Varierande syn på fotbollstjejer

Det har varit en lite intressant twitterdiskussion under dagen. Den handlade om synen på damfotboll i olika länder. Upphovet var det här citatet från Kosovare Asllani i dagens Aftonbladet:

”Massor med människor har skrivit ”välkommen” och ”vad roligt att damerna satsar” till mig på Twitter och i kommentarer till artiklar på franska sajter. Jämför det med kommentarer till artiklar om damfotboll på Aftonbladet, där det bara är kritik hela tiden. Här var vi och åt på en restaurang där ägaren höll på PSG och det blev världens liv när jag kom i mina klubbkläder. Han sprang ut och hämtade köksmästaren som höll på Marseille för att hetsa. Det där händer ju aldrig hemma i Sverige.”

I diskussionen som drevs av Johanna Frändén noterades att det sexistiska hat mot damfotbollen som dyker upp i kommentarsfält på svenska hemsidor inte förekommer på kontinenten.
Men även om det är en artigare attityd mot tjejerna söderut innebär det ändå inte nödvändigtvis att tjejernas idrottande tas på fullt allvar. Se exempelvis det här klippet med vad erkända franska tidningen L’Equipe gjorde för reportage med Lotta Schelin inför Champions Leaguefinalen. Jag kan inte franska, men förstår att det inte var många frågor om damlaget direkt…

Just Schelin blandade sig för övrigt i diskussionen om den varierande synen på damfotbollen – och på kvinnor i allmänhet:

”Visst finns det en annan kvinnosyn söderut som är mindre positiv, men jag känner som du, det jämförs mer sällan dam- vs herrfotboll och fotbollen bedöms mer utifrån förutsättningar än kön. Men kanske tar vi mer plats i Sverige och hotet blir därmed större. Så länge kritiken flödar så bryr sig folk! Härligt va?”

Själv tror jag att vi har en bättre kvinnosyn i Sverige än i de allra flesta länder. Men synen på damfotboll är långt ifrån bra. Och den skit som sprids i kommentatorsfälten är vedervärdig.

Slutligen är här en bild som inte har speciellt mycket med ämnet ovan att göra. Eller jo, den rör ju faktiskt Frankrike, Kosovare Asllani och twitter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.