Piteå snodde poäng av Rosengård i premiären

Damallsvenskan 2023 är igång. Kvällens öppningsmatch mellan FC Rosengård och Piteå IF slutade 1–1 – ett resultat som förstås Piteå var klart nöjdast med.

FC Rosengård ställde som vanligt upp 4–3–3. Noterbart att mästarlaget bara hade sex utländska spelare i sin matchtrupp. I fjol ställde man ofta upp med maximala nio utlänningar.

Det fanns även en hel del nyheter i Piteås 5–4–1-uppställning. Hela fem av spelarna i startelvan var nämligen nyförvärv. Men det syntes direkt att Stellan Carlsson redan fått nytillskotten att jobba på klassiskt pitesätt.

För Piteå försvarade sig utmärkt från start. Man såg till att Rosengård tvingades anfalla väldigt brett. Och i drygt 40 minuter kom mästarna bara till distansskott från kanterna där man i och för sig har duktiga skyttar som Olivia Schough och Sofie Bredgaard. Men oftast vill man ju in i mitten också, och centrala forwarden Loreta Kullashi var länge knappt med i matchen.

I det skedet hade Piteå haft matchens bästa målchans, när Rosengårdsmålvakten Somea Polozen misslyckades med en utboxning. Bollen blev kvar i straffområdet och studsade till en fristående Ellen Löfqvist, som dock sköt utanför.

I slutet av den första halvleken kom Rosengård äntligen till två centrala avslut. Och det handlade om två 100-procentiga målchanser. Först blev nämnda Kullashi snyggt frispelad av Ria Öling. Nya Pitemålvakten Samantha Leshnak Murphy stod dock för en minst lika snygg räddning.

Och på övertid blev Emma Jansson helt fri vid målområdeslinjen. Skottet gick dock över. Halvleken blev således mållös. Och noterbart att Piteå hade 1–0 i hörnor. Det kan inte ha varit många halvlekar de senaste åren som Rosengård spelat på Malmö IP utan att få en enda hörna.

Noterbart också att Olivia Schough tvingades till byte efter en dryg halvtimme. Oroväckande både för Rosengård och landslaget. Desto mer glädjande att Caroline Seger kom in på planen i minut 66. Det var veteranens första matchminuter sedan EM-semifinalen mot England den 26 juli i fjol.

Inga Rosengårdshörnor före paus alltså. Men man skapade två i den andra halvleken. Båda kom i början av den andra halvleken – och på den andra kom också årets första damallsvenska mål. Det var nämnda Loreta Kullashi som nickade in det från nära håll i minut 50.

Det såg länge ut att bli matchens enda mål. Men kvitteringen kom 35 minuter senare. Det var alltså lite oväntat. För det kändes som att Rosengård hade kontroll, även om Piteå hade haft ett par hyfsade kvitteringschanser. Anam Imo hade en nick på hörna som smet strax utanför och Fanny Andersson var fri ur vänsterläge – men sköt rakt på Polozen.

1–1-målet nickade Hanna Andersson in efter att Polozen varit ute och hängt tvätt på en inläggsfrispark från Fanny Andersson. När dessutom Seger misslyckades med att nicka undan bollen blev det tomt mål för Pitespelaren.

På slutet hade Rosengård ett par halvchanser att återta ledningen. Men det slog knappast gnistor om mästarlaget. Från start hade man svårt att omsätta sitt bollinnehav i farliga målchanser. Och defensivt är målvaktssidan ett orosmoment.

Man hade så klart mått väldigt bra av att få tillbaka Teagan Micah från den huvudskada hon ådrog sig i Champions League den 7 december. Offensivt är känslan att det även fortsättningsvis kommer att vila ett tungt kreativt ansvar på Bredgaard och Schough.

Det här resultatet var knappast det Malmöklubben hade hoppats på. Nu blir det väldigt intressant att se hur man hanterar bortamatchen mot Linköping nästa fredag.

För Piteå var krysset en liten seger. Extra positivt förstås att laget känns väldigt stabilt. Faith Ikidi är fortfarande en klippa i försvaret. Och de nya spelarna i startelvan visade alla god kvalitet – inte minst målvakt Leshnak Murphy.

Man får ju tänka på att laget i dag saknade tänkbara nyckelspelare som Ronja Aronsson, Maja Green, Josefin Johansson, Selina Henriksson och Katrina Guillou. Att trots det kunna sno åt sig en poäng på bortaplan mot mästarlaget Rosengård är bra gjort.

