Cuplottningen – ett sportsligt rättvisehaveri

16 lag skall spela gruppspel i Svenska cupen. Grupperna lottas efter geografi – inte sportslig rättvisa.

Lottningen av cupens gruppspel har varit ett rättvisehaveri i flera år. Men lottningen av den pågående cupen tar på alla sätt priset. Ettan FC Rosengård, trean Linköpings FC och fyra Kristianstads DFF borde ju förstås vara toppseedade när det handlar om fyra grupper – det hade de varit inom herrfotbollen. Men icke inom damfotbollen.

Tvärtom hamnar nu alla de här tre lagen i samma grupp. De får sällskap av Alingsås FC United, som sannolikt kommer att heta Alingsås IF Fotboll när gruppspelet drar igång.

Den spontana frågan jag ställde mig när jag såg lottningen var: Varför inte byta Alingsås mot Häcken, och köra alla de fyra bästa lagen i samma grupp?

Utöver supergruppen, grupp 1, fick vi:
Grupp 2: Häcken, Vittsjö, Örebro och Växjö.
Grupp 3: Hammarby, Eskilstuna, BP och Uppsala.
Grupp 4: Piteå, Djurgården, AIK och Umeå.

Ur sportslig synvinkel är det ju förstås en riktig skitlottning. I herrarnas cup har man sedan länge ett klockrent upplägg ur sportslig synvinkel där lag 1 och 16 placeras ihop i samma grupp. Det gör även lag 2 och 15, lag 3 och 14 och så vidare. Om det systemet hade används inom damfotbollen skulle lottningen sett ut så här:

Grupp 1: FC Rosengård och Eskilstuna plus två lag till.
Grupp 2: BK Häcken FF och Piteå plus två lag till.
Grupp 3: Linköpings FC och Vittsjö plus två lag till.
Grupp 4: Kristianstads DFF och Hammarby plus två lag till.

Sedan skulle en lottningspott bestå av Örebro, Djurgården, BP och Umeå. Och slutligen en pott av AIK, Umeå, Uppsala och Alingsås.

Det hade varit en otroligt mycket mer rättvis lottning. Visst det skulle kunna leda till dyrare resekostnader. Men om förbundet tar sin cup på allvar – vilket det uppenbart inte gör – så får det väl dela resekostnaderna jämnt, eller skapa ett bidragssystem.

23 tankar på “Cuplottningen – ett sportsligt rättvisehaveri

 1. På herrsidan är det om jag tolkar det rätt fri lottning efter att top 16 lagen seedats. Så ingen pott tre och fyra. Men det är förstås bara en detalj.

  Onekligen löjligt hur grupperna ser ut, även om den regionala uppdelningen gynnar just Hammarby som jag håller på.

 2. Kan det vara så att det inte känns så viktigt för damklubbarna, utan att för flertalet av kubbarna ses cupen som bra försäsongsmatchning utan alltför långa resor. Cupen för damer gäller ju ingenting mer än äran till skillnad för herrarna som slåss om en Europaspel plats. Om damföreningarna ville ha en mer rättvis lottning borde väl EFD ha lyft frågan för länge sedan?

 3. Usla SvFF har åter misslyckats. Frågan är om det ens kan kallas lottning. Den skulle jag gärna se – i direktsändning…Tidigare gick ju bara gruppvinnaren vidare direkt till semifinal och då var det om möjligt lika illa. Nu är det i alla fall två lag per grupp som går vidare till kvartsfinal. Det motiverar dock inte att vissa lag åker räkmacka, medan andra inte gör det. Den geografiska indelningen håller inte heller som motiv. Det är bara grupp 4 som är hyggligt motiverad på det sättet (men en av DIF eller AIK skulle bytas ut mot Uppsala). För övriga klubbar är det knappast avstånd och resekostnader som är avgörande. Om kassa SvFF verkligen ville ”lotta” geografiskt skulle en grupp bestå av FCR, VGIK, KDFF och Växjö.

 4. Tänk vad enkelt det skulle kunna bli om dom ansträngt sig lite. På herrsida finns ju ingen geografisk lottning, där finns Malmö FF och Luleå i samma grupp! Ska vi nu ha en Rikstäckande titel som Svenska Cupen är så måste vi också ha en rättvis lottning, annars kan vi kalla det en tränings turnering inför Damallsvenskan. Och kanske låta företag gå in och sponsra namnet!

