Oj, vilken vacker fotboll Chile spelar

Jag har just sett de sista 70 minuterna av Skottland–Chile, och är mäkta imponerade av sydamerikanskorna. Vilken teknik de har. Och vilken passningssäkerhet.

Chile följde nämligen upp skrällsegern mot världssjuan Kanada med att även besegra världsrankingens nummer 20. Dagens segersiffror blev 4–3 (1–2).

Chiles världsranking är 118. Det är sista plats, en plats de delar med drygt 50 andra nationer som spelat få tävlingsmatcher de senaste åren.

Men efter att ha sett chilenskorna leka fotboll kan jag direkt slå fast att de tillhör världens 30 bästa lag. Kanske att de skulle ligga ännu högre på rankingen. För det jag fick se dem prestera i dag var högst imponerande.

Jag såg ju Chile en stund mot Kanada. Fast då var sydamerikanskorna tillbakapressade av ett världslag på kvitteringsjakt, vilket gjorde att det var väldigt svårt att bilda sig någon uppfattning om spelare och lag.

Men när jag kom in i dagens match efter 20 minuter fick jag se ett härligt bolltrillande chilenskt lag, som förde spelet och läckert passade runt bollen på skotsk planhalva. De tog också ledningen, vilket var högst rättvist.
Själv satt jag och tänkte att Sveriges spelare är långt ifrån den chilenska grundtekniken. Och att vi i VM-kvalet inte kommer att vara i närheten av att kunna rulla ut Skottland på ett lika vackert sätt. Men vi har ju annat som gör att vi ändå bör vinna.

Tillbaka till Chile och Skottland. För skotskorna vände innan paus. Först styrde Vittsjöforwarden Jane Ross in kvitteringen, och strax innan paus hann Christie Murray före Chiles målvakt på ett inspel och rullade in 2–1 med en tunnel.

Då var min känsla att Skottlands bättre tyngd och fysik skulle avgöra matchen. Och att Chile i och för sig spelade vacker fotboll, men att de var naiva genom att ligga väldigt högt med nästan hela laget.

Men efter paus vände Chile tillbaka matchen. 2–2 kom på en snyggt skarvnickad inläggsfrispark. Och sedan kom 3–2-målet. Ojojoj vilket vackert mål det var. Jag skulle säga att det är det vackraste målet jag har sett inom damfotbollen i år. Kanske på flera år. Förarbetet från Yanara Aedo är läckert, och klacken från Fernanda Araya pricken över i. Hela förarbetet är inte med, men avslutet finns i alla fall med på det här klippet:

Skottlands tredje mål var förresten också snyggt, inprickat av inhopparen Sarah Crilly bara sekunder efter att hon kommit in på planen.
Till slut blev det alltså 4–3, och som jag ser det var Chiles seger helt rättmätig. De var det bästa laget, och de skapade flest målchanser.

Resultatet innebär att Chile är väldigt nära final i fyrnationsturneringen. Kanada kan i och för sig peta bort dem nu i natt. Men oavsett hur det blir har Chile visat att laget håller hög klass.

Och nämnda Yanara Aedo – hon känns som lite av årets fynd. 20-åringen från Colo Colo hade tveklöst varit en attraktion i vilken europeisk liga som helst – gärna i damallsvenskan. Hon snurrade gång på gång upp de skotska försvararna, och fick dem att framstå som rundningsmärken. Mellan dribblingsraiderna visade Aedo upp fin speluppfattning och ett precist passningsspel. Jag blev verkligen makalöst imponerad.

2 tankar på “Oj, vilken vacker fotboll Chile spelar

 1. Jag vet att den sortens spelare finns även i Sverige, jag skulle kunna namnge ett helt lag med spelare 93 och yngre, det är bara det att kulturellt sett skall svenska spelare inte se ut så, vi satsar nästan alltid på snabba och starka spelare, en frukt av att Damfotbollen har utvecklats av ”herrar” som redan har sin uppfattning av hur våra landslagspelare skall se ut.
  Däremot kan jag ju inte säga att detta lag skulle slå Chiles lag, men för att utveckla vår fotboll krävs ett nytt tänk när det gäller spelarens olika kvaliteter

  • Det där är en intressant diskussion. Som jag ser det är snabbhet och fysik ännu viktigare inom dam- än inom herrfotbollen, eftersom planen relativt sett är större. Därmed riskerar en förlorad löpduell eller förlorad närkamp att kosta mer än inom herrfotbollen.

   Det innebär dock inte att man skall bortse från damernas grundteknik. Som jag ser det har vi alldeles för få spelare med den bolltrygghet som Chiles tjejer visade upp. Nu är det svårt att jämföra utifrån en match, men spontant tycker jag bara Caroline Seger och Kosovare Asllani är uppe på aktuell nivå när det gäller bollsäkerhet.

   Ännu tunnare är det om vi letar svenska landslagsspelare som likt Yanara Aedo verkligen kunna snurra upp en motståndare. Det är väl egentligen bara Antonia Göransson som har den förmågan. Vi har många som kan springa ifrån motståndare. Men verkligen dribbla bort dem klarar få av våra spelare.

   Men trots de tekniska bristerna står vi oss ju väl i världsfotbollen. Man kommer långt på snabbhet, fysik, hårt arbete och god organisation. Och på något sätt tycker jag att det är ganska bra att det finns många vägar till framgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.