Damallsvenskan inleddes med en knall

Vi fick en liten överraskning i fredags när Piteå tog poäng i Malmö. När damallsvenskan under söndagen drog igång på riktigt allvar fick vi däremot en knall. För vem hade trott att Djurgården skulle vinna med 1–0 borta mot Häcken?

Jag har hoppat mellan söndagens matcher. På så sätt har jag egentligen inte sett någon på riktigt.

Men vissa av de saker jag fått se är ändå intressanta. Den stund jag såg av BP–Uppsala var BP halt överlägset, och ledde med 2–0. Det såg ut ungefär som när lagen möttes i kvalet i vintras, där BP var en klass bättre. Utifrån det jag såg kan jag inte räkna ut att matchen kunde sluta med ett kryss. Vad hände?

På väg hem för att se övriga matcher hörde jag på radion att Häcken sköljde över Djurgården i matchupptakten. Precis när jag fick på matchen på tv:n gjorde Alice Bergström snyggt gästernas ledningsmål.

Och varje gång jag sedan kollade till den matchen var Häcken så långsamt och omständigt i anfallsuppbyggnaden som jag såg i den första halvleken av förra veckans cupsemifinal. Det känns som att Robert Vilahamn har en jätteutmaning att hitta vägar till målchanser med sitt lag.

För jag såg inte så många 100-procentiga chanser. En sådan hade dock Anna Anvegård på tilläggstid. Då stod Hedvig Lindahl för en riktigt svettig – och direkt matchavgörande fotparad.

Det blev inte så många minuters koll på Kristianstad–Kalmar. Men på de sju–åtta minuter i slutet av den första halvleken som jag såg hann Evelyne Viens göra ett mål och ett assist. Hon ser ut att bli att räkna med i år också. Till slut vann KDFF med 3–1.

Matchen Örebro–Linköping slutade också 3–1 – fast till gästerna. De minuter jag såg av snöstormen på Behrn Arena kändes Linköping vasst. Och nya Kathinka Tandberg gjorde mål direkt. Ett bra besked till alla oss som undrat över vem som skall göra LFC:s mål i år.

Bajen–Vittsjö låg en halvtimma efter de andra tre sena matcherna. Därför var det också den match jag hann se mest av. På olika sätt tyckte jag att båda lagen imponerade rent spelmässigt. Dock kvarstår vinterns känsla om att Vittsjös målvaktsbyte från Sabrina D’Angelo till Lainey Burdett kan bli kostsamt.

Av det jag såg i dag så saknar Burdett den skicklighet i luftrummet som D’Angelo har – vilket kostade första målet. Och det andra borde Vittsjömålvakten ha tagit. 6125 åskådare på Tele 2 räddar för övrigt upp premiäromgångens publiksnitt.

Det blir lite intressant att se hur många som kommer i morgon för att se IFK Norrköpings första damallsvenska match. Nog borde vi väl få en fyrsiffrig publiksiffra där också?

Ni som har tittat mer noga på dagens alla matcher är välkomna att komma in med era spaningar.

Internationellt noteras att det varit en väldigt bra helg för många av spelarna i Peter Gerhardsson:s landslag. Filippa Angeldahl gjorde både mål och blev prisad som matchens lirare när Manchester City jämnade till toppstriden i WSL genom att vinna med 2–0 mot Chelsea.

Och Fridolina Rolfö gjorde matchens enda mål när Barcelona vann mot Real Madrid med 1–0. Rolfö gjorde sitt mål på en straff. Starkt att ha avancerat till straffskytt i ett av världens allra bästa lag.

I övrigt noterades att även Stina Blackstenius, Linda Sembrant, Kosovare Asllani och Pauline Hammarlund blivit målskyttar under helgen.

Toppmöten i England och Spanien alltså. Det var även toppmöte i Tyskland. Där tog Bayern München över guldgreppet i Frauen-Bundesliga från motståndaren Wolfsburg. Bayern gjorde matchens enda mål på straff genom Georgia Stanway, något som innebär att laget nu är en poäng före Wolfsburg. Sex omgångar återstår.

23 tankar på “Damallsvenskan inleddes med en knall

  • Inte mer? Det var dåligt! I hemmamatchen mot Växjö i Elitettan var det över 2000. Har herrsupportrarna redan börjat tröttna innan serien ens har börjat? Till och med vid en historisk premiär?

   • När IFK Norrköpings damlag spelar sin första match i högsta serien ska allt handla om vad herrsupportrarna är intresserade av. Det bor väl runt 100 000 i Norrköping, borde kunna gå att hitta en ”egen” publik.

 1. Väldigt intressant första omgång.
  Jag tror KDFF och Hammarby kniper plats 1 och 2 i år. Samtidigt vet vi att mycket kan ändras under en säsong.

