet mellan BP och Uppsala. BP leder med 1–0. Även om stockholmarna borde vinna dubbelmötet så är det en bräcklig ledning och det lär komma in nerver i spelet i returen på söndag.

2 tankar på “Nyckeldag för Rosengård – och för svensk klubblagsranking

  1. Jag får nog ta tillbaka två uttalanden som tidigare gjorts. Jag erkänner att jag hade fel angående både Rolfö och Barcelona. Rolfö är bäst på planen i Barcas överkörning! Det är bland det bästa jag har sett från henne. Helt okej sätt att fira sin födelsedag på 🤩 Hon äger hela vänsterkanten!

    Och Barcelona ser ännu bättre ut än förra säsongen. Då saknar de både Hansen och Putellas. De ser mycket bättre balanserade ut och deras mittfält blir faktiskt mer stabilt med Walsh istället för Putellas. Tänk hur bra de kommer bli när hon kommer tillbaka och kan spela i en tia roll. Med både Rolfö och Bronze som ytterbackar, med Paredes och Mapi Leon som mittbackar så håller jag det som världens bästa backlinje. De släpper inte till en enda farlig chans bakåt och framåt vet vi alla hur bra de är. Sjukt imponerad!! Men Aitana Bonmati alltså! Det är ren njutning att se henne lira👍

    Ett annat lag som imponerar är ju Roma. De har gått förbi Juventus i Italien och spelar en riktigt fin fotboll. De kryssade mot Wolfsburg igår och jämför vi med de svenska lagen är vi tyvärr långt efter. Nu är det upp till bevis för Rosengård ikväll, förlorar dem så ser det riktigt mörkt ut för svensk klubblagsfotboll.

    • Håller med angående Rolfö. Märkligt nog fick hon ändå färre passningar än hon borde. Ofta hade hon stort utrymme för att avancera. Fast redan att vara i startelvan i Barca säger att det är en internationell klasspelare Sveriges kanske bästa just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.