Upprop för att rädda WPS proffsstatus

Den amerikanska proffsligan WPS måste hitta minst ett lag till under den närmaste veckan – annars riskerar den att tappa sin proffsstatus.
För att rädda WPS har det nu startats ett upprop, som du hittar här. Initiativtagare är Alexandra Sahlen, försvarsspelare och president för mästarlaget Western New York Flash. Och här är först ett youtubeklipp som gör reklam för uppropet. Och här är ett klipp till.

Den första som valt att lämna en kommentar till varför hon/han skrivit under listan är amerikanska landslagsbacken Becky Sauerbrunn. Hon skriver så här:

”För många av oss är WPS en scen att utföra det vi arbetat för under större delen av våra liv. WPS ger en möjlighet att uppfylla en dröm som annars skulle förbli ogenomförd.”

Varför är WPS hotat? Jo, det amerikanska fotbollförbundet US Soccer kräver egentligen att det skall vara minst åtta lag från minst tre olika tidszoner i en liga för att den skall få ha proffsstatus.

WPS (Women’s Professional Soccer) har hela tiden haft dispens för att genomföras med färre lag. 2009 och 2010 bestod ligan av sju lag, medan det under 2011 sjönk till sex.

Efter säsongen har WPS sparkat ut Floridalaget Magic Jack, där VM-stjärnor som Hope Solo, Abby Wambach, Christie Rampone, Shannon Boxx och Megan Rapinoe spelade i år. Magic Jacks ägare har i sin tur stämt ligan för att laget skall få tillbaka sin plats. Men i nuläget består dock WPS bara av fem lag, och alla är från samma tidszon på östkusten.

Förra söndagen gav förbundet WPS en 15 dagars frist att hitta minst ett lag till. Den fristen löper ut den 5 december. Det återstår alltså bara en vecka, och även om rykten pratar om att det kan bli ett nytt lag från delstaten Connecticut så är inget klart.

För damfotbollen i världen vore det ett rejält bakslag om WPS tappade sin proffsstatus. För det är ju självklart att ju fler starka ligor det finns i världen, desto högre kvalitet på sporten.

Ligaledningen säger att WPS kommer att spelas även om proffsstatusen försvinner. Men risken är då uppenbar att de största stjärnorna kommer att tvingas lämna. WPS slåss alltså för att få ha kvar sin proffsstatus, och hoppas kunna få dispens för en liga med bara fem lag. De menar att det är nya lag på väg in till säsongen 2013. Los Angeles Sol ser ut att kunna återuppstå: Connecticut är nämnt, men även Detroit, Long Island och tre–fyra MLS-klubbar i nordvästra USA funderar på att även starta damlag i WPS.

WPS startades 2009 och är det andra försöket att få igång en stabil proffsliga för damer i USA. Vid det första försöket kallades ligan WUSA och den överlevde tre säsonger i början av 2000-talet.

Mer om det prekära läget för WPS finns att läsa i den här artikeln från New York Times. Och i den här långa artikeln från ESPN W.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.