Slutligen publiksiffran. 557 åskådare var på plats på premiären. Knappast en rivstart för damallsvenskan på den fronten alltså.

10 tankar på “Piteå snodde poäng av Rosengård i premiären

 1. En liten mini skräll var det ändå, Rosengård hade mycket boll men lyckades inte omsätta det i tillräckligt vassa målchanser. Piteå har en riktigt bra startelva som jobbar för varandra, Fanny Andersson en riktigt bra mittfältare och en vass målvakt som dom hittat i Keflavik på Island. Däremot har dom en tunn bänk. Sen tycker jag inte att Loretta rörde bollen som gick in?

 2. Polozen hade nog boxat undan bollen, men Seger hindrade henne och assisterade Hanna Andersson till kvitteringen. Inte målvaktens fel utan helt enkelt lagkaptenens ringrostighet efter frånvaron.

  • Håller inte med. Ellen Löfqvist sprang in mellan Seger och Polozen, så Seger kunde inte släppa bollen. Polozen hamnade helt fel. Och sett till hennes spontana reaktion så kände målvakten själv också att hon kom snett.

   Personligen tycker jag inte att målvakten skall gå ut på den typen av bollar, om hon inte är 100-procentigt säker på att ta den. Hon gör större nytta på mållinjen. Om hon trots allt väljer att rusa ut måste hon skrika så högt att medspelarna flyttar på sig. Även om det är svårt att höra så får jag ingen känsla av att Polozen skriker.

 3. Om vi ska inskränka oss till den minst sagt svaga publiksiffran, så är farhågorna stora för att ett bottenrekord för glesa (eller tomma) läktare kommer att slås under vårsäsongens matcher. Väderprognoserna spår minusgrader och riklig nederbörd under de närmaste veckorna. Alltså svinkallt och meterdjupt med snö på och runt arenorna. Inga goda förutsättningar för fin fotbollsunderhållning och publikrusning till samma arenor…

 4. Skrev ett inlägg om Rosengårds problem tidigare i veckan. Det blev alltmer uppenbart efter Piteåmatchen. Ett lag som dessutom saknade tre ytterbackar, en mittfältare och bästa offensiva spelaren.
  Det stämmer inte. Passningsspelet är inte alls att känns igen. Spelarna tar konstiga beslut, individuella avslut, märkliga löpningar, jobbar inte ihop, inte för varann – som ett lag, Det var frustrerade spelare.
  Orsak?
  Antingen beror det väl på tränaren, som inte har lyckats få grundspelet att sitta eller på sportchefen, som inte har värvat in rätt spelare.
  Ännu tidigt på säsong men svårt att se hur man ska ”få ihop det” på kort tid.
  Nästa vecka drar de flesta på landslagsuppdrag när man egentligen skulle behöva vara hemma och träna. Dessutom skador och ”känningar” i truppen.
  Hmmmm.
  Stellan C måste hyllas. Grym tränare. Piteå brydde sig inte om kanterna särskilt utan lät Schough/Larsson & Bredgaard dribbla runt där ute. Stängde sedan centralt där evigt unga Ikidi regerade tillsammans med Fanny Anderson (bäst på plan!).
  Pssst 1: Det heter väl ”tilläggstid”, ej ”övertid”, eftersom man lägger till tid?
  Pssst 2: Vad hände med bytena direkt efter kvitteringen? Borde inte FCR behållit sina två vassaste offensiva spelare på planen?

 5. Bytet av Berglund visade sig bli kostsamt. Om hon varit på plan så hade nog hon gått på boll vid frisparken och ganska troligt också rensat bort den. Men såklart väldigt positivt att Seger är spelbar igen.

  Imponerad av Piteå att med så många nyförvärv på plan spela så stabilt och Murphy ser ju ut att vara en klockren värvning. Återstår att se hur de spelar mot bottenlagen när de förväntas styra matchen själva.

  Positivt för Rosengård var främst de tre nyförvärven. Jansson tyckte jag var duktig, men det kommer nog vara svårt att behålla startplatsen om Rosengård har alla spelare tillgängliga. Larsson hade bra tendenser och fart framåt men hennes tajming sitter inte än. Kommer väl främst konkurrera med Bredgaard som högerytter. Obaze var en av Rosengårds bästa på plan tyckte jag. Lite osäker i offensiven men defensivt såg det väldigt bra ut för henne.

  Vill också tipsa om SVTs nya minidokumentär, Mästarlivet. 3 avsnitt om Rosengård, handlar främst om Bredgaard och Slegers under hösten förra året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.