Sundhage, SDU och väpnad revolution

Dagens stora snackis har varit den supporterbild som Pia Sundhage och Erik Hamrén tidigare idag tog ihop med representater för SDU – Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Till följd av bilden är folk arga, besvikna, upprörda och det har höjts krav på att Sundhage och Hamrén skall avgå.

Personligen är jag varken arg, besviken, upprörd eller kräver att våra förbundskaptener skall avgå. Jag tycker tvärtom att det är hedervärt att Sundhage och Hamrén ställer upp på supporterbilder med de som frågar. Och jag är inte så säker på att förbundskaptenerna är så politiskt insatta att de har koll på vad alla bokstavskombinationer för olika politiska organisationer betyder.

Varken Sundhage eller Hamrén röstade i EU-valet för 1,5 månader sedan. Det tyckte jag däremot var klandervärt. Det hade inte gjort något om de hade röstat blankt, men jag tycker att de som föredömen skall visa så stort intresse för grunden i vår demokrati att de borde ha gått och röstat.
Offsides Anders Bengtsson skrev för övrigt ett intressant blogginlägg i ämnet.

En diskussion som är kopplad till dagens storm i vattenglaset är vilka politiska åsikter en förbundskapten får ha. Jag läste följande i en kommentar idag från Sydsvenskans Anja Gatu:

”För det andra har jag svårt att se att en person med sverigedemokratiska åsikter skulle kunna vara förbundskapten i fotboll.”

Här är vi inte överens. För min del får och kan förbundskaptenerna ha vilka politiska åsikter som helst, även sverigedemokratiska. Men det förutsätter att de håller politiken utanför sitt jobb.

Skulle Svenska fotbollförbundet ställa krav på politisk korrekthet för sina förbundskaptener skulle ju för övrigt Pia Sundhage omgående tvingas avgå. Hon stödjer ju aktivt Kommunistiska partiet – före detta KPML(r) – som i första meningen i sitt partiprogram slår fast:

”Kommunistiska Partiet är ett revolutionärt arbetarparti.”

Att stötta ett parti som är för väpnad revolution är för mig betydligt värre än att posera på en supporterbild med SDU. Men som sagt, för mig får Sundhage ha vilka politiska åsikter som helst, bara hon lämnar dem utanför fotbollen.

* Igår fick Sundhage kritik från ett helt annat håll. Det var Louise Schillgard (före detta Fors) som i den här artikeln tyckte att vår förbundskapten var feg i sina uttagningar. Att Sundhage inte vågar satsa på karaktärer, utan bara släpper fram snälla tjejer.

Det lyser lite bitterhet över uttalandet. Samtidigt ligger det en del i att landslaget, i varje fall medialt, hade mått bra av att få in några fler vassa karaktärer. För damfotbollen behöver fler spelare som skapar rubriker. Inte minst nu när rubrikskapande Tyresö är borta.

Huvudnyheten i artikeln om Schillgard var tyvärr att 24-åringen slutar med fotbollen. Tråkigt för svensk damfotboll, som behöver så många toppspelare som bara är möjligt.

* För er som inte har sett målen från Rosengårds 6–1-seger mot Piteå finns de på den här länken.

* Slutligen finns det tre NWSL-matcher att se i natt för nattsuddare. Samtliga tre har avspark 01.00, och går att se här. Den mest intressanta är utan tvekan toppmötet Western New York Flash–Seattle Reign.

2 tankar på “Sundhage, SDU och väpnad revolution

  1. Pingback: Skrällcomeback – Schillgard klar för Boston | En blogg om internationell damfotboll

  2. Pingback: Politik, pengar och utseende | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.