Häcken upp i topp – spräckte Piteås nolla

Ytterligare en av nollorna i den damallsvenska tabellen rök i kväll. Numera är Piteå varken obesegrat – eller i tabelltopp.

Det var Häcken som vann toppmötet i Norrbotten. Det blev 3–0 i göteborgarnas favör efter att Rosa Kafaji gjort två mål under de första 20 minuterna och Clarissa Larisey ett i slutminuterna.

Jag har jobbat i kväll och hann bara kika väldigt sporadiskt på matchen. Men jag har sett målen, och Kafaji visar ju verkligen klass vid båda sina. Det handlade om två distansskott från vänsterläge. Vid det första fick hon bollen i luften, fick ner den och pricksköt med vänstern. Vid det andra drev hon fram och pricksköt via ribban med högern.

Trots att det bara spelats en match i den tionde omgången vet vi att Häcken kommer att vara etta och Piteå tvåa i tabellen när den är färdigspelad. Frågan är hur långt avstånd Piteå kommer att ha till trean och fyran.

Just nu är det fyra poäng till båda. Men det kommer att krympa, för trean Hammarby skall till Skåne för att möta fyran Kristianstad på måndag.

23 tankar på “Häcken upp i topp – spräckte Piteås nolla

  • Tror du har rätt i båda fallen. Det enda jag kan se stoppa Häcken är att det är en väldigt ung trupp och unga spelare brukar vara lite ojämna, det kan komma en svacka någon gång under säsongen. Men första halvlek var det bästa jag har sett från ett lag i damallsvenskan den här säsongen. Häcken var jäkligt bra i presspelet och vann tillbaka bollen gång på gång. De spelade i ett rasande tempo även när de hade bollen och det var en så kallad totalfotboll dem bjöd på👍 Riktigt kul att se på! Piteå som annars brukar vara så ramstarka hade inte en chans när Häcken satte fart

   I sändningen hörde jag expertkommentatorn säga att Kafaji ofta faller ur matcherna i vissa perioder och att det kanske skulle vara ett skäl till att hon inte får en plats till vm. Kan visserligen hålla med honom men hon är långt ifrån den enda spelaren i landet som faller ur matchbilden ibland, jag tycker även mer rutinerade spelare har samma problem. Det är svårt att hålla koncentrationen uppe hela tiden när man är så ung. Så enligt mig är hon självskriven i truppen. Kan inte komma på någon annan svensk spelare som klarar av att göra sådana mål hon gjorde igår, inte ens Rolfö eller Asllani har den tekniken i både skott- och bollbehandling. Det andra målet borde redan nu bli årets mål, en liten läcker pausfint och sedan smäller hon dit den ribba in. Hon är verkligen unik och om inte annat ska hon med som en joker man kan kasta in när det behövs. Vi vet ju vilka problem Sverige brukar ha mot lågt stående försvar, hon älskar att spela på trånga ytor och krångla sig fram.
   Även om jag vet att fotbollen inte är rättvis så unnar jag verkligen henne den här VM-platsen efter all skit hon har varit igenom. Hoppas bara Häckenledningen är lite smarta nu och inte matchar henne för hårt.

   • Ett tips är att du tittar på tex Rolfös mål i landslaget, det finns tex en på Youtube med 23 av hennes mål som visar många skott från utanför straffområdet. Asllani har också samlat ihop fina skott, Angeldal skjuter sällan men har en fantastisk skotteknik, Schough har en fenomenal precision osv. Jag vet att du gillar unga (eller bara i sammanhanget nyare spelare) men att påstå att Kafaji har ett unikt tillslag är bara fel.
    Vad gäller Kafajis chans att komma med till VM så finns den onekligen där men det är nog mest Vinberg och hon som gör upp gissar jag. Båda spelar i en hyfsad liga men den är inte på samma nivå som toppligorna och båda har ännu inte bevisat att de håller en nivå som gör att någon av dem är självklar i truppen. Vinberg har då visat mer ska sägas även om jag tycker Kafaji ser intressantare ut än Vinberg utifrån vad jag helst ser mer av i truppen då jag har fått bilden av att hon är en bättre avslutare. Men att göra mindre poäng än Schough i lag som spelat mycket bättre i en liga som är hyfsad och utan att visat något (Vinberg har väl visat att hon funkat mot..Norge?) mot bättre motstånd är inget recept för att vara självskriven i en trupp…

