Förlust – men ny kanonmatch av Häcken

Jag och 5065 andra har just sett Häcken–Chelsea 1–3. Det var VM-väder, alltså bara tre grader. Men personligen kände jag aldrig av kylan. För både inramningen och Häckens spel värmde. Framför allt under den första halvleken där göteborgarna matchade storlaget.

Det var 1–1 i halvtid. Men efter paus höjde Chelsea tempot och Erin Cuthbert gjorde de två mål som blev avgörande.

Totalt sett var Chelsea bättre, och vann rättvist. Men Anna Anvegård hade två skott i ribban och inhopparen Molly Johansson blev felaktigt avvinkad för offside när hon nickade in det som borde ha betytt 2–3 i slutminuterna. Så Häcken var aldrig ofarligt.

Hemmaspelarna visade både defensiv disciplin och offensivt mod – precis det man vill se av svenska lag i Europaspelet. Att det inte alltid räcker mot kontinentens toppklubbar får man acceptera.

Skall man vara lite petig föll Häcken på några defensiva misstag. När Sam Kerr gjorde 0–1 var hon ensam in straffområdet mot flera Häckenbackar. Men ingen av dem var vaken när hon backade ur och skapade sig yta. Och vid 1–3 sålde sig Filippa Curmark onödigt billigt när hon kastade sig i en ett försök till glidtackling vid straffområdeslinjen.

Men det var inga grova missar. För totalt sett var det alltså en väldigt bra insats från Häcken. Man spelade som vanligt numera med tre mittbackar, men satsade på två ganska offensiva kanter. Delvis blev det kostsamt eftersom Johanna Rytting Kaneryd fick ytor bakom Monica Jusu Bah på Häckens vänsterkant.

Å andra sidan slog Jusu Bah ett läckert inlägg till det kvitteringsmål som Clarissa Larisey nickade in. Måljublet var för övrigt matchens höjdpunkt. Till och med de engelska reportrar som satt några meter till vänster om mig såg ut att njuta av det stöd hemmaspelarna fick.

Chelsea klev upp högt i planen med minst fem spelare. Ibland med sex. Några gånger i början fegade Häcken ut, och slog långa insparkar. Men större delen av matchen vågade man försöka spela sig förbi pressen. Och när man gjorde det fyllde man på med mycket folk.

Noterbart också att Chelseas försvarare inte såg ut att ha förtroende för Zecira Musovic:s fötter. Och då tänker jag inte bara på att Häcken gick hårt i pressen mot den svenska Chelseamålvakten. Utan också på att det var flera gånger som gästernas spelare höll tillbaka till synes givna bakåtpass, och i stället sökte svårare utvägar. Skall man vara kritisk mot Musovic så tycker jag nog även att hon borde ha varit ute och tagit hand om den djupledsboll mot Jusu Bah som ledde till Häckens mål.

När det gäller spelarkritik så var alla Häckenspelare bra. Och Anna Anvegård var lysande. Hon är tillbaka i toppform, kanske att det till och med är så att hon är i sitt livs form. Även Rosa Kafaji gjorde en kanonmatch. Hon måste ju matchas in i landslaget nu. Och Anvegård borde kunna ta plats på vänsterkanten i väntan på att Fridolina Rolfö är tillbaka.

Jag imponerades även av äldst och yngst i startelvan. Färöiska Johanna Fossdalsa Sørensen är ett fynd på centralt mittfält. Henne kommer Häcken ha mycket nytta av nästa år. Och Aivi Luik har avslutat säsongen fullständigt suveränt.

Nu sitter Emma Hayes på podiet bjuder på två små fanfarer under sin presskonferens. Hennes matchanalys stämmer väl med min. Hon tycker att hennes lag vann rättvist, att inramningen var fantastisk, att Häcken var välorganiserat, uppträdde tryggt på sin hemmaplan och hela tiden skapade farliga chanser – även under de perioder där Chelsea till synes hade kontroll.

