Trots ett succé-EM verkar förbundet sakna den rätta viljan

Sverige tackar publiken

Sverige tackar publiken

I dag presenterade Svenska Fotbollförbundet fem undersökningar som visar att sommarens EM var en succé på väldigt många sätt.

Personligen är jag mycket överraskad av förbundet nått det resultatet. För det presenteras ju tre dagar efter att förbundet visat att man är totalt ointresserat av sitt damlag. Totalt.

För bortamatchen i Bosnien var ett nytt exempel på hur förbundet inte på något sätt har fattat att man måste jobba helt annorlunda med damlandslaget än man gör med herrlandslaget. Man måste göra ett mycket mer aktivt marknadsföringsjobb. Och man måste sköta en hel del bevakning på egen hand.

Så var det åren innan EM. Och så är det nu efter EM. Intresset finns där, men det kommer snabbt att dala om inte förbundet agerar.

Men jag tycker inte att det verkar som att Svenska Fotbollförbundet har den rätta viljan. För två år sedan visade sig nämligen förbundet vara helt inkompetent när det gällde att utnyttja ett överraskande VM-brons.

Nu visar man minst lika stor inkompetens när det gäller att rida vidare på EM-succén från i somras. Minst. För är det någon gång man skulle kunna göra ekonomi på sitt damlandslag är det ju nu.

Men lördagens VM-kvalmatch i Bosnien var mer än bara sportsligt usel. Den var rena mörkret för SvFF, och dess press- och marknadsavdelningar.

Mer om det senare.

Till dagens fem undersökningar lägger jag själv att när Mediearkivet – Retriever nyligen listade landets mest omskrivna idrottspersonligheter i skriven svensk media från den 1 oktober 2012 till den 20 september 2013 så såg topp sju ut så här:

1) Zlatan Ibrahimovic
2) Erik Hamrén
3) Pia Sundhage
4) Lotta Schelin
5) Per Mårts
6) Charlotte Kalla
7) Anders Svensson

Både Sundhage och Schelin slår alltså både första skidåkare, och hockeyherrarnas förbundskapten. På fjolårets lista var Thomas Dennerby mest nämnda damfotbollspersonlighet på placering 17. Svensk damfotboll är alltså glödhet i år.

Det noteras även i de fem EM-undersökningar som har redovisats i dag. Här är några intressanta saker från dem:

1) Johan Quist, från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstad Universitet, noterar att EM: ”gav avtryck i alla led och läger, nationellt, lokalt, i media och gav en positiv bild av Sverige. Vidare att kvinnlig idrott är attraktiv, och folk är beredda att offra ledig tid på att vara en del av en stor turnering.”
Däremot noterar Quist att det politiska intresset på riksnivå var litet, och att inte de största företagen attraherades av turneringen.

2) Sponsor Insight kollade mediabevakningen från årsskiftet till den sista juli. De hittade cirka 8000 artiklar om EM. Och tv-siffrorna var lysande. De såg ut så här:

”Tittarsiffror i snitt Sveriges matcher var 1 295 000 (TV4, 5 matcher). Att jämföras med ishockey-VM: 1 360 000 (TV4, 10 matcher), friidrotts-EM: 381 000 (TV4, 5 direktsända ”pass”)”

En personlig notering här är att storföretag och politiker nog hade tänkt om, ifall de hade haft tillgång till de här siffrorna inför EM.

3) Publikens sammansättning var 38 procent lokala besökare. 45 procent från övriga Sverige. 8 procent var tillresta från övriga Norden och de sista 9 procenten kom från andra länder.Könsfördelningen på läktarna var jämn. Och åskådarnas medelålder var 42 år.

4) Att det var en mängd publikrekord visste vi ju sedan tidigare. Men visst kan det vara läge att repetera att turneringens totalpublik var 216 888, vilket ger ett snitt på 8676. Båda siffrorna var nya EM-rekord.

I den powerpoint-presentation om undersökningarna som går att ladda ner från svenskfotboll.se kallar man bland annat EM för ”Avtryckens turnering”.