    • Jo så är det visserligen, gillar när yngre spelare får chansen och också tar den. Absolut finns det många som har bra skott men nu var det inte bara skottet som imponerade på mig utan hela aktionen innan båda målen egentligen. Hur hon tar med sig bollen vid 1-0-målet och med kort ansats smeker in den med vänsterfoten till exempel. Rolfö är bra på att driva boll i hög fart och vicka sig förbi sina motståndare med kraft, Asllani tycker jag har en alldeles egen stil, Olivia Schoug gör sina mål på samma sätt när hon viker in och placerar den i bortre likt Arjen Robben fast från andra kanten. Alla vet vad som ska hända men hon är för skicklig för att de ska kunna stoppa henne ändå.
     Medan Kafaji har bollen nästintill klistrad vid fötterna. Lägger du ihop Kafajis skott och teknik så tycker jag hon är unik i svensk damfotboll. Därmed inte sagt att hon är bäst och är given, men jag ser ingen annan som kan göra det hon gör med en fotboll i det här landet. Återigen, det är min syn på det hela. Du har säkert en annan.

     Med det sagt så är Olivia Schoug i kalasform och hon är nog den spelaren som går in i VM med högst självförtroende. Har tidigare tyckt hon viker ner sig lite när det väl hettar till och går inte in i duellerna ordentligt. Men under den här våren har hon varit jäkligt bra och man ser att glöden är där. Hon är solklart ligans MVP än så länge för utan henne hade Rosengård fortfarande legat på den nedre halvan av tabellen. Jag trodde inte hon hade det här i sig längre men jag är väldigt glad att hon motbevisade det. Hade det inte varit för att Rolfö spelar på vänsterkanten hade hon varit given i en startelva i min bok. Det är ord jag aldrig trodde jag skulle skriva men ingen är gladare än jag att vi får se den klasspelaren som hon i grund och botten är.

     Men skönast av allt den här helgen var ändå att Ilestedt och Asllani startade en fotbollsmatch igen. Såg inte Milans match men Ilestedt såg stabil ut och spelade 90 min. Kom fel någon gång men överlag såg hon fit och rapp ut vilket är det viktigaste. Som jag förstår det har hon varit spelklar ett tag men ledningen har inte velat kasta in henne mot Lyon vilket låter sunt.

     • Å Jakobsson verkar också vara i fin form – tog hårt jobb hela matchen i helgen och gjorde mål. Inte karriärens snyggaste kanske men hon hade verkligen bestämt sig för att den s k bolljäveln skulle in!

      • Jakobsson, min favoritspelare att fundera över! Hon var bäst på planen enligt kommentatorerna senast, och har fått det omdömet ett par gånger och även om jag inte sett mer än ett sammandrag från den senaste matchen håller jag med om det i ett par andra. Hon har nu ett par mål och en assist på 9 matcher vilket i en så pass bra liga är helt ok utdelning, speciellt som hon bidrar så mycket defensivt och med lite mer tur hade haft ett par mål och ass till. Hur tusan hon kan göra så bra matcher i NWSL medan hon i landslaget tappat det helt vet jag ej, om det nu inte är så att hon känner att hon inte har något förtroende från Gerhardsson, har helt andra instruktioner som gör att det inte funkar för henne för hon visar upp andra färdigheter och en enorm vilja där. Någon idé om vad det kan vara som ligger bakom skillnaden?

     • Jag håller inte med om att tex inte Rolfö klara av det där, hon vänder ut och in på motståndare i lägre hastighet då och då i Barca men tror hon lärt sig att det är bättre att göra allt i fart. Jag vill se Kafaji göra samma saker mot riktigt bra motstånd innan jag är redo att instämma i din hyllning, men hon har ju helt klart potentialen att bli en enorm stjärna. Och efter att ha sett Kristianstad mot Hammarby stärks jag i min känsla av att hon borde ligga före Vinberg i listan över VM-spelare. Därmed inte sagt att Vinberg är dålig, långt ifrån, men jag gillar det jag sett av Kafaji i ligan mer.

      Schough är jäkligt lätt att gilla, och att bli frustrerad av. Hon uttrycker sig väldigt rakt och klart i intervjuer vilket alltid är uppfriskande efter att sett herrspelare, men på planen är hon Dr Jekyll and mr Hyde där det krävs något extra för att monstret ska titta fram. Vilket var en rätt kass liknelse men du förstår nog vad jag menar! Kanske har hon både lärt sig att släppa på bromsen Och att prestera på en jämnare nivå nu på ålderns höst?

