BP kvar i damallsvenskan – och Uppsala kvar i elitettan

Den inhemska svenska tävlingssäsongen är över. BP vann kvalet mot IK Uppsala Fotboll med totalt 4–1. Det innebar att talangfabriken BP spelar i allsvenskan både för herrar och damer nästa år. Starkt jobbat.

Inför säsongen tippade jag att BP skulle komma sist i damallsvenskan, och jag var orolig att man bara skulle ta enstaka poäng och att man tidigt skulle hakas av i nedflyttningsstriden. BP har varit en av årets positiva överraskningar.

Man klarade kontraktet för att man hade gjorde starka insatser i de avgörande matcherna. Man klarade kvalplatsen på målskillnad, mycket för att man tog fyra poäng vardera mot de båda nedflyttningslagen AIK och Umeå. Och man vann båda kvalmatcherna mot Uppsala.

Framför allt blev vändningen borta mot Umeå i näst sista omgången avgörande. Där kom BP i 1–0-underläge tidigt i den andra halvleken. Men man kunde vända och vinna med 2–1.

I kvalet var det aldrig något större snack. Jag missade den första matchen. Men vad jag förstått var BP:s 1–0-seger i underkant. I dagens retur kopplade stockholmarna ett tidigt järngrepp om sin damallsvenska plats.

Det var fasta situationer som avgjorde. Segermålet på Studenternas var en inläggsfrispark. Och precis när matchklockan tickat in i den femte matchminuten i dag drog Alice Ahlberg först in en stenhård frispark rakt i mål. Och fyra minuter senare nickade Mathilda Johansson Prakt in 2–0-målet på en inläggsfrispark från Frida Boriero.

Vid båda målen satte jag frågetecken för ingripandena från målvakt Caroline Forsgren. Ahlbergs skott var i och för sig väldigt hårt. Men det gick mitt i målet, och skall man vinna kvalmatcher måste man rädda sådana. Och det andra målet är en jättetavla. Där kom Forsgren ut helt snett.

Det var alltså totalt 3–0 till BP redan efter nio minuter. Uppsala var chockat och ett fysiskt starkare BP anfört av spelskickliga Boriero hade full kontroll under den första halvleken. Uppsala lyfte spelet lite efter paus. Man fick också en reducering när ett långt inspel från Andrea Thorisson studsade in i mål bakom Lovisa Koss i minut 62.

Det hann dock aldrig komma in några nerver i BP-lägret, för bara minuten senare slog Jennifer Sjösten in ett inlägg till Klara Andrup, som vi ribban gjorde 3–1 bakom en chanslös Forsgren. Totalt 4–1 – och det kändes avgjort.

Uppsala försökte, men det blev totalt 4–1 – och BP behåller alltså den damallsvenska platsen. Det blir spännande att se hur BP nu satsar vidare. Som går att se på bloggens silly seasonsida har man en hel del att göra med truppbygget.

Klart är att Vaila Barsley slutar. Hon gjorde karriärens sista match i dag, och fick välförtjänta kramar när hon byttes ut i slutminuterna. Annars har ju BP-spelarna nu fått ett års damallsvensk vana. Och får man behålla stommen samtidigt som man kan krydda med rätt nyförvärv så kanske man kan titta lite högre i tabellen till nästa år? Det finns kanske några spelare att hämta i nedflyttade AIK?

För Uppsala är det här förstås otroligt tungt. Laget föll på målsnöret i fjol, när man tappade en damallsvensk plats i sista omgången. Jag tyckte att lagbygget inför årets säsong såg bra ut, och tippade att laget skulle ta en av de två direktplatserna till damallsvenskan. Man hade också länge greppet om en direktuppflyttning. Fortfarande med tre omgångar kvar låg man topp två.

Men kryss mot Bromölla och Mallbacken i omgångarna 24 och 25 förstörde drömmen om damallsvensk direktuppflyttning. Och i kvalet var man alltså aldrig nära.

Det här att flera gånger komma nära, men inte nå fram skapar ingen vidare vinnarkultur. Om Uppsala satsar vidare kommer man att få bära favoritskap tillsammans med i första hand AIK och Umeå i nästa års upplaga av elitettan. Apropå elitettan finns nu ett nytt Forum Elitettan här på bloggen, tänkt för silly season och träningsmatcher.

I och med att kvalet är över är också alltså den inhemska fotbollssäsongen 2022 över. Dock återstår två Champions Leaguematcher på svensk mark. FC Rosengård skall spela hemma mot Benfica och Bayern München den 7 respektive 15 december.

Rosengård har dessutom bortamatch mot Barcelona den 21 december. Ett skadedrabbat mästarlag får inte många dagars semester den här vintern.