 5. Sportsligt tveksamt, men ekonomiskt bra.
  Svenska Cupen ses mer som en träningsturnering av de flesta. Nu sparar fattiga klubbar massor av pengar genom kortare resor. Dessutom miljövänligt.
  Något helt annat; läser att Annika Grälls är föreslagen som ordförande i SvFF. Bra för damernas fotboll i motvikt till alla gubbar i förbundet, säger flera.
  Men är tveksam till Grälls eftersom hon är ordförande i EFD och har inte förhindrat damfotbollens (läs klubbarnas) förfall de senaste åren.

  • Sportsligt katastrofalt och ekonomiskt tveksamt. Grälls är väl så gott som en av gubbarna efter många års insyltning med SvFF. Men hennes ”meritlista” gör väl att hon är ofarlig att välja och därför föreslagits. Annars kan väl SJ:s GD väljas. Hon kan också snacka skit och drar in ett par hundra tusen i månaden i en kass organisation…..

 6. Svenska cupen för damer – en sorglig historia? Inga avvikande, jublande röster hörs i klagokören kring cupens upplägg. Kritiken gäller två delar: dels en geografiskt betonad, om det osportsliga med ”dödens grupper” för sydsvenska lag och ”gräddfiler” för de uppsvenska lagen, som det fungerar nu, dels en annan om de ekonomiska påfrestningarna för klubbarna om alternativet vore ett rankingsystem med långa resor genom landet, precis som i Damallsvenskan, faktiskt… Entusiasmen för att delta i cupen tycks överlag vara måttlig bland klubbarna – det är som ett slags försäsongsjippo, som ger viss ära och möjligheten att få lyfta den cuppokal som kallats världens fulaste… Kanske en bra idé att lägga hela eländet på is, tills vidare? 😉

 7. Kollade nomineringar på sportbladets gala. Varför är alltid ”årets genombrott” en spelare som har gjort sin andra säsong? I år Matilda Vinberg, Bea Sprung och Hanna Wijk (osäker på henne).

 8. Jag var inte helt överens med juryn som delade ut kvällens priser. Målvakt och back var solklar. För mig är det en gåta att inte Emma Berglund är med i landslaget. Hon är inte ett dugg sämre än Sembrant eller Kullberg och hennes passningsfot är guld värd. Helt klart Damallsvenskans bästa svenska spelare över hela säsongen. På mittfältet var det många om budet och egentligen är det väl inte fel att Breedgaard får det. Men jag tycker Olga Ahtinen är den mest kompletta mittfältaren i hela serien, därmed borde hon även ha vunnit årets mittfältare. Som det ser ut just nu hade hon även gått in i damlandslagets mittfält. Det är en spelartyp som henne vi saknar. Någon som verkligen kan styra ett mittfält och är en tvåvägsspelare. Sedan håller jag nog ändå Viens snäppet högre än Vangsgaard även om det är väldigt jämnt där också. Men det är som att välja mellan kaffe med mjölk eller socker, en smaksak helt enkelt😀

  Årets genombrott borde man göra om. I de flesta andra lagsporter kallas priset för ” årets Rookie”, alltså någon som gör sin första säsong i ligan. Spelare som Hanna Wijk och Matilda Vinberg är långt ifrån Rookies, båda två har ju redan varit på landslagsläger och är etablerade spelare i den här serien. Årets rookie bör inte ha med ålder att göra, har någon ”ny” spelare varit bra under året ska hon ha priset oavsett ålder. Är det jag tycker är charmen med det priset, att en 25-åring kan få det, likväl som en 18-åring. Rent krasst stod ju Kaneryd för ett genombrott i våras när hon tog sitt spel till nya nivåer.

