En ny superetta – jag är skeptisk

Det förslag om ny seriepyramid för damfotbollen som förbundet håller på att bearbeta säger tio lag i allsvenskan och en bildande av en ny superetta. Och det redan till 2013.
Jag är skeptisk.
Och i tisdags visade sig de sju Norrlandsdistrikten också vara det.
Fast vi är skeptiska åt olika saker.

Jag tror inte ett dugg på superettan, men har däremot svårt att argumentera mot en allsvenska med tio lag.
I år är det åtta lag som hållit god standard, och två som varit hyfsade. Medan Hammarby och Dalsjöfors har hängt på gärdsgården redan från början.

Tidigare år har det varit ännu större skiktning i serien. Så en minskning till tio lag i allsvenskan protesterar jag inte emot.
Det gör däremot Norrlandsdistrikten enligt en artikel i Västerbottens Folkblad. Motiveringen är att så många talanger som möjligt ska ha nära till ett elitlag.
Och visst. En fördel med herrarnas allsvenska med 16 lag är att det blir plats för många fler unga talanger i lagen. Nackdelen är att det blir en sämre kvalitet på serien.

Min största invändning mot förslaget från fotbollsförbundet är i stället bildandet av en superetta för damer. Det känns orimligt. Jag tror helt enkelt inte att lagen kommer att ha råd.
I nuläget får de allsvenska lagen drygt 1,5 miljoner kronor i bidrag varje år. Trots det har flera av klubbarna akuta ekonomiska problem.
Klubbarna i division I får i princip ingenting i bidrag. Och med en superetta ökar resekostnaderna rejält för många. Dessutom ökar kraven på att få ihop en slagkraftig trupp – vilket i sin tur leder till ökade lönekostnader.

I nuläget skulle en superetta se ut så här:
* Först två av följande fyra: Piteå, Jitex, AIK och Vittsjö.
* Dessutom: Hammarby, Dalsjöfors, Sundsvall, Sunnanå, Kvarnsveden, Bollstanäs, Gustafs, QBIK, Öster, IFK Norrköping, IFK Kalmar och Hovås Billdal.
Bara fem av de nuvarande division I-lagen i den här uppräkningen har i år haft över 200 åskådare i snitt. Så frågan som väcks är: varifrån skall klubbarna få sina pengar?

För jag tror inte att de allsvenska klubbarna är beredda att skänka hälften av sina bidrag. Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.