Det bestående avtrycket på förbundskansliet i Solna är tydligen dock att det är värt att satsa vidare på herr-EM 2020. Däremot verkar EM inte ha gjort några avtryck gällande satsningen på damlandslaget – trots att laget alltså är så hett att huvuddelen av det övriga Idrottssverige lär vara avundsjukt på deras genomslag.

Bristen på satsning märktes inte minst på den tävlingsmatch som tjejerna spelade i Zenica i lördags. Den var alltså inte tv-sänd. Men den gick att följa via Uefas livescore samt via Radiosporten och via direktrapportering från de båda kvällstidningarna.

Förbundet däremot brydde sig inte om att rapportera genom någon av sina kanaler. Och det är högst illavarslande. För SvFF skall inte räkna med att Sveriges radio och kvällstidningarna fortsätter att åka på alla damlandslagets bortamatcher.

Att delar av svensk media åkte i helgen beror förstås på att intresset kring laget har varit stort. Och att det var en tävlingsmatch. Men om inte det svenska folk kommer att kunna se matcherna så kommer intresset att dala. Och det fort.

Följden blir att vi ganska snart riskerar att återigen ha bortalandskamper helt utan direktrapportering. Landskamper där det finns risk att det inte går att hitta något resultat förrän långt efter slutsignal.
Det här ämnet hade jag tyvärr anledning att ta upp vid mängder av tillfällen efter VM 2011. I det här inlägget samlade jag delar av den kritik som jag kom med under året mellan VM och OS.
Inlägget är skrivet i samband med bortamatchen mot Skottland i maj 2012, en match som inte gick att se på tv, utan som jag minns att vi som var intresserade följde genom en skotsk supporter som rapporterade på sin twitter. Han fick hastigt och lustigt en mängd svenska följare.

Jag gissar att vi snart är där igen, alltså där att vi måste leta närvarande supportrar för att kunna följa landslagets träningsmatcher på bortaplan. Och deras matcher i Algarve cup.

Fast så borde det inte behöva vara. För givetvis borde Svenska Fotbollförbundet ha teknik och kapacitet att sända matcher via stream. Det gäller framför allt damlandslaget, men även diverse ungdomslandskamper.

Som jag tidigare konstaterat har mängder av andra nationsförbund kapacitet att streama matcher. Men såvitt jag vet har det svenska aldrig sänt någon landskamp på någon nivå.

Jag noterar att Expressens tv-sport-krönikör Anna Friberg i den här krönikan tycker att:

”Fifa borde ha som krav att alla deltagande länder i ett mästerskap ser till att matcherna tv-produceras.”

Spontant känns det svårt att tvinga förbund i länder där damlandslagen har extremt låg status att fixa tv-sändningar. Fast skall statusen på damfotbollen förbättras är tv-sändningar ett måste. Så kanske att idéen ändå inte är helt fel.

Men så länge det inte finns några krav på hemmalagets förbund att ordna tv-sändning är det svensk damfotboll som är den stora förloraren i matcher som lördagens. Bosnisk damfotboll har ju varken publik eller något medieintresse som man kan tappa…

Så Svenska Fotbollförbundet uppmanar jag att kolla på hur andra idrottsförbund jobbar med information, och sedan är det bara att börja ösa ut nyheter om damlandslaget och dess spelare och ledare. Sedan måste de öka draget kring de egna matcherna. Utöver att fixa egna tv-sändningar borde det vara ett måste att SvFF rapporterar från sina landskamper via de sociala medier där man ligger uppe. Alltså via Facebook och twitter. Det är rent pinsamt att man inte utnyttjar de kanalerna bättre.

5 tankar på “Trots ett succé-EM verkar förbundet sakna den rätta viljan

 1. Trevlig artikel som vanligt. Jag undrar om du vet om någon på SvFF faktiskt läser din blogg, eller åtminstone får reda på vad som skrivs i andra hand? För som ser det, så finns det ju inga indikationer alls på att de gör det, och då kanske de inte tar åt sig din kritik. Jag antar att de kör på samma filosofi som de alltid gjort, ”Det har funkat hittills, så varför göra mer”. Du kanske måste slänga iväg ett hastigt mail till dem, för så vitt jag vet så verkar de ju inte ta åt sig din kritik, som du då och då framför. Verkar inte som de läser vanliga tidningar heller för den delen, då andra också påpekat att de brister med information om damlandslaget.