  Var gäller svenska cupen är det såklart inte sportsligt rättvist över huvudtaget. Men eftersom många av klubbarna går på knäna ser jag faktiskt inte att det är hela världen ur en ekonomisk synvinkel. För ska jag vara ärlig tror jag att klubbar som inte tillhör toppen tycker det är ganska skönt att inte behöva ta sig upp till Norrland för att spela fotboll i mars till exempel, och det är av många olika anledningar. Jag fattar att toppklubbarna inte gillar detta, men man kan inte bara gå efter att mätta deras munnar utan tänka på alla lag. Inte ens i idrotten finns det någon total rättvisa och så gäller även damfotbollen. Speciellt inte med de högt uppsatta i vårt land som helt klart ser damfotbollen komma i andra hand. Vissa lag blir hårdare drabbade än andra men så är det ibland. Man kan ju också vända på det, att som utomstående få se flera högkvalitativa matcher mellan förmodade topplag redan på försäsongen kan ge säsongen en kickstart. Jag har inget emot om det blir riktigt griniga matcher i ”supergruppen” som lagen tar med sig tills de möts i serien. Den här lottningen gör ju hela cupen väldigt intressant och jag är övertygad om att det kommer rapporteras mer i media nu med alla dem här pangmatcherna jämfört med om man redan visste vilka som skulle gå vidare👍 Med den här lottningen blev iallafall jag mycket mer taggad på cupen än tidigare år då den har känts ganska avslagen. Det enda negativa är att finalen förmodligen inte blir mellan de bästa lagen. Å andra sidan kommer det bli fler bra matcher fram till finalen.

  • Jag tycker att Sabrina D Angelo varit en av Damallsvenskans bästa målvakter under många år, kanske skulle hon fått priset i år. På mitten finns många bra spelare som kanske skulle blivit nominerade, Katrina Gorry, Australiens bästa mittfältare? Vagnsgard är seriens bästa målgörare, men en komplett och modern forward måste kunna leverera målgörande passningar till sina lagkamrater därför håller jag Viens och Olivia Skoog högre. Beträffande Cup lottningen så köper jag dödens grupp helt och hållet om det varit en träningsturnering. Men ska vi ha en Rikstäckande turnering som Mästerskapet Svenska Cupen måste vi ha en rättvis lottning utan hänsyn till geografisk tillhörighet och ekonomi, det sportsliga måste gå först. På herrsidan spelar Malmö FF och Luleå i samma grupp.

 9. Ett mellanting mellan sportslig och ”ekonomisk” gruppindelning kunde vara att de två första lagen placeras sportsligt (som sist i Johans text), men att övriga åtta lag placeras ut i grupperna med målet att minimera resekostnaderna. Då skulle Djurgården och BP hamna i en grupp, AIK och Hammarby i en, Häcken och Alingsås i en, Umeå och Piteå i en osv.

 10. Något helt annat….
  Läser att Uefa delar ut 82 miljoner till svenska klubbar som ej deltagit i Europacupspel. Det blir drygt 5 millar var till allvenska klubbar! Sköna slantar.
  Pengarna ska gå oavkortat till ungdomsverksamhet.
  Behöver väl ej tilläggas att det enbart gäller herrfotbollen!
  Paret SvFF/EFD fortsätter sitt liv i dvala.

 11. Det är 151 mil mellan Malmö och Luleå . Tur och retur 302 mil. Skall sedan Malmö också resa till Luleå ?? Hmm 604 mil resa sammanlagt då . Men vadå är vi i en klimatkris ? Enl TV förbrukar vaje svensk 8 ton co2 per år. Det skall gå ner till 1 ton enligt regler från EU tror jag det var ? Hur det nu skall gå till. ??

 12. Sverige har fallit till plats 6 på rankningen av ligorna! Italien har knipit 5:e platsen. Vi har fortsatt tre lag till Champions League kvalen. Hamnar vi på plats 8 får vi bara två platser till Europa spel.

  • Ja det är såklart bra att det fortfarande är 3 platser åt svenska lag. Men ska vi vara ärliga så är det ju bara det laget som vinner damallsvenskan som har en rimlig chans att ta sig till gruppspelet som det ser ut just nu. Tyvärr måste vi ha riktgt mycket flyt med lottningen för att fler än ett lag ska ta sig vidare genom kvalet. Men å andra sidan är det såklart bra att så många unga talangfulla spelare som möjligt får chansen att kvala. Det är en nyttig erfarenhet att mäta dig med världstoppen, likväl som det är ett skyltfönster👍