      Jag såg första halvleken av Milans match (tror jag det var) men jag minns inte att Asllani gjorde så mycket väsen av sig alls. Bara att hon är på planen är glädjande, är hon frisk är jag övertygad om att hon kommer prestera i VM. Att Ilestedt spelat såg jag först i efterhand och det låter som att hon äntligen är tillbaka då. Frågan är väl om det räcker för fb. Vad tror du om backlinjen om vi går på vad vi vet om spelarnas form just nu? Eriksson är ju tillbaka i slag och har varit riktigt bra på slutet, så hon kommer garanterat spela om inget sker. Björn är ju en favorit hos Gerhardsson men hon har oftare varit rätt usel defensivt än bra i Everton i slutet så finns det någon chans att han satsar på Ilestedt? För inte fan kan ha ta med Sembrant som av vad jag sett helt tappat i kvalitet…

      • Jo så är det ju! Att göra det i allsvenskan är en sak men att göra det i VM är en annan. Det kan mycket väl bli så att ingen av Vinberg eller Kafaji kommer med till slut. Tror det finns en eller möjligtvis två platser öppna i anfallet. Det är Asllanis ersättare och kanske en plats på högerkanten. Men jag tror det blir Kaneryd och Jakobsson till höger, Rolfö och Schoug till vänster, Blackstenius och Blomqvist som 9:or och sedan har vi Asllani men frågan är vem som ska vara hennes backup? Det är den platsen som Vinberg, Kafaji och Janogy slåss om skulle jag tro. Eftersom Gerhardsson sällan bjuder på så många överraskningar tror jag det blir Janogy till slut.

       Var gäller backlinjen är det den svåraste lagdelen att förutse. Speciellt ytterbackarna. Andersson är given men där bakom? Sandberg har en fin säsong bakom sig men vågar Gerhardsson ta med så många debutanter? Amanda Nilden lämnade in sin VM-ansökan i helgen när hon gjorde en riktigt stark insats mot Roma. Jag hade tagit ut både Sandberg och Nilden samt Hanna Lundkvist som ytterbackar tillsammans med rutinerade Andersson. Vet att Lundkvist hade det lite tungt förra samlingen men hon fick ingen vidare hjälp heller. Hon lämnades ensam att försvara hela högerkanten. Dessutom fungerade hon och Kaneryd bra tillsammans när de spelade ihop.
       Nilden har som sagt steppat upp nu på slutet men frågan är om det räcker för att få en plats. I min bok är hon given då hon kan spela på båda kanterna och sådant är guld värt i ett mästerskap. Hon är enligt mig vår bästa offensiva ytterback och det blir en bra mix med de andra som jag har med. Hanna Glas verkar vara en bra bit ifrån spel dessvärre.
       Ilestedt, Björn, Eriksson och Sembrant tror jag i princip redan är uttagna. Även om jag inte heller tycker att Sembrant håller längre men hon lär komma med på samma villkor som Seger. För lång och trogen tjänst, men framförallt för att de är väldigt viktiga för gruppen under en så lång turnering.

  • Att guldet är klart innan halva serien är spelad? Lite ironi är väl trevligt! Men att Kafaji ska till VM håller jag med om, en ganska komplett fotbollsspelare har hon blivit. Bra teknik och bollkontroll, hyfsat snabb och fysiken har blivit riktigt bra, dessutom skjuter hon bra med bägge fötterna. Lite fel beslut tar hon ibland och rutin saknas men en spelare som gör det lilla extra behövs i landslaget. Vi behöver titta framåt på nya spelare istället för att hela tiden se bakåt på att halvskadade spelare ska bli klara till VM!

   • Lite av en chansning så klart… men om jag skulle sätta odds på tänkbara guldvinnare nu så skulle jag sätta:

    Häcken 70 procent
    Piteå 10 procent
    Hammarby 10 procent
    Kristianstad 5 procent
    Rosengård 5 procent

 1. Jag såg första halvtimmen – riktigta klassmål av Kafaji. Sedan kollade jag Alingsås-Häcken Akademi på plats. Otrolig skillnad i tempo och nivå jämfört med TV matchen. Även om Alingsås var bättre och vann rättvist med 3-1 och temporärt leder elitettan har jag svårt att se hur de ska kunna etablera sig i damallsvenskan. Två dråpliga mål blev skillnaden: en Alingsåsspelare liggandes på marken bland en hög spelare i straffområdet lyckas skjuta in bollen; och vid 3-1 målet tar bollen i ribban, studsar ut och träffar Häckens målvakt i bakhuvudet och långsamt, retsamt studsar tillbaka in i mål innan målvakten hinner dit. Felica Schröder gör Häckens mål i deras enda vettiga anfall…

 2. Funderar lite angående kommentatorerna på Viaplay, det är tyvärr många matcher då det är under all kritik. De har ju inte den enklaste kunskapen om taktik, spelsystem etc etc. En del av dem har en konstig förkärlek att rabbla resultat från tidigare omgångar eller andra pågående matcher I samma omgång. I matchen mellan Norrköping och Vittsjö nämnde kommentatoren nio gånger att Piteå ledde med 2-0 mot Kalmar. Finns det inte kunskap att analysera matchen, så snälla var tyst en liten stund istället. Det är dålig reklam för damfotbollen att man har så usla kommentatorer, verkligen något Viaplay borde ta tag i. Nu får man ju stänga av ljudet ibland vilket är lite tråkigt och Viaplays abonnemang är ju inte precis gratis.