Internationellt noterar jag att 20 417 åskådare kom till Weserstadion i går för att se Werder Bremens damlag ta den stora arenan i besittning för första gången. Det började bra för hemmalaget, och hemmapubliken fick jubla rejält över ett riktigt snyggt ledningsmål.

Dock vände Freiburg och vann med 2–1, så några fler jubel från storpubliken blev det inte.

21 tankar på “BP kvar i damallsvenskan – och Uppsala kvar i elitettan

 1. Nu är varken Bremen eller Freiburg tyska tabellspetsen och då är 20.417 åskådare ett rejält nummer. Även om Tyskland har åtta gånger så många invånare än Sverige så är 300 – 600 människor på läktaren i många, många matcher i damallsvenskan ett skämt. Finns idéer att ändra på det?

  • 20 000 är inte direkt standard i Tyskland, tvärtom har de väl legat på likannde siffror som damallsvenskan trots större folkmängd och större fotbollsintresse. Nu när de börjar arrangera matcher på de större arenorna blir det enklare för dem att locka publik än för de svenska klubbarna. Werder Bremen på herrsidan hade 2019 ett publiksnitt på 41 256 (slutsålt) vilket är nästan dubblet så många jämfört med herrallsvenskans bästa lag.

   • That was clearly an anti-WC arrangement from the Bremen men’s team supporters. Hope, at least some will come back to a ”regular” league game when the WC is over and men’s Bundesliga running again…

 2. Gratulerar BP till det bättre laget sett över två matcher, nu gäller det att förlänga med viktiga spelare och krydda med spets för att bli ett etablerat Damallsvenskt lag. Såg att IFK Norrköping förlängt med viktiga spelare och lämnat utrymme för värvningar. Växjö har i princip förlängt med hela den befintliga spelartruppen, vilket inte lämnat något större utrymme för förstärkningar, visserligen har dom ett bra lag men är tveksam till att det räcker till i Damallsvenskan

 3. Jag såg bägge matcherna på¨plats och tyckte inte BP var så överlägsna i första matchen, 1-0 var rättvist. I andra matchen var det däremot ingen fråga om vem som var starkare, BPs spelare såg dessutom ut att i medeltal vara nästan 10cm längre än Uppsalas spelare.

  Jag stod ganska bra i linje med frisparken som ledde till 1-0 och det såg ut som att det wobblade och ändrade riktning väldigt sent, vilket verkade ställa Forsgren.

 4. I detta skede – trupperna kommer förändras – ser jag Uppsala och Alingsås som favoriter i Elitettan 2023. Umeås ekonomi är usel och AIK har systematiskt nu gjort sig av med i princip alla bra spelare. De få nyförvärv man presenterat är unga svenska spelare.

  • Trots Umeås ekonomi så har UIK väldigt bra talangverksamhet. De är alltid i topp i F19-SM – i år vann de. Så även om de skulle behöva göra sig av med några av toppspelarna så finns det påfyllning. Även om AIK brandskattades hårt under hösten tycker jag nog att man ännu så länge har en elva för toppen av elitettan. Men visst, man behöver nog behålla den trupp man har nu.

 5. Kul att BP höll sig kvar, tyckte själv de var alldeles för bra för att riskera att åka ur och med några förstärkningar så bör de kunna bli ett stabilt mittenlag.

 6. Grattis till BP-damerna som fixade nytt kontrakt. Att de inte åkte ur är en mindre bragd. Lönebudgeten var seriens lägsta men tränare Fernández och sportchef Jacobsson gjorde ett strongt jobb. De trodde på sitt lag och på sina spelare som utvecklades under seriens gång.
  Försvarsspelet förbättrades väsentligt när rutinerade mittbacksparet Woeller & Barsley började hitta rätt. Ett extra plus till Vaila Barsley som bet ihop och gjorde ännu en säsong i damallsvenskan – den nionde i rad.
  Barsley ville så gärna avsluta sin karriär i Eskilstuna, klubben som hon tillhört sedan 2013 och spelat nästan 200 matcher, men det tillät inte United som vägrade ge Barsley ett sista år. Synnerligen märkligt.
  Nu fick i alla fall Barsley avsluta som en vinnare i BP. Samtidigt som kaos råder i Eskilstuna.

  • Hanteringen av Barsley och Lundbergs avslut i Eskilstuna borde vara nåt av det mest pinsamma i svensk fotbollshistoria. Någonsin.
   Ok, Barsley kanske inte skulle ta en startplats och hade ju bara fått kontrakt för ett år, året innan. Men att inte behålla henne och Lundberg i klubbens akademi är ju så oerhört märkligt. Tjänstefel helt enkelt!

