Finalhoten känns formstarka

Det svenska EM-lägret är i gång. Och från och med nu kommer vi att matas med artiklar om vårt landslag på en nivå som man aldrig tidigare sett.

Artiklarna kommer att skapa ett tryck på spelarna som det gäller att kunna hantera. För kraven på laget är ju självklara – det är final som gäller.

I dagens Expressen är det de damallsvenska tränarna som spär på trycket. Sju av tolv tror på svensk final, fyra på semifinal och en på kvartsfinal.

Det är förstås ett rimligt tips. Dels har vi fått en lysande lottning, dels är vi Europatvåa på Fifas senaste världsranking.

Men det är ju betydligt fler faktorer än lottning och ranking som påverkar resultatet i EM. Som jag ser det är det bara att hoppas att vårt lag pallar med det massiva tryck som kommer att vara på laget.

Under Thomas Dennerby:s ledning älskade spelarna att slå ur underläge, medan de var väldigt otrygga med favorittryck.

Minns hur det gick 2009, när vi kom till Finland som guldkandidater. Och minns hur det lät inför VM 2011, då vi hade gjort en svag vår och väldigt många experter trodde att vi skulle åka ut redan i gruppspelet.

Förhoppningsvis kan Pia Sundhage, som borde ha lärt sig det mesta om att spela under press i USA, lära spelarna att tycka om att spela med ett helt folks förväntningar på sina axlar.

Resultatmässigt har vi ju gjort bra ifrån oss sedan Sundhage tog över. Det offensiva spelet har det däremot inte imponerat. Det mesta talar för att det svenska framgångsreceptet i EM bygger på tre faktorer:

* Stabil defensiv.
* Snabba kontringar.
* Vassa fasta situationer.

Just de fasta situationerna skall vässas rejält under dagarna i Stenungsund. Det känns som helt rätt tänkt.

För medan det svenska anfallsspelet känns hackigt så här 1,5 veckor innan avspark så imponerar de flesta huvudkonkurrenterna.

Tyskland besegrade i går Japan med imponerande 4–2. Jag hade inte möjlighet att se matchen, men av de höjdpunkter som jag sett radade tyskorna upp målchanser, och vann klart rättvist.

Lieke Martens

Lieke Martens

Jag försökte se Holland–Australien 3–1 (två mål av Lieke Martens och ett av Sherida Spitse) och Frankrike–Norge 1–0, men hittade inga fungerande länkar. Däremot har jag sett några höjdpunkter från Holland seger.

Exakt hur mycket de olika lagen imponerade kan jag inte bedöma, mer än att resultaten talar för att fransyskorna fortsätter att imponera. Samt att båda de stora hoten mot en svensk EM-final, Holland och Norge, känns formstarka. I samband med EM-lottning i fjol tippade jag just att vi skall stöta på Holland i kvartsfinal och Norge i semifinal. Även om det finns anledning att justera mitt EM-tips en aning så är det fortfarande i högsta grad sannolikt att just Holland och Norge kan kanta vår finalväg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.