  Håller med till stora delar angående att de kanske borde kunna fixa en stream till de matcher vi inte kan se. Det skall dock tilläggas, att om ”de andra förbunden” som du framhäver gjort det, så är det så vitt jag vet på hemmaplan. US Soccer gör det för matcher som inte visas på exempelvis NBC eller FOX. Visas inte Frankrikes landslag på Direct 8 och deras 4, så slängs en stream upp. Även där har jag endast sett livestreams OM de spelar i Frankrike. Tyskland däremot, visar ju nästan alla sina matcher på ARD (Das Erste) eller ZDF, som båda är tyska public service kanaler, och faktiskt är okodade när jag ser det via satellit. Vet inte hur det fungerar med Japans landslag, dock så vet vi ju att de skickade ett tv-team till Algarve för sina matcher, så det var ju stort.

  Jag kan ha fel på något match, men de sista 3 åren så har jag sett ruggigt mycket damfotboll, och har ett ganska bra grepp om det här. Visst, att fixa en stream behöver inte alls ta lika mycket utrustning, men det är ändå en utgift, förutom rättigheterna som även de måste köpas. Det jag vill komma till, är att dessa livestreams, finns endast till, om matcher avgörs på hemmaplan. USA tar visserligen med sig ”Studio 90”, men dessa visar ju bara ”bakom kulisserna” grejer. Så, överlag tycker jag att Tyskland har lyckats bäst, då även deras bortamatcher, i ex kvalet till EM visades på deras två kanaler. Kan nämnas att ARD visar deras match imorgon kl 17:45. Skall väl tilläggas att OS-kvalet för Concacaf-gruppen fanns ju att se helt gratis på Concacaf’s hemsida, men det har ju inget med ett enskilt förbund att göra.

  • Jo, jag vet att folk på förbundet läser. Däremot verkar de inte lyssna…

   Och jag vet också att de flesta förbund huvudsakligen streamar hemmamatcher. Och alla svenska hemmalandskamper har ju SvFF sålt sändingsrätten till. Så där ligger vi väl framme. Men som sagt, när vi spelar på bortaplan, borde förbundet göra allt som står i deras makt för att få till någon form av sändning. Till skillnad från USA som spelar nästan alla sina vänskapsmatcher på hemmaplan så är ju vårt landslag ofta utomlands och spelar.

   Men vårt förbund verkar ju även ha sålt alla rättigheter till att visa höjdpunkter från matcherna, vilket är något jag undrar lite över.

 2. Svenska Fotboll(s)förbundet kunde som symbol ha de berömda tre aporna (”ser ingenting, hör ingenting, säger ingenting”) eftersom litet tycks sippra in och ännu färre väsentligheter sipprar ut från borgen i Solna. Bortsett från SvFF:s hantering av mediefrågor, så präglas allt man företar sig av försiktighet och tröghet. Jag håller fullständigt med Linköpings FC:s klubbchef Anders Mäki när han menar, att fotbollsvärlden är en stockkonservativ företeelse, där varje nymodighet betraktas med största misstänksamhet. Mäki vet – han (och några få likasinnade) har helt förgäves försökt få Förbundet att helt seriöst och konsekvent behandla förslaget om att omforma Damallsvenskan till en modernare och mer intressant fotbollsserie genom att exempelvis införa en slutspelsomgång.

  Med hänvisning till det ovansagda -, det sista man väntar sig av SvFF inom (o)överskådlig tid är att denna institution skulle ta ansvar för TV-produktion, i synnerhet när det gäller damfotboll. Fast… osvuret är bäst!

 3. Hej, Camilla Hagman SvFF här, läser såväl Rydéns inlägg som era övriga kommenterar. Pratar gärna vidare med er, dock inte genom kommentarsfält. Om någon vill veta vad vi gör, hur vi gör och varför vi gör, välkommen att höra av er så berättar jag gärna, eller lyssnar på kloka idéer.

 4. Pingback: Visas landslaget i svensk tv på lördag? | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.