  En annan initial spaning, efter att ha sett BP-Uppsala, är att vi kanske inte har någon given jumbo i år.

   • Uppsala hade en stark period från matchminut 50 fram tills BP tog tillbaka initiativet mot slutet. BP hade faktiskt 3-0 en pytteliten stund i den 49:e minuten, men sen dömde den assisterande bort målet pga hörna. Till slut var nog 2-2 ett rättvist resultat, men det kändes som att hemmalaget borde ha kunnat spela av den andra halvleken istället för att jaga ett tredje mål även när det inte behövdes.

   • BP kändes tämligen säkra fram till att Uppsala kvitterade lite out of the blue i 51:a minuten. Och sedan när det blev 2-2 tio minuter senare så växte Uppsala ännu mer i självförtroende. Tycker det var en premiär som lovade gott för bägge lagen. Men visst, det är ju inte givet att de kan hålla sig från bottenträsket. Ska bli intressant att se Norrköping-Växjö i morgon.

 2. Medhåll på Vittsjös målvakt. Det är två misstag, två mål. Eller kanske att Janogy hade gjort mål ändå om hon stått kvar på linjen..?

  Domaren Tess Olofsson hade också några riktigt svaga stunder. Dels lyckades hon stå i vägen flera gånger vid Hammarbys anfall, hon stämplade (!) Sällström och gav ett rött kort som borde varit gult. Ingen stark dag på jobbet.

  • Visst var kortet situationen där en Vittsjöspelare ska skjuta, får iväg bollen, slinter och sedan också träffar en Hammarbyspelare med foten efteråt? Såg så många matcher i helgen att jag tror jag blandar ihop saker. Men om det var rätt där så kan jag inte förstå varför det ska blåsas av alls där, det är ju Hammarbyspelaren som stoppar fram benet…

 3. Kortsida på Tele 2 är en dålig utgångspunkt för matchanalyser, men jag tycker ändå att Hammarbys seger var stabil och ohotad. Ett intryck är att laget är tryggare än tidigare år och litar på sitt spel. Före paus lyckades Vittsjö krympa ytor och gå på kropp, men efter vilan fortsatte Hammarby bara att spela sitt spel och malde så småningom ned motståndet och kunde skapa ytorna som man inte hittade i första halvlek. Då kunde inte skåningarna stå emot.
  Cupsemin mot Piteå förra veckan visade samma sak: Hammarby stressade inte utan malde på och tog till slut en odiskutabel seger. Så har det inte alltid sett ut.
  Och vilket lag skulle inte vilja ha en Vinberg och en Hausund på bänken att sätta in med halvtimmen kvar?

 4. Måste säga att jag blev positivt överraskad av den första omgången hittills. Ett par skrällar och en riktigt bra match mellan Örebro och Linköping som visar på att en damallsvensk match kan vara riktigt rolig att titta på.
  Kristianstad gjorde en stabil match mot ett Kalmar som ser klart bättre ut än förra säsongspremiären. Nu finns det tydligare linjer i spelet och laget sitter ihop bättre så det var kul att se som Kalmar-supporter. Att förlora med 3-1 mot ett starkt KDFF är inget att skämmas för.
  Men den bästa matchen den här omgången spelades som sagt mellan Örebro och Linköping. Det var en riktigt trevlig match att titta på trots snöovädret lyckades båda lagen spela bollen längst backen. Det är två lag som vill spela en passningsorienterad fotboll med mycket fart. Linköping såg vassa ut och kunde ha gjort ett par mål till och det ser minst sagt lovande ut framåt även om försvaret svajade något. Det berodde till stora delar på att Örebro spelade bort deras press ett antal gånger genom ett fint kombinationsspel. Även Örebro skapade en del lägen också för att göra fler mål. De kommer göra det svårt för många lag i år. Deras mittfält blev jag nästan mest imponerad av med tanke på hur unga dem är. Där finns en riktig oslipad diamant i Pelgander som dessutom gjorde mål. Hon är en av många unga duktiga innermittfältare som nu tar allt mer plats i damallsvenskan. En annan ung spelare som imponerande var Lisa Björk.
  Bajen såg ruggigt stabila ut och jag ångrar inte för en sekund att jag har dem som svenska mästare i höst.