  • Ja, instämmer i detta. Det finns några savanter som kan all statistik och måste briljera hela tiden. De rabblar på utan åtskillnad och ser inte planen.Ibland uratar det till ren släktforskning. Då önskar man att det fanns en alternativ ljudkanal utan kommentar.

  • Vilka specifikt är det som du tycker saknar de enklaste kunskaper om fotboll? Det finns ju före detta ungdomslandslagstränare där, en aktiv och flera före detta spelare och folk med hundratals matcher som kommentator under bältet så de flesta har nog en hyfsad koll och några rakt av bättre än de fåtal mest insatta i landet. Däremot är de flesta försiktiga med att grotta ner sig för klart i detaljerna då det kanske avskräcker de som inte är så insatta eller nyss börjat titta. Jag tror det är en obefogad rädsla och skulle gärna se att man var lite mer nördiga i diskussionerna, gällande taktiken då och inte bara folks skostorlekar eller släktskapsförhållanden…
   Jag håller dock med om att det ska pratas hela tiden och små fakta gärna upprepas in absurdum. Den kritiken gäller ju dock alla (team av) svenska kommentatorer i fotboll och faktiskt på det flesta håll i världen varifrån jag hört matchkommentatorer (gissningsvis minst 30-talet länder då jag har ett brett fotbollsintresse). Är det kanske bara det är någon sorts rädsla för tystnaden och att folk ska förlora intresset för matchen om de är tysta mer än några sekunder?

 3. Med tanke på den usla ersättning som klubbarna får från TV-avtalet med Viaplay borde det finnas stort löneutrymme till duktiga referenter. Men TV-bolaget sparar in pengar – även på bildproduktion!
  Några ropade taktfast i Kristianstad: ”Viaplay – fotbollsmördare!”. Fanns även en banderoll på läktaren.
  Vet inga detaljer i detta.
  PS. Det dåliga TV-avtalet är förhandlat fram av klubbarnas egen elitorganisation EFD – som dock är nöjd med ett av Europas sämsta avtal….

   • Strax under miljonen, sägs det. Samma ersättning som för drygt 10 år sedan med TV4 (tror jag det var?).
    I Norge får klubbarna i Toppserien cirka 3,5 Mkr/år, dessutom är NFF frikostiga med diverse bidrag till klubbarna. Hos våra grannar arbetar nämligen herr och dam tillsammans, skriver gemensamt avtal o s v.
    Inte i Sverige. Här förlitar sig klubbarna på den tandlösa organisationen EFD. Som inte ens yckas skriva ett avtal gällande spelarnas försäkring vid skada och graviditet.
    I bakgrunden smyger SvFF som enbart satsar på landslagen.

   • 20 miljoner över 5år.
    4 miljoner/år= ca 285 000/år och klubb.
    Ett historiskt avtal enligt EFD när det skrevs. Och det kanske det är.
    Fritt att bedöma som man vill.

    • Intressant ! 285,000 kr per år. Om detta är historiskt, så är det historiskt dåligt. Jag bara suckar, det motsvarar väl ungefär en spelarlön. Till detta ska läggas dåliga matchdagar och konstiga avsparkstider. Vilket medför minskade intäkter för klubbarna p g a mindre publik på utvalda matcher. Vet du när avtalet går ut ?

     • T o m 2026! Tyvärr!
      Det är SÅ mycket som är SÅ dåligt i damfotbollen.
      Kanske inte jämförbart, men i Spanien får lagen 6 Mkr/år med start säsongen 2023/24.
      Tror dock att 285.000 är felaktigt låg summa.

     • Det är bara att googla ”viaplay avtal efd” så får du upp ett antal artiklar om avtalet från 2021.
      Visserligen en krönika från Aftonbladet där man anger summan. Och sanningshalten i vissa artiklar kan man väl diskutera.
      Men att det skulle stå så fel så att det egentligen handlar om miljonbelopp till klubbarna, det tror ingen på. Så dom 285 000kr/år stämmer tyvärr ganska bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.