Hayes sa också att hon tyckte att Molly Johanssons mål såg ut att vara korrekt. ”But it is what it is…”

I och med att Paris FC vann med 1–0 i Madrid tidigare i dag är Real nu utslaget. Och eftersom det är inbördes möte före målskillnad kan Häcken–Paris den 24 januari bli helt avgörande. Häcken lever i högsta grad i den här turneringen, och det är ju vansinnigt roligt.

19 tankar på “Förlust – men ny kanonmatch av Häcken

  1. Detta var en riktigt bra match, även om det blev lite avslaget efter 1-3. Häcken gör det faktiskt betydligt bättre än i första mötet, men problemet var att Chelsea hade bättre fokus offensivt ikväll jämfört med senast.

    Angående Häckens mål var det ett underligt misstag av Chelsea att försöka stå högt med backlinjen utan press på bollhållare.

    I Chelsea fick en Rytting Kaneryd på spelhumör Nelhage att stundtals se medioker ut, men det är som du skriver också risken med en offensiv ytter som inte hinner hem. Bra observationer kring Musovic.

    Utöver de Häckenspelare du lyfter fram tycker jag att Kosola har tagit flera kliv i sin utveckling sedan i somras. Beslutsfattandet behöver bli bättre om hon ska vara högerback, men löpstyrkan är världsklass. Med en stark vårsäsong kanske hon försvinner till sommaren.

    Mak Lind väntade för länge med bytena (något som ofta hände i damallsvenskan under hösten). Nackdelen med att försöka vända matchbilden sista kvarten är att de bärande spelarna ofta är så trötta att energin inte riktigt räcker till för en forcering. Samtidigt ska han ha beröm för matchplanen som var helt perfekt i 52 minuter.

    Nu är det 5 veckor kvar till den troligen helt avgörande matchen mot Paris FC. Det är inte optimalt, men Häckenspelarna kan i alla fall se fram emot ett träningsläger i Cádiz, Spanien, den 5/1 – 13/1.

    • Nelhage är en fantastisk mittback när hon har understöd, eller när hon får samla upp bakom aggressiva kollegor. Men när hon ställs ensam mot en så kvick och teknisk motståndare som Rytting Kaneryd har hon svårt. Det i sin tur gör att hon mår väldigt bra av Häckens nuvarande spelsätt med tre mittbackar. Däremot mådde hon inte bra av att hon i dag spelade på Häckens offensiva kant, och därmed bara fick begränsat med hjälp. Hennes fall innan 0–1 gav exempelvis JRK tillräckligt med tid för att kunna pricka Kerrs högerfot med inspelet.

      Sedan håller jag med om att bytena dröjde lite för länge. Jag började kolla efter signaler om att de var på gång redan när Chelsea började byta i minut 58. Nu dröjde det så länge att man hann se att bland annat Larisey var trött, och började ta felbeslut.

      Jag hade för övrigt också förväntat mig att få se Aisha Masaka, som jag tycker varit bra i princip varenda gång jag sett henne i höst. Men Masaka fick ingen speltid. Det förvånade lite.

      Men totalt sett var det ett rent privilegium att få se så högklassig fotboll på svensk mark bara drygt tre dygn från julafton. Det är man inte van vid.

  2. Det påminner om herrfotbollen på 90-talet, precis innan Bosman: uppstickarlag (då IFK Göteborg) kunde konkurrera med Barca och Man Utd i CL. Jag tycker Häcken gör något liknande; disciplinerat försvarsspel och snabba omställningar. Jag tycker de gör en fantastisk match med en jäkla massa positiv entusiasm. Kvitteringsmålet är tre högklassiga aktioner på rad i maxfart.

    Sen var jag lite besviken på försvarsspelet även vid det andra målet. Under de tre halvlekarna hittills har någon forward klivit ner och försvarat. Vid 2–1 orkar inte Arvegård, Larisey eller Kafaji ta det ansvaret vilket kostar de matchen.