  De lagen som floppade är Rosengård och Häcken. Båda lagen har lite samma problem som under förra säsongen. Rosengård spelar så otroligt långsamt och utan Mimmi Larsson som inte är kvar har de ingen spelare med lite speed. Rosengård börjar bli sönderlästa och de har bara ett sätt att spela på. När det inte funkar har de ingen plan B. Förut var den planen att sätta in Sanders men inte heller hon är kvar. Tycker tappen av både Sanders och Larsson är större än vad många vill få det till. Lägg därtill den mystiska skadan på Schoug så börjar det redan nu se bekymmersamt ut. Kul att Seger är tillbaka men hennes ringrostighet kostade dem 3 poäng.
  Var gäller Häcken har jag hela tiden sagt att de saknar en tydlig spelidé om hur de vill komma till målchanser. Så har det sätt ut i två säsonger nu då de spelar en och en. Första säsongen kunde dem göra det för att de hade spelare som Blackstenius och Angeldahl i laget som vann matcher på egen hand. Förra säsongen bar Kaneryd dem under våren och utan henne hade de varit i de nedre regionerna av tabellen. På hösten lyckades man få med sig resultat utan att egentligen inte spela särskilt bra. Många menade på att Vilahmn fick rensa ut de han inte ville ha kvar i somras och nu är det hans trupp. Men helt ärligt ser det inte ett dugg bättre ut nu än i somras. Det finns ingen kemi mellan spelarna i offensiven och inga tydliga löpningar som kommer. De borde vinna serien med laget dem har men så länge Vilahamn är kvar kommer de trampa vatten, det är min fasta övertygelse.

  Men vilken målexplosion det blev av de svenska spelarna ute i Europa i helgen. Både Blackstenius och Angeldahl gjorde riktigt bra matcher så det var kul att båda även fick göra mål. Nu börjar man se den gamla goa Angeldahl som har hittat tillbaka till det där fina drivet hon har när hon bara flyter förbi sina motståndare på mittfältet. Hon var helt dominant och gjorde lite som hon ville. Den bollträffen hon har är unik i damfotbollen, hon har den där vobbelträffen likt Ronaldo och De Bruyne🤩
  Barca ska vara glada att de har Rolfö för just nu är hon en av få spelare som ser ur att vara i form. Likt förra våren ser många spelare trötta och slitna ut. Men Rolfö fortsätter att mata på ute på kanten som ett expresståg kommer hon flygandes. Hon är verkligen en av de allra bästa och efter nyår finns det inte många som har överglänst henne.
  Hammarlund nätar igen!! Nu är det dags att ta med henne i landslaget igen Gerhardsson. Hon är en av få offensiva spelare som spelar regelbundet och dessutom gör en hel del mål. Efter Blackstenius tycker jag hon är Sveriges bästa 9:a. Jag vet att Gerhardsson älskar Blomqvist och Hurtig men som det är nu spelar de inga matcher över huvudtaget.

  Det är ju kul att våra offensiva spelare levererar men i de bakre leden ser det lite tunnare ut. Sembrant gjorde visserligen mål men hon drog även på sig ett gult kort i en situation som visade att hon helt enkelt inte håller på den högsta nivån längre. Kanske om Sverige spelar med tre mittbackar så hon blir lite mer skyddad men annars hänger hon inte med tyvärr. Eriksson hade en tung match mot City och håller inte samma nivå längre. Ilestedt är ännu inte tillbaka så just nu ser det lite halvt jobbigt ut bland backarna. Kul att Nilden är tillbaka iallafall och Glas verkar vara på gång.

 5. Linköping dominerar och visar stundtals upp fina kombinationer. Sätter dessutom mål i avgörande matchminuter: 42 och 47. Dessutom, mål av nyförvärven i första matchen. Klass!

 6. Värt att nämna är att medan vi i Sverige hade uselt väder och usla publiksiffror, Hammarby undantaget då, så var flera matcher jag såg från andra länder välbesökta. Värst var San Diego som i hemmapremiären drog över 30200 till arenan! Det är lite underligt hur den amerikanske publiken kan lockas så lätt till arenorna, medan vi kämpar och kämpar här utan särdeles stor framgång. Just den här omgången är ju ursäktad i stora delar av landet, några dagar innan var det 9+ och solsken här i Örebro så jag hade tänkt se matchen men jag sätter mig inte på arenan när det är snöoväder och runt noll…

  Från San Diego kan man också ta med sig mysteriet Jakobsson som blev inbytt i 58:e minuten och var extremt aktiv, skapade mycket, vann bollar och slog mer eller mindre lyckade inlägg. Och bröt ett uppspel och slog en fin genomskärare till Morgan vilket sedan ledde till straffen den senare vann. Plus att Sofia dribblade förbi ett par försvarare och serverade en medspelare ett fin läge i slutet också. Varför får inte Gerhardsson/Jakobsson själv fram den spelaren i landslaget numera? Hon är riktigt jävla bra i många matcher i USA (bäst i laget i semin i fjol tex) men i landslaget funkar det inte alls på samma sätt och jag förstår verkligen inte vad det beror på.

  • Lite snöyra och runt nollan är väl inget att bry sig om – för en supporter vill säga. Linköpings tillresta hejarklack höll tydligen igång. Den som står och hejar fryser mindre! Björnis kanske är en riktig Mjukis?

