Ny bra svenskdag – Rolfö och Blackstenius i huvudroller

Det gick bra för svenska anfallsspelare runt om i Europa under helgen. Och framgångarna fortsatte i går. Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö spelade huvudroller när Arsenal och Barcelona blev de två första lagen att kvala in till semifinalerna i Champions League.

Jag såg ingen av matcherna, men utifrån DAZN:s matiga klipp med höjdpunkter tycks Arsenal ha gjort en riktigt stark match. Framför allt skapade man massor i den första halvleken.

Bayern München ledde med 1–0 inför returen. Men genom ett fantastiskt mål från Frida Maanum och en fin nick från Blackstenius var det snabbt vänt. De båda nordborna hade huvudroller tillsammans med Caitlin Foord och Leah Williamson. Med lite flyt hade Blackstenius gjort ett par mål till.

Otroligt starkt av Arsenal att vara framme bland Europas fyra bästa lag trots att man fått de båda offensiva nyckelspelarna Vivianne Miedema och Beth Mead korsbandsskadade under säsongen. Men Jonas Eidevall och hans ledarlag har gjort en stark make over.

Man måste väl säga att det efter omständigheterna är en skräll att Arsenal är framme i semifinal. Att Barcelona är där är däremot högst väntat. Fridolina Rolfö gjorde första och tredje målen när Roma besegrades med 5–1 i returen. Barca hade vunnit med 1–0 på bortaplan, och gick därmed vidare med totalt 6–1.

I kväll får vi veta vilka som Arsenal och Barcelona får möta i semifinalerna. Kvällens kvartsfinaler går att se på länkarna nedan. Det handlar om Wolfsburg mot PSG klockan 18.45. Där vann tyskorna med 1–0 i bortamatchen:

Och 21.00 är det avspark mellan Chelsea och Lyon. Där leder Londonlaget med 1–0 från matchen i Frankrike:

Sedan förra inlägget har vi fått se IFK Norrköping göra en fin debut i damallsvenskan genom 2–1-seger mot Växjö inför 1 739 åskådare.

Peter Gerhardsson har även tagit ut en ny landslagstrupp. Den innehöll förstås Blackstenius och Rolfö. Dessutom innehöll den Caroline Seger. Det mest överraskande är väl kanske att Matilda Vinberg finns med. 20-åringen har ju inte platsat i Hammarbys startelvan på sistone. Men Vinberg är ju ett framtidsnamn, så det är ändå ingen jätteskräll.

5 tankar på “Ny bra svenskdag – Rolfö och Blackstenius i huvudroller

  1. Barcelona från sin bästa sida. När det gäller Bayerns damer ,och ur Bayerns perspektiv är det bortaspelet som är problemet. Vunnit hemma mot Barcelona, 3-1 ,Arsenal 1-0 och Wolfsburg 1-0 denna säsong med och seger hemma mot Lyon,1-0 ifjol i gruppspelet. Hur det gick för Bayern Münchens damer borta mot dessa lag är 4 förluster. Bayern vet var problemet ur deras perspektiv ligger. Arsenal välförtjänt vidare

  2. Nja en skräll att Arsenal är i semi tycker jag inte det är men något överraskande sett till hur det såg ut för någon månad sedan. Även Steph Catley saknas och dessutom fick Kim Little utgå tidigt igår. Trots det var Arsenal i princip överlägsna Bayern över två matcher och borde stängt matchen i första halvlek.

    Bayern var överraskande bleka men Grohs i målet imponerade.

  3. Jag vet inte om Vinberg blivit petad i Hammarbys elva. Hon verkar ju ha dragits med lite skadeproblem på slutet och missade den senaste U23-landslagssamlingen. Kanske bara att hon blivit matchad försiktigt. Rebecka Blomqvist är med igen och hon har gjort bra insatser för landslaget sedan EM och framåt. Men frågan är hur hennes knappa speltid i Wolfsburg påverkar chanserna att ta plats i en VM-trupp. Säg att Anvegård är med i toppen av skytteligan i Damallsvenskan framåt sommaren. Då blir det ett tufft beslut för Gerhardsson och Wikman, för det är nog antingen Blomqvist eller Anvegård. Har svårt att se båda komma med.

  4. Blackstenius insats i Arsenal-tröjan var rejält glädjande. Flera vassa djupledslöpningar och kraftfullt agerande i straffområdet.

    • Plus att hon gång på gång visade att hon var rakt av starkare än Bayerns backar, vilket jag tycker alltid visar när hon är i bra form.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.