    Sen har de tre anfallarna en del att lära om att värdera situationer och när man väljer att utmana. Vid ett par tillfällen ger man bort bollen för lättvindigt när man är i princip ensam mot två spelare. För att jämföra med IFK Gbg hade de 1994 Stefan Pettersson som fattade få eller inga sämre beslut.

    Sen får UEFA steppa upp på assisterande för nu har det varit för många alldeles uppenbara offsidemissar på dessa matcherna. Chelsea har drabbats hårdast men fick tillbaka lite idag.

    • Håller med om din beskrivning av kvitteringsmålet. Det börjar med en spelvändning i backlinjen, och sedan är det högklassiga prestationer av Nelhage, Jusu Bah och Larisey. Snyggt att se hur Larisey löper in framför närmsta mittback.

      Det stämmer att det fattas Häcken spelare utanför eget straffområde vid 1–2. Sophie Ingle får lite för mycket tid på sig att servera Cuthbert. Jag minns inte anledningen till att det blev så tomt, och klippet med höjdpunkter börjar inte tillräckligt tidigt.

      Håller även med om att det togs några dåliga beslut i bra kontringslägen. Häcken hade ganska många anfall där man kom med rättvända spelare två mot två, tre mot tre eller fyra mot fyra. Det är nog något de får träna lite på inför Parismatchen den 24 januari.

  3. Du säger att Kafaji gjorde en kanonmatch medan jag bara kan tänka på alla felbeslut hon gjorde och varför hon inte blev utbytt tidigare. Helt ärligt blir jag glad när hon inte startar för hon håller i bollen för länge och tar felbeslut eller tappar boll i omställningar som skulle kunnat bli målchans. Hon höll väl också på att sätta Häcken i skiten när hon gjorde en hemåt pass på mittplan som gick perfekt på fötterna till Sam Kerr i första halvlek. Hon är såklart inte ensam om att tappa boll etc men helt enkelt tycker jag inte att hon levererar det som förväntas av henne. Tycker inte ens hon jobbar hårt. Anvegård gör inte heller alltid mål men hon sliter som ett djur för laget och skapar heta chanser! Och man skulle helt klart satt in Masaka istället för Schröder.

    • Häcken hade några farliga bolltapp i början, där Kafajis nog var det farligaste. Och visst höll hon i bollen för länge, och sköt själv från långt håll, vid ett superbra kontringsläge.
      Men jag tycker nog ändå att hon gjorde ett kanonjobb i offensiven, kom ut med bollen även när hon hade flera motståndare runt sig och låg bakom mycket av det Häcken hade i anfallsväg. Inte minst minns man ju det läckra förarbetet till Anvegårds första ribbskott.

    • Jag gillar en annan sekvens där Kafaji dribblar bort Carter och sedan trycker henne bort flera meter när Carter försöker komma tillbaka. Har inte sett Carter så ”misshandlad” någon gång varken i landslaget eller i Chelsea. Hon brukar var ”rock solid”. Rosa har tydligen passat på att lägga på en del muskler under rehabiliteringen.

  4. Bra match av Häcken. Tråkigt att Anna Anvegårds båda skott gick i ribban istället för i mål. Till sist ett skandalöst domslut att döma bort Molly Johanssons mål i slutminuterna. Det var inte ens nära att vara offside. Jag kan förstå att domare gör fel när marginalerna är små, men i det här fallet var målet solklart regelrätt. Och det finns fyra domare som kan hjälpa varandra. Varför dömer undermåliga domare på högsta nivå?

  5. En förlust med mersmak för årets hipsterlag! Såhär mycket chanser har inte Häcken skapat i någon match i gruppspelet. Ett bra försvarsspel och fina intentioner när de vinner boll. Tror inte de kunde ha gjort så mycket annorlunda förutom att vara mer kliniska när läget väl kom och försvarat lite bättre vid ett par av målen. Nelhage hade det lite tyngre den här matchen mot en het Kaneryd. Men likväl slår hon den perfekta djupledsbollen till Jusu Bah så där får hon mycket plus. Däremot plockade Kosola ner Reiten totalt vilket var starkt.