 7. Grattis BP! Hade dem åkt ur vore det riktigt trist. Det är ett av lagen i serien som spelar roligast fotboll. De försöker spela och till slut vann de på det i längden vilket är kul. De är en färgklick som behövs.

  Nu börjar den spännande transfervintern men jag räknar inte med några större importer från utlandet och några hemvändare tror jag inte heller på, även om några skulle må bra av det. Typ Blomqvist och Angeldahl. Visst, de är för bra för damallsvenskan men jag ser inte så många lag i Europa som skulle vilja plocka in dem. Med ett VM som hägrar tror jag båda två skulle må bra av det. Däremot har jag tidigare skrivit att många klubbar borde stå i kö för att värva Matilda Nilden och Lisa Björk. För mig är det dem hetaste unga spelarna som potentiellt kommer byta klubb. Annars ser jag inte att så många kommer flytta på sig. Häcken känns ganska kompletta, Bajen får förhoppningvis tillbaka Wangerheim snart och hon blir ju som ett nyförvärv för dem. Många lag känns färdigbyggda och den stora ruljansen skedde inför och under den här säsongen. Tror på en förhållandevis lugn vinter.

  I Europa har det varit relativt lugnt i helgen för en del ligor har uppehåll. Men Rolfö fortsätter mata på i Barca. Men vad händer med Juve?! Sembrant och gänget ser inte alls harmoniska ut. Det ser faktiskt riktigt illa ut och med ett Roma som verkligen har gått framåt börjar det osa maktskifte i Italien. Sembrant verkar vara in och ut i startelvan och nu känns hon mer som en truppspelare som spelar när de andra behöver avlastas.
  Vet inte om det här är positivt eller ej,
  men de ser faktiskt ut att sakna Amanda Nilden mer än vad någon kunde tro. I början av säsongen var det ju hon som till stor del drev deras anfallsspel från sin kant. Det är en offensiv kraft de inte har lyckats ersätta alls. Varken spelmässigt eller poängmässigt. Blir spännande om hon kan få fart på dem när hon kommer tillbaka. Även om de kommer ta tid innan hon kommer tillbaka i full form igen.

  Det blir intressant att se hur den långa säsongen kommer påverka Rosengård. Att som svenskt lag spela i Europa kostar mycket eftersom vi har vår-höst-säsong och därmed förlängs säsongen med ett par månader för dem som är med i gruppspelet. Det är inte optimalt att spelarna är slitna när försäsongen egentligen ska dra igång som det blir för Rosengård.

 8. Glädjande att BP fortsätter spela i damallsvenskan 2023. Det är sympatiskt med klubbar som satsar på unga och egna spelare, istället för att välja den enkla vägen med flertalet importspelare och till på köpet ansträngd ekonomi. Att långsiktigheten belönas med nytt kontrakt är positivt för svensk damfotboll.

 9. Spännande värvning på ingång för LFC! Den gode Petra Thorén brukar ha koll på grejerna. Felicia Saving ska vara på ingång för ösgötaklubben. Känns som ett bra steg för henne där hon kommer få en hel del speltid och Linköping gör en smart värvning av en ung spelare som om något år kan säljas för fina pengar. Tror det här är positivt både för Saving själv men också för LFC. Hon är ju en mittfältare som passar bra in i hur dem vill spela, hon är duktig på att fördela spelet genom mittfältet precis som LFC vill göra. Jag tror fler kommer få upp ögonen för vilken fantastisk spelfördelare hon är nu när hon kommer till en klubb som spelar en fotboll som passar henne bättre med ett större bollinnehav. En personlig favorit så jag önskar henne all lycka👍

 10. Men nu gick Uppsala upp i alla fall. Antar jag. Eftersom Eskilstuna tvångsdegraderas till Elitettan eftersom elitlicensen inte beviljas. Alla kontrakt uppsagda – tidernas huggsexa för övriga allsvenska lag?

 11. Någon som vet hur det går till med ett ev. överklagande från Eskilstuna? Vad är det för process och hur långlivad blir den? De har fram till 19/12 på sig lämna in en överklagan läste jag. Men när kommer ett ev. beslut på det i så fall? Å hur troligt är det att Eskilstuna får rätt?

 12. Alla konstaterar ATT Eskilstuna inte får elitlicens för 2023.
  Ingen som frågar VARFÖR Eskilstuna inte får elitlicens för 2023 och hur det kunde hända? Eller vem/vilka som är ansvarig(a)?
  En total katastrof för spelarna som ställt upp för sin klubb under en mycket jobbig säsong. Nu lämnas de besvikna och svikna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.