   Men den senaste landslagssamlingen visade ganska tydligt att det inte bara är den svenska ligan som rasar genom rankingsystemet. Även landslaget har långt ifrån den bredden som de själva verkar tro sig ha. Så fort några nyckelspelare saknas fallerar hela laget. Klassen på de som kommer underifrån är helt enkelt alldeles för dålig. Några mästerskap till kommer vi vara med i toppen för startelvan är fortfarande riktigt vass när alla är friska. Men bakom de fina generationerna med 93, 96/97-kullen ser det väldigt glest ut. Våra största talanger har redan åkt på allvarliga skador vilket har stoppat upp deras karriärer. Jämför med England t.ex. där Maya Le Tissier ikväll plockade bort Blackstenius totalt. Hon är en kommande världsback, lägg därtill Lauren Hemp, Alessia Russo, Ella Toone som redan hade varit givna i det svenska landslaget. För mig hade alla dem gått in i Sveriges startelva. Men deras juvel är helt klart Lauren James, redan nu är hon i min bok världens bästa spelare en mot en. Hon tar sig alltid förbi, vi tycker JRK har en bländande teknik men James är klasser vassare. Att hon redan är gjuten i Chelseas startelva säger allt. Den kraften och drivet hon har med boll har jag aldrig sätt av en damspelare tidigare. England och Spanien tror jag kommer flyga ifrån övriga nationer med Tyskland i hasorna. Sommarens VM tror jag är sista chansen för Sverige att ta ett guld, eller ens en medalj på ett bra tag framöver.

 13. Hit men inte längre!!
  Hegerberg, Katoto, Putellas, Mead, Harder, Gwinn, Glas, Williamson, Little, Mbock, Carpenter. Nej, detta är inte en lista med potentiella balondor kandidater! Det är en lista med världens bästa spelare som under året har åkt på svåra skador. Det är såklart bara några av alla damspelare i den yppersta eliten som har haft skadeproblem under året. Damfotbollen har expanderat i rekordfart och det som har tagit årtionden för herrfotbollen att komma fram till har damfotbollen gått igenom på bara några år. Nu börjar vi se sviterna av att damfotbollen har fått växtverk och hinner inte med att acklimatisera sig till den nya vardagen. Men i och med att stora herrklubbar nu har gått in och byggt upp damlagen så är jag rädd för att det inte finns någon återvändo längre. Nu kommer allt bara eskalera ytterligare. Men när så pass många världsspelare blir skadade så kan man inte längre blunda för det.

  Och nu vill man trycka in ännu fler matcher under ett kalenderår med Nations league och fler europeiska ligor. Nu får vi nog lugna oss lite. Se oss omkring hur det ser ut i flera av topplagen i Europa. Lyon, Barca, Bayern och Arsenal kan inte ens fylla sina bänkar med spelare för de har så mycket skador. Det räcker bara med att titta på vårt eget landslag. Asllani har haft skadeproblem från och till i ett års tid nu och när man hör hennes tankar om Real Madrid förstår man varför. Blackstenius, Sembrant och Seger hade alla skador under EM. Under hösten har Glas och Nilden åkt på långtidsskador och både Asllani och Hurtig missade senaste lägret. Jag minns inte när Sverige hade så många spelare borta som under förra samlingen men det kan knappast ha hänt tidigare. Fortsätter det såhär kommer alla landslag vara rejält skadeskjutna till VM. Just därför kunde jag för mitt liv inte förstå vitsen med att åka över hela jorden med slitna spelare för att spela en landskamp med så många spelare borta. Vid den samlingen i oktober var det ju helt plötsligt väldigt viktigt att Jakobsson skulle resa tillbaks till USA för att förbereda sig för deras viktiga match. Då sades det att landslaget tycker det är viktigt att spelarna får spela i sina klubbar. Det verkar inte gälla alla!!
  För dem spelarna som är på gränsen till att få mer speltid förstörde det här mycket. Ta en sådan som Kaneryd. Hon började verkligen närma sig startelvan innan uppehållet. Men nu fick hon inte en minut mot Spurs i helgen. På grund av jetlag och och att det är påfrestande med så mycket resande kan man tänka. Eriksson gick av matchen efter 50 minuter, man kan ju gissa varför😡 Så sent som idag var Emma Hayes kritisk mot landslagen där hon tog Sverige som ett exempel. Utan att veta säkert var hon inte helt nöjd med den lilla trippen Gerhardssons gäng gjorde. Chelsea åkte å andra sidan över till USA inför säsongen så hon ska nog inte säga så mycket!

 14. Den senaste toppspelaren som drog korsbandet Beth Mead i Arsenal i matchen mot Manchester United. Nu är förmodligen VM borta och Arsenal får ge sig ut på spelarjakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.