    Falk är väldigt bra även i den här matchen med ett par svettiga räddningar och hon äger sitt straffområde på ett bra sätt. Men Anvegård är verkligen tillbaka på riktigt. Bara målet som saknas men bortsett från det får hon 4 plus. Jag tycker som sagt hon ser rappare ut nu än innan hennes skadehelvete började, kul att se! Hon ska starta även i landslaget med den här formen. Sedan gör Kafaji sin bästa match i gruppspelet. Visst håller hon i bollen lite för länge ibland. Men i sådana här matcher är det just det som Häcken behöver. Hon är en av de bästa vi har på att skydda bollen och i sådana här matcher är det ovärderligt. Hon hade nästan alltid en försvarare i ryggen men lyckas allt som oftast vända bort henne och hitta en medspelare. Hon är den enda i Häcken som vänder spelet och tittar man på deras bästa anfall i matchen är det Kafaji som startar dem, förutom målet. Men det som är mest imponerande är hur stark i kroppen hon har blivit. Innan ribbskottet i andra halvlek bara trycker hon undan Carter som är en av de mest fysiska backarna i Europa som om ingenting. Säga vad man vill men vi har ingen som hon i svensk damfotboll, nu är det upp till PG att skohona in henne i landslaget. Om folk tycker hon gör misstag så är det ingenting mot vad damlandslaget har gjort den här hösten, där snackar vi felpass delux. Asllani till exempel, har haft en hemsk höst fram till sista matchen och hon tappar bollen mest hela tiden. Jämför man Kafaji med många i landslaget är hon klart bättre i många delar av spelet. I det här gruppspelet ligger hon bakom alla mål förutom det igår. Då tycker jag man kan leva med att hon gör ett par misstag per match!? Häcken hade inte haft en enda poäng utan henne!

    Det sjuka är att Häcken förmodligen har gjort de 3 snyggaste målen hittills. Sandberg mot Paris och Kosola mot Real, Kafajis mot Paris är också ett fint anfall. Men målet igår slår allt. Tänk om damlandslaget hade haft den timingen i sina anfall🤩 Grym boll från Nelhage och Jusu Bah flyger ifrån Lawrence och prickar pannan på Larissey. Tänk om Jusu Bah bara jobbar lite på sitt beslutsfattande, då blir hon ju närmast omöjlig att stoppa.

    Den som ställde till det mest för försvaret var ju faktiskt JRK vilket också var glädjande. Även om hon har spelat på den planen flera gånger så märktes det att touchen inte riktigt satt för henne till en början men det blev allt bättre under matchen. Som sagt tycker jag hon har lärt sig att behärska sin fart nu och slår inläggen tidigare och gör sina dribblingar i rätt lägen. Hon har nog varit Sveriges bästa spelare under hösten. När hon får upp farten är hon likt Jusu Bah svår att få stopp på. Sedan blev det lite grinigt emellanåt och det gillar man ju. Hon har ju verkligen slagit sig in i startelvan nu och det krävs en jäkla skalle för att göra det i den konkurrensen.

    Till några helt andra saker! Hanna Bennison, hon kan vara lösningen på Sveriges mittfältsproblem. Hon har spelat som sittande i de senaste matcherna och det ser förvånansvärt bra ut. Hon är faktiskt rätt stark i kroppen och vinner en hel del boll. Hon har tekniken för att ta sig ur svåra lägen på defensiv planhalva, dessutom har hon fina krossbollar vilket jag tycker damlandslaget saknar. Får hon fortsätta att växa in i den rollen kan vi ha hittat vårt ankare för många år framöver.