   • Vet inte om tonen ska ses som skämtsam eller bara jäkligt dryg? Oavsett vilket så är jag ingen supporter, jag gillar en bunt olika lag men jag är inte någon supporter av något särskilt lag (landslagen undantaget) och även om jag vore det skulle jag inte står och frysa arslet av mig för att se på en seriematch. En åsikt som delas av många (och en hel del supportrar också) eftersom skitväder får det att komma färre till arenorna. Att jag dessutom hör till dem som fryser så fort jag står stilla gör det inte bättre…

    • Ok, du är ingen supporter. Det förklarar saken – delvis. Att frysa är ingen naturlag, utan ett val. Ett tips från savannen är – kläder….

     • Oväntat tips från savannen kan tyckas men det är som Inuiten säger, man kan alltid söka skugga bakom kamelen.

 7. 2-1 till Norrköping mot Växjö och det kändes mycket välförtjänt skulle jag säga. Norrköping var rakare och rejälare i alla moment och bars fram av sin stora hemmaklack på en mycket svårspelad isig plan.

  När man såg My Cato ta för sig i spelet så är det lätt att förstå vad Linköping ville ha ut av henne när hon värvades dit inför säsongen 2021, tyvärr satte en hjärnskakning käppar i hjulet och hon flyttade tillbaka till grannkommunen och IFK året efter.

  Kul också att Norrköping vågade bänka den i mitt tycke överskattade målvaktsvärvningen Erin Nayler till förmån för Norrköpingstjejen Sofia Hjern som gav ett stabilt intryck i matchen.

  Växjö då, ja som Linköpingsupporter känns det som att man känner igen en hel del både positivt och negativt i hur laget spelar från hur LFC spelade under Unogårds ledning. Det är en småtrevlig passningsorienterad fotboll men det är för mycket hängslen och livrem och händer i mitt tycke alldeles för lite i offensivt straffområde, något som blir problematiskt när det är där matcher vinns och poäng plockas.

  • Väldigt rolig match, Norrköping-Växjö. Bägge lagen kommer förgylla serien.
   Poäng till Norrköpingspubliken som kom dit och sjöng hela matchen trots snöstormen.

 8. norrköping kan ju ev få en kanon start då de i näst kommande omgångar möter kalmar och uppsala . samtidigt behöver de nog poäng i de matcherna.

 9. Redaktör’n skriver: ”kvarstår vinterns känsla om att Vittsjös målvaktsbyte från Sabrina D’Angelo till Lainey Burdett kan bli kostsamt. Av det jag såg i dag så saknar Burdett den skicklighet i luftrummet som D’Angelo har – vilket kostade första målet.”
  Fråga: Hade redaktör’n väntat sig något annat, än att det skulle vara en jäkla skillnad mellan Burdett och d’Angelo?
  D’Angelo tillhör A-landslaget i Kanada. Hon har blivit värvad till Arsenal och spelade från start i engelska ligan i helgen. Hon har spelat både U17- och U19-VM, tillhört A-landslaget sedan 2016 och lär komma med i ännu ett mästerskap i VM i sommar. Dessutom fyra säsonger i Vittsjö där hon blivit vald till allsvenskans bästa målvakt några gånger.
  Burdett har endast en hel tävlingssäsong bakom sig – finska ligan i Åland United (2022) – sedan hon spelade i collegelaget 2015-2018.
  Dessförinnan har hon tillhört B-laget i Orlando Pride i 2019-21 och bara spelat en seriematch i NWS (2019).
  Varför en jämförelse?
  Framför sig hade Burdett dessutom två av seriens bästa huvudspelare….
  Det var även en raljerande kommentar om Rosengårds unga och orutinerade målvakt Somea Polozen som var ”ute och hängde tvätt” mot Piteå. Hon är bara 20 år, har spelat en allsvensk match (höll nollan 23 oktober i fjol mot Kristianstad) och hon kommer att ”hänga tvätt” många gånger till i sin karriär.

  • Det är väl ändå rimligt att jämföra Burdett med hennes föregångare?
   Och nej, jag hade inte räknat med att Burdett totalt sett skulle vara lika bra som D’Angelo. Men hon skulle mycket väl kunna hantera luftspelet lika bra. Målvaktsspelet innehåller många delar.
   Vad gäller Polozens missbedömning kostade den sannolikt två poäng. För om hon hade stått kvar skulle hon troligen ha räddat Hanna Anderssons nick. Det är förstås tråkigt för en ung målvakt att göra ett kostsamt misstag. Möjligen att uttrycket ”ute och hängde tvätt” kan ses som raljerande. För mig handlar det mest om en målande beskrivning av en målvakt som är ute på halvdistans med händerna i luften. Men jag kanske skall fundera över hur och när jag använder det framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.