Horan matchvinnare när USA vann chansfattig final

Lagkapten Lindsey Horan blev stor matchvinnare när USA vann Concacaf Gold Cup via 1–0-seger i finalen mot Brasilien. Det var en intensiv, men väldigt chansfattig final.

Amerikanskorna hade egentligen bara en enda riktigt bra målchans – och det räckte för att ta hem titeln. Brasilien hade ett bättre spel, men föll ändå mot ett disciplinerat och hårt arbetande USA.

Den första halvleken var jämn, med ett litet plus för Brasilien. De inledde piggt och aggressivt och hade skicklighet nog att spela sig förbi USA:s förstapress. Även om amerikanskorna fick bättre utdelning på pressen efter ett tag så var det plus för Brasilien med 52–48 i innehav och 6–3 i avslut i halvleken.

Fast det var väldigt få av de där nio avsluten som var farliga. Brasilien hade egentligen bara ett – och det var en frispark från Duda Sampaio som orsakade så mycket nätrassel att vikarierande förbundskapten Arthur Elias först sträckte armarna i luften. Han fick dock snart ta ner dem eftersom skottet tog i målets utsida.

USA jobbade sig till bättre och bättre defensiv kontroll ju längre halvleken led. Men man hade inte kapaciteten att spela sig till några farliga lägen. En halvfarlig nick från Lindsey Horan på hörna var länge lagets enda målchans i halvleken.

Men på några sekunders övertid kom det lite oväntade ledningsmålet, som även skulle visa sig bli ett segermål. Högerbacken Emily Fox slog ett högt och långt inlägg utifrån långlinjen. Det är egentligen en typ av inlägg som det är lätt att försvara sig mot.

Men Brasiliens högerforward Gabi Portilho hade hamnat i ytterbacksposition i backlinjen, och hon visade att hon inte var hemtam i eget straffområde. Hon täckte först den yta där bollen hamnade. Men hon backade undan, och öppnade en lucka för Lindsey Horan att löpa in i. USA:s lagkapten är ju väldigt stark i luftrummet, och när hon fick chansen att nicka ostört kunde hon fixa det viktiga ledningsmålet.

Den andra halvleken handlade om amerikanskt försvarsspel. Brasilien hade bollen, och man försökte och försökte utan att komma till lägen. Men USA försvarade bra, och det var fortsatt väldigt chansfattigt.

Det närmaste en kvittering vi fick se var en frisparksvariant där Geyse styrde ett inlägg från Debinha. Den sistnämnda fick även ett kanonläge på frispark på övertid. Men då drog hon bollen ganska långt över.

Amerikanskorna bytte in flera snabba anfallare för att möjligen kunna kontra in ett andra mål. Men USA:s lag hade inte den kvaliteten att man lyckades skapa något. Man gjorde i och för sig ett andra mål. Men det var dels klar offside på Lynn Williams, och det berodde mer på ett gravt missförstånd i Brasiliens lag än på bra amerikanskt spel.

Till slut vann Brasilien avsluten med 12–7 och bollinnehavet med 55–45. Men USA vann alltså matchen med 1–0 och man tog därmed hem den första upplagan av Concacaf Gold Cup för damer.

USA spelade så här (4–2–3–1): Alyssa NaeherEmily Fox, Naomi Girma, Tierna Davidson, Crystal Dunn (Casey Krueger, 86)– Samantha Coffey (Margaret Purce, 71), Corbin AlbertTrinity Rodman (Jaedyn Shaw, 71), Lindsey Horan, Rose Lavelle (Lynn Williams, 46) – Alex Morgan (Sophia Smith, 59).

Brasilien spelade så här (3–4–2–1): Luciana DionizioAntonia Silva, Tarciane Lima, Thais FerreiraAdriana, Duda Santos (Vitoria Yaya, 57), Duda Sampaio (Julia Bianchi, 80), Yasmin RibeiroGabi Portilho, Bia Zaneratto (Debinha, 80) – Gabi Nunes (Geyse, 65).