    Det andra är det som händer bland pamparna i UEFA, FIFA och superligan. Vad kommer egentligen hända med den europeiska fotbollen framöver? Även om inte damfotbollen påverkas allt för mycket av det just nu så känns framtiden för den här sporten väldigt oviss.
    Och till sist! Domarnivån är skrämmande låg i årets uwcl. Rent ut sagt är de flesta domarna klappkassa och det kan inte fortsätta såhär.

  6. Har inte Bennison fått nog med chanser?
    Kom att tänka på Saving som hyllades och skull bli Segers ersättare på centrala mf.

    • Jo kanske det. Men vi har liksom inte så många andra att välja på. Rubensson är alldeles för skadebenägen och Olme har inte direkt rosat marknaden heller. Jag vägrar ge upp på Bennison som många andra redan verkar ha gjort.

      Var gäller Saving handlar det mer om att jag tycker hon liknar Seger mycket och har många liknande kvaliteter. Hon var väldigt bra i Eskilstuna men kom helt fel in i LFC. Tror fortfarande hon kan nå landslaget men det kanske dröjer lite. Att få en stor roll i AIK tror jag kan bli vändningen för henne. Man glömmer lätt att båda bara är 21. Angeldahl slog väl inte igenom på riktigt förrän hon var 24 typ?

    • Tycker att Marika Bergman Lundin borde få en chans där. Om vi inte kan övertyga Fossdalsa Sörensen att byta medborgarskap…

      • Tog mig en snabb titt på U23-landslaget under 2023 (12 landskamper) och vilka spelare som startat som centrala mittfältare i 3-4-3 eller de två defensiva mittfältarna i 4-2-3-1.

        I de första 8 matcherna (till och med september) startade Bergman Lundin 5 matcher där och övriga 3 i en mer offensiv roll (oftast 10:a). Sedan togs hon inte ut mer. Noterbart är att hon antingen varit överårig (om man räknar att man måste vara under 23) eller så blev hon överårig i somras (när hon fyllde 24). För överåriga spelare gäller generellt att man då ska vara nära A-landslaget för att få spela i U23.

        Emilia Pelgander startade i årets fem sista matcher med My Cato bredvid sig i de fyra sista. Övriga startspelare under året var Linn Vickius (3 matcher), Fanny Andersson (överårig, 2), Agnes Nyberg (2), Matilda Kristell (2) och Felicia Saving (1).

  7. Rimligtvis har Häcken bränt sitt krut nu och kommer att förlora resten av matcherna. Det är i alla fall mitt tips, hur surt det än låter… God jul till alla!

    • Rimligtvis borde Häcken blir ännu starkare till januarimöten med Rubensson, Wijk och förmodligen även Csiki tillbaka.

  8. Tycker också att Häcken är ett bra lag med en bra spelartrupp. Men liksom landslaget, Rosengård m.fl har dom svårt att göra mål. Något stämmer inte i anfallsspelet. Behöver kanske några spanska tränare ? Spelarna måste se sina medspelare och spelytor mer. Men visst kan Häcken vinna återstående matcher.

    • Tycker nog att Häcken har blivit rätt effektivt sedan man började spela med tre mittbackar. Jag har ingen tillgång till xG-siffror, men två reduceringsmål mot Hammarby, 4–0 mot Piteå och två mål vardera mot Paris FC och Real Madrid har varit resultatet av vasst anfallsspel. Och även i onsdags hade man ett bra anfallsspel mot Chelsea.

      • …och 2+2 mål mot Twente…
        Sanningen är ju att Häckens sätt att spela fotboll funkar bättre mot bättre lag som försöker anfalla och inte parkerar bussen. Tror Häcken skulle placera sig topp 3-4 i alla ligor i Europa med det lag dom har idag och den fotboll dom spelar

        • Jo, fast Twente var ju innan övergången till tre mittbackar. Då kände man inte den defensiva trygghet som funnits de senaste sex–sju veckorna. Och med den tryggheten har även antalet mål framåt ökat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.